Sahte Fatura Suçu ve Cezası (Naylon Fatura)

Sahte Fatura Suçu ve Cezası (Naylon Fatura)

Naylon fatura düzenleme ve kullanma suçu, ceza yargılamasına çok sık konu olan bir suç türüdür. Ticari ve sosyal hayat üzerinde olumsuz etkiler bırakan bir suç olması sebebiyle yargılama sürecinin titizlikle takip edilmesi gerekir. 

Yazımızda naylon fatura nedir, suça ilişkin yargılama nasıl yapılır, kanunda yapılan değişiklikler nelerdir gibi konu ile ilgili merak edilenleri açıklayacağız. Yakın zamanda değişiklik yapılan pek çok husus içermesi sebebiyle yazımızı dikkatle okumanızı öneririz. 

ÖNEMLİ: 08/04/2022 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile vergi kaçakçılığı suçlarına ilişkin yargılama ve infaz süreçlerine etki edecek önemli değişiklikler yapılmıştır. Cezaların alt ve üst sınırlarında artırım yapılmış, zincirleme suç hükümlerinin uygulanması sağlanmış, ceza indirimi hususunda etkin pişmanlık müessesesi kabul edilmiştir.

Tüm bu değişiklikler, yargılaması devam eden veya suç nedeniyle cezaevinde bulunan kişiler açısından uygulama alanı bulacaktır. Somut olaya göre cezaevindeki kişinin tahliye olması dahi gündeme gelebilir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde değişikliklerin neler olduğunu ve nasıl uygulama alanı bulduğunu açıklayacağız. 

Naylon Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu ve Cezası Nedir?

Vergi kaçırma ve haksız kazanç elde etmek amacıyla gerçeğe aykırı fatura düzenleme ve alınan faturaları kullanma suçuna sahte (naylon) fatura düzenleme ve kullanma suçu denir. Sahte fatura, naylon fatura olarak da isimlendirilmektedir. 

Naylon fatura düzenleme ve kullanma suçuyla ilgili düzenlemeler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu madde 359 ve devamında bulunur. Bu suça ilişkin yapılacak yargılamada soruşturma ve kovuşturma evreleri Ceza Muhakemesi Kanunu genel hükümleri uyarınca yapılır. 

Vergi kaçakçılığı suçunu oluşturan pek çok fiil bulunmaktadır. Bu fiillere ilişkin düzenleme de VUK 359’da bulunur. Naylon fatura düzenleme ve kullanma da vergi kaçakçılığına yol açan fiillerden biridir. Vergi kaçakçılığına ilişkin ayrıntılı bilgi için Vergi Kaçakçılığı Suçu ve Cezası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Naylon fatura suçunun maddi konusu faturadır. Bu nedenle suçun vuku bulabilmesi için suçun maddi konusu faturanın Vergi Usul Kanunu madde 230’da sayılan bilgileri taşıması gerekmektedir. Madde metninde sayılan bilgiler içermeyen belgeler vergi kanunları gereğince hiç düzenlenmemiş gibi kabul edilirler. 

Naylon fatura suçunun oluşabilmesi için faturada bulunması gereken bilgiler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Faturanın düzenlendiği tarih, 
  • Faturaya ilişkin sıra ve seri no bilgisi, 
  • Düzenleyenin ve müşterinin adı, ticaret unvanı, adres, vergi dairesi ve hesap no bilgisi, 
  • Faturaya konu olan şeyin türü, miktarı, fiyatı, tutarı,
  • Faturaya konu satılan malın teslim edildiği tarih ve irsaliye numarası vs.

Sahte (naylon) fatura düzenleme ve kullanma suçuna ilişkin yapılan yargılama sürecinde suça konu faturaların Vergi Usul Kanunu madde 230’da yer alan hususları içerip içermediği incelenmelidir. Suça konu faturalar incelenmeden hüküm verilmesi söz konusu olamaz. 

