g-87 Tahdit Kodu

G-87 Tahdit Kodu

G-87 tahdit kodu, kamu güvenliğinin tehlikeye atıldığı iddiasıyla yabancıların Türkiye’ye girişini engelleyen tahdit kodudur. Bu tahdit kodu ile, Türkiye’de bulunan yabancıların sınır dışı edilmesi de gündeme gelmektedir. Hukuka aykırı olarak adına g-87 tahdit kodu düzenlenen yabancıların, kodun kaldırılması için itiraz yahut iptal davası yollarına başvurmaları gerekmektedir. Bu yollara ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır.

G-87 Tahdit Kodu Nedir?

G-87 tahdit kodu, yabancıların Türkiye’ye girişlerini süresiz olarak engelleyen tahdit kodudur. Uygulamada, genel güvenlik kodu olarak da bilinmektedir. Hangi durumların, ibarelerin genel güvenliğin tehdidi kapsamında yer aldığı, yetkili makamlar tarafından belirlenmektedir.

G-87 tahdit kodu yabancının, Türkiye’nin genel güvenliğine karşı bir tehdit yarattığı şüphesi sonucunda, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, hudut personeli ve diğer ilgili makamlar tarafından konulmaktadır.

G-87 Tahdit Kodu Neden Konulur?

G-87 tahdit kodu, yabancının, Türkiye’nin genel güvenliği açısından tehdit yaratacağı konusunda şüphelerin olması nedeniyle konulur. Hangi hususların ve ibarelerin genel güvenliği tehdit ettiği, yetkili idari makam tarafından tespit edilmektedir.

G-87 kodu ile yabancının sınır dışı edilebilmesi yahut Türkiye’ye girişinin süresiz olarak yasaklanması için somut delillerin bulunması gerekmektedir. Bu durumda davada bir takım belgeler ve istihbari raporlar istenir. Ancak uygulamada somut delile dayanmayan şüphelerle, yabancıların sınır dışı edildiği görülmektedir. Bu durumda, hukuki yollara başvurarak kodun kaldırılması gerekir.

G-87 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

G-87 tahdit kodu, yetkili makama itirazda bulunarak veya idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılır. Yabancı hakkında, g-87 tahdit koduna dayanılarak sınır dışı kararının verilmesi halinde, sınır dışı kararına karşı iptal davası da açılması gerekmektedir.

Başvurulan hukuki yollarda, yapılan savunmanın, gerçeği açık şekilde ortaya koyabilmesi gerekmektedir. Doğru hukuki gerekçeye dayanmayan başvurular reddedilmektedir. Bu noktada, istenilen sonuca ulaşabilmek adına alanında uzman bir yabancılar avukatından destek almak oldukça önemlidir.

G-87 tahdit kodu, çoğunlukla diğer tahdit kodları ile karıştırılmaktadır. Bu sebeple, iptal taleplerine ilişkin hukuki gerekçeler yetkili makamlar tarafından kabul edilmemektedir. Diğer tahdit kodlarına ilişkin detaylı bilgi “yabancı tahdit kodları ve tahdit kodunun kaldırılması” başlıklı makalede açıklanmaktadır.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

G-87 numaralı tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek ilk yol, yetkili makama itirazda bulunmaktır. Başvurulacak idari makam, tahdit kodu işlemini yapan Göç İdaresi Başkanlığıdır. Yetkili makama itirazda bulunabilecek süre, G-87 tahdit kodunun öğrenilmesi yahut yabancıya tebliğ edilmesinden itibaren 60 gündür.

Yetkili makama itirazda bulunmak zorunlu bir yol değildir. Ancak, uygulamada pratik sonuç doğurabilmesi ve iptal davası açtıktan sonra bir daha yetkili makama itirazda bulunulamaması sebebiyle tercih edilmektedir.

İdari makamın, yapılan itiraz başvurusunu reddetmesi, 30 gün içinde itiraza cevap vermemesi yahut belirsiz cevap vermesi halinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilmektedir. Bununla birlikte, yetkili makama itirazda bulunmadan, direkt olarak iptal davası açmak da mümkündür.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

Hakkında G-87 tahdit kodu konan yabancının başvurabileceği bir diğer hukuki imkan, Göç İdaresi Başkanlığına karşı, tahdit kodunun iptali davası açmaktır. Açılan davanın olumlu sonuçlanması halinde, tahdit kodu kaldırılacaktır. İptal davasının olumsuz sonuçlanması halinde, istinaf ve temyiz yollarına başvurulabilmektedir.

İptal davasının açılabileceği süre, tahdit kodunun tebliğini yahut öğrenilmesini izleyen günden itibaren 60 gündür. Dava açmadan önce yetkili makama itirazda bulunulması halinde, itiraza kadar geçen süre hesaba katılacak, yetkili makamın başvuruyu değerlendirme süresi hesaba katılmayacaktır.

Şöyle ki, yabancı g-87 tahdit kodunun tebliğini izleyen 15. gün itirazda bulunur ve yetkili makam 30 günlük süre içinde herhangi bir günde cevap verirse, kalan idari dava açma süresi 45 gündür. Başta geçen 15 günlük süre, 60 günlük idari dava açma süresinden düşülmektedir.  

G-87 tahdit kodunun iptali için açılan davada yürütme kendiliğinden durmaz. G-87 tahdit kodunun getirdiği olumsuzlukların bertaraf edilmesi amacıyla yürütmenin durdurulması talebinde bulunulmalıdır.

