Tedavi amaçlı ikamet izni

Tedavi Amaçlı İkamet İzni

Tedavi amaçlı ikamet izni, Türkiye’de tedavi olmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin başvurabileceği bir tür kısa dönem ikamet iznidir. Uygulamada, “tedavi amaçlı oturma izni” olarak da bilinmektedir. Tedavi amaçlı ikamet izni alabilmek için, kanunda sıralanan şartların taşınması ve usuli prosedürün tamamlanması gerekmektedir.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Nedir?

Tedavi amaçlı ikamet izni, Türkiye’ye tedavi amacıyla gelecek yabancıların başvurabileceği ikamet iznidir. Tedavi amaçlı ikamet izni, kısa dönem ikamet izinlerinin bir türüdür.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Nasıl Alınır?

Tedavi amaçlı ikamet izni, e-ikamet sistemi üzerinden ön başvuru formu doldurularak ve göç idaresine gerekli belgelerle birlikte randevu günü bizzat başvuru yapılarak alınır.

Ön başvuru formu doldurulurken kısa dönem ikamet izni opsiyonu seçilmeli ve “tedavi görecekler” şıkkına tıklanır. Sistem tarafından istenen bilgiler girilerek ön başvuru formu doldurulduktan sonra çıktısı alınıp isim-soyisim yazılmalı ve imza atılır. Bu form, aynı zamanda başvuru için gerekli belgeler arasındadır.

Başvuru formu doldurulduktan sonra, sistem tarafından randevu günü ve başvuru yapılacak göç idaresi atanır. Başvurucu, gerekli belgelerle randevu tarihinde, belirlenen il göç idaresinde olmalıdır. Gerekli belgeler yazının devamında detaylı olarak anlatılmıştır. 

Tedavi amaçlı ikamet izni almak, ön başvurudan belgelerin hazırlanmasına, başvurunun reddi halinde itiraz ve iptal davasına kadar çetrefilli bir süreçtir. Bu süreçte bir hata yapılmaması ve sürecin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için bir yabancılar avukatına danışmakta fayda vardır.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Alma Şartları Nelerdir?

Tedavi amaçlı ikamet izni alma şartları, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 32. maddesinde “Kısa dönem ikamet izninin şartları” başlığı altında düzenlenen şartlardır.

Tedavi amaçlı ikamet izni alma şartları şunlardır:

  • Tedavi göreceğini ileri sürerek talepte bulunmak ve bu taleple ilgili belge ve bilgileri ibraz etmek (Tedavi görülecek hastalık, kamu sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri olmamalıdır. Gerekli belgelere örnek, hastalığı teşhis eden bir doktor raporu veya hastane rezervasyonudur.)
  • Tedavisi görülecek hastalığın, kamu sağlığını tehdit eden hastalıklar arasında olmaması.
  • Kabul edilmeyen yolcu olmamak. (Pasaportu veya vizesi olmayan, hileyle alınan ya da sahte olduğu tespit edilenler ile hakkında sınır dışı etme kararı bulunanlar kabul edilmeyen yolcuya örnektir. Bu kişilere hiçbir ikamet izni verilmez.)
  • Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak.
  • Talep halinde adli sicil kaydı veya muadili resmi belgeyi sunmak.
  • Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini vermek. 

Yukarıda yer alan şartlar içinde, Türkiye’de ikamet gerekçesinin tedavi olduğunu ortaya koyan belgeleri ibraz etmek ve tedavinin yatakta, uzun süreyi kapsaması şartları, bu ikamet türü için kesinlikle sağlanmalıdır. Tedavi amacını ve programını net şekilde ortaya koymayan başvuruların, çoğunlukla reddi gündeme gelmektedir.

Bu şartlara uymayan yabancılar başka bir ikamet türüne başvurabilir. Bu konuda tüm ikamet türlerini anlattığımız “ikamet izni” yazımıza bakabilirsiniz.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

Tedavi amaçlı ikamet izni için gerekli belgeler şunlardır:

  • E-ikamet sitesinden doldurulan başvuru formunun çıktısı (altına isim-soyisim yazılmış ve imza atılmış şekilde),
  • Hastaneden alınan hastaneye giriş kaydı ve tedaviye başlandığını kanıtlayan belge,
  • Pasaport aslı ve fotokopisi,
  • Tedavi giderlerinin tümünün ödendiğine dair makbuz veya tedavi giderlerini kapsayan sağlık sigortasının poliçesi yahut tedavi giderlerini devlet karşılıyorsa buna dair belge,
  • İkamet izni harçlarının ödendiğine dair makbuz veya dekont,
  • Tedavi görülecek hastanenin başhekimi ve tedaviyi gerçekleştirecek hekim tarafından düzenlenen, tedavinin ne kadar süreceğini gösteren belge,
  • Hasta; kiralık evde kalacaksa noter imzalı kira sözleşmesi, kendi evinde kalacaksa tapu kaydı, hastanede kalacaksa buna dair belge,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • İkametgah belgesi.

