Kira sözleşmesi örnegi-kira kontratı örneği

Kira Sözleşmesi Örneği – Kira Kontratı Örneği

Kira sözleşmesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Gerek ev sahipleri gerekse kiracılar, bu hususları gözeterek kira kontratını hazırlamalıdır.

Kira Sözleşmesi (Kira Kontratı) Örneği

Kira kontratı olarak aşağıda verilen sözleşme örneğinden yararlanılabilir. Fakat somut olayın şartlarına göre mutlaka özel bir sözleşme hazırlanmalıdır. Aksi takdirde, dava sürecinde çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır.

KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

DAİREKiralananın daire numarası yazılmalıdır.
DIŞ KAPIKiralananın bulunduğu bina numarası yazılmalıdır.
SOKAK / CADDEKiralananın bulunduğu sokak ve cadde numarası yazılmalıdır.
MAHALLEKiralananın bulunduğu mahalle yazılmalıdır.
İLÇE / İLKiralananın bulunduğu il ve ilçe yazılmalıdır.
KİRALANANKiralanan, konut veya iş yeri olarak yazılmalıdır.
EV SAHİBİEv sahibinin adı ve soyadı yazılmalıdır.
EV SAHİBİ T.C. KİMLİK NOEv sahibinin kimlik numarası yazılmalıdır.
EV SAHİBİ ADRESEv sahibinin adresi yazılmalıdır.
KİRACIKiracının adı ve soyadı yazılmalıdır.
KİRACI T.C. KİMLİK NOKiracının kimlik numarası yazılmalıdır.
KİRACI ADRESKiracının adresi yazılmalıdır.
SÖZLEŞME TARİHSözleşmenin başlangıç tarihi yazılmalıdır.
SÖZLEŞME SÜRESİSözleşmenin ne kadar süreceği yazılmalıdır.
KİRA BEDELİBelirlenen aylık kira miktarı yazılmalıdır.
ÖDEME SÜRESİ VE ŞEKLİKira bedelinin ayın kaçında ödeneceği ve ödeme usulü yazılmalıdır.
KİRALANANIN DURUMUKiralananın, sözleşme anında ne durumda olduğu yazılmalıdır.
DEMİRBAŞLARKiralananda mevcut olan eşyalar ve bu eşyaların durumları yazılmalıdır.
KİRALAMA AMACIKiralananın kullanım amacı yazılmalıdır.
GENEL HÜKÜMLER
1.Kiracı, kiralananı özenle kullanmak zorundadır.

2.Kiracı, kiralananda ve çevrede oturanlara iyi niyet kuralları içinde davranmaya zorunludur.

3.Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen üçüncü kişilere kiralayamaz, alt kiraya veremez, devir ve temlik edemez.

4.Kiracı, kiralayanın yazılı izni olmadıkça kiralananda değişiklik yapamaz. Aksi halde, doğacak zararı karşılamak zorundadır.

5.Üçüncü kişilerin kiralanan üzerinde hak iddia etmeleri halinde, kiracı durumu derhal kiralayana haber vermek zorundadır.

6.Kiracı, kiralananda yapılması gereken onarımları, derhal kiralayana bildirmek zorundadır. Aksi halde doğacak zarardan sorumludur.

7.Kiracı, kat malikleri kurulunca kendisine tebliğ edilen hususları kiralayana haber vermek zorundadır.

8.Kiracı, kat malikleri kurulu kararı uyarınca yapılması gereken işlere izin vermek zorundadır.

9.Kiracı, olağan kullanımdan dolayı yapılması gereken onarımları yapmak/yaptırmak ve giderlerini karşılamak zorundadır.

10.Kiralananın mülkiyet hakkından doğan vergileri ev sahibine, kullanımdan doğan vergi, resim ve harçları kiracıya aittir. Uyuşmazlık halinde, yerel örf ve âdetler uygulanır.

11.Kiracı, kira sözleşmesinin sonunda kiralananı aldığı şekilde ev sahibine teslim etmek zorundadır. Kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşlar da ilk haliyle kiralanana teslim edilmelidir. Aksi takdirde, oluşan hasarların bedeli ödenmeli veya eşyalar eski hale getirilmelidir.

12.Kiralananın iyi ve kullanılmaya elverişli halde teslim edildiği asıldır. Aksi durum kiracı tarafından ispatlanmak zorundadır. Kiralananın normal kullanımından dolayı ortaya çıkacak yıpranma ve eksikliklerden dolayı kiracı sorumlu değildir.

13.Kiracı, kira sözleşmesinin sona ermesi veya satılığa çıkarılması halinde kiralananın gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.

14.Kiralananın boşaltılması/tahliyesi gerektiği hallerde, kiralananın boşaltılmaması durumunda ortaya çıkacak zararlardan dolayı kiracı sorumlu olacaktır.

