Kiracı tahliyesi ihtarname örneği

Kiracı Tahliyesi İhtarname Örneği

Kiracı tahliyesi ihtarname örneği, ev sahibi tarafından tahliye edilmek istenen kiracıya gönderilecek ihtarnamenin taslağını oluşturmaktadır.

Kiracı Tahliyesi İhtarname Örneği

Kiracı tahliyesi ihtarname örneği olarak aşağıda bir taslak verilmiştir. Fakat bu taslak, her olayın şartları gözetilerek duruma uygun şekilde doldurulmalıdır. Genel bir ihtar içeriği, ev sahibi bakımından istenen neticenin elde edilmesine engel olabilir.

İHTARNAME

İHTAR EDEN: (Ev sahibinin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

VEKİLİ: (Vekilin adı, soyadı, sicil numarası ve adresi yazılmalıdır.)

MUHATAP: (Muhatabın adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

KONU: (İhtarnamenin kiracı tahliyesi hakkında olduğu kısaca belirtilmelidir.)

AÇIKLAMALAR:

İhtarnameye konu olan konutun adresi ve maliki belirtilmelidir. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi, süresi ve mevcut kira bedeli belirtilmelidir. Kiracının belirtilen konutta halen ikamet ettiği yazılmalıdır. Örneğin; ‘’…adresindeki konutumda …bedel karşılığı ikamet etmektesiniz.’’ gibi yazılmalıdır. İhtarname muhataba gönderildiği için kiracıya hitaben yazılmalıdır. Ayrıca, kullanılan dil sade ve anlaşılır olmalıdır.

Tahliyenin hangi sebeplere dayanarak talep edildiği belirtilmelidir. Örneğin; ihtiyaç, kira bedelinin ödenmemesi, yazılı tahliye taahhüdü, taşınmazın yeniden inşası veya sözleşmenin 10 seneyi doldurması gibi nedenlerle tahliye talep edilebilir.

Tahliye sebebinin içeriği, tüm ayrıntılarıyla belirtilmelidir. Burada tahliye sebeplerinin doğru tespit edilmesi büyük önem arz etmektedir. Çünkü ileri sürülen tahliye nedenine göre ihtarname süreleri de değişebilmektedir.

TALEP SONUCU:

Konutun belirtilen sebeplerle tahliye edilmesi talep edilmelidir. Tahliyesi talep edilen konutun boşaltılması ve teslim edilmesi istenen tarih yazılmalıdır. Taleplerin reddedilmesi durumunda, tahliye davası açılacağı ve tüm yargılama giderleri ile vekalet ücretinin kiracıya yükletileceği belirtilmelidir. 

SAYIN NOTER, Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. …/…/….

İHTAR EDEN VEKİLİ

(İsim yazılır ve imza atılır.)

Kiracı Tahliyesi İhtarname Örneğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kiracı Tahliyesi İhtarname Örneğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kiracı tahliyesi ihtarname örneği ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli husus, doğru tahliye sebebinin tespit edilmesidir. Tahliye sebebine göre, ihtarname gönderim süreleri ve ihtarname gönderildikten sonra yapılması gerekenler de değişecektir.

Aşağıda, özel birtakım tahliye nedenleri için söz konusu olabilecek ihtarname örneklerinin ve dikkat edilmesi gereken noktaların yer aldığı yazılarımız liste halinde belirtilmiştir.

  1. Kiralanan konuta ihtiyaç duyulması sebebiyle kiracı tahliyesi için “ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği” yazımıza bakabilirsiniz.
  1. Konutun el değiştirmesi durumunda yeni ev sahibi tarafından yapılacak ihtar için “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği” yazımıza bakabilirsiniz.
  1. Kira bedelinin eksik ödenmesi veya hiç ödenmemesi sebebiyle yapılacak ihtar için “kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği” yazımıza bakabilirsiniz.
  1. Kira sözleşmesinin 10 yılı aştığı durumlarda yapılacak ihtar için “10 yıllık kiracı tahliye ihtarname örneği” yazımıza bakabilirsiniz.

Kiracı tahliyesine imkan sağlayan durumlar, yukarıda sayılanlardan ibaret değildir. Bu noktada, TBK kapsamındaki bütün tahliye nedenlerinin incelendiği “kiracı evden nasıl çıkarılır” yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Kiracıya yalnızca tahliye nedeniyle ihtarname gönderilmiyor olabilir. Bazı durumlarda, örneğin kiracı eve zarar vermişse veya komşularını rahatsız ediyorsa kiracıyı ikaz etmek için ihtarname gönderme ihtiyacı doğabilir. Bu tür ihtarnameler için, “kiracıya ihtarname örneği” yazımızda yer alan ihtarname örneği yol gösterici olacaktır.

Kiracıya ihtarname gönderim sebebi tespit edildikten sonra, ihtarnamenin usulüne uygun şekilde hazırlanıp gönderilmesi gerekir. Bunun sağlanabilmesi bakımından, ‘’kiracıya ihtarname nasıl çekilir’’ yazımız yol gösterici nitelik taşımaktadır.

Kiracı tahliye ihtarname örneğinde dikkat edilmesi gereken bir başka husus, taslak metnin aynen kullanılmaması ve somut olaya özgü ihtarname hazırlanmasıdır. Çünkü her olayın kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bunların ihtarnamede ileri sürülmemesi halinde, ev sahibi bakımından istenen netice elde edilemeyebilir. Bu bakımdan, uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta fayda vardır.

Burada belirtmek gerekir ki ihtarnamenin noter aracılığıyla gönderilmesi bir zorunluluk değildir. Fakat bu işlemin noter kanalıyla yapılması ve tebliğ şerhi alınması, ileride ispat bakımından büyük kolaylık sağlamaktadır. Dolayısıyla, ihtarnamenin noterden çekilmesi tavsiye edilmektedir.

Kiracı tahliyesi ihtarname örneği doldurulduktan sonra yapılması gerekenler de tahliye nedenine göre değişkenlik göstermekte ve ciddi önem arz etmektedir. Bu noktada, “kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç” yazımızı inceleyerek atılması gereken adımları öğrenebilirsiniz.

Sonuç

Kiracı tahliyesi ihtarname örneğinin doldurulması ve doldurulduktan sonraki sürecin yürütülmesi, hukuki ve teknik bilgi gerektirir. Bu süreçte bir hata veya ihmalde bulunulması halinde, istenen netice elde edilemeyebilir. Dolayısıyla, bu süreçte uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta fayda vardır.