Naylon Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu Cezası: 

SAHTE FATURA DÜZENLEME VE KULLANMA SUÇUSUÇUCEZASI
Suç Fiili VUK 359Cezası
Vergi Kanunu uyarınca tutulan belgelerin asıl veya kopyalarının tamamını veya bir kısmını sahte olarak düzenlemek ve bunları kullanmak
VUK 359/b
Alt sınırı 3 yıl üst sınırı  8 yıl olmak üzere hapis cezası verilir.
Yalnızca Maliye Bakanlığı ile anlaşması olan kişilerin basabileceği belgeleri herhangi bir anlaşma olmaksızın basmak VUK 359/cAlt sınırı 2 yıl üst sınırı 8 yıl olmak üzere hapis cezası verilir.
359/c uyarınca yetkisiz kişiler tarafından basılan belgeleri kullanmakVUK 359/çAlt sınırı 3 yıl üst sınırı 8 yıl olmak üzere hapis cezası verilir.

ÖNEMLİ: 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda 08/04/2022 tarihinde yapılan değişiklik ile vergi kaçakçılığı ve sahte fatura düzenleme ve kullanma suçlarında önemli değişikler yapılmıştır. Bu değişiklikler ile ceza miktarları artırılmış, etkin pişmanlık hükümlerine ilişkin eklemeler yapılmış ve zincirleme suç hükümlerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Değişiklikler yargılaması devam eden kişilerin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ceza almasının önüne geçen veya vergi suçundan dolayı cezaevinde bulunan kişilerin tahliye olmasına sebep olabilecek derecede öneme sahiptir. Değişikliklerin neler olduğu hakkında detaylı bilgilere yazımızın devamında yer vereceğiz. 

DİKKAT: Naylon fatura düzenleme ve kullanma suçu, kanuni unsurları bakımından oldukça teknik bir zemine sahiptir. Özellikle yüksek mahkeme kararları ile bu suçun sübutu için çeşitli unsurların varlığı aranmıştır. Bu nedenle kişilerin savunma yaparken bu unsurları öne çıkarması gerekir. Bu noktada yapılacak en sağlıklı şey, deneyimli ceza avukatları ile çalışmak olacaktır.

Naylon Fatura Nedir?

Gerçek bir hukuki ilişki mevcut olmadığı halde hukuki ilişki varmış ve gerçekmiş gibi düzenlenen faturaya naylon fatura denir. Yani naylon faturaya konu olan iş gerçek bir durumu yansıtmaz. Örneğin herhangi bir mal veya hizmet satın alınmadığı halde alınmış gibi gösterilerek düzenlenen fatura sahte faturadır. 

Faturada yapılan sahtecilik kısmen veya tamamen yapılabilir. Gerçekte hiç var olmayan bir durum üzerinden fatura düzenlemesi halinde tamamen bir sahte fatura söz konusudur. Düzenlenen faturanın bir kısmının gerçek, bir kısmının gerçek dışı olması durumunda ise kısmi sahtecilik söz konusu olur. Örneğin mal satışı için düzenlenen faturada gerçekte yapılan satıştan daha fazla satış yapılmış gibi gösterilmesi bu şekildedir. 

Naylon faturanın amacı düzenleyen için komisyon alarak kazanç sağlamak veya vergi doğuracak faaliyeti vergi dairesinden gizlemek suretiyle daha az vergi ödemektir. Kullananın amacı ise giderlerini fazla göstererek vergi ödemesini azaltmak veya vergi indirimlerinden yararlanmaktır. 

Önemle belirtmek gerekir ki sahte fatura düzenleme ve kullanma suçları ağır yaptırımlara tabidir. Yargılama sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı bulunmaktadır. Yeni kanun düzenlemeleri de dikkate alınarak hukuki değerlendirmeler yapılması için yargılama sürecinde avukat desteği alınması önemlidir. 

Naylon Fatura Suçunda Mütalaa Şartı 

Vergi Usul Kanunu madde 367 uyarınca vergi cezasını gerektiren sahte fatura düzenleme ve kullanma suçları, vergi daireleri veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından tespit edilir. 