15.Kiracı, kiralayanın yazılı olurunu almak ve giderleri kendisine ait olmak üzere; genel anten, uydu anteni, kablo televizyon gibi donanımları yaptırabilir.
ÖZEL HÜKÜMLER
Özel hükümler kısmına, taraflar anlaşarak serbestçe hüküm ekleyebilirler. Sözleşmenin somutlaştırıldığı yer, bu bölümdür. Dolayısıyla, sözleşmenin en önemli kısımlarından biridir.

Örneğin; kiralananın yakıt, aidat ve diğer giderleri kiracı tarafından ödenecektir. Kiracı; su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini 15 gün içerisinde üzerine alacaktır.

KİRACI/VEKİLİ AD SOYAD EV SAHİBİ/VEKİLİ AD SOYAD

(İMZA) (İMZA)

Kira Sözleşmesi Örneği İş Yeri Kira Sözleşmesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

İş Yeri Kira Sözleşmesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

İş yeri kira sözleşmesi, konut kira sözleşmesi ile aynı hususlara dikkat edilerek hazırlanır. Ancak iş yeri kira kontratında, iş yerine özgü hususların belirlenmesinde fayda vardır. Örneğin, pastane olarak kullanılacak yer için üst katları rahatsız edici koku yayılmamasına ilişkin hüküm eklenebilir. Bir başka örnek, konser salonu olarak kullanılacak yer için belirli saatlerde müziğin kapatılması gibi hükümler konulabilir.

Alt Kira Sözleşmesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

Alt kira sözleşmesi örneği, ev sahibinin yazılı rızası alınarak hazırlanır. Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşme nasıl hazırlanıyorsa alt kira sözleşmesi de aynı şekilde hazırlanır. Fakat alt kira ilişkisini belirten hükümlere ve ev sahibinin rızasının alındığına dair ibareye, sözleşmede yer verilmelidir.

Alt kira sözleşmesi, süre olarak asıl kira sözleşmesinden uzun olamaz. Asıl kira sözleşmesi sona erdiğinde, alt kira sözleşmesi de sona erecektir. (Yargıtay 3. HD. 2002/4011 E. 2002/4827 K.)

Kira Sözleşmesi Ek Protokol Örneği

Kira sözleşmesi ek protokol örneği doldurularak mevcut kira ilişkisine dair hükümlerde değişiklik yapılabilir. Ek protokol ayrı bir sözleşme gibi yapılacaksa yazıda verilen kira kontratı örneğinden faydalanılabilir. Fakat taraflar dilerse mevcut sözleşmenin devamına istedikleri hükümleri ekleyip imzalayarak da ek protokolü sağlayabilirler.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi, taraflar arasında yazılı veya sözlü şekilde yapılır. Kira sözleşmesinde; kiralananın konumu, kira bedeli, kiracı ve ev sahibinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası gibi bilgiler yer almalıdır. Burada önemli olan husus, kira ilişkisindeki temel unsurların belirli olmasıdır. Kira sözleşmesinin temel unsurları; taraflar, kira bedeli ve kiralanan konuttur.

En sağlam kira kontratı nasıl yapılır sorusuna cevaben, kira sözleşmesi noterde yapılmalıdır. Böylelikle, ileride doğabilecek uyuşmazlıklar bakımından dava sürecinde ispata ilişkin herhangi bir sorun çıkmayacaktır.

Kira Sözleşmesi Doldururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira sözleşmesi doldurulurken kira bedelinden kullanım şartlarına, fesih nedenlerinden depozito miktarına kadar birçok noktaya dikkat edilmelidir. Çünkü kira sözleşmesi, iki taraf da anlaşmadıkça sonradan değiştirilemeyecektir.

Kira kontratı doldurulurken yukarıda verilen sözleşme örneğinde bulunan her bir maddeye dikkat edilmeli, somut olayda bunlara ilişkin özellik arz eden bir durum varsa ilgili husus da sözleşmede ayrıntılı şekilde yer almalıdır. Bunun doğru şekilde sağlanabilmesi için uzman gayrimenkul avukatına danışmakta yarar vardır.

Kira Sözleşmesi Her Sene Otomatik Yenilenir mi?

Evet. Kira sözleşmesi her sene otomatik olarak yenilenir. Sözleşme belirli bir süre için yapılmışsa ve bu sürenin sonuna gelinmişse kira kontratı aynı koşullarla 1 yıl daha uzatılmış sayılır. Ev sahibi, sözleşmedeki sürenin dolduğunu ileri sürerek kiracı tahliyesini isteyemez. Fakat kiracı, sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunarak kira ilişkisini bitirebilir.

Ev sahibi, belirli bir süre için yaptığı kira sözleşmesinin sonunda kiracının tahliye edilebilmesini istiyorsa tahliye taahhütnamesi yapmalıdır. Tahliye taahhüdüne ilişkin detaylar, “tahliye taahhütnamesi ile tahliye” yazımızda yer almaktadır.

