Yabancılara Danışmanlık Hizmetleri

Yabancılara Danışmanlık Hizmetleri

Yabancılara danışmanlık hizmetleri, uygulamada gelişigüzel açılan bir çok danışmanlık ofisi tarafından yetkisiz ve sorumluluk dışı bir şekilde yapılmaktadır. Bu durum yabancılar için ciddi riskler barındırmaktadır.

Yazımızda yabancılara danışmanlık hizmetleri ile ilgili uygulamadaki işleyişe yer verdik. Bunun yanında yabancıların karşılaşabileceği tehlikelerden ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsettik. Dikkatli okumanızı öneririz.

Yabancılara Danışmanlık Hizmetleri Kim Tarafından Verilir?

Uygulamada yabancılara danışmanlık hizmetleri verdiğini iddia eden bir takım kuruluşlar yer almaktadır. Bu kuruluşlar avukatlık bürosu sıfatına sahip değillerdir. Türkiye’de oturma izni, çalışma izni, vatandaşlık almak isteyen yabancıları bir sektör olarak görüp bunlara yönelik hukuki bilgi dışında hazır taslak metinlerle iş yapmaktadırlar. Ancak bu durumun yabancılar için çeşitli riskleri vardır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu madde 35 uyarınca yabancıların resmi dairelerdeki işlerini takip etmek sadece avukatların yapabileceği işlerdendir. Yani kanunen bu işleri avukat dışında kişiler yapamazlar. 

Dolayısıyla yabancılara danışmanlık hizmetleri verdiğini iddia eden bu yasadışı kuruluşlar aslında yasal olmayan bir iş yapmaktadır. Bunun yabancılar için de ciddi riskleri söz konusudur. Sözgelimi bu danışmanlık firmalar, usule aykırı bir işlem yaparak yabancının hak kaybı yaşamasına neden oldukları zaman, yabancı kişi bu firmaları sorumlu tutamaz. Çünkü zaten işin takibinin bu kuruluşlara verilmesi yasadışıdır.

Ancak süreç bir avukatlık firmasına verildiği zaman hem işlemlerin olumsuz sonuçlanması ihtimali en aza iner, hem de olası bir hukuki problemde kişinin muhatap alabileceği yasal ve resmi bir kuruluş olan avukatlık bürosu söz konusu olur. Bu süreçte merak edilen her türlü hukuki soru avukata sorularak en sağlıklı cevaplar alınabilir.

Bu nedenle kanunen; yabancılara danışmanlık hizmetleri, avukatlık büroları tarafından verilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki yabancılara danışmanlık hizmetleri verdiğini iddia eden firmalar yabancıları ciddi anlamda hak kaybına uğratma potansiyeline sahiptir. Bunun detaylarına aşağıda değineceğiz.

Yabancılara Danışmanlık Hizmetleri Neden Avukat Tarafından Verilmeli?

Yabancılara danışmanlık hizmetleri, avukatlık büroları tarafından verilmelidir dedik. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Bunları sıralamak gerekirse;

Yabancılara danışmanlık verdiğini iddia eden firmalar; oturma izni, çalışma izni, vatandaşlık, ehliyetteki kodlar, tahdit kodları vs. gibi işlerini hazır taslak dilekçelerle yapmaktadır. Bu dilekçeler somut olayı yeterince içermeyen, sürekli güncellenen mevzuattan uzak metinlerdir. Neredeyse her yabancı için, içeriğini çok az değiştirip aynı başvurular yapılmaktadır. Bu şekilde yabancı kişi, haklı iken haksız konuma düşmekte ve idare bu kişilerin başvurularını reddetmektedir.

Yabancının başvuru yapmazdan önce çözmesi gereken bir takım hukuki problemler, bir takım eksiklikler söz konusu olabilir. Bunların doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için muhakkak bir ön hukuki değerlendirme yapılmalıdır. Bu değerlendirmeyi yapabilecek kişiler sadece bu konunun uzmanı avukatlardır.

Bu yapılmadan başvuru yapılırsa, çok basit bir eksiklikten ötürü yabancı kişi hak kaybı yaşamaktadır. Uygulamada bunun örnekleri ile sık karşılaşmaktayız. Bu tür sıkıntılar yaşanınca yabancı kişiler bu sefer danışmanlık firmasına değil, avukatlık bürosuna gitmektedir. Ondan sonra, normalde basit bir iş çok karmaşık bir şekilde avukatın önüne gelmekte ve avukat bu durumda iyice kompleks bir dosyayı çözmek için uğraşmaktadır. 

Yabancılarla ilgili bir çok hukuki mesele, mevzuatta karmaşık bir şekilde düzenlenmiştir. Yabancılar, işi bir avukata verildiği zaman avukatlık bürosu o iş üzerine kafa yorar ve buna mesai harcar. Başvuruyu belki aynı gün yapamaz ancak bunun nedeni sürecin olası ihtimallerini değerlendirerek hukuki strateji oluşturmaktır. Ancak yabancılara danışmanlık hizmetleri verdiğini iddia eden kuruluşlar aynı gün hazır taslak dilekçelerle başvuruyu gelişigüzel yapar ve onun sonuçlanmasını bekler.

Yabancıların hukuki işleri ve başvuruları sürerken anlık gelişen hukuki problemler olabilir. Bunların bir kısmı; başvuruyu değerlendiren idarenin hatasından kaynaklanabileceği gibi bir kısmı başvurucunun hatasından kaynaklanabilir. Bu tür hukuki problemlere anlık çözüm bulabilmek yalnızca bu konuda özel eğitim almış avukatların yapabileceği bir iştir.

Kaldı ki bu tür problemler ortaya çıktığında, yabancıların resmi olarak muhatap alabileceği tek kuruluş da avukatlık bürolarıdır. Yabancılara danışmanlık hizmetleri verdiğini iddia eden kuruluşlar sorumluluk kabul etmedikleri gibi yasal olarak bunları sorumlu tutmak da mümkün değildir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yukarıda yabancılarla ilgili hukuki süreçlerin genel risklerinden ve yapılması gerekenlerden bahsettik. Görüldüğü üzere yabancıların ciddi haklarını konu edinen önemli süreçlerdir bunlar.

Gerek oturma izni ve çalışma izni, gerekse vatandaşlık işleri yahut yabancıları ilgilendiren diğer işler, ciddi ve detaylı işlerdir. Bunlarla ilgili olarak “yabancılar hukuku avukatı” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.