Yetkili kişiler tarafından yapılan inceleme neticesinde sahte fatura düzenleme ve kullanma suçunun işlendiğinin tespit edilmesi halinde ilgili durum yetkili kişiler aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir. Bu aşamada yapılmış olan Vergi idaresinin mütalaası Yargıtay kararları uyarınca yargılama şartı olarak aranmaktadır.

Cumhuriyet Başsavcılığının sahte fatura düzenleme ve kullanma suçunun işlendiğini farklı yollardan öğrenmesi halinde de yine vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesine durumu bildirir. Bildirim üzerine vergi dairesi konuya ilişkin inceleme başlatır ve inceleme sonucunu Cumhuriyet Başsavcılığına bildirir. Bu bildirim gelmeden kamu davası açılması yargılama şartının yerine getirilmemesi sebebiyle söz konusu olamaz. Çünkü vergi idaresinin mütalaası yargılama şartı olarak belirlenmiştir. 

Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu 2022 Değişiklikleri

213 sayılı Vergi Usulü Kanununda önemli değişikliklere yol açan 7394 sayılı Kanun, 08/04/2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun ile ceza alt ve üst sınırlarında değişiklik yapılmıştır.

Farklı takvim yıllarında işlenen sahte fatura düzenleme ve kullanma suçları için zincirleme suç hükümlerinin uygulanması sistemine geçildi. Son olarak etkin pişmanlık hükümleri eklenerek kişilerin cezalarında indirim yapılması sağlandı. Son değişiklikler ile eklenmiş olan hükümlerin VUK ‘ta bulunan pişmanlık hükümleri ile karıştırılmaması oldukça önemlidir. İki düzenleme birbirinden tamamen farklıdır. 

DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ 08/04/2022 DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI
VUK 359/a-1,2’de  alt sınırı 18 ay üst sınırı 3 yıl olmak üzere hapis cezası verilirdi.Değişiklik sonrası, VUK 359/a-1,2’de  alt sınırı 18 ay üst sınırı 5 yıl olmak üzere hapis cezası verilir.
VUK 359/b’de alt sınırı 3 yıl üst sınırı 5 yıl olmak üzere hapis cezası ile cezalandırılırdı.Değişiklik sonrası, VUK 359/b’de alt sınırı 3 yıl üst sınırı 8 yıl olmak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
VUK 359/c’de alt sınırı 2 yıl üst sınırı 5 yıl olmak üzere hapis cezası ile cezalandırılırdı. Değişiklik sonrası, VUK 359/c’de alt sınırı 2 yıl üst sınırı 8 yıl olmak üzere hapis cezası ile cezalandırılır. 
VUK 359/ç’de alt sınırı 3 yıl üst sınırı 5 yıl olmak üzere hapis cezası ile cezalandırılırdı. Değişiklik sonrası, VUK 359/ç’de alt sınırı 3 yıl üst sınırı 8 yıl olmak üzere hapis cezası ile cezalandırılır. 
Etkin pişmanlık ile cezada indirim yoktu.Değişiklik sonrası, tarh edilen verginin gecikme faizi ve gecikme zammının tümü ile kesilen cezaların yarısı ve buna ilişkin gecikme zammının soruşturma aşamasında ödenmesi halinde ceza 1/2 oranında indirilir. Kovuşturma aşamasında ödenirse ⅓ oranında indirilir.
Her farklı takvim yılında işlenen suç için ayrı ceza uygulanması yoktu.Değişiklik sonrası, farklı takvim yıllarında işlenen suçlar için zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gelmiştir.

Yukarıda yer verilen değişiklikler soruşturma ve kovuşturma aşaması devam eden tüm kişiler hakkında uygulanabilir. Cezası kesinleşen ve infaz aşamasında olan kişilerin de kanunda yapılan değişiklerden yararlanma imkanı bulunmaktadır. Somut olaya göre infazın durdurulması ve yargılaması yapılması talebinin ardından yapılacak işlemler neticesinde kişilerin tahliyesi söz konusu olabilir. 