Kira kontratı sürekli yenilenerek 10 uzama yılını doldurmuşsa ev sahibinin kiracıyı tahliye imkanı ortaya çıkar. Bu tahliye imkanına ilişkin ayrıntılar, “10 yıllık kiracı tahliyesi” yazımızda bulunmaktadır.

Kira Kontratı Yenilenmezse Ne Olur?

Kira kontratı yenilenmezse konut ve iş yeri kiralarında sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzatılmış sayılır. Aynı durum, her yeni kira yılının sonunda söz konusu olur. Bu şekilde 10 uzama yılı dolana kadar, ev sahibinin kiracıyı tahliye etme imkanı bulunmaz.

Ev sahibi ve kiracı arasında tahliye taahhüdü varsa veya özel bir tahliye nedeni ortaya çıkarsa 10 yılın dolması beklenmeden kiracı tahliye edilebilir. TBK kapsamındaki bütün tahliye nedenleri, “kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda ele alınmıştır.

Kira Sözleşmesi Örneği Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

Kira kontratı; ortada bir aldatma yahut yanılma varsa veya taraflardan biri diğerini korkutup tehdit ederek sözleşmeye razı etmişse geçersizdir. Bunun yanında, kira kontratı hukuka ve ahlaka aykırı içeriğe sahipse geçersizdir.

Kira kontratı, bir yanılma veya aldatma ile yapılmışsa bu durumun fark edildiği andan itibaren 1 yıl içinde diğer tarafa ihtarda bulunulmalı ve sözleşmeyle bağlı olunmadığı belirtilmelidir. Kira kontratı bir tehdit veya korkutma ile yapılmışsa bu işlemler, tehdit durumu ortadan kalktıktan sonra yapılmalıdır. Karşı tarafa ihtar çekilmeyecek olursa mevcut koşullarıyla sözleşme geçerli olacaktır.

Kira Sözleşmesi Yazılı Olmak Zorunda mı?

Hayır. Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Ancak ispat kolaylığı açısından, sözleşmenin yazılı veya resmi şekilde yapılması daha sağlıklı olacaktır.

Kira Sözleşmesi Noter Onaylı Olmalı mı?

Kira sözleşmesinin noter onaylı olması zorunlu değildir. Ancak noter onaylı yapılan kira sözleşmesi, ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.

Kira Sözleşmesinin Vekaleten İmzalanması

Kira sözleşmesinin vekaleten imzalanması mümkündür. Vekalet ilişkisi, yazılı veya sözlü şekilde yapılabilir. Böylelikle, vekil yoluyla kira ilişkisi kurulabilir.

Yeni Yapılan Kira Kontratı İptali

Yeni yapılan kira kontratının iptali; taraflardan biri yanılmışsa, aldatılmışsa veya korkutulmuşsa gündeme gelir. Aynı şekilde, kiralanan taşınmazın kusurlu olması durumunda da yeni yapılan kira kontratı iptal edilebilir.

Taraflardan biri yanılmışsa, aldatılmışsa veya korkutulmuşsa durumu öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde diğer tarafa artık sözleşmeyle bağlı olmadığını bildiren bir ihtar çekmelidir. Aşağıda, bu üç durumla ilgili birer örneğe ve izaha yer verilmiştir.

  1. Yanılma, taraflardan birinin sözleşmenin koşullarında hataya düşmesidir. Sözleşmenin iptal edilebilmesi için önemli bir yanılmanın mevcut olması gerekmektedir. (Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/2179 K.) Yanılmaya örnek olarak taşınmazın konumunda, durumunda, ısınmasında hataya düşmek ifade edilebilir.
  1. Aldatma, sözleşmenin koşulları hususunda karşı tarafın kasıtlı şekilde yanıltılmasıdır. Örneğin, depreme dayanıklı olduğu vaat edilen konutun böyle bir özelliğe sahip olmaması veya içinde kombi bulunduğu belirtilen evde kombi bulunmaması buna örnek verilebilir. (Y.6.HD T: 09.06.2015, E: 2015/3271, K: 2015/5693)
  1. Korkutma, sözleşmeyi kabul etmesi için taraflardan birinin tehdit edilmesidir. Sözleşme, bu tehdit ve korkutma nedeniyle yapılmış olmalıdır. Korkutmayı taraflardan biri yapmak zorunda değildir. Üçüncü şahısların yaptığı korkutma da sözleşmenin iptaline neden olabilir.

Sonuç

Kira kontratı örneğinin hazırlanmasında, birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi takdirde, dava süreçlerinde çeşitli ispat ve tahliye problemleri gündeme gelebilir. Bu tür hukuki sorunlarla yüzleşmemek için uzman gayrimenkul avukatına danışarak hareket etmekte yarar vardır.