İstanbul Gayrimenkul Avukatı

İstanbul Gayrimenkul Avukatı

İstanbul gayrimenkul avukatı çalışmaları, Mıhcı Hukuk Bürosunun gayrimenkul hukuku alanında deneyimli avukatları tarafından  yürütülmektedir.

Aşağıda İstanbul gayrimenkul avukatı çalışmalarından, sürecin işleyişinden, İstanbul gayrimenkul avukatı ücreti ve iletişim bilgilerinden bahsettik.

Mıhcı Hukuk İstanbul Gayrimenkul Avukatı Çalışmaları

İstanbul Mecidiyeköy’de yer alan Mıhcı Hukuk Bürosu, gayrimenkul avukatları İstanbul Adliyelerinde, tapu müdürlükleri ve noterliklerde, gayrimenkul hukuku alanında genel olarak aşağıda yer alan çalışmaları sürdürmektedir:

  • Devremülk iptali ve diğer hukuki işlemleri,
  • Kira sözleşmesinin ve tahliye taahhütnamesinin hukuki şartları içerisine hazırlanması,
  • Ortaklığın giderilmesi davasının açılması ve tebligatların takibi ile davanın sürdürülmesi,
  • Çeşitli nedenlere dayanan tapu iptal ve tescil davalarının açılması ve takibi,
  • Tasarrufun iptali davalarının açılması ve sürdürülmesi,
  • İntifa, sükna, alım- önalım, geçit vb. hakların yasal düzene uygun olarak sözleşme ile ve tapuda kurulması, bu haklarla ilgili çıkan uyuşmazlıklarda dava açılması ve sürdürülmesi,
  • Hisseli tapu (paylı mülkiyet) ile ilgili uyuşmazlıklardan doğan davaların takibi,
  • Ecrimisil ve muhdesatın aidiyetinin tespiti davalarının açılması, alacak hesabı, davaya itiraz vb. işlemler,
  • Taşınmaz satış sözleşmeleri, satış vaadi sözleşmesi, şarta bağlı karma satış sözleşmeleri vb. sözleşmelerin hazırlanması, denetlenmesi, icrası işlemleri,
  • Kiracının tahliyesi, kira bedelinin artışı ve tespiti, kiracılık ilişkisinin tespiti, işyeri kira sözleşmesinin devrine izin vermeme vb. kira hukukuna ilişkin davalarının açılması ve sürdürülmesi,
  • İstihkak, haksız elatmanın önlenmesi, haksız inşaat ve taşkın yapı, ipoteğin kaldırılması vb. davaların açılması ve takibi,
  • Kat mülkiyeti ve kat irtifakı kurulması, kat karşılığı inşaat sözleşmelerin yapılması ve icrası, tapuyu devretmeyen müteahhite karşı tapu tescil işlemleri, kentsel dönüşümden kaynaklı sözleşmelerin hazırlanması

vb. işlemler Mıhcı Hukuk Bürosu İstanbul ekibinin gayrimenkul avukatları tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca Mıhcı Hukuk Bürosunun gayrimenkul hukuku alanındaki çalışmalar bunlarla sınırlı olmayıp, müvekkillerinin konuya ilişkin tüm hukuki sorunlarına çözüm üretir.

Gayrimenkul avukatı, uygulamada tapu avukatı olarak da bilinir. Tapu avukatı, yukarıda sayılanlara ek olarak müvekkillerinin İstanbul’da bulunan tapu dairelerindeki her türlü hukuki işinde tapu avukatı olarak yer alır.

İstanbul Gayrimenkul Avukatı İletişim Bilgileri

Mıhcı Hukuk İstanbul Ofisi Adresi: Ortaklar Cad. No: 14, Kat: 4, Daire: 7, Mecidiyeköy Şişli / İstanbul

İstanbul Gayrimenkul Avukatı Telefon Numarası: +90 (212) 909 19 94

E-Posta Adresi: [email protected]

Mesai Saatleri: Hafta içi 09.00 – 19.00 (Mesai saatleri dışı randevu talepleri için ofisimizle ayrıca görüşmeniz gereklidir.)

