1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı hayır olacaktır. Ev sahibi, başka herhangi bir tahliye nedeni yoksa sırf 1 yıllık süre dolduğu için kiracıyı çıkaramaz.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı, istisnası olmakla birlikte hayırdır. Ev sahibinin yalnızca 1 yılın dolmasına dayanarak kiracıyı evden çıkarma imkanı yoktur. TBK 347 hükmüne göre; sözleşmede belirlenen sürenin dolmasıyla birlikte, sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzamış sayılır.

Fakat kiracı ile ev sahibi arasında tahliye taahhütnamesi yapılmışsa veya diğer tahliye nedenleri mevcutsa 1 yıllık kiracının tahliyesi mümkün hale gelir. Bu tahliye imkanları, yazının devamında izah edilmiştir.

Konuyu düzenleyen TBK 347 hükmü, şu şekildedir:

“…kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.”

Hükümden de anlaşılmaktadır ki 1 yıllık sözleşme sonunda ev sahibinin tahliye imkanı olmasa da kiracının sözleşmeyi feshederek kendi isteğiyle evden çıkma imkanı mevcuttur. Bunun için kiracı, sürenin dolmasından en az 15 gün önce ev sahibine bildirimde bulunmalıdır. Aksi takdirde, sözleşme her seferinde 1 yıl daha uzayacaktır.

Sözleşmenin birer yıl uzayarak 10 uzama yılını doldurmasıyla birlikte, bunu takip eden her yeni kira yılının bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtarname göndererek kira yılının sonunda tahliye davası açılabilir. Bu kapsamda kiracıya tahliye davası açılmasına ilişkin detaylar, “10 yıllık kiracının tahliyesi” yazımızda bulunmaktadır.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ne Olur?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.

Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarmak İstiyorsa Ne Yapmalıdır?

1 yıllık kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahibi, öncelikle Kanun’un kendisine sağladığı hangi tahliye nedenine dayanacağını tespit etmelidir. Ardından, ilgili neden için öngörülen usul işlemlerini dikkate alarak süreci işletmelidir. Bu noktada; ev sahibinin 1 yıllık kiracısını çıkarmasına imkan tanıyan en sağlıklı yöntem, kiracıyla tahliye taahhütnamesi yapılmasıdır.

Ev sahibi için aşağıda listelenen temel tahliye nedenlerinin varlığı halinde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorunun yanıtı evet olacaktır.

  • Ev sahibinin ya da Kanun’da belirtilen yakınlarının konuta ihtiyaç duyması,
  • Evde yapılacak esaslı tadilatın söz konusu olması,
  • Tahliye taahhütnamesi yapılmış olması,
  • Kiranın zamanında ve tam ödenmiyor olması,
  • Kiracının sözleşmeye aykırı davranışlarda bulunuyor olması gibi durumlarda, 1 yıllık kiracının tahliyesi mümkündür.

Somut olayda hangi tahliye nedeninin olduğunun tespit edilmesi ve bunun doğru hukuki zeminde ileri sürülebilmesi bakımından, uzman gayrimenkul avukatından yardım alarak hareket etmekte büyük yarar vardır. Böylelikle, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev Sahibi Ne Yapmalıdır?

Ev sahibinin veya kanunda sayılan yakınlarının konut ihtiyacının doğması, bir tahliye sebebidir. Kanun’a göre; ev sahibinin kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya kardeşlerinin konuta ihtiyacı olursa bu durumda 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı evet olacaktır.

Bunun için, sözleşme süresinin sonunda kiracıya tahliye davası açılmalıdır. Fakat ihtiyacın niteliğinin doğru şekilde ileri sürülmesi ve usul işlemlerine riayet edilmesi, son derece önemlidir. Konuya ilişkin detaylara “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” yazımızdan erişebilirsiniz.

Konutta yapılacak esaslı tadilatlar evde barınmayı imkansız hale getirecekse, ev sahibi 1 yıllık kiracının tahliyesini sağlayabilir. Burada önemli olan; tadilatın evde yaşamayı imkansızlaştırması, esaslı ve gerekli nitelikte olmasıdır. Aksi halde, ev sahibinin kiracıyı tahliye imkanı olmayacaktır.

Dolayısıyla, eve yapılacak işlemin gerekliliği, doğru hukuki zeminde ileri sürülmelidir. Konuya ilişkin detaylı açıklamalar, “tadilat nedeniyle kiracının tahliyesi” yazımızda yer almaktadır.

Kiracı ile ev sahibi arasında tahliye taahhütnamesi yapılmış olması durumunda, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı evet olacaktır. Bu durumda, tahliye taahhütnamesinde yazan tahliye tarihinin gelmesiyle birlikte kiracının evi boşaltması gerekir. Kiracı buna uymadığı takdirde; tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde, kiracıya tahliye davası açılabilir veya icra takibi başlatabilir.

Konuya ilişkin detaylar, “tahliye taahhütnamesi ile tahliye” yazımızda bulunmaktadır. İlgili yazıda hem tahliye taahhütnamesine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlara yer verilmiş hem de dava süreci izah edilmiştir.

Kiranın zamanında ve tam ödenmemesi halinde, 1 yıllık kiracının evden çıkarılması mümkündür. Böyle bir durumda, ev sahibi kiracıya ihtarname çekmeli ve kira bedelinin ödenmesi için en az 30 gün süre vermelidir. Kiracının buna rağmen kira bedelinin ödememesi halinde, ev sahibinin 1 yıllık kiracıya tahliye davası açarak evden çıkarılmasını sağlama imkanı doğacaktır. Sürecin işleyişine ilişkin detaylar, “kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda yer almaktadır.

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusu karşısında kiracının tahliyesine imkan tanıyan çeşitli durumlar, örnek olarak verilmiştir. Fakat belirtilmelidir ki kiracı tahliyesine imkan tanıyan durumlar, yazımızda belirtilenlerle sınırlı değildir. Bu noktada, tüm tahliye nedenlerinin yer aldığı “kiracı nasıl çıkarılır” yazımıza göz atmak gerekecektir.

Sonuç

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusu ile sıklıkla karşılaşıldığı için, konunun yaygın bir uygulanma alanı mevcuttur. Fakat bu noktada, tahliye nedeninin doğru tespit edilmesi ve sürecin buna uygun biçimde yürütülmesi son derece önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmediği takdirde, tahliye imkanı ortadan kalkabilir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak adına, alanında uzman gayrimenkul avukatından yardım almak faydalı olacaktır.