Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, nüfus sicilinde yer alan kişisel bilgilerden herhangi birinin değişecek olması durumunda gündeme gelir. Bu tür değişiklikler, kural olarak ancak dava açma yoluyla mümkündür.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nedir?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, kişisel bilgilerin yer aldığı nüfus sicilinde bulunan herhangi bir verinin değiştirilmesi istemiyle açılması gereken davadır. Asliye hukuk mahkemelerinde görülen bu dava neticesinde, nüfus sicilinde değişiklik imkanı doğmaktadır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Çeşitleri Nelerdir?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası çeşitleri şunlardır:

  • İsim değiştirme davası,
  • Soyisim değiştirme davası,
  • Yaş değiştirme davası,
  • Babalık davası,
  • Soybağının reddi davası,
  • Doğum yeri değiştirme davası,
  • Analık davası,
  • Nüfus kaydının iptali davası,
  • Gaiplik davası,
  • Ölüm karinesi davası,
  • Tapuda nüfus kaydının düzeltilmesi davası,
  • Cinsiyet değişikliği davası,
  • Nüfus kayıtlarındaki diğer bilgilerin düzeltilmesi davalardır.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası kapsamında, yukarıda sıralanan çeşitli sebeplerle mahkemeye başvurulabilir. Aşağıda, nüfus kaydının düzeltilmesi davasının çeşitlerine dair detaylı izahta bulunulmuştur.

İsim Değiştirme Davası

İsim değiştirme davası, ismini değiştirmek isteyen kişi tarafından açılması gereken davadır. Niteliği itibariyle nüfus kaydının düzeltilmesi davası olan bu yola başvuru yapılarak ismin değiştirilmesi sağlanabilir. Fakat isimde imla ve yazım hataları mevcutsa buna ilişkin düzeltmeler nüfus müdürlüğüne başvuru yoluyla da sağlanabilir.

İsim değiştirme davası sürecinin işleyişi ve konu hakkında bilinmesi gereken diğer hususlar, “İsim Değiştirme Davası” yazımızda yer almaktadır.

Soyisim Değiştirme Davası

Soyisim değiştirme davası, nüfus sicilinde değişiklik yapılabilmesi için işletilmesi gereken bir hukuki süreçtir. Bu dava, aslında nüfus kaydının düzeltilmesi davasının özel bir türüdür. Soyadını değiştirmek isteyen kişi, bu davayı açarak sicilde değişiklik yapılmasını asliye hukuk mahkemesinden talep eder.

Soyadı değişiklik sürecinde mahkemelerin tutumu, sürecin işleyişi, dava öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler ile bilinmesi gereken diğer detaylar, “Soyadı Değiştirme Davası” yazımızda bulunmaktadır.

Yaş Değiştirme Davası

Yaş değiştirme davası, kimlikteki yaşı ile gerçekteki yaşı örtüşmeyen kişilerin bu sorunu düzelterek kimlikteki yaşın güncellenmesini sağlamak adına açtıkları davadır. Yaş değiştirme davası da niteliği itibariyle nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır.

Yaş değiştirme davasının öncesinde hazırlanması gereken evraklar, davayı hızlandırabilecek adımlar, sürecin işleyişi ve diğer detaylar “Yaş Küçültme ve Yaş Büyütme Davası” yazımızda yer almaktadır.

Babalık Davası

Babalık davası, evlilik dışında doğan çocuk ile babası arasında hukuki bağın kurulabilmesi için çocuk ve anne tarafından açılabilen davadır. Bu dava yoluyla, biyolojik babanın hukuki yönden de babalık sıfatı tespit edilmiş ve nüfus sicil bilgisi değişmiş olur.

Babalık davası, gerek sürecin işleyişi gerekse ispat ve deliller bakımından birçok özellik arz etmektedir. Konuyla ilgili bilinmesi gereken tüm hususlar, “Babalık Davası” yazımızda yer almaktadır.

