vakıf dernek hukuku avukatı

İstanbul Vakıf ve Dernek Hukuku Avukatı

İstanbul vakıf ve dernek hukuku avukatı, İstanbul ve çevresindeki dernek ve vakıfların hukuki sorunlarının çözülmesi sürecinde gerekli adımların atılması, süreçlerin başlatılması ve takip edilmesi gibi iş ve işlemleri yerine getirir.

Yazımızda İstanbul vakıf ve dernek avukatı çalışmalarından, vakıf ve dernek hukuku alanında yürütülen faaliyetler ile ücret ve iletişim bilgilerinden bahsettik. Dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatı Çalışmaları

Mıhcı Hukuk Bürosu İstanbul avukatları, vakıf ve dernek hukuku alanındaki hukuki sorunların çözüme kavuşturulmasında etkin olarak rol alır. İstanbul vakıf ve dernek avukatı da, aşağıda sayılanlarla sınırlı olmamak üzere özellikle şu iş ve işlemleri yapar:

  • Vakıf ve derneklerin kuruluşuna yönelik olarak tüm hukuki iş ve işlemlerin yerine getirilmesi,
  • Kuruluş esnasında veya daha sonrasında gerekli olan izinlerin alınması ve bu sürecin yönetilmesi,
  • Yönetim kurulu ve genel kurul üyelerinin seçiminin hukuki olarak gerçekleştirilmesi hususunda destek verilmesi ve bu organlarda alınacak kararların hukuka uygun olup olmadığının denetlenmesi, aykırılık varsa bu aykırılığın giderilmesi,
  • Derneğin olağanüstü genel kurul toplantıları esnasında alınan kararların ve toplantının hukuka uygunluğun sağlanması, 
  • Vakıf veya derneklerin diğer organlarının hukuki işleyişine yönelik denetim mekanizmasının kurulması,
  • Vakıf ve derneklerin taşınmaz veya taşınır alışı ve satışının yapılması ve tapuda tescilin gerçekleştirilmesi gibi işlemlerinin yerine getirilmesi ve süreçlerin takibinin sağlanması,
  • Vakıf senedi gibi hukuki metinlerin hazırlanması, değiştirilmesi ya da uyarlanması,
  • Tüzel kişiliğin defterlerinin tutulması ve takibinin düzenli olarak yapılması,
  • Dernek ve vakıfların ceza hukukundan doğan uyuşmazlıklarının ve tazminat davaları gibi bütün davalarının takibinin gerçekleştirilmesi,
  • Dernek ve vakıfların, kamu kurumları ve diğer kurumlar arasındaki hukuki ilişkilerin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda hukuki desteğin sağlanması ve yazışmaların hukuka uygun olarak yapılması,
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü ile vakıf arasındaki hukuki ilişkinin sağlanması,
  • Vakıf ve derneklere ait yatırımlarla ilişkili hukuki iş ve işlemlerin yapılması,
  • Dernek ve vakfın sona ermesi aşamasında tasfiye sürecinin yönetilmesi.

Mıhcı Hukuk Bürosu İstanbul vakıf ve dernek avukatı, yukarıda sayılanlar dışında uygulamada görülen her çeşit vakıf ve dernek hukuku kaynaklı meselelerin çözümünde faaliyet gösterir.

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatı İletişim Bilgileri

Mıhcı Hukuk İstanbul Ofisi Adresi: Ortaklar Cad. No: 14, Kat: 4, Daire: 7, Mecidiyeköy Şişli / İstanbul.

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatı Telefon Numarası: +90 (212) 909 19 94

E-Posta Adresi: [email protected]

Mesai Saatleri: Hafta içi 09.00 – 19.00 (Mesai saatleri dışı randevu talepleri için ofisimizle ayrıca görüşmeniz gereklidir.)

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatı Ücretleri 2023

İstanbul Barosu tarafından her yıl asgari ücret tarifesi yayınlanır. Bu tarife, avukatın yapacağı iş karşılığında en az ne kadar ücret alması gerektiğini gösterir. Ancak avukatlar bu tarifeye uymak zorunda değildir. Müvekkil ile başka bir ücret üzerinden de anlaşabilir. Bu ücret, tarifenin altında olabileceği gibi üstünde de olabilir.