Yukarıdaki belgelerden bazılarının, başvuruda bulunan kişinin kendi ülkesinden alınması gerekmektedir. Yurt dışından temin edilen bu belgeler, apostil şerhli ve noter onaylı Türkçe tercümesi ile ibraz edilmelidir. Belgelerde eksiklik veya hata olması halinde, idare başvuruda bulunan kişiye belli bir süre verir. Bu süre zarfında eksikliğin giderilmemesi halinde başvuru reddedilir.

Yabancının tüm masrafları ödediğini kanıtlayan bir belge sunması halinde, ayrıca sigorta poliçesine gerek duyulmamaktadır. Tedavi süresince ortaya çıkacak tüm masrafları kamu kurumları tarafından ödenecek kişilerin de ayrıca poliçe ve maddi imkan tespitine ilişkin belge sunmasına gerek yoktur.

Refakatçi İkamet İzni

İlgili kanunda, refakatçi ikamet izni adında, geçerli bir ikamet izni türü bulunmamaktadır. Ancak yabancı uyruklu hastaya refakat etmek isteyen yabancı uyruklu kişinin yararlanabileceği bazı imkanlar bulunmaktadır.

Türkiye ile refakatçinin vatandaşı olduğu ülke arasında bir sağlık işbirliği anlaşması varsa bu anlaşma incelenmelidir. Bu anlaşma ile bir muafiyet sağlanmışsa ikamet izni aranmadan kişi refakatçi olarak Türkiye’de ikamet edebilir.

Refakatçi, diğer ikamet izni türlerine başvurarak, hastanın yanında Türkiye’de ikamet edebilir. Eğer refakat edecek kişi; hastanın eşi veya çocuğu ise aile ikamet iznine, böyle bir ilişki yoksa kısa dönem ikamet iznine başvurabilir. Tabii refakatçinin bu ikamet izninin şartlarını karşılaması gerekir. 

3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Kanunu’nun ek 14. maddesi uyarınca, tedavi amaçlı ikamet izni sahibi yabancının refakatçisinden, ikamet izinlerine başvururken, sağlık sigortası şartı aranmaz.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Kaç Yıllık Verilir? 

Tedavi amaçlı ikamet izni, bir tür kısa dönem ikamet izni olduğu için azami 2 yıllık verilir. Ancak ikamet izninin süresi, hiçbir koşulda, tedavi süresini geçemez. Hastaneden alınan raporda tedavinin yaklaşık süresi yazmaktadır. İkamet izninin süresi de, iki yılı aşmamak kaydıyla, bu süreye göre verilir.

Tedavi; iki yılda tamamlanmaz ve yabancı uyruklu kişi, iki yıldan sonra da Türkiye’de tedavi olmaya devam etmek isterse, ikamet iznini şartlarının ortadan kalkmamış olması halinde, ikamet izni uzatma başvurusunda bulunabilir. Yahut bir başka ikamet izni türüne geçiş yapılabilir. Bu husus, “ikamet izni geçiş başvurusu” yazısında detaylıca açıklanmaktadır.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?

Tedavi amaçlı ikamet izni yaklaşık 30 gün içinde çıkmaktadır. Bu süre ilgili il göç idaresinin iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Bununla birlikte, başvurular 90 gün içinde sonuçlandırılmaktadır.

Yabancı uyruklu kişi; ikamet izni başvurusunda bulunduktan sonra, başvuru değerlendirme aşamasındayken, il göç idaresine bildirmek kaydıyla yurt dışına çıkabilir. Ancak 15 gün içinde Türkiye’ye dönmek zorundadır. Aksi halde ikamet izni verilmez.

Tedavi Amaçlı Oturma İzni Avukatlık Ücreti ve Masrafları

Tedavi amaçlı oturma izni masrafları, 2023 yılı için yaklaşık olarak 8000 TL’dir. Ancak sağlık sigortası, özel şirketlerle yapıldığı için fiyatı değişmektedir. Ayrıca, tedavi masraflarının tamamen karşılanmış olması halinde ayrıca sağlık sigortası aranmadığından bu gider hesaba katılmamalıdır. 

Tedavi Amaçlı Oturma İzninin Uzatılması

Tedavi amaçlı oturma izninin uzatılması, diğer ikamet izinlerinin uzatılması ile aynı hükümlere tabidir. İkamet izninin uzatılabilmesi için, başvuru şartlarının devam etmesi gerekir. Bunun yanında ikamet izninin amacı dışında kullanılmadığına da dikkat edilir.

