ç-117 ve ç-119 tahdit kodu

Ç-117 ve Ç-119 Tahdit Kodu

Ç-117 tahdit kodu Türkiye’de kaçak çalışan yabancılar için konulur. Ç-119 tahdit kodu ise Türkiye’de kaçak çalıştığı için idari para cezası verilen ve bu cezayı ödemeyen yabancılara konulur. Bu tahdit kodları ile yabancı sınır dışı edilir ve ülkeye girişleri belirli sürelerle yasaklanır. Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodları, itiraz başvurusu, iptal davası açılması veya meşruhatlı vize alınması yoluyla kaldırılabilir.

Ç-117 ve Ç-119 Tahdit Kodu Nedir?

Ç 117 ve Ç-119 tahdit kodu Türkiye’de izinsiz çalışan yabancılar hakkında konulan tahdit kodudur. Türkiye’de izinsiz çalışan yabancılar, sınır dışı edilir, haklarında 1 yıl boyunca ülkeye giriş yasağı uygulanır ve bir miktar idari para cezasına mahkum edilir. Ç-119 tahdit kodu ise, belirlenen idari para cezasını ödenmediğinde konulur.

Ç-117 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-117 tahdit kodu, yabancının Türkiye’de çalışma izni olmadan çalıştığının tespit edilmesi halinde konulan bir tahdit kodudur. Ç-117 tahdit kodu ile yabancı hakkında, sınır dışı etme kararı, 1 yıl boyunca Türkiye’ye girişinin engellenmesi ve idari para cezası uygulanır.

Ç-119 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-119 tahdit kodu, çalışma izni olmadan çalıştığından dolayı hakkında idari para cezasına hükmedilen yabancıların bu cezayı ödememelerinden dolayı konulan tahdit kodudur. Ç-119 tahdit koduna dayanılarak yabancı sınır dışı edilir ve 5 yıl boyunca ülkeye girişine izin verilmez.

Ç-117 ve Ç-119 Tahdit Kodları Neden Konulur?

Ç-117 tahdit kodu, yabancının Türkiye’de herhangi bir çalışma izni olmaksızın çalıştığının tespit edilmesi sebebiyle konulur. Ç-119 tahdit kodu ise çalışma izni olmadan çalışan yabancının idari para cezasını ödememesi nedeniyle konulur.

Ç-117 ve Ç-119 Tahdit Kodları Nasıl Kaldırılır?

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodları, idari makama itiraz edilmesi veya idare mahkemesinde iptal davası açılması yollarıyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodunu kaldırmak için, itiraz başvurusu yolu tercih edilebilir. Bu başvuru Göç İdaresi Başkanlığına yapılmalıdır. İdari başvuruda bulunmak için süre, tahdit kodunun ya da tahdit koduna dayanılarak yapılan sınır dışı etme kararının yabancıya tebliğini izleyen günden başlamak üzere 60 gündür.

İtiraz başvurusu bir dilekçe ile yapılır. Dilekçede itiraz sebepleri açıklanır. Yabancının iddiasını ispatlamaya elverişli bir belge varsa bunun da dilekçeye eklenmesi gerekir. Ç-117 tahdit koduna itirazda bulunuluyorsa yabancı; çalışmadığını veya geçerli bir çalışma iznine dayanarak çalıştığını, çalışma izninin süresinin dolmadığını ve çalışma iznine aykırı bir iş yapmadığını ispat etmelidir.

İtiraz başvurusunu alan idare, 30 gün içinde kararını verir. Eğer ki 30 gün içinde cevap vermezse veya belirsiz cevap verirse başvuru reddedilmiş sayılır. Bu durumda, yabancı iptal davası yoluna başvurabilir. Ayrıca, yabancının itiraz başvurusunda bulunmadan doğrudan iptal davası açma hakkı da bulunmaktadır.

DİKKAT: Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itiraz, idari dava açma süresini durdurur.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodlarının kaldırılması için idare mahkemesinde iptal davası açılabilir. Dava açma süresi, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür.

Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmeden, doğrudan iptal davası açılabilir. Bu durumda iptal davası, tahdit kodunun tesis edilmesi kararının kişiye tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde açılmalıdır. Bu şekilde doğrudan iptal davası açıldığında, sonradan Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilemez.

Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edildikten sonra da iptal davası açılabilir. Bu durumda iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun tesis edildiğinin tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre düşülür. Bu süre düşüldükten sonra kalan süre, iptal davası açmak için kalan süredir. Çünkü, Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itiraz, idari dava açma süresini durdurur.

