e-ikamet

E-İkamet goc.gov.tr Başvuru ve Randevu

E-İkamet goc.gov.tr başvuru ve randevu sistemi üzerinden ilk kez ikamet izni başvurusu, ikamet izni uzatma başvurusu, ikamet izni geçiş başvurusu yapılır. E-İkamet goc.gov.tr başvuru ve randevu sistemi üzerinden yapılan bu başvurular ön başvuru niteliğindedir. Bu başvuru sonucunda alınacak randevu günün İl Göç İdaresine gidilerek başvuru tamamlanır. Ayrıca, yapılacak başvuruların sonuçları da bu sistem üzerinde görülür.

Göç İdaresi İlk Kez İkamet Başvurusu İşlemleri

E-ikamet sistemi üzerinden ilk kez ikamet izni başvurusu yapacak yabancıların, https://e-ikamet.goc.gov.tr/ linki üzerinden çıkan sayfada “İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum” opsiyonuna tıklamaları gerekmektedir.

Göç İdaresi İlk Kez İkamet Başvurusu İşlemleri

Sonrasında açılan yeni sayfada, “Yeni Bir Başvuru Yapmak İstiyorum”, “Başvuruma Devam Etmek İstiyorum” ve “Başvurumun Sonucunu Görmek İstiyorum” seçenekleri çıkacaktır. İkamet izni başvurusu yapmak isteyen kişi, bunlardan “Yeni Bir Başvuru Yapmak İstiyorum” seçeneğine tıklamalıdır. 

Göç İdaresi İlk Kez İkamet Başvurusu İşlemleri

Açılan yeni ekranda, yabancı uyruklu kişi kişisel bilgilerini doldurur. Bu bölümde “Ad”, “Soyad”, “Doğum Tarihi”, “Yabancının Uyruğu” ve “Türkiye’ye Giriş Yapılan Pasaport veya Pasaport Yerine Geçen Belge” gibi çeşitli bilgiler doldurulur. Bu ekranda istenilen bilgiler arasında “Uyruk Kimlik No” da bulunur. Ancak “Uyruk Kimlik No” doldurulması zorunlu bir alan değildir. Uyruk kimlik numarası yok ise bu alan boş bırakılarak geçilebilir.

Göç İdaresi İlk Kez İkamet Başvurusu İşlemleri

İletişim bilgileri girildikten sonra, ilerleme seçeneğine tıklanır. Sonrasında kişinin cep telefonuna kısa mesaj olarak bir doğrulama kodu gönderilir. Bu doğrulama kodu, ekranda yer alan ilgili bölüme girilir ve başvuruya devam et seçeneğine tıklanır.

DİKKAT: Telefona gelen doğrulama kodunun yanında, bir de başvuru numarası bulunacaktır. Bu başvuru numarasını ikamet izni işlemleri tamamlanana kadar saklamak faydalı olacaktır.

Göç İdaresi İlk Kez İkamet Başvurusu İşlemleri

Bu aşamada yabancının ekranına, “Aile İkamet İzni Başvurusu”, “Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu”, “Öğrenci İkamet İzni Başvurusu” ve “Kısa Dönem İkamet İzni Başvurusu” seçenekleri çıkacaktır. Yabancı kişi hangi ikamet izni türüne başvurmak istiyorsa onu seçmelidir.

Göç İdaresi İlk Kez İkamet Başvurusu İşlemleri

Bu şekilde istenilen ikamet izni türü seçilerek devam eden adımlarda yabancıdan istenilen bilgiler doldurulur. E-ikamet üzerinden başvuru aşamaları tamamlanıp ön kayıt yapıldıktan sonra, başvuruda bulunan yabancıya bir randevu tarihi verilir.

Yabancı, bu randevu tarih ve saatinde başvuru için gerekli belgelerle birlikte İl Göç İdaresinde hazır olmalıdır. Bu şekilde yabancı, e-ikamet web sitesinden yapmış olduğu ön başvuruyu İl Göç İdaresine giderek tamamlamış olur.

Randevu tarihinde İl Göç İdaresine sunulacak gerekli belgeler, hangi ikamet izni türüne başvurulduğuna göre değişmektedir. Bu anlamda yabancı kişi, başvurmak istediği ikamet izni türüne göre gerekli belgelerini hazırlamalıdır. Tüm ikamet izni türleri için gerekli belgelerin ve şartların ayrıntılı şekilde incelendiği “ikamet izni/oturma izni” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Belgelerin tesliminden sonra, İl Göç İdaresi başvuruyu değerlendirmeye başlar. Kabul veya ret kararı, başvurudan sonra 90 gün içinde, formdaki iletişim bilgilerinden kişiye bildirilir.

DİKKAT: İlk kez ikamet izni başvurusunda bulunan yabancı, başvurusunu 90 günlük vize veya vize muafiyeti süresi içinde yapmalıdır.

İlk kez ikamet izni başvurularında, e-ikamet web sitesi üzerinden yapılan ön başvuruda kullanılan bilgilerin gerçeği yansıtması gerekir. Sonrasında başvuru tamamlandığında, İl Göç İdaresine yapılacak başvuruda gerekli belgelerin eksiksiz olması ve usuli işlemlerin yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde başvuru reddedilecektir. Bu anlamda sürecin hızlı bir şekilde yürütülerek olumlu sonuçlar alınması için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Göç İdaresi İkamet İzni Uzatma Başvurusu İşlemleri

Göç idaresi ikamet izni uzatma başvurusu işlemleri, e-ikamet web sitesi (https://e-ikamet.goc.gov.tr/) üzerinden yapılır. E-ikamet web sayfasında, “İkamet İzni Uzatma Başvurusu Yapıyorum” seçeneğine tıklanır.

