ç-149 tahdit kodu

Ç-149 Tahdit Kodu

Ç-149 tahdit kodu, çatışma bölgeleriyle bağlantılı olabileceği şüphesi taşıyan veya çatışma bölgelerine geçebileceği tespit edilen yabancıların ülkeye girişinin engellenmesi için konulan koddur. Hakkında Ç-149 tahdit kodu tesis edilen yabancılar, kodun kaldırılması için itiraz başvurusunda bulunabilir, iptal davası açabilir veya meşruhatlı vize alabilirler. Ayrıca, yabancı hakkında sınır dışı kararı bulunuyorsa, bu karara karşı da iptal davası açılması gerekir.

Ç-149 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-149 tahdit kodu, Türkiye’nin kamu güvenliği açısından tehdit yaratabileceği öngörülen yabancılara, hudut kapısı personeli tarafından konulan tahdit kodu türüdür. Ç-149  tahdit kodunu alan yabancıların 5 yıl süre ile Türkiye’ye girişi yasaklanmaktadır. 

Ç-149 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-149 tahdit kodu, Risk Analiz Birimleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu, çatışma bölgeleriyle bağlantılı olabileceği şüphesi taşıyan veya çatışma bölgelerine geçebileceği tespit edilen yabancıların ülkeye girişini engellemek için konulur.

Ç-149 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Ç-149 tahdit kodu, idari makama itiraz başvurusu yapılması veya idare mahkemesinde iptal davası açılması yoluyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Hakkında tahdit kodu düzenlenen yabancı, kodun kaldırılması için gerekçeli dilekçe ile yetkili makama itirazda bulunabilir. İtirazın yapılacağı yetkili makam, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüdür. İtirazın yapılabileceği süre ise tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür.

İtiraz başvurusunu reddedilmesi, 30 gün içinde itiraza cevap verilmemesi veya belirsiz cevap vermesi halinde başvuru reddedilmiş sayılır. Dolayısıyla ret kararından sonra, tahdit kodunun kaldırılması için iptal davası açılabilir. Ayrıca, itiraz başvurusu yapılmadan doğrudan idare mahkemesinde iptal davası da açılabilmektedir.

DİKKAT: Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne yapılan itiraz başvurusu, itiraz sonuçlanana kadar iptal davası açmak için kanunen belirlenen 60 günlük süreyi durdurur.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

Yabancı adına düzenlenmiş olan Ç-149 tahdit kodunun kaldırılması ve yabancının Türkiye’ye girişinin sağlanması için başvurulacak bir diğer yol, idare mahkemesinde iptal davası açmaktır. Bu dava, tahdit kodunun yabancı kişiye tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılır.

İptal davası açmadan önce yetkili makama itiraz edilmiş olması halinde, itiraz başvurusu yapılana kadar geçen süre de 60 günün içinde değerlendirilmektedir. Dolayısıyla bu süreler 60 günlük süreden düşülür. Ancak, yapılan itiraz başvurusunda, yetkili makamın başvuruyu değerlendirme süresi hesaba katılmaz.

Örneğin, tahdit kodu kişiye tebliğ edilmesini izleyen günden itibaren 21. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 39 günü vardır.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Tahdit kodunun iptali davası dilekçesinde, tahdit kodunun hukuka aykırı şekilde tesis edildiği somut gerekçelerle belirtilmelidir. Bununla birlikte, açılacak olan davada belirlenen sürelere de dikkat edilmelidir. Aksi halde, dava reddedilecektir. Bu anlamda, sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Tüm tahdit kodu türleri ve kodun iptali davasına ilişkin tüm detaylara, “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması davası” başlıklı makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Ç-149 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı (Deport) Kararının Kaldırılması

Hakkında Ç-149 kodu düzenlenen yabancı hakkında sınır dışı kararı da verilebilir. Sınır dışı edilmek istemeyen yabancının, tahdit kodunun iptali davasından ayrı olarak sınır dışı kararının iptali davası açması gerekmektedir.

Sınır dışı kararının iptali davası, kararın yabancıya tebliğinden itibaren 7 gün içinde açılmalıdır. Davanın açılacağı görevli ve yetkili mahkeme, kararı veren valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir. 

Uygulamada, idare, yabancının sınır dışı edilmesi için 7 günlük dava açma süresini beklememektedir. Dolayısıyla, sınır dışı kararının tebliğ edilmesi ile derhal karara itiraz için iptal davasının açılması gerekmektedir. Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası ise deport işlemlerini durdurur.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davasında, dilekçede tahdit kodunun kaldırılması da istenebilir. Bu sayede mahkemece, hem tahdit kodu hem de sınır dışı kararı hakkında karar verilebilecektir.

Sınır dışı (deport) kararına karşı açılacak iptal davası hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Hakkında sınır dışı edilme kararı alınan yabancı hakkında, idari gözetim kararı da verilebilir. İdari gözetim altına alınan yabancılar, geri gönderme merkezinde tutulmaktadır. İdari gözetim süresi en fazla 6 aydır. Bununla birlikte, bazı özel hallerde bu süre 6 ay daha uzatılabilmektedir. İdari gözetim kararına karşı yapılacak olan itiraz başvurusunun, sınır dışı kararını veren yer Sulh Ceza Hakimliğine yapılması gerekir.

İdari gözetim kararına itiraz başvurusu için yapılacak başvuru hakkında yazılan “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması amacıyla yetkili makama yapılan itiraz başvuruları 1-3 ay içinde sonuçlanmaktadır. Tahdit kodunun kaldırılması amacıyla idare mahkemesinde iptal davası açılması halinde ise süreç 1 yıl içinde tamamlanmaktadır.

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

Ç-149 tahdit kodu kaldırma dava masrafları, 2023 yılı için yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Bu masrafların arasında, dava başvuru harcı, posta harcı gibi ücretler bulunmaktadır.

Yabancı hakkında verilen sınır dışı kararına karşı dava açılması halinde, dava harçları ayrıca yatırılmalıdır. Bu tutarlar her dönemde yeniden yayınlanmaktadır.

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580 TL,
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli),588 TL,
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespit Harcı,444,60 TL,
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı,738 TL.

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara idare mahkemeleridir. Tahdit koduna dayanılarak verilen deport kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-149 tahdit kodu ve bu koda ilişkin itirazlarda, kodun konulmasına gerekçe oluşturan sebeplerin var olmadığı hususu açık şekilde ortaya konulmalıdır. Ayrıca, mevzuatta belirlenen kanuni sürelere de dikkat edilmelidir. Aksi halde, yabancı kişinin sınır dışı edilmesi veya ülkeye giriş yapamaması gündeme gelecektir. Bu anlamda, konu hakkında alanında uzman bir yabancılar avukatına danışmak faydalı olacaktır.