ç-116 tahdit kodu

Ç-116 Tahdit Kodu

Ç-116 tahdit kodu, Türkiye’de gayrimeşru yollardan geçimini sağlayan yabancılar bakımından uygulanan idari bir işlemdir. Uygulamada fuhuş kodu olarak da bilinir. Ç-116 tahdit kodu tesis edilen yabancı hakkında sınır dışı kararı verilir ve bu kişi 5 yıl ülkeye giriş yasağı alır. Yabancı kişi kodun kaldırılması için iptal davası açabilir, itirazda bulunabilir veya meşruhatlı vize alabilir. Ayrıca, sınır dışı kararına karşı iptal davası açarak, sınır dışı işlemlerini durdurabilir.

Ç-116 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-116 tahdit kodu, meşru olmayan yollardan geçimini sağlayan yabancıların sınır dışı edilmesini ve ülkeye girişini engelleyen getiren koddur. İl Göç İdaresi İl Müdürlükleri tarafından tesis edilen bu kod, yabancının 5 yıl süre ile Türkiye’ye girişini engeller.

Ç-116 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-116 tahdit kodu, meşru olmayan yollardan geçimini sağlayan yabancının sınır dışı edilmesini ve 5 yıl süreyle de Türkiye’ye girişinin engellenmesi amacıyla konulur.

Ç-116 tahdit kodunun konulabilmesi için öngörülmüş mevzuat hükmü, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda yer almaktadır. Kanunda Türkiye’ye giriş yasağı ve sınır dışı etme kararı şu şekilde belirtilmektedir:

“Aşağıda sayılan yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınır: (…) ç) Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar (…)”

Ç-116 tahdit kodunun uygulamada genellikle fuhuş vb. suçlar nedeniyle tesis edildiği görülmektedir. Bu kapsamda özellikle gece kulüpleri ve barlar gibi çeşitli eğlence mekanlarında bulunan yabancı uyruklu kadınlara Ç-116 kodu kapsamında fuhuş işlemi uygulandığı durumlar mevcuttur.

Ç-116 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır? 

Ç-116 tahdit kodu, idari makama yapılacak itiraz başvurusu veya idari işlemin iptali davası açılması yoluyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Ç-116 tahdit kodunun kaldırılması için kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde dilekçe ile itiraz başvurusu yapılabilir. Bu başvuru Göç İdaresi Genel Başkanlığına, Ç-116 tahdit kodunun kaldırılması istemiyle yapılır. Başvuru üzerine idare, 30 gün içinde olumlu veya olumsuz bir cevap verir. Bu sürede cevap verilmez veya belirsiz cevap verilirse itiraz reddedilmiş sayılır. 

Yapılan itiraz kabul edilirse, tahdit kodu kaldırılacaktır. İtiraz reddedilirse, yabancı iptal davası yoluna başvurabilir. Ancak, iptal davası açabilmek için öncelikle yetkili makama itiraz edilmesi gerekmez. Yabancı kişi itiraz başvurusunda bulunmadan doğrudan iptal davası açabilir.

DİKKAT: Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne yapılan itiraz başvurusu, itiraz sonuçlanana kadar iptal davası açmak için kanunen belirlenen 60 günlük süreyi durdurur.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

Yabancı kişilerin haklarında tesis edilen tahdit kodunun kaldırılması için başvurabilecekleri bir diğer yol iptal davası açmaktır. İptal davası, tahdit kodu kararının yabancı kişiye tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde açılır. Ayrıca bu dava, Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılacaktır.

Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edildikten sonra ret kararı verildiğinde de iptal davası açılabilir. Bu durumda iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun yabancıya tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre, 60 günden düşülür.

Örneğin, tahdit kodu kişiye tebliğ edilmesini izleyen günden itibaren 17. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 43 günü vardır.

Uygulamada, Ç-116 tahdit kodunun genellikle fuhuş gibi suçlar nedeniyle tesis edildiği görülür. Ancak, kişi hakkında bu kodun tesis edilmesi ve sınır dışı kararı verilebilmesi için mahkemece somut kanıtlar aranır. Yani yabancının gayrimeşru yollarla geçimini sağladığı hususu somut şekilde ortaya konulmalıdır.

