Kiracı Tahliyesi ve Dava Süreci

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır? (Kiracı Tahliyesi)

Kiracının tahliyesi için kanunda belirtilen bir çok yol ve imkan mevcuttur. Bu imkanı tanıyan durumlardan birinin varlığı halinde, tahliye nedenine göre kanunen öngörülen prosedürler gerçekleştirilerek kiracı çıkarılır. Bu süreçte yapılacaklar, ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik arz eder.

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

Kiracı, herhangi bir tahliye nedeni söz konusu olduğunda Kanun’un öngördüğü usule göre dava açılarak veya tahliye talepli icra takibi açılarak evden çıkarılır. Hangi durumlarda kiracı tahliyesinin mümkün olduğu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu bünyesinde düzenlenmiştir.

Kiracıyı evden çıkarma yolları aşağıdaki gibidir:

  • İhtiyaç nedeni ile kiracının tahliyesi
  • Yeni ev sahibinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarması
  • Tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliyesi
  • Kirayı ödemeyen kiracıyı evden çıkarma
  • Aidat ödemeyen kiracıyı evden çıkarma
  • İki haklı ihtar ile kiracının tahliyesi
  • 10 yıllık kiracının tahliyesi
  • Kiracının tadilat nedeniyle tahliyesi
  • Kiracının eve zarar vermesi nedeniyle tahliyesi
  • Komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi
  • Kiracılık ilişkisinin çekilemez hale gelmesi nedeniyle kiracının tahliyesi

Listede belirtilen durumların varlığı halinde, ev sahibi kiracı tahliyesini sağlayabilir. Aşağıda, bu durumlardan her biri ayrı ayrı izah edilmiştir.

İhtiyaç Nedeni ile Kiracının Tahliyesi

Ev sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kardeşi kiralanan taşınmaza ihtiyaç duyuyor ve söz konusu ihtiyaç gerçek, samimi ve zorunlu bir ihtiyaçsa kiracı tahliyesi sağlanabilir. İhtiyacın ispatlanması ve kiracıyı çıkarmak için dava yoluna gitmek gerekir.

Bu durumda olan ev sahibinin atması gereken adımlar, sözleşmenin belirli veya belirsiz süreli olmasına göre değişir.

Kira sözleşmesi belirli süreli ise sözleşme süresinin bitimiyle birlikte tahliye davası açılabilir. Sözleşme belirsiz süreli ise her 6 ay bir kira dönemi demektir. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmeli ve tahliye tarihi verilmelidir. Bu tarihin gelmesiyle birlikte 1 ay içinde tahliye davası açılabilir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye için kiracıya gönderilecek ihtarnamede, eve duyulan ihtiyaç izah edilmeli ve kiracının evden tahliyesi talep edilmelidir.

İhtiyaç nedeniyle tahliyede ileri sürülen ihtiyaç için aranan kriterler, dava sürecinin işleyişi ve Yargıtay kararlarına yansıyan bazı ihtiyaç halleri “ihtiyaç nedeniyle tahliye” yazımızda bulunmaktadır.

Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Çıkarır?

Yeni ev sahibi; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kardeşi eve ihtiyaç duyuyorsa, evi edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtar çekerek ve edinmeden 6 ay sonra tahliye davası açarak kiracıyı çıkarır. Bunun için söz konusu ihtiyaç samimi, gerekli ve zorunlu olmalıdır. Bunu mahkeme değerlendirecektir.

Kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahibi, ilk 1 ay içinde ihtar çekmediği takdirde kiracıyı tahliye edemez. Dolayısıyla, ihtarnamenin hem içeriğine hem de gönderim süresine dikkat edilmelidir. Bir ihtarname örneği ve dikkat edilmesi gereken hususlar, “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği” yazımızda bulunmaktadır.

Yeni ev sahibi, edinme tarihinden itibaren 6 ay geçtikten sonra kiracı tahliyesi için dava açabilir. Dilerse bunun yerine sözleşme süresinin sona ermesini bekleyerek sözleşme bitiminden itibaren 1 ay içinde kiracı tahliyesi için dava açmayı da tercih edebilir.