İstanbul Gayrimenkul Avukatı Ücretleri 2023

İstanbul Gayrimenkul avukatı ücreti, müvekkil adayı ile İstanbul avukatı arasında mevcut dava veya uyuşmazlığın türüne ve çeşitli özelliklerine göre belirlenir. Burada avukatlar için tavsiye niteliğinde olan ve her sene İstanbul Barosu tarafından güncellenerek yayımlanan “İstanbul Barosu avukatlık asgari ücret tarifesi” önem taşır.

ÖNEMLİ: İstanbul Barosu avukatlık ücret tarifesi, İstanbul gayrimenkul avukatı için tavsiye niteliği taşır. Yani İstanbul gayrimenkul avukatı ücreti gene müvekkil ile serbest şekilde belirlenecek ancak İstanbul Barosunun tarifesi etrafında bir rakam konuşulacaktır. Sonuç olarak belirlenecek ücret, aşağıda yer alan tablodaki rakamlardan fazla olabileceği gibi az da olabilir. Bu miktar, yapılacak olan işin çeşitliliğine, zorluğuna-kolaylığına,ne kadar süreceğine, niteliğine vs. bağlıdır.

Gayrimenkul avukatı İstanbul ücreti, 2023 yılı için İstanbul Barosu tarifesinde asgari olarak şu şekilde gösterilmiştir;

Gayrimenkul Hukuku Uyuşmazlık Türü,2023 İstanbul Gayrimenkul Avukatı Ücreti,
Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar,11.000,00 TL,
Tahliye Davası,13.500,00 TL’den az olmayacak şekilde 1 yıllık kira bedelinin %10’u,
İzale-i Şuyu (paydaşlığın giderilmesi) Davası,13.500,00 TL’den az olmayacak dava konusu taşınmazın müvekkil payına düşen kısmının %10’u,
Kira Tespiti ve Kira Bedelinin Artırımı Davasında Davacı Vekilliği,11.500,00 TL’den az olmamak üzere artan yıllık kira değerinin % 15’i (Kira farkına ilişkin icra takibinde ayrıca %10’u),
Kira Tespiti ve Kira Bedelinin Artırımı Davasında Davalı Vekilliği,9.500,00 TL’denn az olmamak üzere talep edilen ile hükmedilen arasındaki farkın yıllık değerinin %15’i,
Men’i müdahale (Elatmanın önlenmesi) Davası,13.500,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i,
Tapu iptali ve Tescili Davaları,19.000,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i,
Şuf’a Davası,16.500,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i,
Geçit Hakkı Davası,16.500,00 TL,
Ecrimisil Davası,13.000,00 TL‘den az olmamak üzere dava değerinin %15’i,
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası,11.000,00 TL.

İstanbul Gayrimenkul Avukatı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yukarıda İstanbul gayrimenkul avukatı iletişim bilgisi ve ücretinden bahsettik. Bunun yanında sık sorulan bazı soruları yanıtlamakta yarar görüyoruz.

İstanbul’da Gayrimenkul Davaları Ne Kadar Sürer?

İstanbul’da gayrimenkul davaları; davanın türüne ve çeşitli bazı özelliklere göre 1 yıl ile 3 yıl arasında sürmektedir.

Ancak bir gayrimenkulde çok fazla mirasçı problemi varsa, tebligatlar herkese doğru bir şekilde yapılamıyorsa vb. problemler varsa süreç uzayabilir. Davanın İstanbul gayrimenkul avukatı ile takip edilmesi, zamansal olarak olumlu sonuç doğurur.

İstanbul’da Gayrimenkul Davası Masrafları Ne Kadardır?

