internetten şantaj suçu, skype santajı

Skype Şantaj ve İnternetten Şantaj Suçu

Şantaj suçu TCK 107 içerisinde yer almış bir suç tipidir. Kanunda düzenlenen şekliyle iki şekilde işlenebilir. Birinci olarak yani TCK 107/1 uyarınca bir kişiye kanuna aykırı bir davranışının yetkili idari mercilere bildirileceği korkutması yapılarak, onu yükümlü olmadığı bir işi yapmaya zorlama, hukuka aykırı bir iş yapmaya zorlama veya ondan haksız çıkar elde etmeye şantaj denir. Örneğin kapalı alanda sigara içen bir kişiye

  • ‘Eğer bana 100 TL vermezsen seni polise şikayet ederim’ demek
  • ‘Eğer odamı temizlemezsen seni polise şikayet ederim’ demek
  • ‘Eğer karşı yola park etmiş şu arabanın lastiğini indirmezsen seni polise şikayet ederim’ demek

TCK 107/1 kapsamında şantaj suçunu oluşturur. Bununla beraber TCK 107/2’de şantaj suçunun diğer bir şekli düzenlenmiştir. Yazımızın konusu da bu düzenlemedir. Bu düzenlemeye göre, bir kimsenin elinde başka bir kişinin toplum içerisindeki itibarını zedelemeye yetecek kadar görüntü ve bilgi varsa bunları insanlara açıklayacağından veya göstereceğinden bahsederek kendisine haksız şekilde kazanç sağlaması durumunda şantaj suçu işlenmiş olur.

Genel şantaj suçu ile ilgili daha detaylı bilgi için TCK 107 şantaj suçu yazımızı okuyabilirsiniz.

İnternetten Resimli ve Videolu Şantaj

Günümüzde internet dünyasındaki gelişmeleri takiben suç işleme imkanı da buraya taşınmıştır. Bu doğrultuda şantaj suçu da whatsapp şantaj, skype şantaj, facebook şantaj vb. görünümler kazanmıştır. İnternet şantaj suçu çeşitli yollarla işlenebilmektedir. Mail, sosyal medya hesapları vb. bir çok alandan bu imkan doğmaktadır. Buradan çıkan şantaj türleri TCK 107/2 kapsamında suç teşkil eder ve karşılığında cezai yaptırım öngörülmüştür.

İnternet dünyasının global oluşu dolayısıyla internetten işlenen şantaj suçunun faili veya mağduru Türkiye içinden veya dışından olabilmektedir Böyle durumlar cezai sürecin takibatını ve kişinin görüntülerinin yayılmasını önlemeyi zorlaştırmaktadır. Bu noktada kişinin hukuki süreci şantaj suçunda deneyimli bir bilişim avukatı eşliğinde sürdürmesi büyük önem arz eder.

Video ve Resim ile Şantaj

Bugün internet büyük bir veri depolama aracıdır. Kişiler burada videolarını depolayabildikleri gibi anlık canlı olarak görüşme de sağlayabiliyor. Canlı görüşmeler bazen izinsiz olarak kaydedilebiliyor. Yahut kişilerin gizli depolama alanlarına izinsiz müdahale edilebiliyor. Böyle durumlarda ele geçirilen fotoğraf ve videoların kişi aleyhine şantaj malzemesi olarak kullanıldığını görmekteyiz.

Kimi durumlarda ise fotoğraf veya videoların montajlanarak gerçeğinden aykırı şekilde kullanılıp şantaj malzemesi yapıldığını görmekteyiz. Bu tarz online şantaj işleri şantaj karşılığı talep edilen parayı ödeyebilecek olan kişilere karşı tuzağa düşürme suretiyle yapılmaktadır. Ancak her halde TCK 107/2 suçu işlenmiş olur ve hukuki süreç işletilerek gerekli engeller konulabilir.

İnternetten Şantaj Suçu infografik

Skype Şantaj Suçu

Skype üzerinden şantaj genellikle aşama aşama gerçekleşmektedir. Öncelikle mağdur ödeme yapabilecek güçte sahip kişiler arasından seçilmekte, ardından belli bir samimiyet kurduktan sonra internet üzerinden online görüşme sağlanmakta ve tuzağa düşürerek kişinin müstehcen görüntüleri kaydedilmektedir. Yahut kişinin çok özel bilgilerine ulaşılıp ona karşı şantaj konusu edilmektedir. Bunun için son zamanlarda en yaygın görüntülü konuşma uygulaması olan skype tercih edilmektedir. Bize gelen işlerden de biz bu durumun en çok skype ile yapıldığını görmekteyiz.

Burada çekilen görüntünün genellikle mağdurun yakın çevresine yahut ailesi ve işyerine gönderileceği tehtidinde bulunularak kolayca ikna gerçekleştiriliyor. Ancak tecrübe ettiğimiz kadarıyla bu tarz durumda kişi şantaja boyun eğer ve istenilen ödemeyi yaparsa bunun arkası kesilmiyor. Skype şantaj suçunda hukuki süreç ne kadar erken başlarsa sonuca en zararsız şekilde ulaşma imkanı o kadar artmaktadır.