Örneğin, tahdit kodunun tebliğini izleyen günden sonraki 32. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 28 günü vardır.

Ç-117 ile Ç-119 tahdit kodlarına karşı tek bir dilekçe ile dava açılabilir. Bu dilekçede yabancı; çalışmadığını, çalıştıysa bile geçerli bir çalışma izni olduğunu iddia eder ve iddiasını ispatlayacak belgeleri sunar. Sadece Ç-119 tahdit koduna karşı da dava açılabilir.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve idare tarafından düzenlenen tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı (Deport) Kararının Kaldırılması

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodu konulan yabancı için zaman sınır dışı etme kararı da verilebilir. Bu durumda yabancı, sınır dışı etme kararının kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde sınır dışı etme kararına karşı iptal davası açmalıdır. Sınır dışı (deport) kararının iptali davası valiliğin bağlı bulunduğu idare mahkemesinde açılır.

Sınır dışı (deport) kararının iptali davasının, sınır dışı kararı kişiye tebliğ edildikten sonra hızlıca açılması gerekir. Zira, idare yabancı için sınır dışı işlemlerini tamamladığında, 7 günlük dava açma süresinin bitmesini beklemeden kişiyi deport edebilir.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davasında, sınır dışı (deport) kararının iptalinin yanında kodun iptali de talep edilebilir. Eğer ki mahkeme, talebi hukuken yerinde görürse, hem sınır dışı hem de kodun iptali için karar verecektir.

Hem tahdit kodunun kaldırılması hem de sınır dışı kararının iptali için açılacak olan davalar, içerisinde pek çok usuli iş ve eylem barındıran imkanlardır. Dolayısıyla bu imkanlar kullanılırken, kanunen belirlenen sürelere riayet edilmelidir. Ayrıca, dava dilekçelerinin hukuki gerekçelendirme ile hazırlanmış olması önemlidir. Aksi halde, başvurular reddedilebilir ve yabancı deport edilebilir. Bu anlamda alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Yabancı kişi hakkında sınır dışı edilme kararı verilmesi halinde, yabancı geri gönderme merkezine götürülüp idari gözetim altına alınabilir. Bu durumda, sınır dışı (deport) kararı için iptal davası açılsa bile kişi geri gönderme merkezinde kalmaya devam eder.

Kişinin geri gönderme merkezinden çıkarılması için idari gözetim kararına karşı ayrıca itiraz başvurusunda bulunmak gerekir. İdari gözetim kararına karşı, idari gözetim kararını veren valiliğin bulunduğu yer veya yabancının idari gözetim altında tutulduğu yer Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilir.

İdari gözetim kararına itiraz konusu hakkında tüm ayrıntılarıyla incelendiği “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Ç-117 ve Ç-119 Tahdit Kodlarının Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodunun kaldırılması, itiraz başvurusunda ortalama 1-3 ay aralığında sürmektedir. Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak iptal davası ise ortalama 1 yıl sürer.

Ç-117 ve Ç-119 Tahdit Kodlarını Kaldırma Avukatlık Ücret ve Dava Masrafları

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodu kaldırma masrafları, 2023 yılı itibariyle ortalama 4000 TL‘dir. Söz konusu ücret içerisinde dava harç ve giderleri, teminat ve posta giderleri bulunmaktadır.

10.07.2023 tarihinden itibaren tahdit kodunu kaldırma davası masrafları aşağıda tablo ile gösterilmiştir.

İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580,00 TL,
Duruşma İstemli Yeni Dava,696,00 TL,
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,812,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,928,00 TL,
İDARE MAHKEMESİ VE İSTİNAF HARÇLARI
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespiti Harcı,444,60 TL,
Suret Harcı,13,95 TL x Sayfa Sayısı,
Vekalet Harcı,38,40 TL,
Keşif Harcı,1.912,35 TL.
Bölge İstinaf Başvuru Harcı,738,00 TL,

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara idare mahkemeleridir. Tahdit koduna dayanılarak verilen deport kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodlarının kaldırılması süreci içerisinde pek çok usuli iş ve eylem barındırır. Bununla birlikte, yapılacak itiraz veya iptal davası başvurularında sürelerin kaçırılmaması ve dilekçelerin gerekçeli yazılması gerekir. Aksi halde, kişi hakkında düzenlenen kodun kaldırılamaması veya kişinin sınır dışı edilmesi gündeme gelecektir. Bu tür olumsuzluklar yaşamamak için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışmakta fayda vardır.