İkamet izninin uzatılması için, şartların devam etmesi halinde, süresinin dolmasına 60 gün kala, ve en geç süresi dolana kadar, uzatma başvurusunda bulunulmalıdır. Örneğin tedavi amaçlı oturma izni 12.05.2023 tarihinde bir yıllık alınmışsa 12.03.2023 tarihinden, 12.05.2023 tarihine kadar uzatma başvurusunda bulunulabilir.

Başvuruda bulunduktan sonra, sistem tarafından verilen randevu gün ve saatinde, gerekli belgeler il göç idaresine bizzat sunulur. Gerekli belgeler, tedavi amaçlı oturma izninin şartlarının devam ettiğini gösteren belgeler olup, ikamet izninin verilmesi için gerekli belgelerle aynıdır. Bunların yanında mevcut tedavi amaçlı oturma izni belgesi ile tedavinin devam ettiğine dair başhekim raporu da gerekli belgelere eklenir.

Tedavi amaçlı oturma izni süresi dolan yabancı, uzatma başvurusunda bulunmuşsa, başvuru sonuçlanana kadar kendisine Türkiye’de kalabilmesi için bir belge verilir. Ancak bu kişi, hiç uzatma veya geçiş başvurusunda bulunmamışsa, ikamet izni süresi bittiği andan itibaren 10 gün içinde ülkeyi terk etmelidir.

Tedavi amaçlı ikamet izni uzatma başvurusu konusundaki tüm bilgiler, “ikamet izni uzatma” başlıklı makalede açıklanmaktadır.

Tedavi Amaçlı Oturma İzni Başvurusunun Reddi, İptali ve Uzatılmaması

Tedavi amaçlı oturma izni başvurusunun reddi, iptali ve uzatılmaması; şartlardaki bir eksiklik halinde söz konusu olur. Tedavi amaçlı oturma izninin şartlarında başta bir eksiklik varsa, ikamet izninin hiç verilmemesi gerekir. Ancak bu eksiklik sonradan fark edilirse ya da sonradan bir eksiklik ortaya çıkarsa izin uzatılmaz veya iptal edilir. Tüm bunların yanında, tedavi amaçlı ikamet izninin 6 ay içinde kullanılması gerekir. Aksi halde iptal edilir.

Tedavi amaçlı oturma izninin reddedilmesi, iptal edilmesi veya uzatma başvurusunun reddedilmesi halinde karar; yabancı uyruklu kişiye tebliğ edilir. İdarenin başvuruya 90 gün içinde yanıt vermemesi de zımni ret sayılır. Açık ret halinde tebliği izleyen gün, zımni ret halinde 90. günden sonraki gün itiraz etme ve iptal davası açma süresi başlar. 

 Tedavi Amaçlı Oturma İzni Başvurusunun Reddine, İptaline ve Uzatılmamasına Karşı İtiraz ve İptal Davası

Tedavi amaçlı oturma izni başvurusu reddedilir veya ikamet izni iptal edilir yahut uzatılmazsa; yabancı uyruklu kişi bu kararlara itiraz edebilir veya iptal davası açabilir. Hem itiraz etmek hem de dava açmak için süre 60 gün olup bu süre her ikisini de kapsar.

Ret, iptal veya uzatılmama kararın tebliğini izleyen günden, zımni rette ise 90 günlük karar süresini izleyen günden itibaren 60 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz merci kararı veren il göç idaresinin bağlı olduğu valiliktir. Yabancı, yetkili makama yapılan itirazın reddedilmesi yahut cevap verilmemesi halinde, idare mahkemesinde iptal davası açabilir. Aynı şekilde, itiraz yoluna başvurmadan, doğrudan iptal davasının açılması da mümkündür.

Tedavi amaçlı ikamet izninin iptali yahut reddi halinde başvurulacak hukuki yollara ilişkin detaylı bilgi “ikamet izni başvurusunun reddi“, “ikamet izni iptali” makalelerinde yer almaktadır.

Sonuç

Tedavi amaçlı ikamet izni, detaylı ve özel bir ikamet izni türüdür. Kısa dönem ikamet izni türlerinden biri olsa da, şartları itibariyle, diğerlerinden farklılık arz eder. Gerekli belgeler veya şartlarda bir eksiklik olması halinde, başvuru reddedilebilir. Bu durumda yabancı uyruklu kişi hakkında sınır dışı etme kararı verilebilir ve tedavi yarım kalabilir. Bu sakıncalardan kaçınmak için sürecin bir yabancılar avukatı ile birlikte yürütülmesinde fayda vardır.