Facebook Şantaj Suçu

Facebook en çok kullanılan sosyal medya ağıdır. Bu ağ dolandırıcılar ve şantajcılar için tabiri caizse büyük bir pazardır. Bu ağ üzerinden kişi tuzağa düşürülerek konuşma yoluyla bilgilerine, paylaşma yolu ile fotoğraf – videolarına vb. her türlü özel durumuna ulaşılabilmektedir.

Bunlar haliyle kötü niyetli kişilerce şantaj malzemesi yapılmaktadır. Facebook ve skype uygulamalarının kendi topluluk kuralları olmakla birlikte bu kurallar skype şantaj veya facebook şantaj suçlarının önüne geçememektedir. Burada tek çözüm; hızlı, erken ve etkin bir şekilde hukuki sürecin işletilmesidir.

Whatsapp Şantaj Suçu

Whatsapp günümüzde yaygın bir mesajlaşma uygulaması olmakla beraber artık buradaki yazışmalar mahkemelerde delil olarak bile kullanılmaya başlanmıştır. Kişiler skype üzerinden olduğu gibi whatsapp üzerinden de şantaja maruz kalarak mağdur edilebiliyorlar. Burada kişi ile zaten tanışık olan kişiler geçmiş konuşmalarını veya foto – videolarını paylaşacağından bahisle şantaj yapabildikleri gibi hiç tanınmayan kişiler bir şekilde bu ağ üzerinden kişi ile yakınlık kurarak ona ait öze bilgi ve görüntüleri elde edip kişiye karşı şantaj malzemesi yapabilmektedir.

Gene aynı şekilde burada yapılacak kötü niyetli bir paylaşım çok hızlı bir şekilde yayılabileceğinden aynı hızda hukuki işlemlerin takip edilmesi ve sonunun kökten çözülmesi gerekmektedir.

İnternet Üzerinden İşlenen Şantaj Suçunun Cezası

Şantaj suçu TCK 107 düzenlemesi içerisinde iki farklı şekilde düzenleme alanı bulmuştur. Ancak iki seçimlik fiil de aynı cezaya tabi tutulmuştur. Buna göre şantaj suçunu işleyen kişiye verilebilecek en alt ceza 1 yıl hapis iken bu suçun cezasının üst sınırı 3 yıl hapis cezasıdır. Şantaj suçunu işleyen kişiye hapis cezası ile birlikte üst sınırı 5 bin gün olacak şekilde adli para cezası da yüklenir. Yani facebook, skype şantaj suçunu işleyen kişi için ciddi yaptırımlar öngörülmüştür.

Yurtdışından Skype Şantajına Maruz Kalmak

Skype uluslararası uygulamalardır. Bu nedenle buradan doğan suçların failleri de mağdurları da Türk olabileceği gibi yabancı da olabilir ki uygulamada genellikle gördüğümüz kadarıyla Fas (Morocco), Nijerya, Romanya ve doğu avrupa ülkeleri üzerinden şebeke halinde bu suçun işlendiği olmaktadır.

Bize gelen işlerden öğrendiğimiz üzere genellikle bir şekilde başlayan görüşme sonrası karşıdaki kötü niyetli kişi mağdurun uygunsuz görüntülerini kaydetmekte ve ailesine, arkadaşlarına göndereceğini veya internet üzerinden paylaşacağını belirtmektedir.

Bu noktada kişinin hukuk desteği almasının önemi daha da artar. Bu noktada gecikmeksizin bilişim suçları ve ceza hukuku alanında deneyimli bir avukatın hukuki desteği talep edilmelidir.

İnternetten Şantaja Karşı Ne Yapmalı?

İlk olarak kendisine facebook şantaj, skype şantaj vb. yollarla şantaj yapılan kişi bu alanda yetkin bir ceza ve bilişim alanında uzman avukatın hukuki yardımını talep etmelidir. Farklı durumlarda yapılacak işlemlerin de farklılık göstermesi nedeniyle bu durumun avukat ile görüşülerek yol haritasının belirlenmesi en mantıklı yol olacaktır.

Ardından durum emniyet birimlerine yahut doğrudan savcılığa uygun bir dilekçe ile bildirilmeli ve acilen gerekli olan tedbirler alınmalıdır. Bununla beraber fail oyalanmalı ve şüphe uyandırılmamalıdır.

Kişinin bu süreçte yapması gereken en önemli şey kendisine karşı şantaj yapıldığına dair delil toplaması ve şantajı yapan kişi ile ilgili her türlü bilgiyi kaydetmesi olacaktır. Kişiye karşı şantaj için kullanılan sosyal medya hesaplarında bulunan her türlü bilgi işe yarayabilir ve bu nedenle kaydedilmelidir. Hukuki süreç tamamlanana kadar fail oyalanmalı ve sizi korkuttuğuna inanmalıdır.

