Kira artışı ihtarname örneği

Kira Artışı İhtarname Örneği

Kira artışı ihtarname örneği, 5 yılı dolduran kiracıya karşı kira tespit davası yoluyla bedel artışı yapmak isteyen ev sahibinin kiracıya çekeceği ihtarnamenin taslağıdır. Bu ihtarname, ileride oluşabilecek uyuşmazlıklarda delil olarak kullanılacaktır.

Kira Artışı İhtarname Örneği (Kira Tespiti)

Kira artışı ihtarname örneği olması bakımından bir taslak, aşağıda yer almaktadır. Fakat bu taslağın, somut durumun şartları gözetilerek doldurulması gerekir. Söz konusu ihtarnamenin kira tespit davasında etkin bir fonksiyona sahip olması da buna bağlıdır. Ayrıca, dava sürecinde ispat kolaylığı sağlaması bakımından ihtarın noter kanalıyla çekilmesinde fayda vardır.

İHTARNAME

İHTAR EDEN: (Ev sahibinin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

VEKİLİ: (Vekilin adı, soyadı, sicil numarası ve adresi yazılmalıdır.)

MUHATAP: (Muhatabın adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

KONU: (İhtarnamenin, yeni dönemde kira artışı yapılacağı ve kira tespit davası açılacağı hakkında olduğu kısaca belirtilmelidir.)

AÇIKLAMALAR:

  1. İhtarnameye konu olan konutun adresi ve sahibi belirtilmelidir. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi ve mevcut durumdaki kira bedelinin ne kadar olduğu da bu kısımda belirtilmelidir. İhtarname muhataba gönderildiği için kiracıya hitaben yazılmalıdır. Örneğin; ‘’…. tarihinden beri ….TL karşılığında oturmaktasınız.’’ gibi bir üslup kullanılarak yazılmalıdır.
  2. Kira ilişkisinin 5 yılı doldurduğu vurgulanmalıdır. Kira bedelinin emsal/rayiç bedellerin çok altında kaldığı ifade edilmelidir. Bu nedenle yeni kira bedeli istenir. Aksi halde kira tespit davası açılacağı, masrafların ve vekalet ücretinin muhatapa yükletileceği belirtilir.

SAYIN NOTER, Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. …/…/….

İHTAR EDEN VEKİLİ

(İsim yazılır ve imza atılır.)

Kira Artışı İhtarname Örneği

Kira Artışı İhtarname Örneği İçin Noter Masrafları Ne Kadardır?

Kira artışı ihtarnamesinin gönderilmesinde noter masrafları, 2023 yılı için 700 TL civarındadır.

Noter ücreti; ihtarnamenin kaç sayfa olacağına, kaç tane kiracıya gönderileceğine ve diğer çeşitli etmenlere göre değişiklik arz edebilir.

Kiracı İhtarnameyi Teslim Almazsa Ne Olur?

Kiracı kira artışı ihtarnamesini teslim almazsa tebliğ memuru, evrakı o yerin muhtarına veya ihtiyar heyeti azalarından birine yahut zabıtaya imza karşılığında teslim eder. Teslim edilen kişinin adresini içeren bir ihbarnameyi de kiracının kaldığı evin kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, Tebligat Kanunu m. 21 uyarınca tebliğ tarihi sayılır.

Kira Artışı İhtarname Örneği ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira artışı ihtarname örneği ile ilgili dikkat edilmesi gereken ilk nokta, ihtarnamenin en geç yeni kira döneminin başlangıcına 30 gün kala gönderilmesi veya bu süre zarfında kira tespit davasının açılması gerektiği konusudur.

İhtar veya dava sürecinin geç işletildiği durumda, sözleşmede kira artışıyla ilgili bir anlaşma da mevcut değilse yeni kira bedeli bir sonraki kira dönemi için geçerli olacaktır. İhtar sürelerini ve usulünü gözeterek hareket edebilmek bakımından, uzman gayrimenkul avukatına danışmakta fayda vardır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ihtarın mutlaka yazılı olarak yapılması gerektiğidir. Yazılı yapılmayan ihtarname, geçersizdir. İhtarnamenin noter kanalıyla çekilmesi zorunlu olmasa da ispat bakımından kolaylık sağlar.

Kira artışı ihtarname örneği konusunda dikkat edilmesi gereken bu hususlar, Yargıtay kararlarında da yer bulmaktadır. Aşağıda, bu bağlamda bir karar örneğine yer verilmiştir.

‘’Kira sözleşmesinde artış şartı bulunmadığına ve süresinde gönderilmiş ihtarname veya açılmış dava da bulunmadığına göre kira bedelinin tespitine karar verilemeyeceğidavanın reddine karar verilmesi gereği…’’(Yargıtay 3. HD 2017/5586 E. 2019/435 K.)

Kira tespit davasında yargılama süreci, ihtarname aşamasıyla bitmemektedir. Davanın ön inceleme, tahkikat ve bilirkişi aşamaları da kararı büyük ölçüde etkilemektedir. Bu dava hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “kira tespit davası” yazımıza bakabilirsiniz. Dava dilekçesi örneğine ise “kira tespit davası dilekçe örneği” yazımızdan erişebilirsiniz.

Kiracıya karşı, herhangi bir tahliye nedenine dayanarak tahliye talebinin ileri sürülmesi de söz konusu olabilir. Örneğin; kiracının kirasını ödememesi, evi hor kullanması, tahliye taahhüdü bulunması gibi durumlarda kiracı evden çıkarılabilir. Somut olayda böyle bir durumun mevcut olup olmadığını, tüm tahliye nedenlerine yer verdiğimiz “kiracının tahliyesi” yazımıza göz atarak tespit edebilirsiniz.

Sonuç

Kira artışı ihtarname örneği, bünyesinde birçok teknik detay barındırır. Dava açılması durumunda, ihtarname delil olarak kullanılacaktır. İhtarnamenin içeriğine veya gönderim usulüne dair bir eksiklik olduğu takdirde, talep edilen artırımın yapılmaması veya yeni kira döneminde geçerli olmaması söz konusu olabilir. Bu nedenle, süreç içerisinde alanında uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta fayda vardır.