Yukarıda açıkladığımız süreçlerin hukuki destek almaksızın yürütülmesi halinde kişinin geri dönülmez hak kayıplarına uğraması, tahliye olması mümkünken indirimlerden yararlanamaması söz konusu olabilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için yapılması gereken hukuki danışmanlık almaktır. 

Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçunda Etkin Pişmanlık İndirimi

Yukarıda ayrıntılı bir şekilde açıkladığımız üzere 2022 yılında Vergi Usul Kanununda önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden biri de VUK 359’da düzenlenen vergi kaçakçılığı ve sahte fatura düzenleme ve kullanma suçlarındaki etkin pişmanlık duruma ilişkindir. 

213 sayılı Vergi Usul Kanunu madde 359’a eklenen yeni fıkra uyarınca; sahte fatura düzenleme ve kullanma fiilleriyle vergi kaçırıldığının tespit edilmesi halinde tarh edilen verginin;

  • Gecikme faizinin tümü,
  • Gecikme zammının tümü, 
  • Kesilen cezaların yarısı,
  • Kesilen cezaların yarısına isabet eden gecikme zammı.

Yukarıda sayılan kalemlerin soruşturma evresinde ödenmesi halinde kişiye verilecek vergi cezası, yarı oranında indirilir. Ödemenin kovuşturma evresinde hüküm verilmeden önce yapılması halinde yapılacak indirim ise cezanın üçte biri oranında olacaktır. 

Tarh edilen vergi ve buna bağlı olarak kesilen herhangi bir ceza söz konusu değilse cezanın yarı oranında indirim yapılır. 

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak cezada indirim yapılması için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Vergi mahkemesinde dava açmamak, 
  • Vergi mahkemesinde dava açılmış ise bu davadan feragat etmek,
  • Kanun yollarına başvurmamak,
  • Kanun yoluna başvurulmuşsa vazgeçmek.

Sahte Fatura Suçunda Zincirleme Suç Hükümleri 

Sahte naylon fatura düzenleme ve kullanma suçunun yargılamasında yapılan değişikliklerden biri de farklı takvim yıllarında işlenen suçların zincirleme suç şeklinde değerlendirilmesine ilişkindir. Değişiklikten önce farklı takvim yıllarında işlenen suçlar ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutularak her biri için ayrı ceza verilmesi söz konusuydu. 

Yapılan değişikliklerle birlikte farklı takvim yılında veya vergilendirme dönemi içinde işlenen suçlar açısından Türk Ceza Kanunu madde 43 zincirleme suç hükümleri uygulanır. Örneğin 2018, 2019, 2020 yıllarında sahte fatura düzenleme ve kullanma suçlarını işleyen kişi her yıl için ayrı ayrı değil, tek bir suç işlemiş gibi cezalandırılarak Türk Ceza Kanunu madde 43 gereği cezasında artırım yapılacaktır. 

Değişiklik yapılmadan önce her bir takvim yılı için ayrı ceza alan ve infazı devam eden kişilerin bu değişiklikten yararlanması söz konusu olabilir. Ancak bu süreç oldukça fazla hukuki teknik bilgi gerektirmektedir. Bu nedenle bu aşamada yapılması gereken avukata sormak olacaktır. 

Naylon Fatura ve Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge Arasındaki Farklar

Uygulamada muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge ile naylon fatura sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Ancak gerçek olmayan bir durum varmış gibi gösteren belge naylon fatura; gerçek bir olaya dayanmasına karşın dayanılan işlemin niteliği veya miktarı ile ilgili yanıltıcı bilgi içeren belge muhteviyatı itibaiyle yanıltıcı belgedir. 

Örnek vermek gerekirse bedeli 1000 TL olan hizmetin faturada 100 TL’den verilmiş gibi gösterilmesi durumunda gerçek bir muamele olmasına karşın belgeye gerçeğe aykırı yansıtılmıştır. BU nedenle muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge söz konusudur. Ancak hiç hizmet alınmamış olmasına karşın hizmet almış gibi 1000 TL’lik fatura düzenlenmesi halinde ise gerçeğe aykırı bir durum üzerinden belge düzenlenmesi söz konusu olduğundan naylon fatura söz konusu olacaktır. 

Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge suçunun oluşabilmesi için suçun VUK uyarınca vergi mükellefi sayılan kişiler tarafından işlenmiş olması gerekmektedir. Ancak sahte fatura düzenleme ve kullanma suçu bakımından adına fatura düzenlenen kişinin vergi mükellefi olması şartı bulunmamaktadır. 

İki farklı suç konusu arasındaki farklılıklar kısaca yukarıda sayıldığı gibidir. Yargılama sürecinde yapılacak savunmanın eksiksiz bir şekilde yapılması için suçun niteliğinin doğru belirlenmesi oldukça önemlidir.

Naylon Fatura Kullanma ve Düzenleme Suçunda Zamanaşımı

Naylon fatura düzenleme ve kullanma suçunda uygulanacak zamanaşımı süresi Türk Ceza Kanunu genel hükümleri uyarınca belirlenir. Türk Ceza Kanunu uyarınca sahte fatura suçu için uygulanacak zamanaşımı süresi 8 yıldır. 

Burada dikkat edilmesi gereken husus zamanaşımı süresinin ne zaman başladığına ilişkindir. Sahte faturanın düzenlendiği gün zamanaşımının başladığı tarih olarak esas alınacaktır. Zamanaşımı süresi dolmuşsa bu hususun ileri sürülmesi oldukça önemlidir. Aksi halde hakim, zamanaşımı süresinin dolduğunu kendiliğinden gözetmez. Bu nedenle yargılama sürecinin öncelikle avukat yardımı ile takip edilmesi gerekmektedir.

Naylon Fatura ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yukarıda naylon fatura suçu ve naylon fatura cezası ile ilgili temel kanuni düzenlemelerden, yeni değişikliklerden ve uygulamadaki işleyişten bahsettik. Bununla birlikte bazı sorular sıklıkla sorulmaktadır. Bu sorulara yanıtları ile birlikte burada yer vermekte yarar görüyoruz.

Naylon Fatura Nedir?

Gerçekte olmayan bir hukuki ilişki varmış gibi düzenlenen faturaya naylon fatura denir. 

Naylon Fatura Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?

Naylon fatura düzenleme ve kullanma suçunda belirlenen cezalar 1 yıllık sınırı aştığından bu suça ilişkin yargılama yapılması neticesinde verilen cezanın adli para cezasına çevrilmesi genel olarak zordur. Ancak olayda indirim kalemi varsa ve ceza 1 yılın altına inebiliyorsa adli para cezasına çevirme yapılabilir.

Naylon Fatura Cezasında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Olur mu?

Kişinin daha önceden kasıtlı bir suç işlememiş olması halinde naylon fatura cezası 2 yılın altında kalmışsa hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Bu durumda kişi 5 yıllık denetim süresine tabi tutulur ve bu süre boyunca kasıtlı bir suç işlemezse naylon fatura cezası infaz edilmez.

Naylon Fatura Cezası Ertelenebilir mi?

Naylon fatura düzenleme ve kullanma suçunda erteleme müessesesi uygulanabilir. Yani kişinin bu suç nedeniyle aldığı cezanın ertelenmesi mümkündür. Erteleme kararı çoğunlukla cezanın ileri bir tarihte uygulanması şeklinde anlaşılsa da bu bir yanılgıdan ibarettir. Cezanın ertelenmesi kararı verilmesinin ardından kişi 1 ile 3 yıl arasında bir süre boyunca denetim şartlarına uygun davranırsa cezası infaz edilmiş gibi bir sonuç oluşur. 

Kesinleşmiş Cezası Bulunan ve Bu Nedenle Cezaevinde Bulunanlar Yeni Düzenlemelerden Yararlanabilir Mi?

Bu kişilerin de 2022 tarihli yeni düzenlenmeden yararlanması söz konusu olabilir. Somut duruma göre duruşmalı bir uyarlama yargılaması yapılması ve kişinin zincirleme suç hükümlerinden faydalanması mümkündür.

