g-89 Tahdit Kodu

G-89 Tahdit Kodu

G-89 tahdit kodu, Türkiye’ye süresiz giriş yasağı getiren idari kodlardan biridir. Kodun kaldırılması ve Türkiye’ye girişin sağlanması için kod iptal davasının açılması gerekir. Yabancı hakkında deport kararının verilmesi halinde, ayrıca sınır dışı kararının iptali davasının açılması gerekir.

G-89 Tahdit Kodu Nedir?

G-89 tahdit kodu, “Yabancı Terörist Savaşçı” olduğu tespit edilen yabancılar hakkında düzenlenen idari tahdit kodudur. Hakkında G-89 kodu konulan yabancının Türkiye’ye giriş süresiz yasaklanır.

Yabancının herhangi bir terör bağlantısının olup olmadığı, belirtilen kapsamda değerlendirilip değerlendirilmediği, İçişleri Bakanlığı yahut MİT gibi ilgili kurumların faaliyetleri esas alınarak tespit edilir. Tespitlerin geçerli olması için somut delillere dayanması gerekmektedir. Aksi halde dava ile kod kaldırılabilmektedir.

G-89 Tahdit Kodu Neden Konulur? 

G-89 tahdit kodu, Türkiye’yi terör faaliyetlerinde transit ülke olarak kullanan yahut Türkiye içinde terör faaliyetlerinde bulunan yabancıların ülkeye girişini engellemek amacıyla konulur. Aynı şekilde, Türkiye’de vize, vize muafiyeti ya da oturma izni ile bulunan yabancıların sınır dışı edilmesi için düzenlenmektedir.

Uygulamada, herhangi bir terör bağlantısı bulunmamasına rağmen, yabancı hakkında G-89 kodu konulduğu da görülmektedir. Bu halde, yabancının yeniden Türkiye’ye girebilmesi için hukuki imkanlara başvurarak G-89 kodunun kodunun kaldırılması gerekir.

G-89 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

G-89 tahdit kodu, işlemi yapan idareye itiraz yahut iptal davası yollarıyla kaldırılır. Tahdit kodlarının kaldırılmasına ilişkin başvurulabilecek tüm yollarda, tahdit kodunun hukuka aykırı olarak düzenlendiğinin gerekçeli şekilde ortaya konulması gerekmektedir.

G-89 tahdit kodunun kaldırılması için başvurulan hukuki yollarda, hukuki gerekçenin açıklanmaması yahut usule ilişkin hataların yapılması halinde talep reddedilmektedir. Bu durum, yabancının ülkeye girişinin sağlanmaması yahut sınır dışı edilmesiyle sonuçlanır.

En kısa sürede G-89 tahdit kodunun kaldırılabilmesi açısından, alanında uzman bir yabancılar avukatından danışmanlık almak fayda sağlamaktadır.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Yetkili idari makama itiraz, g-89 tahdit kodunun kaldırılması için başvurulacak hukuki imkanlardan biridir. Tahdit kodunun kaldırılması talebi, gerekçeli bir dilekçe ile idari makama iletilmektedir. İtiraz başvurusunun yapılacağı idari makam, Göç İdaresi Başkanlığıdır. İtiraz, g-89 tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde yapılmalıdır.

Yetkili makama itirazda bulunmak, iptal davası öncesinde başvurulacak zorunlu bir yol değildir. Yabancı, yetkili makamın itirazı reddetmesi, 30 gün içinde cevap vermemesi yahut belirsiz cevap vermesi halinde iptal davası açabilir. Aynı şekilde, yetkili makama itirazda bulunmadan, doğrudan iptal davası açılması mümkündür.

Tahdit Kodunun Kaldırılmasına İlişkin İptal Davası

G-89 tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası, adına düzenlenen tahdit kodunun kaldırılmasını talep eden yabancıların başvurması gereken hukuki yoldur. Tahdit koduna ilişkin iptal davası, Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılmaktadır. İptal davasının açılabileceği süre, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür.

G-89 tahdit kodunun iptali davası açılmadan önce, yetkili makama itirazda bulunulmuş olabilir. Bu durumda, tahdit kodunun yabancıya tebliğinden, yetkili makama itiraza kadar geçen süre 60 günden düşülür. İdarenin itirazı değerlendirme süresinde süre durur. İtiraz başvurusuna ilişkin cevabının tebliğini izleyen gün, süre yeniden işlemeye başlar.

Örneğin, g-89 tahdit kodunun yabancıya tebliğ edildiği günü izleyen 7. gün yetkili makama itirazda bulunulmuş olsun. Yetkili makamın itiraza ilişkin cevabının yabancıya tebliğ edildiği günü izleyen başlayan 53 gün içinde iptal davası açılmalıdır. Yetkili makamın itiraza cevap vermemesi halinde, cevap süresi olan 30 günün sonunda süre işlemeye başlar.

G-89 tahdit kodunun kaldırılması davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilmektedir. Zira, G-89 tahdit kodunun iptali davasının açılması, g-89 tahdit koduna ilişkin idari işlemleri kendiliğinden durdurmamaktadır.