İstanbul gayrimenkul davalarında 2023 yılında İstanbul Mahkemeleri genel olarak şu temel masrafları talep eder:

Başvurma Harcı: 80,70 TL
Peşin Harç: 80,70 TL
Keşif Yolluğu: 571,90 TL
Keşif Araç Gideri: 300,00 TL
Bilirkişi Gideri: 300,00 – 800,00 TL arasında değişmektedir
Vekalet Harcı: 11,50 TL
Vekalet Pulu: 18,15 TL

Bunun haricinde İstanbul Mahkemelerinin verdiği karar istinaf edilecek olursa bir takım istinaf harçları istenir. Bunlar ise;

İstinaf Başvuru Harcı: 220,70 TL
İstinaf Karar Harcı: 80,70 TL
İstinaf Avansı: 250,00 TL

şeklinde sıralanabilir.

İstanbul’da Gayrimenkul Avukatı Ücreti Nasıl Belirlenir?

İstanbul gayrimenkul avukatı ücreti belirlenirken müvekkil ile Mıhcı Hukuk Bürosu İstanbul gayrimenkul avukatı arasında serbest şekilde belirleme yapılır. Ancak burada İstanbul Barosu 2023
avukatlık asgari ücret tarifesi önem taşır. 

Bu tarife avukatlar için tavsiye niteliğindedir. Yani ücret belirlemesi yaparken; işin kapsamı, ne kadar süreceği, zorluğu-kolaylığı vb. unsurlar gözetilerek İstanbul Barosu tarifesinin altında veya üstünde bir belirleme yapılabilir.

İstanbul’da Gayrimenkul Avukat Ücreti Ne Zaman Ödenir?

İstanbul gayrimenkul avukatı ücreti çoğunlukla işin başında ödenir. Ancak yukarıda tablo olarak belirttiğimiz kısımda da görüleceği üzere kimi işler niteliği gereği ücretin sonradan ödendiği işlerdir. Kimisinde ise başlangıçta bir miktar alınır, iş bitince tahsil edilen tutar üzerinden belirli bir yüzde alınır.

İstanbul’da En İyi Gayrimenkul Avukatı Nasıl Bulunur?

Avukatların kendilerini İstanbul en iyi gayrimenkul avukatı veya Türkiye’nin en iyi gayrimenkul avukatı şeklinde tanıtmaları ve bu şekilde reklam yapmaları, TBB avukatlık meslek etiği kurallarına aykırıdır. Bu tür kullanımlar ve tanımlamalar daha çok halk arasında yaygındır. 

İstanbul en iyi gayrimenkul avukatı veya Türkiye’nin en iyi gayrimenkul avukatı denildiği zaman, daha çok gayrimenkul davaları üzerine çalışmış, deneyim ve birikimini bu alana yapmış avukatlar anlaşılır. Mıhcı Hukuk Bürosu, kurulduğundan bu yana gayrimenkul davalarına yoğun bir şekilde bakmaktadır.

İstanbul’da Gayrimenkul Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

İstanbul’da gayrimenkul davalarına genel olarak Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk mahkemeleri bakar. Uyuşmazlık türüne göre İstanbul gayrimenkul avukatı taşınmaza ilişkin uyuşmazlıkları 

tabloda yer alan mahkemelerde çözümlendirir.

İSTANBUL GAYRİMENKUL DAVALARI,MAHKEME,
Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar,Sulh Hukuk Mahkemesi,
Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası,Asliye Hukuk Mahkemesi,
Tahliye Davası,Sulh Hukuk Mahkemesi,
Ecrimisil Davası,Asliye Hukuk Mahkemesi,
Kira Tespiti ve Kira Bedelinin Artırımı Davası,Sulh Hukuk Mahkemesi,
Geçit Hakkı Davası,Asliye Hukuk Mahkemesi,
Men’i müdahale (Elatmanın önlenmesi) Davası,Asliye Hukuk Mahkemesi,
İzale-i Şuyu (paydaşlığın giderilmesi) Davası,Sulh Hukuk Mahkemesi,
Tapu iptali ve Tescili Davaları,Asliye Hukuk Mahkemesi,
Şuf’a Davası,Asliye Hukuk Mahkemesi.