Avukat alacağı ücreti hesaplarken; işin ne kadar süreceği, işin niteliği, yapılacak işin sayısı, işin masrafları, şehir dışındaki davalar için yol ücreti gibi hususları göz önünde bulundurur. Bu etkenlere göre avukat ve müvekkil, aralarında serbestçe bir ücret kararlaştırabilir.

İstanbul Barosu tarafından yayımlanan tarifeye göre, vakıf ve derneklerle alakalı yapılacak bazı işlerden alınacak ücret miktarı tabloda yer almaktadır.

VAKIF-DERNEK HUKUKU UYUŞMAZLIĞI2023 YILI İSTANBUL BAROSU
TARAFINDAN BELİRLENEN ÜCRET
Vakıf Davaları (evlatlığın tespiti, tevliyet, gelir fazlasından yararlanma, vb.),11.500 TL,
İhtarname, İhbarname, Protesto Düzenleme,5.500 TL,
Dava ve Cevap Dilekçesi Düzenleme,5.500 TL,
Temyiz, Karar Düzeltme Dilekçesi Düzenleme,8000 TL,
Vakıflarda Sürekli Danışmanlık Aylık (dava ve takip ücretleri ayrı tutularak),9.500 TL,
Vakıf Senedi Düzenleme,19.000 TL,
İstinaf Mahkemelerinde Duruşmaya Katılma,9.000 TL,
Yargıtay’da Duruşmaya Katılma,12.500 TL.

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İstanbul vakıf ve dernek avukatı ile ilgili olarak sıkça sorulan bazı sorular ve yanıtları aşağıda yer almaktadır.

İstanbul’da Vakıf ve Dernek Hukuku İşlerinde Ne Kadar Masraf Çıkar?

Vakıf ve dernek hukuku, çeşitli iş ve işlemleri bünyesinde barındıran bir hukuk dalıdır. Kurulmasından başlamak üzere çeşitli masraflar görülmektedir. Masraflar işin niteliğine göre farklılık gösterir. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gereken vakıf yahut derneğe ilişkin dava masrafları şu şekilde gösterilebilir:

Başvuru Harcı: 80.7 TL
Dosya Gideri: 0.6 TL
Peşin Harç: Dava değerine göre farklılık göstermektedir.
Tebligat Gideri: 260 TL
Vekalet Suret Harcı: 11.5 TL
Bilirkişi Ücreti: 480 TL( 1 bilirkişi için)
Keşif Gideri: 721.9 TL
Diğer İş Ve İşlemler: 150 TL

İstanbul’da Vakıf ve Dernek Hukuku İşleri Ne Kadar Sürer?

İstanbul vakıf ve dernek hukuku temelli dava ve işlerin ne kadar zamanda sonuçlanacağı hakkında kesin bir zaman verilemez. Bazı işler bakımından kanunda öngörülmüş süreler bulunmakla birlikte bu süreler davanın sonuçlanacağı zamana ilişkin değildir. Davanın sonuçlanma süresi mahkemenin iş yüküne göre değişebilmektedir. 

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukat Ücreti Ne Zaman Ödenir?

İstanbul vakıf ve dernek avukatı tarafından yerine getirilen işlere yönelik ücret, genellikle işin başında alınmaktadır. Ancak bazı hallerde işin sona ermesinden sonra da alınabilir. Veya bir miktarı baştan alınarak kalan kısmı taksitlendirilebilir.

İstanbul’da En İyi Vakıf ve Dernek Avukatı Nasıl Bulunur?

Avukatlık mesleği etik ilkelerine, avukatların kendilerini en iyi gibi sıfatlarla tanıtmaları aykırıdır. Bu nedenle hiçbir avukat kendisini bu ve benzeri ifadelerle tanıtmamalıdır. Ancak müvekkil çevresi tarafından bu ifadeler kullanılabilmektedir. Mıhcı Hukuk Bürosu avukatları, vakıf ve dernek hukuku alanında etkin faaliyet göstermektedir. 