Soybağının Reddi Davası

Soybağının reddi davası, baba ile çocuk arasında bulunan soybağı ilişkisinin ortadan kaldırılması maksadıyla açılan bir davadır. Bu davayı baba, çocuk yahut kanunda belirtilen ilgililer açabilir.

Soybağının reddi davasında iddianın ispatı ve delil olarak kullanılabilecek unsurlar son derece önemlidir. Ayrıca, dava öncesinde ve dava sürecinde atılması gereken adımlara da dikkat edilmelidir. Bu noktada, belirtilen tüm hususları içeren “Soybağının Reddi Davası” yazımıza göz atmanızda yarar vardır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nasıl Açılır?

Doğum Yeri Değiştirme Davası

Doğum yeri değiştirme davası, nüfus sicilinde yazan doğum yerinin yanlış olması nedeniyle değiştirilmesi için açılır. Bu davanın hukuki niteliği, nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır ve asliye hukuk mahkemesinde görülür.

Doğum yeri değiştirme davası kapsamında, nüfus sicilinde değişiklik yapılması mümkündür. Fakat bunun için gerekli belgelerin mahkemeye sunulması gerekir. Süreçle ilgili dikkat edilmesi gereken tüm hususlar, “Doğum Yeri Değiştirme Davası” yazımızda bulunmaktadır.

Analık Davası

Analık davası ya da diğer ismiyle anneliğin tespiti davası, nüfus sicilinde değişikliğe yol açan bir dava türüdür. Çocuğun nüfus bilgisinde yer alan annesi, biyolojik annesi dışında başka bir kadın ise analık davası gündeme gelir.

Analık davası şartları, bu davayı kimlerin açabileceği ve dava sürecinde dikkat edilmesi gereken tüm hususlar, “Anneliğin Tespiti (Analık Davası)” yazımızda yer almaktadır.

Nüfus Kaydının İptali Davası

Nüfus kaydının iptali davası, nüfus sicilinde gerçeğe aykırı yahut mükerrer kayıt bulunan kişiler tarafından açılabilecek bir dava türüdür. Örneğin kişinin bir ismi olduğu halde nüfus siciline iki isim birden yazılmışsa nüfus kaydının iptali talep edebilir.

Nüfus kaydının iptali için, kişi yerleşim yerinde bulunan asliye hukuk mahkemesinde dava açmalıdır. Mahkeme, yapacağı incelemeler neticesinde kaydın iptaline karar verecek olursa bunu nüfus müdürlüğüne yazı ile bildirir ve sicilde gerekli değişiklikler yapılır.

Gaiplik Davası

Gaiplik davası, ölüm tehlikesi altında kaybolan veya kendisinden uzun süredir haber alınamayan kişi hakkında gaiplik kararı alınması için açılması gereken davadır. Bu karar ile birlikte, kişinin nüfus sicilinde de değişiklik meydana gelecektir.

Gaiplik sürecinde, öncelikle kanunen beklenmesi gereken 1 ve 5 yıllık sürelere dikkat edilmelidir. Bunun dışında, dava ihtar süreçleri ve miras hukukuna ilişkin önemli pek çok detay mevcuttur. Konuyla ilgili bilinmesi gereken tüm hususlar için “Gaiplik Nedir? Gaiplik Kararı Nasıl Alınır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ölüm Karinesi Davası

Ölüm karinesi davası, ölümüne kesin gözle bakılacak şekilde cesedi bulunamayan kişiler hakkında söz konusu olur ve neticeleri ölüm ile aynı sonuçları doğurur. Esasında ölüm karinesi için mutlaka dava açılması gerekmez. Valilik ve kaymakamlıklara yapılacak başvuru yoluyla da ölüm karinesinin uygulanması mümkündür.

Ölüm karinesi ölüm ile aynı sonuçları doğurduğundan, kişinin nüfus siciline de ölüm kaydı düşülür. Ölüm karinesi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar, “Ölüm Karinesi Nedir?” yazımızda bulunmaktadır.