Göç İdaresi İkamet İzni Uzatma Başvurusu İşlemleri

“İkamet İzni Uzatma Başvurusu Yapıyorum” seçeneğine tıklandıktan sonra çıkan ekranda, “Uzatma Başvurusu Yapmak İstiyorum” seçeneği seçilir.

Göç İdaresi İkamet İzni Uzatma Başvurusu İşlemleri

Bu seçeneğe tıkladıktan sonra çıkan ekranda; yabancıya ait temel kişisel bilgiler doldurulur.

Göç İdaresi İkamet İzni Uzatma Başvurusu İşlemleri

Uzatma başvurusunda bulunmak için e-ikamet sistemi üzerinden ön başvuru işlemi tamamlandıktan sonra, yabancı kişiye randevu günü verilecektir. Yabancı kişi gerekli belgelerle birlikte, randevu gün ve saatinde İl Göç İdaresine giderek başvuruyu tamamlanmış olur.

DİKKAT: İkamet izni uzatma başvurusu, ikamet izninin süresinin dolmasına 60 gün kala yapılabilir. Başvurunun son günü ise ikamet izni süresinin son günüdür. Geçerli bir mazeret olmaksızın bu sürede başvuru yapılmaması halinde, uzatma başvurusu yapılamaz. 

Uzatma başvurusunun süresi içinde yapılmış olması halinde yabancıya, başvuru sonuçlanıncaya kadar Türkiye’de kalabilmesini sağlayan bir belge verilir. Bu sayede yabancı, mevcut ikamet izninin süresi bitse bile uzatma başvurusu sonuçlanana kadar Türkiye’de kalabilir.

Randevu tarihinde İl Göç İdaresine sunulacak gerekli belgeler, hangi ikamet izni türüne başvurulduğuna göre değişmektedir. Bu anlamda yabancı kişi, başvurmak istediği ikamet izni türüne göre gerekli belgelerini hazırlamalıdır. Tüm ikamet izni türleri için gerekli belgelerin ve şartların ayrıntılı şekilde incelendiği “ikamet izni uzatma” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Göç İdaresi İkamet İzni Geçiş Başvurusu İşlemleri

İkamet izni geçiş başvurusu, bir ikamet izni türünden diğer bir ikamet izni türüne geçmek için yapılan başvurudur. Geçiş başvurusunda bulunma sebebi; mevcut ikamet izni şartlarının ortadan kalkması ya da uzatılma sebeplerinin olmaması ve yeni bir ikamet izninin şartlarının oluşması olabilir.

Bu şekilde geçiş başvurusu yapmak isteyen yabancılar, e-ikamet web sitesi (https://e-ikamet.goc.gov.tr/) üzerinden “İkamet İzni Geçiş Başvurusu Yapıyorum” seçeneğine tıklamalıdır.

Göç İdaresi İkamet İzni Geçiş Başvurusu İşlemleri

Sonrasında “Geçiş Başvurusu Yapmak İstiyorum” opsiyonuna tıklanır.

Göç İdaresi İkamet İzni Geçiş Başvurusu İşlemleri

Bu ekranda yabancının önüne gelen kişisel bilgi formu doldurulur. Bu şekilde internet üzerinden yapılan adımlar takip edilir. En son işlemler tamamlandığında, yabancıya İl Göç İdaresine gitmesi için bir randevu günü verilir. Bu süreçte gerekli belgeler hazırlanıp, randevu gün ve saatinde İl Göç İdaresine başvurulur.

E-İkamet goc.gov.tr Başvuru ve Randevu

Randevu tarihinde İl Göç İdaresine sunulacak gerekli belgeler, hangi ikamet izni türüne başvurulduğuna göre değişmektedir. Bu anlamda yabancı kişi, başvurmak istediği ikamet izni türüne göre gerekli belgelerini hazırlamalıdır. Tüm ikamet izni türleri için gerekli belgelerin ve şartların ayrıntılı şekilde incelendiği “ikamet izni geçiş başvurusu” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-İkamet Başvuru Sonucu Sorgulama İşlemleri

E-ikamet başvuru sonucu sorgulama işlemleri, e-ikamet web sitesi (https://e-ikamet.goc.gov.tr/) üzerinden “Başvurumun Sonucunu Görmek İstiyorum” seçeneğine tıklanarak yapılır. Burada çıkan ekranda, başvuru numarası ile birlikte kişisel bilgiler doldurularak başvurunun sonucu görülebilir. 

E-İkamet Başvuru Sonucu Sorgulama İşlemleri

İkamet izni başvurusunun reddedilmesi halinde, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde karara itiraz edilebilir veya idare mahkemesinde iptal davası açılabilir. Bu konuda detaylı bilgi “ikamet izni başvurusunun reddi” yazımızda mevcuttur.

Sonuç

İkamet başvurularının ilk adımı, e-ikamet web sitesi üzerinden yapılır. Bu aşamadan sonra kişiye bir randevu gün ve saati verilir. Bu randevu gününde yabancı, gerekli belgelerle birlikte İl Göç İdaresine başvurur. İlk başvuru, randevu günü alınması ve İl Göç İdaresine başvuru aşamalarında usuli işlemlere uyulması gerekir. Aksi halde başvurunun reddi gündeme gelecektir. Bu anlamda sürecin etkin ve hızlı şekilde ilerlemesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.