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir?

İstanbul Barosu tarafından, her yıl yayımlanan asgari ücret tarifesi, işin niteliği, sayısı, davanın ağırlığı gibi hususlar fiyat belirlemesine etki eder. Bu etkenlerden hareketle avukat ve müvekkil kendi aralarında serbestçe ücret belirler.

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatı Ne İş Yapar?

İstanbul vakıf ve dernek avukatı, yukarıda sayılanlar iş ve işlemleri yerine getirmektedir. Bunlar dışında uygulamada görülen her türlü uyuşmazlığın çözümünde de aktif rol oynar. Genel bir ifade ile vakıf ve dernek hukuku avukatı şu işleri yapar:

  • Vakıf ve dernek hukuku avukatı, vakıf ve derneklerin kuruluş aşamasının hukuki zeminde eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sürecinde aktif faaliyet gösterir. Belge ve evraklarda noksanlık bulunması, süreci uzatmaktadır. Ancak avukatlar tarafından kuruluş işlemlerinin takip edilmesi, süreci hızlandırmaktadır.
  • Vakıf ve derneklerin kurulmasını takip eden süreçte gerçekleştirecek mal ve hizmet tedariki, ticari işlemlerin yerine getirilmesi, vakıf veya derneğin amacına yönelen her çeşit işlemin yapılmasının hukuki zeminde gerçekleştirilmesi konusunda destek vermektedir. Sözleşmelerin yapılması, güncele uygun hale getirilmesi, değiştirilmesi, feshedilmesi veya cezai şart konulması gibi pek çok hususu özenle gerçekleştirir.
  • Vakıf veya derneklerin vergi hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarının ve genel olarak da idari yargıda görülmesi gereken bütün davaların açılması, sürecin takibinin yapılması ve gerekiyor ise kanun yollarına başvurulması hususunda hizmet verir.
  • Vakıf veya derneklerin borçluları tarafından ödenmeyen alacaklarına yönelik icra takibini yapar. Tasfiye aşamasında olan vakıf veya derneklerin bu aşamadaki her türlü hukuki işlerini yerine getirir.

İstanbul Vakıf ve Dernek Hukuku Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Vakıf ve dernek hukuku, çeşitli davalara konu olabilmektedir. Bu davalardan bazılarının hangi mahkemede açılması gerektiği tabloda gösterilmiştir.

İSTANBUL VAKIF VE DERNEK HUKUKU DAVALARI VE İŞLEMLERİ,MAHKEME,
Vakıfların Ticari İşlemlerinden Kaynaklanan Davalar,Ticaret Mahkemesi,
Dernek-Vakıfların Özel Hukuk Sözleşmelerinden Kaynaklanan Davalar,Asliye Hukuk Mahkemesi,
Vakıf-Derneklerin İcra İşlemleri,İcra Mahkemesi,
Derneğin Feshi Davası,Asliye Hukuk Mahkemesi,
Vakıf-Derneklerin Uyuşmazlıklarında İstinaf Mercii,İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi,
Vakıf- Derneklerin Uyuşmazlıklarında Temyiz Mercii,Yargıtay.

Yukarıda da belirtildiği üzere, dernek ve vakıf hukuku alanında çeşitli davalar vardır. Bu davaların görüleceği mahkemenin doğru tespiti için avukattan destek alınmalıdır.

İstanbul Vakıf ve Dernek Avukatının Önemi

Yazımızda, İstanbul vakıf ve dernek avukatının çalışma alanlarından, ne işler yaptığından, ücret ve iletişim bilgilerinden bahsettik. Sıkça sorulan soruları yanıtladık.

Vakıf ve dernek hukuku alanında çıkacak ihtilafların çözüme kavuşturulması bakımından yapılması sağlıklı olan şey, İstanbul hukuk bürosu avukatından destek almaktır.

DİKKAT! Ankara ve çevresinde görülen vakıf ve dernek hukuku uyuşmazlıklarının giderilmesi ve hukuki meselelerin çözümlenmesi adına “Ankara Vakıf ve Dernek Hukuku Avukatı” yazımızı inceleyebilirsiniz.