Tüm tahdit kodu türleri ve kodun iptali davasına ilişkin tüm detaylara, “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması davası” başlıklı makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Meşruhatlı vize sahibi olan yabancılar, vizenin geçerlilik süresi boyunca, deport kararına rağmen Türkiye’ye giriş yapabilirler. Meşruhatlı vize, aile birliğinin sağlanması yahut sağlık sebepleri gibi özel hallerde verilen istisnai vize çeşididir. Yabancının bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliklerine yapılan başvuruyla alınabilmektedir.

Uygulamada, asına G tahdit kodları düzenlenen kişiler adına meşruhatlı vize düzenlenmediği görülmektedir. Bu itibarla, meşruhatlı vize başvurusunda bulunurken esaslı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Konu hakkındaki detaylı bilgi “meşruhatlı vize” başlıklı makalede açıklanmaktadır.

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İptal Davası

Yabancı hakkında verilen sınır dışı kararına karşı dava açılması mümkündür. Sınır dışı kararının iptali davası, kararın yabancıya tebliğ edildiği günden itibaren 7 gündür. Davanın açılacağı yetkili ve görevli mahkeme, sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir. İstinaf yahut temyiz yollarına başvuru mümkün değildir.

Sınır dışı kararının iptali davasının açılabileceği 7 günlük sürede, sınır dışı işlemleri durmamaktadır. Diğer bir ifade ile, bu süre içinde yabancının sınır dışı edilmesi söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla, sınır dışı kararının tebliğ edilmesinden itibaren en kısa süre içinde, ilgili belgelerin toplanıp iptal davasının açılması gerekmektedir.

İlgili kanunda, sınır dışı kararının iptali davasının 15 gün içinde karara bağlanacağı hususu yer almaktadır. Ancak, uygulamada bu davanın 4-5 ay sürdüğü görülmektedir. Yabancının, idari gözetim altında bulunması halinde, ayrıca idari gözetim kararına itiraz edilmelidir. Aksi halde yabancı, sınır dışı davası süresince gözetim altında tutulacaktır.

Sınır dışı kararına karşı açılan iptal davasının açılması ile yabancının deport edilmesine ilişkin işlemler kendiliğinden durur. Ayrıyeten yürütmenin durdurulmasının talep edilmesine gerek yoktur.

Süresinde açılan sınır dışı kararının iptali davalarında, g-87 tahdit kodunun ve ülkeye giriş yasağının kaldırılması da talep edilebilir. Davanın sonucunda sınır dışı kararı iptal edilirse bu karara dayanak olarak gösterilen tahdit kodu da kaldırılacaktır. Sınır dışı kararının iptali davasının açılabileceği 7 günlük sürenin geçmesi halinde ise tahdit kodunun kaldırılması için iptal davasının açılması gerekecektir.

Sınır dışı etme (deport) kararına karşı açılacak olan iptal davası konusu hakkında ayrıntılı bilgi için, sınır dışı kararının iptalinin kapsamlı şekilde incelendiği “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz

Hakkında G-87 kodu düzenlenen yabancı, sınır dışı kararıyla idari gözetim altına alınmış olabilir. İdari gözetim altına alınan yabancı, Geri Gönderme Merkezinde tutulmaktadır. İdari gözetim süresi en fazla 6 ay olmakla birlikte bazı durumlarda 6 ay daha uzatılabilmektedir. İdari gözetim kararına itiraz, sınır dışı kararını veren yer sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır.

İdari gözetim kararına itiraz, yabancının sınır dışı edilmesine ilişkin prosedürü durdurmamaktadır. Dolayısıyla yabancının sınır dışı edilmemesi için bu karara itirazda bulunurken ayrıca, sınır dışı kararına karşı iptal davası açılması gerekmektedir.

İdari gözetim kararına itiraza ilişkin detaylar, “geri gönderme merkezinde çıkmak için idari gözetim kararına itiraz” başlıklı makalede yer almaktadır.

G-87 Tahdit Kodu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

G-87 tahdit kodunun kaldırılması için idari makamlara yapılan başvuru 1-3 ay sürer. Konu hakkında, idare mahkemesinde iptal davası açılması halinde ise, yaklaşık 1 yıl sürmektedir.

Başvuru yapılan makamın iş yükü yahut başvuruda bulunan yabancının gerekli belgeleri eksik sunması, tahdit koduna itiraz sebebinin açık şekilde ortaya konulamaması gibi durumlarda bu süreler uzayabilmektedir.

Tahdit Kodu Kaldırma Avukatlık Ücreti ve Dava Masrafları

Tahdit kodu kaldırma dava harç ve masrafları; dava başvuru harcı, posta harcı  vb. ücretlerden oluşmaktadır ve yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Sınır dışı kararına karşı yeni bir dava açılması halinde harçların ayrıca ödenmesi gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru harcı ise 2.220,60 TL olarak belirlenmiştir.

Belirlenen tutarlar, yetkili makamlar tarafından her yıl yayımlanmakla birlikte, aşağıda yer alan değerler 2023 tarifesine ilişkindir.

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı580 TL
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli)588 TL
Başvuru Harcı269,85 TL
Karar Harcı269,85 TL
Yürütmeyi Durdurma Harcı444,60 TL
Delil Tespit Harcı 444,60 TL
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı738 TL

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara idare mahkemeleridir. Tahdit koduna dayanılarak verilen deport kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemeleridir.

Sonuç

G-87 tahdit kodu, sıklıkla göçmenler hakkında sınır dışı kararlarının alındığı ve bu yabancıların uzun süreler boyunca idari gözetim altında tutulduğu tahdit kodlarından biridir. İdari makamlara yapılan itiraz ve iptal başvurularında, somut olayın açık şekilde ortaya konulması ve savunmanın iyi yapılması gerekmektedir. Tahdit kodunun en kısa sürede kaldırılabilmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki destek almak oldukça önemlidir.