Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği

Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneği

Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği olarak yazıda verilen taslaktan faydalanılabilir. Fakat bu ihtarname kiracıya gönderilirken kanuni süreler de gözetilmelidir.

Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneği

Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği olarak aşağıda bir taslak verilmiştir. Fakat somut olayın şartları gözetilerek her durum için özel bir ihtarname hazırlanmalı ve kiracıya gönderilmelidir.

İHTARNAME

İHTAR EDEN: (Ev sahibinin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

VEKİLİ: (Vekilin adı, soyadı, sicil numarası ve adresi yazılmalıdır.)

MUHATAP: (Muhatap olan kiracının adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

KONU: (İhtarnamenin, kira bedelinin ödenmemesi hakkında olduğu kısaca belirtilmelidir.)

AÇIKLAMALAR:

İhtarnameye konu olan konutun adresi ve sahibi belirtilmelidir. Kira sözleşmesinin başladığı tarih ve kira bedelinin ne kadar olduğu belirtilmelidir. Tarafların anlaştığı ödeme tarihi yazılmalıdır. İhtarname muhataba gönderildiği için kiracıya hitaben yazılmalıdır. Örneğin; ‘’ … adresindeki …oturmaktasınız’’ gibi bir üslup kullanılarak yazılmalıdır.

Kiracının kirasını ödemiş olması gereken tarih ve varsa ödenmemiş yan giderler belirtilmelidir. İhtarnamenin kiracıya ulaştığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde ödemenin yapılması gerektiği ifade edilmelidir. Belirtilen süre içerisinde ödemenin yapılmaması durumunda ev sahibinin alacak davası ve tahliye davası açacağı, tüm masrafların da kiracıya yükletileceği belirtilmelidir.

SAYIN NOTER, Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. …/…/….

İHTAR EDEN VEKİLİ

(İsim yazılır ve imza atılır.)

Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği ile ilgili dikkat edilmesi gereken ilk husus, ihtarnamenin yazılı olması gerektiğidir. Yazılı olarak yapılmayan ihtarnameye dayanarak tahliye davası açılamayacaktır. Her ne kadar zorunlu olmasa da ihtarnamenin noter aracılığıyla gönderilmesi tavsiye olunur. İleride olası bir dava sürecinde, noter kanalıyla gönderilen ihtarname güçlü bir delil olacaktır.

Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, kira bedelinin ödenmesi için kiracıya mühlet verilmesi gerektiğidir. Kiracıya verilecek süre, en az 30 gün olmalıdır. Belirtilen süre, ihtarnamenin karşı tarafa ulaştığı tarihten sonraki gün başlayacaktır.

Konuyu düzenleyen TBK 315 hükmü, şu şekildedir:

“Kiracıya verilecek süre…..en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.”

Kirayı ödemeyen kiracıya gönderilecek ihtarname hazırlandıktan sonra, bunun kiracıya nasıl gönderileceği ve bu sırada nelere dikkat edilmesi gerektiği “kiracıya ihtarname nasıl çekilir” yazımızda izah edilmiştir. Ayrıca, “kiracıya ihtarname örneği” yazımızdan da genel bir ihtarname örneğine ve bu kapsamda dikkat edilmesi gereken diğer noktalara erişebilirsiniz.

Kiracıya ihtarnamenin noter kanalıyla gönderilmesi ve ihtarnamede asgari süre verilmesi gibi hususlar yanında, dikkat edilmesi gereken çeşitli usul işlemleri de ortaya çıkabilir. Bu süreçte herhangi bir usul hatası yapıldığı takdirde kiracı tahliyesi ve alacak tahsili geniş zamana yayılabilir, ispat problemleri ortaya çıkabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına, uzman gayrimenkul avukatıyla süreci yürütmekte fayda vardır.

Kirasını ödemeyen kiracı, kendisine gönderilen ihtar neticesinde verilen sürede kirasını ödemiş olabilir. Fakat bu durum, aynı kira yılı içindeki farklı aylara ait kira bedelleri için iki kez yaşanırsa kiracı verilen sürede borcunu ödemiş olsa dahi ev sahibinin kiracıyı tahliye imkanı doğar.

Bu davanın şartlarının, süresinin ve diğer detaylarının ele alındığı ”iki haklı ihtar nedeniyle tahliye” yazımızda, konu ayrıntılı biçimde izah edilmiştir. Ayrıca 6098 sayılı TBK kapsamında düzenlenen bütün tahliye nedenleri “kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda açıklanmış, her biri için atılması gereken adımlara değinilmiştir.

Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname çektikten sonra sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği de önem arz eder. Kanun’un ihtarname için aradığı koşulların sağlanması, istenen neticenin elde edilebilmesi bakımından yeterli değildir. Sonraki usul işlemlerinin ve olası dava sürecinin de doğru hukuki zeminde yürütülmesi gerekir. Bu noktada, “kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç” yazımızı okuyarak konuyla ilgili detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Sonuç

Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği, bünyesinde birçok teknik detay barındırmaktadır. Doğru şekilde yazılmadığı veya usulüne uygun biçimde gönderilmediği takdirde, tahliyenin gerçekleştirilememesine ve sürecin uzamasına neden olabilmektedir. İhtarname sonrası süreçte yapılacak hatalar da aynı sonucu doğuracaktır. Bu nedenle, süreç içerisinde uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta fayda vardır.