Yeni ev sahibinin süreci nasıl yürütmesi gerektiği, “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi” yazımızda izah edilmiştir. İlgili yazıda, Yargıtay tarafından ihtiyaç hali olarak kabul edilen karar örneklerine de yer verilmiştir.

Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi?

Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir. Bunun için eve ihtiyaç duyuyor olması ve ihtiyacını açacağı dava ile ispatlaması gerekir.

Kira sözleşmesi belirli süreli ise sürenin sonunda kiracı tahliyesi için dava açılabilir. Sözleşme belirsiz süreli ise her 6 ay bir kira dönemi kabul edilir. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmeli ve tahliye tarihi verilmelidir. Bu tarihin gelmesiyle birlikte 1 ay içinde kiracı tahliyesi için dava açılabilir.

Kiracının Tahliyesi Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracı Tahliyesi

Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracı Tahliyesi

Tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliyesi sağlanabilir. Ev sahibi ve kiracı arasında geçerli şekilde yapılmış bir tahliye taahhütnamesinin varlığı halinde, taahhütnamede belirtilen sürenin gelmesiyle birlikte kiracı evden çıkmalıdır. Buna rağmen çıkmıyorsa taahhütnamedeki tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracı tahliyesi için dava açılabilir veya icra takibi başlatılabilir.

Kiracının bu yolla tahliye edilebilmesi için taahhütnamenin geçerlilik şartlarını taşıyor olması gerekir. Bunlar; taahhütnamenin yazılı olması, kiracı veya temsilcisi tarafından imzalanması, kiralanan taşınmazın tesliminden sonra yapılması ve taahhütnamede tahliye tarihinin bulunmasıdır. Bu şartlardan biri dahi mevcut değilse tahliye sağlanamaz.

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları yanında içeriğine ilişkin önem arz eden farklı detaylar daha mevcuttur. Bu noktada, “tahliye taahhütnamesi örneği” yazımızdaki taahhütname örneğinden faydalanabilirsiniz.

Tahliye taahhütnamesi ile tahliyenin sağlanabilmesi için, gerek taahhütnamenin hazırlanmasında gerekse sonraki süreçte dikkatli davranılmalıdır. Kanun’un aradığı şartlar sağlanmalı, durum hukuki zeminde ileri sürülmelidir. Bu nedenle, konunun tüm detaylarıyla ele alındığı “tahliye taahhütnamesi ile tahliye” yazımızı incelemenizde fayda vardır.

Kirasını Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Kirayı ödemeyen kiracı, tahliye davası veya tahliye talepli icra takibi yoluyla çıkarılır. Bu iki hukuki imkan tercih edilecekse buna göre gerekli adımlar atılır. Uygulamada daha kısa sürmesi açısından tahliye talepli icra takibi yolu tercih edilmektedir.

Kirayı ödemeyen kiracı, tahliye davası yoluyla evden çıkarılmak isteniyorsa öncelikle kiracıya bir ihtarname gönderilir. Bu ihtarnamede, kiracıya ödemesini yapması için en az 30 gün süre verilir. Kiracı verilen sürede ödemeyi gerçekleştirmezse ev sahibi kiracı tahliyesi için dava açabilir.

Kirayı ödemeyen kiracıya karşı kullanılabilecek diğer hukuki yol ise tahliye talepli icra takibi başlatmaktır. Bunun için icra dairesinde takip başlatılır. İcra dairesince kiracıya ödeme emri gönderilecek ve 30 gün içinde kira bedelini ödemesi veya 7 gün içinde itirazda bulunması istenecektir. Kiracı 30 gün içinde ödemediği takdirde icra mahkemesi aracılığıyla tahliye sağlanır.

Kiracı itirazda bulunacak olursa ev sahibi itirazın kaldırılması davasını açmalı ve gerekli icra hukuku prosedürlerini yürütmelidir. Kirayı ödemeyen kiracıya karşı gerek tahliye davası gerekse icra takibi yoluna ilişkin detaylar ve sürecin ilerleyişi, “kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda ihtimallere göre izah edilmiştir.

Görüldüğü üzere, kirayı ödemeyen kiracıya karşı atılacak adımlar konusunda birden fazla seçenek mevcuttur. Ayrıca, her bir seçeneğin kendi içinde detayları da bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin en makul yol olacağı ise tamamen olayın koşullarına göre şekillenir. Bu nedenle, böyle bir durumda uzman gayrimenkul avukatına danışmakta yarar vardır.

