Kiracıya ihtarname örneği

Kiracıya İhtarname Örneği

Kiracıya ihtarname örneği, çeşitli gerekçelerle hazırlanarak kiracıya gönderilebilir. İhtarname hangi nedenle gönderiliyorsa ev sahibinin dikkat etmesi gereken hususlar da buna göre şekillenecektir.

Kiracıya İhtarname Örneği

Kiracıya ihtarname örneği olarak aşağıda bir taslak metni bulunmaktadır. Somut olayın şartları göz önünde bulundurularak bu örnekten faydalanılabilir.

İHTARNAME

İHTAR EDEN: (Ev sahibinin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

VEKİLİ: (Vekilin adı, soyadı, sicil numarası ve adresi yazılmalıdır.)

MUHATAP: (Muhatabın adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

KONU: (İhtarnamenin ne hakkında olduğu kısaca belirtilmelidir.)

AÇIKLAMALAR:

  • İhtarnameye konu olan konutun sahibi ve adresi belirtilmelidir. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi, süresi ve kira bedeli yazılmalıdır. Kiracının açıklanan konutta halen ikamet ettiği belirtilmelidir. İhtarname, kiracıya hitaben yazılmalıdır. Örneğin “….tarihinden beri ikamet etmektesiniz.” şeklinde yazılmalıdır. İhtarnamenin dili sade ve anlaşılır olmalıdır.
  • İhtarname gönderim nedeni izah edilir. Bu kısım ayrıntılı açıklanmalıdır. Örneğin kiracı kira bedelini ödemediği için veya eve ihtiyaç duyulduğu için ihtarname gönderiliyorsa bu durum izah edilir, gerekçelendirilir. Konuya ilişkin mevzuat hükümleri de eklenir.

TALEP SONUCU:

İleri sürülen gerekçelere dayanarak duruma göre kiracının evi tahliye etmesi veya kira bedelini ödemesi gibi talepler ileri sürülür. Bunların sağlanması için beklenen bir tarih varsa bu tarih de belirtilir. Kiracının söz konusu talepleri karşılamaması durumunda, gündeme gelecek tüm masraf ve giderlerden sorumlu olacağı da belirtilir.

SAYIN NOTER, Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini, diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. …/…/….

İHTAR EDEN VEKİLİ

(İsim yazılır ve imza atılır.)

Kiracıya İhtarname Örneği Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?

Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?

Kiracıya ihtarname, gerek içeriği gerekse gönderim usulü ve süresi bakımından öngörülen kurallara riayet ederek çekilir. Bu şekilde ihtarname çekilmediği takdirde, kendisinden beklenen netice sağlanamaz. İhtarname noter aracılığıyla çekilirse olası dava sürecinde ispat açısından büyük kolaylık sağlayacaktır.

Kiracıya ihtarnamenin nasıl çekileceği ve bu süreçte nelerin göz önünde bulundurulması gerektiği, “kiracıya ihtarname nasıl çekilir” yazımızda ayrıntılı biçimde ele alınmıştır.

Kiracıya İhtarname Örneği Çeşitleri

Kiracıya ihtarname örneği çeşitleri olarak birçok unsur sıralanabilir. Aşağıda, en sık karşılaşılan durumlara ve bunlar için gönderilmesi gereken ihtarname örneklerine ilişkin izaha yer verilmiştir.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarname Örneği

Ev sahibi veya Kanun’da belirtilen yakınları eve ihtiyaç duyacak olursa kiracıya tahliye davası açılabilir. Fakat bunun için belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ihtar şartı öngörülmüştür. Belirli süreli kira sözleşmeleri bakımından, böyle bir şart yoktur. Sürenin sona ermesiyle birlikte dava açılabilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her 6 ay bir kira dönemi sayılır. 6 aylık dönemin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmeli ve tahliye tarihi belirlenmelidir. Belirlenen tahliye tarihi geldikten sonra 1 ay içerisinde tahliye davası açılmalıdır.

İhtiyaç nedeniyle tahliyede hem ihtar gönderim sürelerine dikkat edilmeli hem de ihtarname içeriğinde ihtiyacın niteliği iyi belirtilmelidir. Çünkü ileride dava süreci söz konusu olursa ihtarname delil olarak kullanılacaktır. Bu noktada, uzman gayrimenkul avukatına danışarak hareket etmekte fayda vardır.

İhtiyaç nedeniyle tahliyesi istenen kiracıya ihtarname örneği olarak “ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği” yazımızdaki örnekten faydalanabilirsiniz.

Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneği

Sözleşmede belirtilen ödeme tarihi gelmesine rağmen ödemeyi gerçekleştirmeyen kiracıya, ev sahibi tarafından bildirim yapılması gerekmektedir. Bildirim amacıyla gönderilecek ihtarnamede, kiranın ödenmesi için kiracıya en az 30 gün süre verilmelidir.

İhtarname içeriğinde, kendisine verilen sürede kiracı ödemeyi gerçekleştirmezse aleyhine alacak ve tahliye davası açılacağı belirtilmelidir. Ayrıca bütün yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletileceği ifade edilmelidir. 

