Kiracıya ihtarname nasıl çekilir

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?

Kiracıya ihtarname, ispat kolaylığı sağlaması bakımından noter kanalıyla çekilir. Böylelikle, ihtarnameye ilişkin herhangi bir hususun ispat edilmesi gerekirse sorun olmayacaktır.

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?

Kiracıya ihtarname; kanuni usul, süre ve şartlarına dikkat edilerek yazılı bir şekilde PTT veya noter aracılığı ile kiraya veren tarafından çekilir. Bu şartlar, ihtarnamenin gönderme nedenine göre kanun tarafından belirlenir.

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusu kapsamında, ihtarname çekme usulü gündeme gelmektedir. Uygulamada bunun için en sık kullanılan usul, noter aracılığıyla kiracıya ihtarname çekilmesidir. Fakat ihtarnamenin adi yazılı şekilde hazırlanıp gönderilmesi de mümkündür. Ayrıca PTT aracılığıyla, iadeli taahhütlü postayla veya APS (acele posta servisi) ile de ihtarname gönderilebilmektedir.

Belirtilen ihtarname gönderim usulleri arasında en güvenceli olanı, noterlik kanalıyla ihtar çekilmesidir. Bu şekilde ihtarname gönderilmesi, ileride doğabilecek davalarda ispat bakımından büyük kolaylık sağlayacaktır. Dolayısıyla, zorunlu olmamakla birlikte ihtarnamenin noter kanalıyla çekilmesi tavsiye olunur.

Kiracıya İhtarname Gönderme Süreleri ve Nedenleri

Kiracıya birçok farklı nedenden ötürü ihtarname gönderilebilir. İhtarnamenin gönderilme nedenine bağlı olarak gönderim süresi de değişmektedir. Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusu da bu çerçevede yanıt bulmaktadır.

Aşağıda, çeşitli ihtar nedenlerine ve bunlara ilişkin sürelere farklı başlıklar halinde değinilmiştir.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliyede İhtarname Gönderme Süresi

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusunun gündeme geldiği konulardan biri, kiralanan eve ihtiyaç duyulması halidir. Buna göre; kiralanan eve ev sahibinin veya kanunda belirtilen yakınlarının ihtiyaç duyması halinde, kiracının evden çıkarılması mümkündür. İhtiyaç nedeniyle tahliyede kira sözleşmesi belirli süreli ise sürenin sonunda kiracı tahliyesi için dava açılabilir.

Kira sözleşmesinin belirsiz süreli olması durumunda, ihtarname gönderimi ciddi önem kazanmaktadır. Belirsiz süreli sözleşmelerde, her 6 ay bir kira dönemidir. İhtiyacın ortaya çıkması halinde, 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmelidir. Bu ihtarda, ileri sürülen ihtiyacın niteliği ve aciliyeti doğru şekilde izah edilmelidir.

İhtiyaca ilişkin ihtarname içeriğinde, kiracının evden tahliyesinin istendiği zaman belirtilmelidir. Bu tarihten sonraki 1 ay içerisinde kiracının tahliyesi için dava açılmalıdır.

İhtarname içeriğinin doğru hukuki zeminde doldurulması ve ihtarnamenin usulüne uygun şekilde gönderilmesi bakımından, “ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği” yazımıza göz atmanızda fayda vardır. İlgili yazıda, bir ihtarname örneği de bulunmaktadır.

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir? 10 Yıllık Kiracının Tahliyesi

10 Yıllık Kiracının Tahliyesinde İhtarname Gönderme Süresi

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusu, 10 yıllık kiracıya sahip ev sahiplerince de sorulmaktadır. Eğer kira sözleşmesi belirsiz süreli ise kira ilişkisi 10 yılı doldurduktan sonra kiracı evden çıkarılabilir. Bunun için, her 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtarname gönderilebilir. İhtarnamede belirtilen tahliye tarihi geldiğinde ise kiracıya tahliye davası açılabilir.

Kira sözleşmesinin belirli süreli olması halinde, sözleşmede belirlenen sürenin dolması ve bunun üzerine 10 uzama yılının geçmesi gerekir. Ev sahibi, bundan sonraki herhangi bir uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunarak kira döneminin sonunda tahliye davası açabilir.

Konuya ilişkin ayrıntılar ve dikkat edilmesi gereken diğer noktalar, bir ihtarname örneği üzerinden “10 yıllık kiracı tahliye ihtarname örneği” yazımızda belirtilmiştir. 10 yıllık kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusu da ilgili yazıda detaylı biçimde yanıt bulmaktadır.

Kiracının Kira Bedelini Ödememesi Nedeniyle Gönderilecek İhtarname Süresi

Kiracı kira bedelini ödemiyorsa, geç ödüyorsa veya eksik ödüyorsa kiracının tahliyesi mümkün hale gelecektir. Fakat bunun için kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir. Kira bedelini ödemeyen kiracıya gönderilen ihtarnamede, eksik bedelin ödenmesi için en az 30 gün süre verilmelidir.

İhtarnamenin olabildiğince erken çekilmesi, sürecin işleyişi bakımından ev sahibinin yararına olacaktır. Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusuna karşı daha ayrıntılı izah, bir ihtarname örneği üzerinden “kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği” yazımızda yapılmıştır.

Eğer kiracı aynı kira yılındaki iki farklı aya ait kira bedelini ödememişse ve bunlar için kiracıya ayrı ihtarnameler gönderilmişse kiracı ilgili bedeli ödese dahi evden tahliye edilebilir. Ev sahibinin buna dayanarak kiracıyı tahliye edebilmesi için kira döneminin sona ermesinden itibaren 1 ay içerisinde dava açması gerekmektedir. Konuya ilişkin detaylar, “iki haklı ihtar nedeniyle tahliye” yazımızda ele alınmıştır.