10 Yıllık Kiracı Nasıl Çıkarılır?

10 yıllık kiracı, Kanun’da öngörülen zaman aralıklarında ihtar çekip ardından tahliye davası açarak çıkarılır. İhtar prosedürü, sözleşmenin belirli veya belirsiz süreli olmasına göre değişkenlik gösterir.

10 yıllık kiracının kira sözleşmesi, belirli süreli ise sözleşmede belirlenen süre dolmalı ve bunu takip eden 10 yıl da dolmalıdır. Sonraki yıllarda, kira yılının bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekerek dönem sonunda tahliye davası açılarak kiracı çıkarılabilir.

10 yıllık kiracının kira sözleşmesi kira sözleşmesi belirsiz süreli ise kira ilişkisinin başlamasından itibaren 10 yıl geçmiş olmalıdır. Bunu takip eden her 6 ay bir kira dönemi sayılacaktır. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmesi suretiyle dönem sonunda tahliye davası açılarak kiracı çıkarılabilir.

10 yıllık kiracıya gönderilmesi gereken ihtarnamede, durum açık bir şekilde belirtilmeli ve tahliye talep edilmelidir.

Görüldüğü üzere, 10 yıllık kiracının tahliyesinde sözleşmenin belirli veya belirsiz süreli yapılmasına bağlı olarak sonraki süreçler de farklılaşmaktadır. Bu konuya ilişkin “10 yıllık kiracının tahliyesi” yazımızda, 10 yılın hesabına ilişkin örneklere ve sürecin ihtimallere göre nasıl yürütülmesi gerektiğine değinilmiştir.

Aidat Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Aidat ödemeyen kiracı, ihtarname gönderip tahliye davası açarak veya doğrudan tahliye talepli icra takibi başlatarak çıkarılır.

Kirayı ödemeyen kiracı için geçerli olan tahliye imkanları, aidat ödemeyen kiracı için de geçerlidir. İhtarname gönderip en az 30 gün süre verilmesi ve bedel ödenmediği takdirde tahliye davası açılması aynı şekilde burada da mevcuttur. Tahliye talepli icra takibi başlatma imkanı da aynı şekilde kullanılabilir.

Kiracı aidatı ödemediğinde, ev sahibi aidat ödeme yükümlülüğü altında kalabilir. Bu durumda ev sahibi aidatı ödemeli, kiracıya karşı da tahliye ve icra prosedürlerini yürütmelidir. Konuyla ilgili tüm ayrıntılar, “aidat ödemeyen kiracı” yazımızda bulunmaktadır.

İki Haklı İhtar ile Kiracının Tahliyesi

Aynı kira yılındaki iki farklı aya ait kira bedeli ödenmediği için kiracıya ayrı ihtarlar çekilmişse kiracının tahliyesi sağlanabilir. Kiranın ihtarnamenin tebliğinden sonra ödenmesinin önemi olmayıp, ihtarnameye sebebiyet verme yeterlidir. İhtarların çekildiği kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde, kiracı tahliyesi için dava açılmalıdır.

İki haklı ihtar ile kiracının tahliye edilebilmesi için ihtarların haklı nitelik taşıması gerekir. Bunun için ihtarlar yazılı olmalı, kira bedeli ödenmeden kiracıya tebliğ edilmiş olmalı ve usulüne uygun şekilde gönderilmiş olmalıdır. Bu şartlara ilişkin detaylar, “iki haklı ihtar ile tahliye” yazımızda mevcuttur.

Kirasını Düzenli Ödeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Kirasını düzenli ödeyen kiracı; tahliye taahhüdü bulunması, eve ihtiyaç duyulması, 10 kira yılının dolması gibi nedenler ileri sürülerek çıkarılır. Kiracı tahliyesine imkan tanıyan bir gerekçe ortaya çıkmışsa, kiracı kirasını düzenli bir şekilde ödüyor olsa bile evden çıkarılabilir.

Yazımızda anlatılan tahliye nedenleri, kirasını düzenli ödeyen kiracı bakımından söz konusu olursa kiracı tahliyesi mümkün olur. Kirasını düzenli ödeyen kiracının evden tahliye edilmesine imkan tanıyan durumlara, “kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda değinilmiştir.