İstanbul Gayrimenkul Avukatı Ne İş Yapar?

İstanbul gayrimenkul avukatı, İstanbul’da görülen gayrimenkul davalarında büyük bir öneme sahiptir. Gayrimenkul avukatının buradaki işlevi, basit bir temsil değildir. Bu işlevi genel olarak şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Devremülk sözleşmelerin iptalinde sürenin aşılmaması, cayma hakkının hukuki zeminde ve usul kurallarına uygun şekilde kullanılması, iadeye ve caymaya dair beyanın kanuni dayanağının doğru tespiti gereklidir.
  • Kira sözleşmesi ve kiracılık ilişkisinde, açılacak ve takip edilecek davalarda sürekli güncellenen mevzuat ve gelişen Yargıtay kararları doğrultusunda hareket edilmelidir. Bunlar İstanbul gayrimenkul avukatı tarafından gözetilecek hususlardır.
  • Ecrimisil, muhdesatın aidiyetinin tespiti, izale-i şüyu, tapu iptal tescil ve tasarrufun iptali davalarında davalarında maliklere ve mirasçılarına tebligatların takibi önemlidir. Cevap dilekçelerine karşı cevaba cevapların hukuki zeminde ve usul kurallarına uygun şekilde yapılması gerekir. Keşif işlemlerinde bizzat bulunulmalı, bilirkişi raporlarındaki eksikliklere kanuni gerekçelerle itiraz edilmelidir. Bunlar da İstanbul gayrimenkul avukatı yardımı olmaksızın yapılması çok zor işlemlerdendir.
  • İntifa, alım, önalım, sükna, geçit vb. hakların kurulmasında sözleşmenin uzun vade düşünülerek ihtimallere göre hazırlanması, eksik husus bırakılmaması gerekir. Sadece o olaya dönük değil, kanunun genel hükümlerinin de sözleşmeye doğru bir şekilde yedirilmesi gerekir.
  • Gayrimenkul satış ve satış vaadi sözleşmeleri yasa gereği resmi şekle tabi olduklarından bunlara ilişkin yapılacak sözleşmelerde genel serbesti ilkesi yoktur. Bu nedenle yasal unsurları tam olmayan bir sözleşme kişileri mağdur edebilir. Burada yapılacak en sağlıklı şey, gayrimenkul avukatı İstanbul yardımı almak olacaktır.
  • Kat mülkiyeti, kat irtifakı, kentsel dönüşüm, müteahhit işlemleri gibi işler, hatalı olarak yapıldıkları zaman çok ciddi maddi kayıp doğururlar. Bu nedenle bu işlerin en başından itibaren her aşaması avukat yardımı ile gerçekleşmelidir. Bu şekilde süreç içerisinde doğacak hukuki problemlerin kişilere zarar verme ihtimali ortadan kaldırılmış olur.

Gayrimenkul Avukatının Önemi

Yukarıda İstanbul gayrimenkul avukatı ücreti, iletişim bilgileri ile sürecin işleyişinden bahsettik.

Yukarıda sayılan ve dikkat gerektiren tüm bu işlemler, gayrimenkul hukuku alanında uzmanlaşmış avukatların yapmaları gereken işlemlerdir. Burada İstanbul gayrimenkul avukatı yardımı, kişinin haklı iken haksız konuma düşmesini ve maddi kayıp yaşamasını engeller. 

Ki sadece maddi kayıp değil, gayrimenkul davalarında zamansal kayıp doğma ihtimali de yüksek olduğundan İstanbul hukuk bürosu yardımı almadan hareket edilmemelidir.

DİKKAT: Eğer Ankara ve çevresinen gayrimenkul avukatı arıyorsanız “Ankara gayrimenkul avukatı” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.