Ç-114 Tahdit Kodu

Ç-114 Tahdit Kodu

Ç-114 tahdit kodu, yurt dışında yaşayan yabancıların ülkeye girişini yasaklaması, Türkiye’de yaşayan yabancıların ise sınır dışı edilmesine sebep olan idari kodlardan biridir. Kodun kaldırılması ve yabancının ülkeye girişinin sağlanması ancak hukuki yollara başvuru ile mümkündür. Bu hukuki yollar, idari makama itiraz ve iptal davasıdır. Bu yollara başvururken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer almaktadır.

Ç-114 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-114 tahdit kodu, Türkiye’de bulundukları süre zarfında suça karışmış ve hakkında adli işlem yapılmış olması sebebiyle ikamet izni, çalışma izni veya vizesi iptal edilen yabancılara verilen tahdit kodudur. İl Müdürlükleri tarafından verilen bu tahdit kodu ile yabancının 2 yıl boyunca Türkiye’ye girişi yasaklanmaktadır. 

Ç-114 kodunun düzenlenebilmesi için, yabancının bir adli kovuşturma sonucunda ceza almış olması gerekmemektedir. Yabancı hakkında adli bir soruşturma yahut kovuşturmanın yürütülmüş olması bu tahdit kodunun düzenlenmesi için yeterlidir.

Ç-114 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-114 tahdit kodu, Türkiye’de bulunduğu süre zarfında suça karışan yabancıların, ülkeye girişlerini 2 yıl süreyle yasaklamak amacıyla konulmaktadır. Bu kod, yabancının suça karıştığının tespit edilmesi halinde İl Müdürlükleri tarafından direkt olarak sicile işlenmektedir. 

Ayrıca; kodun kaldırılması, yabancının yeniden ülkeye girişinin sağlanması, sınır dışı kararının kaldırılması  için hukuki imkanlara başvurmak gerekmektedir. Bu noktada, alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki danışmanlık almak oldukça önemlidir.

Ç-114 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Ç-114 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası ile kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir.

Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası ile sınır dışı kararının iptali davası ayrı davalardır. Bu davalar, farklı makamlara karşı ve farklı idari sürelerde açılmaktadır. İstisnai olarak, açılan bazı sınır dışı davalarında olumlu karar verilmesi halinde, sınır dışı kararıyla birlikte tahdit kodunun da kaldırıldığı görülmektedir.

Aşağıda Ç-114 tahdit kodunun kaldırılması için yapılacak hukuki işlemler açıklanmıştır. Bununla beraber, tüm tahdit kodlarına ilişkin detaylı bilgi ve bu tahdit kodlarının kaldırılması süresince başvurulacak hukuki imkanlara ilişkin ayrıntılar “tahdit kodu ve tahdit kodunun kaldırılması” başlıklı makalede yer almaktadır.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Adına Ç-114 tahdit kodu düzenlenenler, yetkili makama itirazda bulunarak kodun kaldırılmasını talep edebilmektedir. İtirazın yapılacağı makam, Göç İdaresi Genel Başkanlığıdır. Başvuru, tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin gerekçeli dilekçeyle yapılmaktadır. Başvurunun yapılabileceği süre, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür.

Yetkili makama itirazda bulunmak zorunlu bir yol olmayıp, direkt olarak idare mahkemesinde iptal davası da açılabilmektedir. Ancak, iptal davası açtıktan sonra idari makama itirazda bulunmak mümkün olmadığından ve yetkili makama itirazda bulunma uygulamada pratik sonuç doğurduğundan tavsiye edilmektedir. 

Yetkili idari makam tarafından itiraz başvurusunun reddedilmesi, 30 gün içinde itiraza cevap verilmemesi, yahut belirsiz cevap vermesi hallerinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilmektedir.

Tahdit Kodunun Kaldırılmasına İlişkin İptal Davası

Adına tahdit kodu düzenlenen ve ülkeye girişi yasaklanan yabancının başvurabileceği bir diğer hukuki imkan, idare mahkemesinde iptal davası açmaktır. İptal davası, Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılmaktadır. Tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden başlayan 60 gün içinde davanın açılması gerekmektedir.

İptal davası açmadan önce yetkili makama itiraz başvurusunda bulunulmuş olması halinde, başvuruya kadar geçen süre, 60 gün içinde değerlendirilmektedir. Örneğin, 60 günlük sürenin 10. gününde itiraz başvuru yapılması ve idarenin 30 günlük süre içinde herhangi bir günde cevap vermesi halinde, kalan idari dava açma süresi 50 gündür.

Tahdit kodunun ve ülkeye giriş yasağının kaldırılmasına ilişkin açılan iptal davasının reddedilmesi halinde, istinaf kanun yoluna başvurulabilir. 

Tüm tahdit kodu çeşitleri ve tahdit kodlarının kaldırılması konusu hakkında detaylı ve kapsamlı bilgiler “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası” başlıklı yazımızda yer almaktadır.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Meşruhatlı vize, adına tahdit kodu ve ülkeye giriş yasağı düzenlenen yabancıların başvurabileceği yollardan biridir. Meşruhatlı vize ile tahdit kodunun kaldırılması söz konusu değildir. Ancak yabancının meşruhatlı vize sahibi olması halinde, tahdit kodu ve giriş yasağına rağmen ülkeye giriş yapabilmesi söz konusudur.