Kiracıya gönderilecek ihtarların haklı nitelik taşıması ve kiracıya kanuni mühletin verilmesi son derece önemlidir. İhtarlardan birinin dahi haksız nitelik taşıması, iki haklı ihtarla tahliye imkanını ortadan kaldırır. Bu noktada, uzman gayrimenkul avukatına danışarak süreci doğru yürütmekte yarar vardır.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesinde İhtarname Gönderme Süresi

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusu, yeni ev sahipleri bakımından da önem arz eder. Yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturmakta olan kiracıyı tahliye etmek istiyorsa evi satın aldıktan sonraki 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname çekmelidir. İlgili ihtarnamede, eve olan ihtiyaç ileri sürülmelidir. Evi edindikten 6 ay sonra da tahliye davası açma hakkına doğacaktır.

Yeni ev sahibi, kiracıya göndereceği ihtarnamede eve olan ihtiyacını doğru hukuki zeminde ileri sürmelidir. Ayrıca, ihtarnamenin gönderim sürelerini de göz önünde bulundurmalıdır. Aksi takdirde, ihtiyacın varlığına rağmen kiracı tahliyesi sağlanamayabilir. Konuya dair önem arz eden diğer detaylar ve bir ihtarname örneği, “yeni ev sahibi kiracı tahliye ihtarname örneği” yazımızda yer almaktadır.

Kira Artışı (Kira Tespiti) Nedeniyle Gönderilecek İhtarname Süresi

Kira ilişkisinde taraflar, kendi aralarında kira artış oranını belirleme imkanına sahiptir. Fakat kira artış oranı, yenileme ayındaki TÜFE oranından daha fazla olamaz. Eğer kira ilişkisi 5 yılı doldurmuşsa ve evin kira bedeli emsal bedellerin altında kalmışsa bu durumda kira tespit davası açılabilir. Kira tespit davasında hakim, TÜFE oranına bağlı kalmadan yeni kira bedelini belirleyebilir.

Kira tespit davası nedeniyle gönderilecek kira artış ihtarnamesi, yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önce kiracıya gönderilmeli ve yeni kira bedeli olarak talep edilen tutar ifade edilmelidir. Böylelikle; hakim tarafından belirlenecek kira bedeli, yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olacaktır. Dolayısıyla ihtarnamenin gönderim zamanına dikkat edilmelidir.

Kira artışı sürecine ilişkin detaylar, bir ihtarname örneği üzerinden “kira artışı ihtarname örneği” yazımızda izah edilmiştir.

Diğer İhtarname Gönderim Nedenleri

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusu ile birlikte ihtarname gönderim nedenleri de gündeme gelmektedir. Kiracıya, birçok farklı nedenlerle ihtarname gönderilebilir. Bu sebepler, yukarıda değinilenlerden ibaret değildir. TBK kapsamında kiracı tahliyesine imkan tanıyan tüm durumlar, “kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda belirtilmiştir. Dolayısıyla, ilgili yazıya göz atmanızda yarar vardır.

Yazımızda belirtilmeyen herhangi bir durumdan ötürü kiracıya ihtar çekilme durumu söz konusu olabilir. Bu noktada, “kiracıya ihtarname örneği” yazımızda genel bir ihtarname örneği üzerinden çeşitli gönderim nedenlerine değinilerek konu izah edilmiştir.

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir? İhtarname Sonrası Süreç

İhtarname Sonrası Süreç

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusu kadar ihtarname sonrasındaki süreçte ne yapılacağı da merak edilmektedir. Kiracıya ihtarname çekildikten sonra, ilk etapta ihtarnamede ileri sürülen hususların yerine getirilmesi beklenir.

Eğer ihtarname ile bir bildirimde bulunulması veya bir durumun haber verilmesi istenmişse bu sağlanmış olur. Kanunda ihtarname gönderiminden sonra dava açılması için bir süre öngörülmüşse bu süre beklenir ve sonrasında dava açılır.

İhtarname gönderildikten sonraki süreç, aslında ihtarnamenin neden gönderildiğine bağlı olarak şekillenir. Dolayısıyla, ihtarname gönderim nedeni son derece önem arz eder. İhtarname sonrasında yapılması gerekenlere, çeşitli gönderim nedenleri göz önünde bulundurularak “kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç” yazımızda değinilmiştir.

Kiracı İhtarnameyi Almazsa Ne Olur?

Kiracı ihtarnameyi teslim almazsa tebliğ memuru, evrakı o yerin muhtarına veya ihtiyar heyeti azalarından birine yahut zabıtaya imza karşılığında teslim eder. Teslim edilen kişinin adresini içeren bir ihbarnameyi de kiracının kaldığı evin kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, Tebligat Kanunu m. 21 uyarınca tebliğ tarihi sayılır. Böylelikle, tebligat yapılmış sayılır.

Sonuç

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir sorusunun cevabı, bünyesinde çeşitli ayrıntılar barındırmaktadır. İhtarın doğru zamanda ve şekilde yapılmaması, tahliyenin gecikmesine veya sağlanamamasına yol açacaktır. Bunların yanında, çeşitli masraflara ve zaman kaybına da neden olacaktır. Bu nedenle; ihtarname sürecinde ve sonrasında sorun yaşamamak adına, alanında uzman gayrimenkul avukatından destek almakta fayda vardır.