Kiracı Tahliyesi 5 Yılı Dolduran Kiracı Tahliyesi

5 Yılı Dolduran Kiracının Tahliyesi

5 yılı dolduran kiracı, sırf 5 yılı doldurmuş olduğu için tahliye edilemez. Fakat kiracı ile ev sahibi arasında tahliye taahhüdü varsa veya ev sahibinin ileri sürebileceği özel bir tahliye nedeni mevcutsa 5 yıllık kiracı tahliye edilebilir.

Her ne kadar 5 yıllık kiracı sırf 5 yılı doldurduğu için tahliye edilemese de 5 yılı dolduran kira ilişkilerinde kira tespit davası açılabilir. Bu dava ile birlikte kira bedeli, hakim tarafından emsal bedeller ve günün koşulları dikkate alınarak yeniden belirlenecektir.

Kira tespit davasına ilişkin değinilmesi gereken birçok nokta vardır. Fakat bu dava, yazının devamında ayrı bir başlıkta ele alınmıştır. 5 yıllık kiracının tahliyesine ilişkin bilinmesi gereken noktalar ve ev sahibinin atabileceği adımlar, “5 yılı dolduran kiracının tahliyesi” yazımızda yer almaktadır.

Kiracının Tadilat Nedeniyle Tahliyesi

Kiracının tadilat nedeniyle tahliyesi; evde esaslı bir onarımda bulunulacak olması veya bu çerçevede taşınmazın genişletilmesi, değiştirilmesi, yeniden inşası gibi durumlarda sağlanabilir. Fakat tüm bu işlemlerin esaslı yani ağır nitelikte olması gerekir. Hafif tadilat ve müdahaleler, kiracı tahliyesine neden imkan sağlamaz.

Kiracı tahliyesinin sağlanabilmesi için, tadilat veya onarım süresince kiralanan taşınmazın kullanımı imkansız olmalıdır. Aksi takdirde, tahliye talep edilemeyecektir.

Kiracının tadilat nedeniyle tahliyesi için belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin sonunda dava açılmalıdır. Belirsiz süreli sözleşmelerde ise her 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilebilir. Bu ihtar ile belirlenecek tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracı tahliyesi için dava açılmalıdır.

Tadilat olarak ileri sürülen müdahalenin esaslı nitelikte olup olmadığına, mahkeme karar verecektir. Konuyla ilgili, “tadilat nedeniyle kiracının tahliyesi” yazımıza göz atmanızda yarar vardır.

Kiracının Eve Zarar Vermesi Nedeniyle Tahliyesi

Kiracının eve zarar vermesi halinde, ev sahibi kiracıya ihtarname çekmeli ve zararın giderilmesi için en az 30 gün süre vermelidir. Kiracı, kendisine verilen süre içinde zararı gidermezse ev sahibinin kiracı tahliyesi için dava açma imkanı doğar. Ev sahibi, kiracının verdiği zararın tazminini de ayrıca ileri sürebilecektir.

Eve zarar veren kiracıya karşı ev sahibinin atması gereken adımlara ve sonraki süreçte yaşanacaklara, “eve zarar veren kiracı” yazımızda değinilmiştir. Ayrıca, ilgili yazıda Yargıtay kararlarına yansıyan eve zarar verme örnekleri de bulunmaktadır.

Komşuları Rahatsız Eden Kiracının Tahliyesi

Komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi mümkündür. Ev sahibi, kiracıya ihtar çekmeli ve rahatsızlığın giderilmesi için en az 30 gün vermelidir. Kiracı bu süre içinde rahatsızlık halini gideremezse ev sahibi kiracı tahliyesi için dava açabilir.

Gerek ihtarname gerekse dava sürecinde dikkate değer birçok nokta mevcuttur. Konu, tüm ayrıntılarıyla “komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi” yazımızda ele alınmıştır.

Sözleşmesi Olmayan Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Sözleşmesi olmayan kiracı, TBK kapsamındaki herhangi bir tahliye nedeni mevcutsa çıkarılır. Kira sözleşmesi yazılı olarak mevcut olmasa da taraflar sözlü şekilde anlaşmışsa hukuken kira sözleşmesi var kabul edilir. Dolayısıyla, yazılı kira sözleşmeleri için geçerli olan tahliye nedenleri burada da geçerlidir.

