ç-138 tahdit kodu

Ç-138 Tahdit Kodu

Ç-138 tahdit kodu; INAD yolcu tahdit kodu olarak da bilinen ve yaygın uygulanan tahdit kodlarından biridir. Yabancılar, sınır kapılarına geldiklerinde ülkeye girişine izin verilmemekte ve ülkesine geri gönderilmektedir. Yabancının ülkeye girişinin yeniden sağlanması için, hukuki yollara başvurmak gerekmektedir. Ç-138 tahdit kodunun kaldırılabileceği hukuki yollar aşağıda açıklanmaktadır.

Ç-138 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-138 tahdit kodu, yabancının ülkeye girişlerde birçok kez kabul edilmeyen yolcu olması halinde düzenlenen tahdit kodudur. Uygulamada INAD yolcu kodu olarak da bilinmektedir.

Sınır kapılarında, ülkeye giriş için aranan şartların taşınmaması sebebiyle, sınır polisi değerlendirmesinden yahut pasaport kontrol noktalarından geçemeyen kişilere kabul edilemeyen yolcu denmektedir. Yabancının, bir ya da birden çok kez kabul edilemeyen yolcu olarak ülkeye girişi engellenirse hakkında Ç-138 tahdit kodu düzenlenmektedir.

Ç-138 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-138 tahdit kodu, kabul edilemeyen yolcu olarak değerlendirilen yabancıların ülkeye girişini 5 yıla kadar yasaklamak amacıyla konulmaktadır.

Kişi kabul edilemez yolcu olarak değerlendirildikten sonra, ülkeye giriş için gerekli nitelikleri sağlasa dahi tahdit kodu sebebiyle girişi yasaklanacaktır. Hakkında INAD tahdit kodu düzenlenen yabancının, yeniden ülkeye giriş yapabilmesi için tahdit kodunun kaldırılması gerekmektedir.

Ç-138 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Ç-138 tahdit kodu, gerekçeli bir dilekçe ile yetkili makama itirazda bulunmak veya idare mahkemesinde iptal davası açmak yollarıyla kaldırılır. İptal davası açmadan önce yetkili makama itirazda bulunmak zorunlu olmamakla beraber, uygulamada pratik sonuç doğurduğundan tercih edilmektedir. İptal davası açıldıktan sonra yetkili makama itirazda bulunmak mümkün değildir.

Yazının devamında INAD tahdit kodunun kaldırılması işlemleri ile ilgili olarak bilgilere yer verilmiştir. Ancak tüm tahdit kodlarına ilişkin olarak bu kodların kaldırılması ile alakalı kapsamlı ve ayrıntılı bilgiler, “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası” başlıklı makalede yer almaktadır.

Tahdit kodunun ve ülkeye giriş yasağının kaldırılması için başvurulacak hukuki yollarda en kısa sürede sonuç almak için alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki destek almak oldukça önemlidir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Ç-138 tahdit kodu konularak ülkeye girişi yasaklanan yabancı, yetkili makama itiraz ederek tahdit kodunun ve giriş yasağının kaldırılmasını talep edebilir. Başvuru, gerekçeli dilekçe ile Göç İdaresi Genel Başkanlığına yapılmaktadır.

Tahdit kodunun yabancıya tebliğini yahut öğrenilmesini izleyen günden itibaren 60 gün içinde başvurunun yapılması gerekmektedir. Bu süre dışında yapılan başvurular reddedilmektedir. 

İdare mahkemesinde açılacak olan iptal davasından önce yetkili makama itirazda bulunmak zorunlu değildir. Ancak, uygulamada pratik sonuç doğurabilmesi sebebiyle ve idari makam tarafından verilen ret kararının sürelerin hesaplanması noktasında fayda sağlaması sebebiyle bu yola başvurulması önerilmektedir.

Göç İdaresi Genel Başkanlığına yapılan başvurunun reddedilmesi, başvuruya 30 gün içinde cevap verilmemesi yahut belirsiz cevap verilmesi hallerinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilmektedir. 

Tahdit Kodunun Kaldırılmasına İlişkin İptal Davası

Hakkında INAD tahdit kodu konularak ülkeye girişi yasaklanan yabancıların başvurabileceği bir diğer hukuki imkan, idare mahkemesinde iptal davası açmaktır. Dava, Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılmaktadır.

İptal davasının açılabileceği idari dava süresi, tahdit kodunun yabancı kişiye tebliğ edilmesini izleyen günden itibaren 60 gündür. İptal davası açılmadan önce, yetkili makama itirazda bulunulması halinde, itiraz başvurusuna kadar geçen süre de hesaba katılmalıdır. 

Örneğin, tahdit kodunun yabancıya tebliğ edilmesini izleyen 10. gün itirazda bulunulmuş olsun. İdare, 30 günlük cevap süresi içindeki herhangi bir gün cevap verir yahut bu süre zarfında cevap vermeyerek itirazı reddeder. Kalan 50 gün içinde iptal davası açılabilir. Dolayısıyla, itiraz başvurusuna kadar geçen süre hesaba katılır, idarenin işlem süresi hesaba katılmaz.

Ç-138 tahdit kodunun iptali davasının açılması idari işlemleri doğrudan durdurmamaktadır. Dava süresince, idari işlemlerin yapılmamasını isteyen yabancı bunu mahkemeden talep edebilir. Talep, dava dilekçesi ile mahkemeye sunulur. Yürütmenin durdurulmasının gerektiği kabul edilirse, ç-138 tahdit koduna ilişkin işlemler dava sonuçlanıncaya kadar durmaktadır.

Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin açılacak iptal davasının reddedilmesi halinde, istinaf yoluna başvurulabilir. İstinaf kararı kesindir. Temyiz yoluna başvurulamaz.

Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası yazımızı inceleyebilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Ç-138 tahdit kodu verilen yabancı, meşruhatlı vize sahibi olması halinde, hakkında 5 yıllık giriş yasağı yahut sınır dışı kararı olsa dahi, vize süresince ülkeye giriş yapabilir.

Meşruhatlı vize; aile birleşimi, tedavi, eğitim gibi özel durumlarda idarenin takdirine göre verilen özel bir vize türüdür. Yabancının bulunduğu ülkedeki Türk Dış Temsilciliklerine yapılan başvuru ile alınmaktadır. Konu hakkındaki detaylı bilgi “meşruhatlı vize” başlıklı makalede açıklanmaktadır. 

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İptal Davası

Yabancıların özgürlüğünü kısıtlayan bir tedbir olan tahdit kodu uygulanmışsa, sınır dışı kararı da bu durumda alınabilir. Bu bağlamda, yabancılara verilen sınır dışı kararı, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde sınır dışı etme kararına itiraz etmek için iptal davası açma hakkı tanır. Bu dava, kararın verildiği valiliğe bağlı olan idare mahkemesinde açılmalıdır.

Sınır dışı (deport) kararının geri çekilmesi için açılan iptal davası, yasal olarak belirlenen 7 günlük süre içinde en hızlı şekilde başlatılmalıdır. Çünkü, idare sınır dışı kararını tebliğ ettikten sonra, yabancının sınır dışı işlemleri tamamlayabilir ve 7 günlük itiraz süresinin dolmasını beklemeden kişiyi sınırdışı edebilir.

Deport (sınır dışı) kararının iptali davasında, sadece deport kararı değil, aynı zamanda uygulanan tahdit kodunun da iptali talep edilebilir. Mahkeme, dilekçede belirtilen taleplerin hukuki açıdan geçerli olduğunu görürse, hem sınır dışı kararını hem de kodun iptali için karar verecektir.

Sınır dışı kararı ve kodun iptali davalarında, yasal sürelere titizlikle uyulmalı ve hızlı hareket edilmelidir. Ayrıca, dava dilekçeleri hukuki argümanlarla desteklenmelidir. Aksi takdirde, başvuruların reddedilme riski olduğu gibi, yabancı kişi sınır dışı edilebilir. Bu nedenle, bu karmaşık süreçte uzmanlaşmış bir yabancılar avukatından danışmanlık almak son derece faydalıdır.

Deport kararının iptali davasında süreler, dikkat edilmesi gerekenler, usuli prosedür ve pek çok detay, “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalede yer almaktadır.

İdari Gözetim Kararına İtiraz

Kişilere idari sınır dışı kararı verildiğinde, ilgili kişilere idari gözetim kararı da uygulanabilir. Bu kapsamda, idari gözetim kararı alan kişiler, geri gönderme merkezlerinde gözlem altına alınır. İdari gözetim kararının kaldırılması ve geri gönderme merkezinden ayrılmak isteyen yabancılar için itiraz başvurusu yapılması gerekmektedir.

İdari gözetim kararına karşı itirazlar, idari gözetim kararının verildiği valilik yerleşkesinde veya yabancının idari gözetim altında tutulduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine yapılmalıdır.

Geri gönderme merkezinden çıkmak için idari gözetim kararına itiraz yazımızda detaylar mevcuttur.

Ç-138 Tahdit Kodu

Ç-138 Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Ç-138 tahdit  kodunun kaldırılması için yetkili makama yapılan itiraz başvuruları 1-3 ay içinde sonuçlanmaktadır. Tahdit kodunun ve giriş yasağının kaldırılmasına ilişkin iptal davası ise yaklaşık olarak 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.  

Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasının reddedilmesi halinde, istinaf yoluna başvurulmuş olması süreci uzatacaktır. Bununla birlikte, başvurulan tüm yollarda, gerekçenin açık şekilde ortaya konulamaması, sunulan belgelerde eksiklik olması, başvurulan makamın iş yükünün fazla olması gibi sebepler de sürenin uzamasına sebebiyet vermektedir. 

Ç-138 Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

Ç-138 tahdit kodu kaldırma dava harç ve masrafları yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Bu tutar, yetkili makamlar tarafından yayınlanan 2023 verileri için geçerlidir. Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuruda bulunurken ödenmesi gereken tutar ise 2.220,60 TL olarak belirlenmiştir. 

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı580 TL
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli)588 TL
Başvuru Harcı269,85 TL
Karar Harcı269,85 TL
Yürütmeyi Durdurma Harcı444,60 TL
Delil Tespit Harcı 444,60 TL
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı738 TL

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara idare mahkemeleridir. Tahdit koduna dayanılarak verilen deport kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-138 tahdit koduna ilişkin getirilen kısıtlamalar, sınır dışı kararları, idari gözetim kararlarına itirazda bulunurken usulüne uygun yapılmayan başvuruların reddi söz konusu olmaktadır. Bu durumda yabancı, 5 yıl süre ile ülkeye girememektedir. Bu itibarla, en hızlı ve doğru şekilde tahdit kodunun ve sınır dışı kararının kaldırılması için alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki danışmanlık almak oldukça önemlidir.