Meşruhatlı vize özel durumlarda verilen istisnai vize türüdür. Başvurular, yabancının bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliklerine yapılmaktadır. Konuya ilişkin detaylar, “meşruhatlı vize nedir, nasıl alınır” başlıklı makalede yer almaktadır.

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İptal Davası

Sınır dışı kararına itiraz etmek isteyen yabancının, sınır dışı kararının iptali davası açması gerekir. Sınır dışı kararının iptali davasının açılabileceği süre, kararın tebliğinden itibaren 7 gündür. Sınır dışı kararının reddi durumunda, istinaf ve temyiz yoluna başvurulamaz. Ancak, Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuruda bulunabilir. 

Ancak, idare, sınır dışı işlemleri için bu sürenin geçmesini beklemektedir. Dolayısıyla Türkiye’de kalmaya devam etmek isteyen yabancıların, sınır dışı kararının tebliğinden itibaren derhal iptal davası açması gerekmektedir. Açılan iptal davası ile sınır dışı işlemleri durmaktadır. Ayrıca yürütmenin durdurulmasının talep edilmesine gerek yoktur.

Süresi içinde açılan sınır dışı kararının iptali davasında, deport kararının verilmesine gerekçe oluşturan tahdit kodunun ve giriş yasağının kaldırılması da talep edilebilir. Böylece, sınır dışı kararının iptali davasının olumlu sonuçlanması halinde, tahdit kodunun ve giriş yasağının kaldırılması da aynı dava ile mümkün olacaktır. Konuya ilişkin detaylar, “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır” makalesinde yer almaktadır.

Hakkında sınır dışı kararı alınan ve geri gönderme merkezinde idari gözetim altında bulunana yabancı, açılan iptal davası ile salınmamaktadır. Bunun için ayrıca idari gözetim kararına itirazda bulunması gerekmektedir.

İdari Gözetim Kararına İtiraz

İdari gözetim kararına karşı itiraz başvurusu, sınır dışı kararını veren yer Sulh Ceza Hakimliğine yapılmaktadır. Yabancıların geri gönderme merkezlerindeki idari gözetim süresi, en fazla 6 aydır. Ancak bazı özel durumlarda bu süre 6 ay daha uzatılabilmektedir.

.Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, idari gözetim kararına itirazın sınır dışı kararını durdurmayacağıdır. Yabancı idari gözetim altından çıksa dahi sınır dışı işlemleri devam edecektir. Dolayısıyla, ülkede kalmaya devam etmek isteyen yabancıların, ayrıca sınır dışı kararının iptali davasını açması gerekmektedir.

Konuya ilişkin detayları “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Ç-114 Tahdit Kodu

Ç-114 Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Ç-114 tahdit kodunun yetkili makamlara yapılan itiraz başvuru sonucu kaldırılması, yaklaşık olarak 1-3 ay sürer. İdare mahkemesinde açılan tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası ise yaklaşık olarak 1 yıl sürmektedir. Sınır dışı kararının iptali davasının 15 gün içerisinde karara bağlanacağına ilişkin kanun hükmüne rağmen, uygulamada bu dava 4-6 ay sürmektedir.

İtiraz gerekçesinin açık şekilde ortaya konulmaması, eksik belge sunulması, başvurulan makamın iş yükünün fazla olması gibi sebepler dolayısıyla süreçler uzayabilmektedir. Aynı şekilde, tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasının reddedilmesi halinde başvurulacak temyiz ve istinaf yolları süreci uzatmaktadır. 

Ç-114 Tahdit Kodu Kaldırma Avukatlık Ücreti ve Dava Masrafları

Ç-114 tahdit kodu dava masrafları, yetkili makamlar tarafından yayınlanan 2023 tarifesine göre, yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Sınır dışı kararına karşı iptal davasının açılmış olması halinde, gerekli masrafların ayrıca yatırılması gerekmektedir. Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuruda bulunacakların yatırması gereken harç ise 2023 yılı için 2.220,60 TL’dir. 

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı580 TL
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli)588 TL
Başvuru Harcı269,85 TL
Karar Harcı269,85 TL
Yürütmeyi Durdurma Harcı444,60 TL
Delil Tespit Harcı 444,60 TL
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı738 TL

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme, Ankara idare mahkemeleridir. Sınır dışı kararının iptali davasının açılacağı yetkili ve görevli mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

Adına tahdit kodu düzenlenen yabancının ülkeye girişinin sağlanması, sınır dışı kararının kaldırılması, tahdit kodunun silinmesi için yukarıda açıklanan hukuki yollara başvurmak gerekmektedir. Başvurulacak hukuki imkanlarda olumlu sonuç alınabilmesi için, tahdit kodunun geçerli bir somut gerekçeye dayanmadığı hususunun açık şekilde ortaya konulabilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki danışmanlık almak oldukça önemlidir.