Sözleşmesi olmayan kiracının çıkarılması için yazıda izah edilen herhangi bir tahliye nedeni bulunmalıdır. Bu durumda, ilgili tahliye gerekçesi için öngörülen prosedür işletilmelidir. Bu da demek oluyor ki ortada yazılı sözleşmenin olmaması, kiracı tahliyesi bakımından durumu değiştirmez.

Burada sözleşmenin ve kira ilişkisinin ispatı ciddi bir problemdir. Bu noktada, ayrıntılı izahın yapıldığı ve sözleşmesi olmayan kiracıyı çıkarma yollarının izah edildiği “sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır” yazımıza göz atmanızda yarar vardır.

Polisle Kiracı Çıkarılabilir mi?

Polisle kiracı çıkarılamaz. Ev sahibi, kiracı tahliyesi için haklı bir nedene sahipse bunun için öngörülen prosedürleri işletmeli ve nihayetinde tahliye davası açmalıdır. Dava neticesinde tahliye kararı çıktığı takdirde, kiracı evi yine de boşaltmıyorsa karar cebri icraya konur.

İcra durumunda; nakliye aracı, avukat ve ev sahibiyle birlikte polis de sürece eşlik eder. Kiracının zorla çıkarılma aşamasında kiracı fiili olarak direndiği takdirde, kolluk yardımıyla evden çıkarılabilir. Böylelikle, zorla tahliye işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu işlem dışında, polisle kiracı çıkarma imkanı olmadığı bilinmelidir.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ve polisin kiracı tahliyesindeki rolüne, “polisle kiracı çıkarma” yazımızdan erişebilirsiniz.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkaramaz. Bunun için tahliye taahhüdü veya farklı özel bir tahliye nedeni bulunmalıdır. Bu tür bir durum olmadığı takdirde, sırf sözleşmede belirlenen süre doldu diye kiracı tahliye edilemez.

1 yıllık kiracının tahliyesine imkan tanıyan tahliye nedenlerinden birinin varlığı halinde, kiracı tahliye edilebilir. Bu noktada, “1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı çıkarılabilir mi” yazımıza göz atmanızda yarar vardır. İlgili yazıda, çeşitli ihtimaller değerlendirilerek konu tüm yönleriyle ele alınmıştır.

Kiracı Tahliyesi 1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?

Alt Kiraya Verme Yasağının İhlali Halinde Tahliye

Alt kiraya verme yasağının ihlali halinde, kiracı tahliye edilebilir. Kiracının evi bir başkasına kiraya vermesi, alt kira olarak ifade edilir. TBK uyarınca, ev sahibinin yazılı izni olmadan kiracı böyle bir işlem gerçekleştiremez.

Ev sahibinin izni olmadan kiracı alt kira ilişkisi kurmuşsa ev sahibi kiracıya ihtar çekmeli ve durumu eski haline getirmesi için en az 30 gün süre vermelidir. Kiracı bu süre zarfında alt kira ilişkisini sonlandırmayacak olursa ev sahibi hem kiracı hem da alt kiracıya tahliye davası açmalıdır.

Kiracının Tahliyesinde Arabuluculuk Süreci

Kiracı tahliyesi süreci bakımından, 7445 sayılı Kanun ile bir yenilik getirilmiştir. Buna göre, 01.09.2023 tarihinden itibaren açılacak tahliye davaları için arabuluculuk şartı getirilmiştir. Bu çerçevede, dava açmadan önce arabuluculuk süreci işletilmesi zorunlu hale gelmiştir. Arabuluculuk şartı yerine getirilmeden dava açılırsa mahkeme davayı reddedecektir.

Dava süreci kadar arabuluculuk sürecinin de titizlikle yürütülmesi gerekir. Bu süreçte izlenecek hukuki strateji, önceden belirlenmelidir. Bu nedenle, sürecin başında uzman gayrimenkul avukatına danışmakta fayda vardır.