Tahdit kodunun iptali davası ile deport kararının iptali davası farklı davalardır. Verilen süre içinde ülkeyi terk etmeyen yabancı hakkında, tahdit kodundan ayrı olarak deport kararı verilir ve yabancı derhal sınır dışı edilir. G-89 tahdit kodunun iptaline ilişkin dava sürerken, ülkede kalmaya devam etmek isteyen yabancılar, ayrıca deport kararının iptali davası açmalıdır.

Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası yazımızı inceleyebilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

G-89 tahdit kodunun kaldırılması yahut Türkiye’ye girişin sağlanması amacıyla meşruhatlı vize kullanılamaz. Kural olarak, meşruhatlı vize başvurusunun önünde herhangi bir engel yoktur. Ancak, adına G-89 tahdit kodu düzenlenen kişilerin, milli güvenlik açısından şüpheli görülmesi sebebiyle bu kişilere meşruhatlı vize verilmemektedir.

Bu konuda “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İptal Davası

G-89 kodu ile verilen sınır dışı edilme kararının kaldırılması için karşı iptal davası açılması gerekir. Bu iptal davasını açma süresi, sınır dışı kararının yabancıya tebliğinden itibaren 7 gündür.

7 gün içinde sınır dışı kararına iptal davası açıldığında sınır edilme işlemi dava sonuna kadar durur. Deport iptali davaları yaklaşık 4-6 ay arasında sürmektedir.

Sınır dışı kararının iptali ile sınır dışı işlemine dayanak kodun da iptali istenebilir.

Deport kararının iptaline ilişkin davanın reddi halinde, yabancı, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilmektedir. Bunun haricinde herhangi bir istinaf yahut temyiz incelemesi hakkı bulunmamaktadır.

Deport kararının iptali davasında süreler, dikkat edilmesi gerekenler, usuli prosedür ve pek çok detay, “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalede yer almaktadır.

İdari Gözetim Kararına İtiraz

İdari gözetim kararına itiraz, sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezlerine yerleştirilen yabancıların başvurabileceği bir hukuki yoldur. Deport kararı ile birlikte geri gönderme merkezine alınan yabancılar, sulh ceza hakimliğine idari gözetim kararına itiraz etmelidir. Aksi halde, yabancı deport kararına karşı iptal davası açsa dahi, geri gönderme merkezinde tutulmaktadır.

Geri gönderme merkezinden çıkmak için idari gözetim kararına itiraz yazımızda detaylar mevcuttur.

G-89 Tahdit Kodu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması, yaklaşık 1 yıl sürer. Dava süresi çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin dava dilekçesinin noksansız hazırlanması, dava şartlarının tam olarak yerine getirilmesi dava süresinin kısalmasını sağlar. Mahkemenin iş yükü, celseler arası uzunluk gibi hususlar da dava süresine etki eder.

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

Tahdit kodu kaldırma dava harç ve masrafları yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Bu harçlar, her yeni dönemde yetkili makamlar tarafından yeniden belirlenmektedir. 10.07.2023 tarihinden itibaren iptal davalarının harç ve masrafları aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.

İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580,00 TL,
Duruşma İstemli Yeni Dava,696,00 TL,
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,812,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,928,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Temyiz,300-500 TL.
İDARE MAHKEMESİ HARÇLARI
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespiti Harcı,444,60 TL,
Suret Harcı,13,95 TL x Sayfa Sayısı,
Vekalet Harcı,38,40 TL,
Keşif Harcı,1.912,35 TL.
İDARE MAHKEMESİ KARARININ TEMYİZ; İTİRAZ VE KARAR DÜZELTME TALEPLERİNDE
Temyiz Yoluna Başvuru Harcı,1.330,20 TL,
Temyiz Karar Harcı,562,65 TL,
Temyiz Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Danıştay Karar Düzeltme Harcı,562,65 TL,
Bölge İstinaf Başvuru Harcı,738,00 TL,
Yürütmeyi Durdurmaya İtiraz Harcı (İstinaf),738,00 TL,
Danıştay Başvuru Harcı (İdare),414,60 TL,
Danıştay Yürütmeyi Durdurma Harcı (İdare),444,60 TL,
Danıştay Karar Harcı,562,65 TL.
ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU HARCI,2.220,60 TL.

Tahdit Kodu Kaldırmada Görevli ve Yetkili Mahkeme

G-89 tahdit kodu kaldırmada görevli ve yetkili mahkeme, Ankara İdare Mahkemeleridir. G-89 tahdit koduna dayanarak verilen sınır dışı kararlarının iptalinde görevli ve yetkili mahkeme ise deport kararını veren yetkili makamın bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

G-89 tahdit kodu, yabancının terör bağlantısı olduğunun tespiti sonucu ülkeye girişinin süresiz engellenmesi amacıyla düzenlenen idari kodlardan biridir. Terör bağlantısı bulunmadığı halde, bu kodla karşılaşan kişiler, gerekli iptal işlemlerini yapmadığında sınır dışı edilebilmektedir. G-89 tahdit kodunun iptaline ilişkin başvurulan yollarda, hukuki gerekçelerin ortaya konulamaması sebebiyle talep reddedilebilmektedir. Bu sebeple, yabancılar avukatından destek almak faydalı olacaktır.