Tapuda Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası

Tapuda nüfus kaydının düzeltilmesi davası, tapu kaydında yer alan bilgilerin düzeltilmesi ve değiştirilmesi maksadıyla yürütülen süreçtir. Burada tapu ve kadastro müdürlüklerine başvuru yaparak da düzeltmenin sağlanması talep edilebilir.

Kişinin medeni halinde değişiklik olması veya isminin yahut soyisminin mahkeme kararıyla değiştirilmesi durumunda ise mahkeme ve nüfus müdürlüğü kanalıyla ilgili diğer kurumlara bu değişiklikler bildirilmiş olacaktır.

Cinsiyet Değişikliği Davası

Cinsiyet değişikliği davası, cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse tarafından açılması gereken bir davadır. Bu dava ve tıbbi operasyonlar neticesinde cinsiyetini değiştirmiş olan kişinin nüfus sicil bilgisinin de güncellenebilmesi için ayrıca nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılmalıdır.

Cinsiyet değişikliği davasının şartları, hukuki ve tıbbi süreçlerde yapılması gerekenler ve konuyla ilgili önem arz eden diğer bilgiler “Cinsiyet Değiştirme Davası” yazımızda yer almaktadır.

Nüfus Kayıtlarındaki Diğer Bilgilerin Düzeltilmesi Davaları

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, yukarıda sayılan unsurlar dışında nüfus siciline ilişkin diğer bilgiler bakımından da uygulama alanı bulan bir dava türüdür. Dolayısıyla, nüfus siciline ilişkin yapılacak her türlü değişiklik için bu davanın açılması gerektiği unutulmamalıdır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Nasıl Açılır?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, değişiklik talep eden kişinin yerleşim yerinde bulunan asliye hukuk mahkemesine sunulacak dava dilekçesi ile açılır. Mahkeme süreci öncesinde, nüfus sicilindeki hangi bilginin değiştirilmesi talep edilecekse bunu destekleyecek her türlü bilgi, belge, kayıt toplanır ve dava dilekçesi ile birlikte bunlar da mahkemeye sunulur.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davalarında Dava Süreci Nasıldır?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında dava süreci, dosyada talep edilen değişikliğe ve bu değişiklik için ileri sürülmüş olan delillere göre işler. Mahkeme, değişiklik isteminin haklı olup olmadığını değerlendirir ve bu çerçevede bir karara varır.

Mahkemeden daha hızlı karar alabilmek adına, dava öncesinde delil ve belgeler toplanmış olmalıdır. Ayrıca, benzer taleplere olumlu yanıt veren mahkeme karar ve içtihat örnekleri de derlenmelidir. Bu belgelerin tamamı, dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulmalıdır.

Mahkeme, incelemesi neticesinde karar verir ve nüfus sicilinde değişikliğe hükmetmesi halinde ilgili nüfus müdürlüğüne bildirimde bulunur. Böylelikle başvurucunun nüfus sicil bilgileri güncellenmiş olur.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, ortalama 6 ay sürer.

Fakat dava sürecinin gidişatına ve dava dilekçesi ile birlikte ileri sürülen belgelerin kesinliğine göre davanın daha kısa sürede sonuçlanması da mümkündür.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Masrafları ve Avukatlık Ücreti Ne Kadardır?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası masrafları, 2025 yılı için ortalama 8.000 TL’dir.

Fakat dava masraf tutarı, yargılama sürecinde gündeme gelebilecek işlem ve incelemelerin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası masrafları ise İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan tarifeler ile somut olayın şartları göz önünde bulundurularak taraflar arasında kararlaştırılır.

Sonuç

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, görüldüğü üzere birçok farklı gerekçeye dayanarak açılabilir. Değişikliği talep edilen sicil bilgisinin ne olduğuna göre dava sürecinde yapılması gerekenler de değişkenlik gösterir. Dolayısıyla, uzman nüfus avukatından destek alarak süreci yürütmekte yarar vardır.