Kiracının Tahliyesi Dava Dilekçesi

Kiracı tahliyesi dava dilekçesi, dikkat ve özenle doldurulmalıdır. Dava dilekçesinde belirtilmeyen hususlar, sonradan ileri sürülemeyecektir. Bu nedenle, olayın kapsamı ve koşulları iyi tespit edilip detaylı bir dilekçe hazırlanmalıdır. Dilekçeye ek olarak da kira sözleşmesi, ihtarnameler, arabuluculuk tutanağı gibi belgeler eklenmelidir.

Kiracı tahliyesi dava dilekçesine dair dikkat edilmesi gereken incelikler ve bir dilekçe örneği, “kiracı tahliye davası dilekçe örneği” yazımızda bulunmaktadır.

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?

Kiracıya ihtarname, kanunda öngörülen usule ve sürelere uygun olarak noter yoluyla çekilir. İhtarname çekme sebebine uygun bir şekilde yazılır, kanuni dayanakları belirtilir ve son kısımda ne istediğini yazılır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ihtarnamenin noter kanalıyla çekilmesinde fayda olmasıdır. Bu şekilde, olası dava süreçlerinde ispat bakımından hiçbir problemle karşılaşılmayacak ve yargılama süresi ciddi anlamda kısalacaktır.

Kiracıya ihtarname çekilirken dikkat edilmesi gerekenlere ve her gönderim nedeni bakımından ihtarnamenin nasıl çekilmesi gerektiğine “kiracıya ihtarname nasıl çekilir” yazımızda yer verilmiştir.

Kiracıya İhtarname Örneği

Kiracıya ihtarname örneğine çeşitli gerekçelerle ihtiyaç duyulmaktadır. Kiracı tahliyesine imkan tanıyan durumlarda, ihtar şartının gerçekleştirilebilmesi için ihtarname örneğine ihtiyaç duyuluyorsa “kiracı tahliyesi ihtarname örneği” yazımızdaki ihtarname örneğinden faydalanılabilir.

Bazı durumlarda, kiracıya ihtar çekerken tahliyeden ziyade kiracıyı uyarma amacı söz konusu olabilir. Örneğin kiracı komşuları rahatsız ediyorsa uyarı mahiyetinde ihtar çekilebilir. Bunun dışında herhangi bir aykırılık hali için de bu durum gündeme gelebilir. Bu tür problemlerde ihtiyaç duyulabilecek genel nitelikte bir ihtarname örneği, “kiracıya ihtarname örneği” yazımızda bulunmaktadır.

Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte atılması gereken adımlar, ihtarın hangi gerekçeyle çekildiğine ve kiracının cevabına bağlı olarak şekillenir. Kiracı ihtarnamede belirtilen talepleri yerine getirmemişse bunun dava yoluna giderek mahkeme kararı ile yaptırılması gerekir.

Bu noktada, “kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç” yazımızda ihtar gönderim nedenlerine göre sonraki süreçlerde neler yapılması gerektiğine ayrı ayrı değinilmiştir.

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Kiracı tahliye davası, hangi sebep için açılacağına bağlı olarak değişmekle birlikte 6 ila 18 ay arasında sürer.

Dava süresi; tahliye nedenine, tarafların tutumlarına, usul işlemlerinde eksiklik olup olmamasına ve diğer etmenlere göre değişkenlik gösterebilir. Konuyla ilgili “kiracı tahliye davası ne kadar sürer” yazımızda, dava aşamaları tek tek süre bakımından ele alınmıştır. Ayrıca dava süresini uzatan ve kısaltan nedenlere de değinilmiştir.

Avukatsız Kiracı Tahliyesi Mümkün Müdür?

Avukatsız kiracı tahliyesi mümkündür. Fakat TBK kapsamında her tahliye nedeni için farklı usul ve prosedürler düzenlenmiştir. Bu kapsamda, ihtar gönderim süreleri ve dava açma süreleri de değişkenlik göstermektedir. Ayrıca, HMK bakımından da genel dava usul prosedürleri vardır. Bu nedenlerle, sürecin uzman gayrimenkul avukatıyla yürütülmesinde yarar vardır.

Kiracı Hakları ve Ev Sahibi Hakları

Kiracı hakları ve ev sahibi hakları, kira ilişkisinin sürdürülebilmesi bakımından hayati rol oynar. Tarafların haklarını bilmesi kadar bunları nasıl kullanacağına vakıf olması da önem arz eder.