Naylon Fatura Suçunda Zamanaşımı Süresi Kaç Yıldır?

Sahte fatura düzenleme ve kullanma suçunda geçerli olacak zamanaşımı süresi Türk Ceza Kanunu uyarınca 8 yıldır. Zamanaşımı süresi naylon faturanın düzenlendiği tarihte başlar.

Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçunda Uzlaşma Hükümleri Uygulanır Mı?

Naylon fatura düzenleme ve kullanma suçu TCK uyarınca uzlaşmaya tabi suçlardan değildir. Bu nedenle uzlaşma hükümlerinin uygulanması söz konusu olmaz. Vergi Usul Kanunu uyarınca farklı uzlaşma hükümleri söz konusu olabilir. 

Naylon Fatura Suçu Şikayete Tabi Midir?

Vergi Usul Kanununda düzenlenen suçlar TCK uyarınca şikayete tabi suçlar arasında yer almaz. Şikayete tabi değildir. Soruşturması resen yapılır. 

Farklı Takvim Yılları İçinde İşlenmiş Naylon Fatura Suçunda Her Yıl İçin Ayrı Ceza Mı Verilir?

Vergi usul Kanununda 08/04/2022 tarihinde yapılan düzenleme ile birlikte farklı takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde işlenmiş olan sahte fatura düzenleme ve kullanma suçları açısından zincirleme suç hükümleri uygulanarak her yıl için ayrı bir ceza verilmesi söz konusu değildir. 

Etkin Pişmanlık ile Cezanın İndirilmesi Mümkün Müdür?

Vergi Usul Kanununda 08/04/2022 tarihinde yapılan değişiklik ile belirli şartların mevcut olması halinde tarh edilen verginin gecikme faizi ve gecikme zammının tümü ile kesilen cezaların yarısı ve buna ilişkin gecikme zammının soruşturma aşamasında ödenmesi halinde ceza yarı oranında indirilir. Hükmün açıklanmasından önce kovuşturma aşamasında ödenirse ceza üçte biri oranında indirilecektir.

İstinaf Aşamasında Etkin Pişmanlık Hükümlerinden Yararlanılabilir Mi?

Vergi Usul Kanununda 08/04/2022 tarihinde yapılan değişiklik ile kanuna eklenmiş olan etkin pişmanlığa ilişkin hükümlerden; dosyası soruşturma, kovuşturma, istinaf, temyiz aşamasında olan herkes yararlanabilir. Önemli olan kanunda gösterilen tüm kalemlerin ödenmesi ve diğer şartların sağlanmış olmasıdır. 

Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge ve Naylon Fatura Aynı Şey Midir?

Bu iki belge birbirine sıkça karıştırılsa da aynı anlama gelmemektedir. Gerçek olmayan bir durumu varmış gibi gösteren belge naylon fatura iken gerçek bir olaya dayanmasına karşın dayanılan işlemin niteliği veya miktarı ile ilgili yanıltıcı bilgi içeren belge muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir.

Son Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazımızda konu ile ilgili olarak naylon fatura düzenleme ve kullanma suçu nedir, konuya ilişkin kanunda yapılan yeni değişikler nasıl uygulanır, naylon fatura nedir gibi konu ile ilgili en çok merak edilenleri genel hatlarıyla açıkladık. 

Görüldüğü üzere naylon fatura düzenleme ve kullanma suçu yargılama sonucunda mühim cezalar verilmesine bu nedenle de ticari hayatın olumsuz etkilenmesine neden olabilecek önemli bir suçtur.

Yargılama sürecinin yeni düzenlemeler dikkate alınarak titizlikle takip edilmesi, cezalarda yapılması muhtemel tüm indirimlerin yapılması için oldukça önemlidir. Yargılama sürecinin en zararsız şekilde atlatılması ve istenilen şekilde sonuçlanması için yapılması gereken sürecin en başından avukata sormak olacaktır.