Özellikle polis raporlarında yer alan “fuhuş yapmak için mekanda bulunduğu değerlendirilmiştir”, “fuhuş yapmak için evde olduğu değerlendirilmiştir” gibi doğrudan fuhuş için kanıt niteliğinde olmayacak değerlendirme yazıları ile tahdit kodu veya deport kararı verilemez. Böyle bir karar verildiğinde, iptal davası ile bu kararların iptal edildiği görülmektedir. (İstanbul 1. İdare Mahkemesi E. 2018/3110, K. 2019/963 ve T. 28.03.2019.) 

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Ç-116 tahdit kodunun iptali davası kanunda belirtilen süre içerisinde açılmalı ve dava dilekçesi hukuki şekilde yazılmalıdır. Zira, iptal davasında yabancı hakkında tesis edilen idari işlemlerin hukuka aykırı olduğunun ortaya konulması gerekir. Aksi halde, davanın reddi gündeme gelebilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Tüm tahdit kodu türleri ve kodun iptali davasına ilişkin tüm detaylara, “yabancı tahdit kodları” başlıklı makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Ç-116 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı (Deport) Kararının Kaldırılması

Hakkında Ç-116 tahdit kodu tesis edilen yabancı hakkında aynı zamanda sınır dışı kararı da verilir. Bu durumda, yabancının tahdit kodunun kaldırılması davasının yanında, sınır dışı kararının iptali davası açması gerekir. Sınır dışı kararının iptali davası, kod tesisi ve sınır dışı kararının yabancıya tebliğinden itibaren 7 gün içinde, kararı veren valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde açılır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası, sınır dışı işlemlerini durdurur. Bu anlamda, yabancı kişilerin karar kendilerine ulaştığında, hızlıca sınır dışı kararının iptali davası açması gerekir. Aksi halde, sınır dışı işlemleri tamamlandığında, dava açma süresi olan 7 günlük süre beklenmeden kişi sınır dışı edilebilir.

Ayrıca, sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davasında mahkemeden, tahdit kodunun kaldırılması da talep edilebilir. Bu durumda mahkemece talep yerinde görülürse, hem tahdit kodu hem de sınır dışı kararı kaldırılacaktır.

Sınır dışı (deport) kararına karşı açılacak iptal davası konusun tüm ayrıntılarıyla incelendiği, “deport nasıl iptal edilir?” isimli makalemizi inceleyerek, konu hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Yabancı kişi hakkında Ç-116 tahdit kodu düzenlendiğinde aynı zamanda sınır dışı kararı da verilmiş olur. Bu durumda yabancı sınır dışı işlemlerinin tamamlanması için geri gönderme merkezlerine gönderilir. Sınır dışı işlemleri tamamlanana kadar da bu merkezlerde gözetim altında tutulur.

Yabancının geri gönderme merkezinden çıkması için yapılacak idari gözetim kararına karşı itirazlar, sınır dışı kararını veren yer Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. İtirazdan olumlu sonuç alındığı takdirde, kişi geri gönderme merkezinden çıkarılır.

İdari gözetim kararına itiraz konusunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyerek konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması için açılan iptal davası yaklaşık 1 yıl sürer. Tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresi Genel Başkanlığına yapılan itiraz başvuruları ise ortalama 1-3 ay arasında sürer.

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan davanın harç ve masrafları, 2023 yılı itibariyle ortalama 4000 TL‘dir.

Bu harç ve masraflar her yıl güncellenir. 10.07.2023 tarihinden itibaren iptal davalarının harç ve masrafları aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.

İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580,00 TL,
Duruşma İstemli Yeni Dava,696,00 TL,
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,812,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,928,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Temyiz,300-500 TL.
İDARE MAHKEMESİ HARÇLARI
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespiti Harcı,444,60 TL,
Suret Harcı,13,95 TL x Sayfa Sayısı,
Vekalet Harcı,38,40 TL,
Keşif Harcı,1.912,35 TL.

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara idare mahkemeleridir. Tahdit koduna dayanılarak verilen deport kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-116 tahdit kodu, hakkında tesis edilen kişinin ülkeden sınır dışı edilmesine ve 5 yıl süre ile ülkeye giriş yapamamasına sebep olur. Dolayısıyla, tahdit kodunun kaldırmak ve sınır dışı edilmemek isteyen kişilerin hızlı bir biçimde iptal davası yoluna başvurması gerekir. Dava sürecinin hızlı, etkin ve sağlıklı şekilde yürütülmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.