Bu noktada, “ev sahibi hakları” yazımızda kira ilişkisinde ev sahibinin sahip olduğu haklara değinilmiştir. Aynı şekilde, “kiracı hakları” yazımızda da kiracının ne gibi haklara sahip olduğu izah edilmiştir. Bu haklar, Kanun’dan doğmaktadır. Bunun dışında taraflar da kira sözleşmesi ile farklı haklar ve yükümlülükler düzenleyebilir.

Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu

Kiracının evi gösterme zorunluluğu, ev sahibi hakları arasında yer almaktadır. Bu hak uyarınca kiracı, evi satmak veya kiralamak amacıyla başkalarına göstermek isteyen ev sahibine müsaade etmek zorundadır. Elbette ev sahibi de bunu makul saatler ve aralıklar için istemelidir.

Bu konuda taraflar anlaşamazsa konuyu çözmesi için sulh hukuk mahkemesine başvurabilir. Bu durumda, mahkemenin tayin edeceği gün ve saatlerde kiracı evin görülmesine ve gezilmesine müsaade eder. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi ve ayrıntılar, “kiracının evi gösterme zorunluluğu” yazımızda bulunmaktadır.

Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi

Kiracının anahtarı teslim etmeden terk etmesi, ev sahibine eve girme hakkı vermez. Ev sahibi, kiracının hukuken de tahliye edilmiş olmasını sağlayabilmek için kiracı aleyhine tahliye talepli icra takibi başlatmalıdır. Bu süreç neticesinde kiracı hukuken tahliye edilince ev sahibinin evi tekrar kullanma ve kiraya verme imkanı doğar.

Kiracı Tahliyesi Kira Tespit Davası

Kira Tespit Davası

Kira tespit davası, 5 yılı dolduran kira ilişkilerinde kira bedelinin emsal kira bedelleri gözetilerek yeniden belirlenmesi için açılan dava türüdür. Bu davada hakim, bilirkişi raporunu ve günün koşullarını değerlendirerek herhangi bir yasal sınıra tâbi olmadan yeni kira bedelini belirler.

Mahkeme, ev sahibinin talep ettiği tutarın üzerinde bir bedele hükmedemez. Yüksek bedellerin talep edilmesi de davanın reddedilmesiyle birlikte yükse harçlar ödemeye sebep olabilir. Dolayısıyla, dava dilekçesi bu durum gözetilerek doldurulmalıdır. Dava dilekçesine dair dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ve bir dilekçe örneği, “kira tespit davası dilekçe örneği” yazımızda yer almaktadır.

Kira tespit davasında hakimin yeni kira bedelini belirlerken göz önünde bulundurması gereken kriterlere ve kira tespit davasına ilişkin önem arz eden diğer detaylara, “kira tespit davası” yazımızdan erişebilirsiniz.

Kira sözleşmesinde bedel artışına ilişkin bir hüküm yoksa yeni kira bedelinin kira döneminin başından itibaren geçerli olabilmesi için dönem başından en az 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olmalı veya dava bu süre zarfında açılmış olmalıdır. Kiracıya çekilecek ihtarnamenin bir örneği, “kira artışı ihtarname örneği” yazımızda yer almaktadır.

Kira Sözleşmesi/Kira Kontratı

Kira sözleşmesinin doğru hazırlanmasının ne denli önemli olduğu, dava sürecinde ortaya çıkmaktadır. Dikkatli biçimde hazırlanmamış bir kira kontratı, kiracı tahliyesini zorlaştıran bir unsura dönüşebilir. Bu nedenle, sözleşme doğru hukuki teknikle oluşturulmalıdır.

Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalara, bir kira sözleşmesi örneği üzerinden “kira sözleşmesi örneği – kira kontratı” yazımızda değinilmiştir.

Sonuç

Kiracının tahliyesine imkan tanıyan birçok durum mevcuttur. Fakat bunların doğru tespit edilmesi ve Kanun’un öngördüğü usul işlemlerinin eksiksiz şekilde yürütülmesi gerekir. Burada bir eksiklik olursa ev sahibi diğer şartları sağlamış olmasına rağmen kiracı tahliyesi sağlanamayabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına, uzman gayrimenkul avukatından destek almakta yarar vardır.