ç-141 tahdit kodu

Ç-141 Tahdit Kodu

Ç-141 tahdit kodu, uluslararası terörizm faaliyetlerine katılmış veya Interpol tarafından terörizm kapsamında aranan kişiler hakkında verilen koddur. Ç-141 kodlu kişiler için ülkeye giriş yasağı uygulanır ve sınır dışı kararı alınabilir. Tahdit kodunu kaldırmak isteyen yabancılar, itirazda başvurusu, iptal davası açmalısı veya meşruhatlı vize alınması yollarına başvurabilirler. Ayrıca, yabancı hakkında sınır dışı kararı bulunuyorsa, bu karara karşı da iptal davası açılması gerekir.

Ç-141 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-141 tahdit kodu, uluslararası terörizm kapsamında, birtakım eylemlere katılan, katılacağı anlaşılan veya destek vereceğine ilişkin şüphe barındıran yabancılar hakkında tesis edilen koddur. Ayrıca, Interpol tarafından yine terörizm gerekçesiyle aranılan kişiler hakkında da bu kod tesis edilir. Ç-141 tahdit kodu, yabancıların 5 yıl boyunca Türkiye’ye girişlerinde ön izin almasını gerektirir.

Hakkında Ç-141 tahdit kodu tesis edilmiş kişiler, ülkeye giriş için İçişleri Bakanlığından ön izin almalıdır. Ancak, uygulamada, ön izin prosedüründen olumlu sonuç alınamadığı ve bu yabancıların ülkeye girişlerine izin verilmediği görülmektedir. Ayrıca, bu tahdit kodunun süresiz şekilde verildiği durumlara da rastlamak mümkündür.

Ç-141 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-141 tahdit kodu, Türkiye’nin genel güvenliği açısından tehdit oluşturabilecek yabancıların ülkeye girişlerini ön izne bağlamak amacıyla konulur.

Ç-141 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Ç-141 tahdit kodu, Göç İdaresi Genel Başkanlığına itiraz başvurusunda bulunmak veya idare mahkemesinde iptal davası açmak yoluyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Ç-141 kodunun kaldırılması için itirazlar, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Göç İdaresi Genel Başkanlığına yapılır. İtiraz başvurusu, tahdit kodunun hukuki ve somut nedenlere dayanmadığına ilişkin gerekçeli bir dilekçe ile yapılmalıdır.

İdari makamın yapılan itiraz başvurusunu reddetmesi, 30 gün içinde itiraza cevap vermemesi yahut belirsiz cevap vermesi halinde itiraz reddedilmiş sayılır. Bu halde, yabancı kişi tahdit kodunun kaldırılması için iptal davası açmalıdır.

DİKKAT: Göç İdaresi Genel Başkanlığına itirazda bulunmak zorunlu bir yol değildir. İtirazda bulunmadan doğrudan idare mahkemelerinde iptal davası açılması mümkündür.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

Ç-141 tahdit kodunun ve giriş yasağının kaldırılması talebiyle, idare mahkemesinde iptal davası açılabilir. İptal davası, kararın kişiye tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde, Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılır.

Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edildikten sonra ret kararı verildiğinde de iptal davası açılabilir. Bu durumda iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun yabancıya tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre, 60 günden düşülür.

Örneğin, tahdit kodu kişiye tebliğ edilmesini izleyen günden itibaren 26. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 34 günü vardır.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Tüm tahdit kodu çeşitleri ve tahdit kodlarının kaldırılması konusu hakkında detaylı ve kapsamlı bilgiler “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası” başlıklı yazımızda yer almaktadır.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Ç-141 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İptal Davası

Ç-141 tahdit kodunun uygulanması sonucu, yabancılar hakkında sınır dışı kararı da verilebilir. Bu durumda idare mahkemesinde sınır dışı kararının iptali davası açılmalıdır. Bu dava, hakkında sınır dışı kararı alınan ve idari makamlar tarafından belirtilen sürede ülkeyi terk etmek istemeyen yabancıların ülkede kalmaya devam etmesi açısından zorunludur.

Sınır dışı kararının iptali davası, sınır dışı kararının yabancıya tebliğinden itibaren 7 gün içinde açılmalıdır. Dava açıldığında, sınır dışı işlemleri duracaktır. Ayrıca, sınır dışı kararına itiraz için açılacak olan iptal davası dilekçesinde, tesis edilen tahdit kodunun kaldırılması da talep edilebilir. Bu durumda, mahkemece uygun görüldüğü takdirde tahdit kodu da kaldırılır.

Eğer ki dava açılmadan önce sınır dışı işlemleri tamamlanırsa, idare 7 günlük dava açma süresi içinde yabancının sınır dışı edebilir. Dolayısıyla yabancının sınır dışı kararının tebliğinden itibaren, ivedilikle dava açması gerekir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Sınır dışı kararının iptal edilmesi için açılacak olan iptal davası hakkında, konunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Hakkında sınır dışı kararı verilen yabancı, geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altına alınabilir. İdari gözetim kararları en fazla 6 ay olmakla birlikte, bazı durumlarda 6 ay daha uzatılabilmektedir. Bu noktada kişinin geri gönderme merkezinden çıkarılması için kararı veren valiliğin bulunduğu yer Sulh Ceza Hakimliğine itiraz başvurusu yapılmalıdır.

İdari gözetim kararına itirazda bulunmak, sınır dışı işlemlerini durdurmamaktadır. Türkiye’de bulunmaya devam etmek isteyen yabancıların bir üst başlıkta belirtilen, sınır dışı kararına karşı iptal davası açması gerekmektedir. 

Bu başlık altında idari gözetim kararına itiraz başvurusu hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Konu hakkında ayrıntılı ve kapsamlı bilgi edinmek için “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması için idari makamlara yapılan başvuru 1-3 ay arasında sonuçlanır. Bununla birlikte, tahdit kodunun ve giriş yasağının kaldırılmasına karşı açılan idari davalar yaklaşık 1 yıl sürer.

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Masrafları

Tahdit kodu kaldırma dava masrafları 2023 yılı için yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Bu masraflar, dava başvuru harçları, posta giderleri gibi ücretlerden ibarettir.

Sınır dışı kararına karşı iptal davası açılması halinde dava masraflarının ayrıca yatırılması gerekmektedir. Dava ücretleri her yıl yapılan değişiklikler ile yeniden düzenlenmektedir. Aşağıda 2023 yılı itibariyle belirlenen masraflar listelenmiştir.

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı580 TL
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli)588 TL
Başvuru Harcı269,85 TL
Karar Harcı269,85 TL
Yürütmeyi Durdurma Harcı444,60 TL
Delil Tespit Harcı 444,60 TL
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı738 TL

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara idare mahkemeleridir. Tahdit koduna dayanılarak verilen deport kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-141 kodunun kaldırılması, bu koda dayanarak verilen sınır dışı kararlarının iptali ve idari gözetim kararına  itiraz yolları, yabancıların başvurabileceği hukuki imkanlardır. Yapılan itiraz başvurularında ve iptal davalarında olumlu sonuç alabilmek için, kodun konulmasına gerekçe oluşturacak somut nedenlerin bulunmadığının açık şekilde ortaya koyulması gerekmektedir. Bu itibarla, tüm süreci alanında uzman bir yabancılar avukatı ile sürdürmek oldukça fayda sağlayacaktır.