İhtarnamenin gönderilmediği her gün kiracıya zaman kazandıracak ve ev sahibini zarara uğratacaktır. Bu nedenle, ihtarname olabildiğince erken gönderilmelidir. Doğru biçimde yazılıp gönderilmediği takdirde, kiranın geç ödenmesine veya tahliyenin yapılamamasına neden olabilir. İhtarnameye ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek ve bir taslağa ulaşmak için “kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği” yazımıza bakabilirsiniz.

Kira Artışı İhtarname Örneği

Kira tespit davası yoluyla kira bedelinin yeniden belirlenmesini isteyen ev sahibi, mahkemenin belirleyeceği kira bedelinin ilgili kira döneminin başından itibaren geçerli olmasını istiyorsa kira dönemi başlamadan en az 30 gün önce kiracıya ihtar çekmelidir.

Kiracıya ihtarname örneği doldurulurken yeni dönemde istenen kira bedeli belirtilmeli, kira tespit davası açılacağı ifade edilmelidir. Bu çerçevede bir ihtarname örneğine, “kira artışı ihtarname örneği” yazımızdan erişebilirsiniz.

Kiracıya İhtarname Örneği Kira Tespit Davası

10 Yıllık Kiracının Tahliyesi İçin İhtarname Örneği

Kira sözleşmesinin 10 kira uzama yılını tamamladığı durumlarda, ev sahibi herhangi bir sebep göstermeksizin kiracıyı tahliye edebilmektedir. Bu davada dikkat edilmesi gereken husus, ihtarnamenin içeriği ve gönderim zamanıdır. Söz konusu ihtarname, belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmelerinde farklı süreçlere tâbidir.

Belirli süreli sözleşmelerde sözleşmede belirlenen süre dolduktan sonra bunun üzerine 10 yıl daha geçmelidir. Bunu takip eden her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilerek süre sonunda tahliye davası açılabilir.

Kira sözleşmesi belirsiz süreli ise sözleşme başlangıcından itibaren 10 yıl geçmiş olmalıdır. Bunu takip eden her 6 ay bir kira dönemi sayılır. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce, kiracıya ihtar çekilmeli ve tahliye talep edilmelidir. Kira döneminin sona ermesiyle birlikte tahliye davası açılabilir.

10 yıllık kiracı tahliyesinde, kiracıya ihtarname örneği doldurulurken süreler belirtilmeli ve gerekli şartların sağlandığı vurgulanmalıdır. İhtarname içeriğine ilişkin dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ve bir ihtarname örneği, “10 yıllık kiracı tahliye ihtarname örneği” yazımızda yer almaktadır.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneği

İçerisinde kiracı oturan konutu satın alan ev sahibinin, kiracıyı tahliye edebilmesi için ihtar göndermesi gerekmektedir. Bu ihtar, yeni ev sahibinin konutu elde etmesinden itibaren 1 ay içerisinde çekilmelidir. Evin satın alınmasından 6 ay sonra da tahliye davası açma imkanı söz konusu olur.

İhtarnamede, yeni ev sahibinin eve ihtiyacı hukuki argümanlara dayanarak ileri sürülmelidir. Ayrıca, ihtarnamenin ilk 1 ayda gönderilmiş olmasına dikkat edilmelidir. İhtarname içeriği ve gönderimine ilişkin ayrıntılı bilgiler ile bir ihtarname taslağı, “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği” yazımızda bulunmaktadır.

Diğer Tahliye Nedenleri İçin Kiracıya İhtarname Örneği

Kiracıya ihtarname örneğine, yukarıda sayılan tahliye nedenleri dışında farklı durumlarda da ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada, “kiracı tahliyesi ihtarname örneği” yazımızda kiracı tahliyesine dönük bir ihtarname taslağı yer almaktadır.

Kiracı tahliyesine imkan tanıyan haller, yazıda belirtilenlerden ibaret değildir. Bu noktada, “kiracı nasıl çıkarılır” yazımıza göz atmanızda yarar vardır. İlgili yazıda, 6098 sayılı TBK kapsamındaki bütün tahliye nedenlerine yer verilmiştir.

Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki sürecin doğru şekilde yürütülmesi, ihtarnameden netice alınabilmesi bakımından son derece önemlidir. Bu süreçte yapılması gerekenler ise ihtarnamenin hangi gerekçeyle gönderildiğine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç” yazımızda, farklı ihtar gerekçeleri ayrı ayrı ele alınarak her biri için ihtarname sonrası süreçte yapılması gerekenlere değinilmiştir.

Sonuç

Kiracıya ihtarname örneğinin doğru hukuki zeminde hazırlanması, teknik özellik arz eden bir konudur. İhtarname içeriği ve gönderim usulü bakımından hata yapılması halinde, tahliye süreci uzamakta ve birçok maddi kayıp söz konusu olmaktadır. Böyle problemlerle karşılaşmamak ve ihtar sürecini doğru şekilde yönetebilmek adına, uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta yarar vardır.