Kişiye karşı skype şantaj vb. sosyal medya şantajı yapılan görüntülerin ele geçirilmesi veya fail tarafından hiç yayınlanmaması için gereken işlemlerin hızla yerine getirilmesi adına avukat desteği önem taşır.

Bunun yanında şantaj yapan kişiye karşı boyun eğmek ve istediği şeyleri yerine getirmek, edindiğimiz tecrübeye göre, sonu gelmeyen bir süreçtir. Fail istedikçe ister. Bu nedenle meseleye kökten çözüm üretmek gerekir. Uygulamada hukuki sürecin meseleyi çözdüğü çoğu zaman şahit olunan bir durumdur.

Uygunsuz Görüntüler İnternette Paylaşılırsa Neler Yapılabilir?

Bir şekilde uygunsuz kaydedilen görüntüler internette paylaşılırsa bu konuda hızlı bir şekilde internet sitesine erişim engellemesi kararı alınmalıdır. Erişim engellemesi kararı genellikle bir gün içerisinde çıkar ve ilgili siteye girişler engellenir. Daha sonrasında ise videonun kaynağından kaldırılması için ilgili site ile iletişime geçilmelidir. Bu konuda genelde avukatlardan gelen talepler daha olumlu sonuçlanmaktadır.

Bu tarz siteler genellikle diğer sitelerin botları tarafından belli zamanda bir otomatik olarak taranır ve sitelerindeki içerik olduğu gibi kendi sitelerine aktarılır. Yani bir sitedeki video veya resim otomatik olarak botlar aracılığı ile diğer sitelere de eklenir. Bu nedenle eğer görüntüler internete düşmüş ise çok hızlı hareket edilmelidir. Bu konuda bilişim avukatı ile çalışılmalıdır.

İnternet Üzerinden Şantaj Suçunda Avukatın Önemi

İnternet araçları ve sosyal medya üzerinden kişiye şantaj yapıldığı zaman çok dikkatli hareket edilmesi gerekir. Çünkü hem şantaj yapanın paylaşmakla korkuttuğu görüntülerin paylaşılmaması hem de şantajcının talep ettiği haksız kazancın verilmemesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda sürecin titizlikle, hızlı ve etkin biçimde yönetimi şarttır. Bu süre zarfında şantaj yapan kişiye de durumun belli edilmemesi gerekir. Bu nedenle deneyim sahibi bir bilişim avukatının hukuki yardımına başvurulması önem arzeder.

Ayrıca şantaj suçunun hem fail hem de mağdur açısından ciddi parasal sonuçları vardır. Yapılması gereken bir işin ihmal edilmesi veya hatalı adımlar atılması telafi edilemeyecek sonuçlara yol açabilir. Bundan ötürü internet yoluyla yapılan şantaj konusunda deneyim sahibi bir bilişim avukatına danışmak hak kayıplarının önüne geçeceği gibi ceza yargılamasının da istenildiği şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Ek olarak en kötü durumda bile bilişim avukatı gerekli müdahalelerde bulunarak siteye erişimin engellenmesi ve içeriğin kaldırılması süreçlerini yönetecektir.

İnternet Yoluyla Şantaj Suçuna Maruz Kalan Kişinin Tazminat Hakkı

Şantaja uğrayan kişinin maddi ve manevi tazminat hakkı bu cezadan hariçtir. Kişi ayrıca uğradığı maddi zararların tazmin edilmesi için tazminat davası açabileceği gibi manevi olarak yaşadığı çöküntü dolayısıyla manevi tazminat adı altında ödeme talep edebilecektir.

İnternet Aracılığıyla İşlenen Şantaj Suçunda Zamanaşımı ve Görevli ve Yetkili Mahkeme

Takibi şikayete bağlı olan suç tiplerinde soruşturma başlatılabilmesi için 6 aylık hak düşürücü zamanaşımı süresi söz konusudur. Şantaj suçunun diğer hallerinde olduğu gibi internetten şantaj yapılması hali de takibi şikayete bağlı olmayan bir suçtur. Bu suçun şikayeti değil ihbar edilmesi söz konusu olur. Buna bağlı olarak 6 aylık zamanaşımı süresi şantaj suçu için geçerli değildir.

6 aylık süre söz konusu olmamakla birlikte bu suçla ilgili gerekli bildirimler 8 sene içerisinde kolluk birimlerine veya savcılıklara yapılmadığı takdirde dava zamanaşımı süresi dolmuş olacak ve artık söz konusu şantaj fiili için soruşturma yada kovuşturma yapılamayacaktır.

Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan suçlarda yargılamayı yapma görevi ceza mahkemelerindedir. Bu mahkemeler arasından şantaj suçuna bakmakla görevlendirilmiş mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Genel olarak yetkili mahkeme de suçun işlendiği yer mahkemeleridir.