Sosyal Medyadan Hakaret Suçu

Sosyal Medyadan Hakaret Suçu

Sosyal medyadan hakaret suçu, Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok gibi araçların kullanılması ile işlenen, kişilerin onur, şeref ve saygınlığının bu ortamlarda alenen zedelenmesine neden olan bir suçtur. Sosyal medya üzerinden sarf edilen hakaret sözcükleri de bir suç oluşturmakta olup bu eylemler sonucunda hapis cezasına hükmedilebilir. 

Sosyal Medyadan Hakaret Suçu ve Cezası 

Sosyal medyadan işlenen hakaret suçunun temel cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Ancak bu suçun sosyal medya ortamında aleni bir şekilde işlenmesi halinde ceza, ⅙ oranında artırılır.

Sosyal medyadan hakaret suçunun yargılaması sonucunda hapis cezasına mı adli para cezasına mı hükmedileceği hususu, hakimin takdirindedir. Hakim hapis veya adli para cezasından yalnızca birini seçerek infazına karar verir. 

Hakimin hapis cezasının infazını tercih etmesi durumunda bu cezanın miktarı failin pişmanlığına, suçun işlenme biçimine, suçun işlendiği yer ve zamana, failin güttüğü amaca göre belirlenir. 

Hakimin adli para cezasına hükmetmesi halinde, verilecek cezanın miktarı 5 – 730 gün arasında bir gün tespit edilmesi ve bu gün sayısının failin ekonomik durumuna göre 20-100 TL ile çarpılması sonucu belirlenir. 

Sosyal medyadan hakaret suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezasının ertelenmesi veya geri bırakılması mümkündür. Bu hususa ilişkin detaylı bilgi almak için ‘hakaret suçu ve cezası’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Sosyal Medyadan Hakaret Suçu Nasıl Oluşur?

Sosyal medyadan hakaret suçu, Instagram, Facebook, TikTok, WhatsApp gibi sosyal medya mecraları üzerinden, bir kimsenin başka bir kimsenin şeref, onur, saygınlık, itibar ve sosyal yaşamına zarar vermesiyle oluşur. 

Sosyal medyada hakaret suçu, bilişim araçlarının kullanılması yolu ile ve alenen sosyal medyada hakaret edilmesi yolu ile işlenebilir.

Bilişim araçları, yazılı, görsel, işitsel tüm araçları kapsayan bir kavram olup bilgisayar, internet, sosyal medya gibi kavramlar da esasında bilişim aracı kategorisinde bulunmaktadır. Hakaret suçunun telefon konuşması sırasında, sms atılarak, telgraf çekilerek, sosyal medyadan özel mesaj atarak işlenmesi halinde bu suç, bilişim araçlarının kullanılması ile işlenmiş sayılır. 

Örneğin, ‘mei125’ isimli kullanıcının Twitter uygulaması üzerinden ‘ahmeterdem1’ isimli hesabın tuttuğu futbol takımı ile dalga geçmesi sonucu mesaj kutusundan ‘Sen çok mu adamsın o…u ç….u şerefsiz.’ yazması, bilişim araçlarını kullanma suretiyle sosyal medyada hakaret suçuna örnektir. 

Sosyal medyada alenen hakaret suçu, bir kimsenin başka bir kimseye yönelik hakaret içeren sözcüklerini, birden fazla kişinin görebileceği, duyabileceği ortamda gerçekleştirmesi durumunda meydana gelen bir suçtur. 

Örneğin, ‘xxxse_xx’ isimli kullanıcının Instagram hesabından yaptığı herkese açık gönderide altına yorum olarak ‘aa_bde’ isimli kullanıcının ‘Bu adam tam bir şerefsiz. Bu kişinin sözüne güvenerek hareket etmeyin. Hayatınız biter. Adi pislik rezil herif.’ yorumu alenen sosyal medyada hakaret suçuna sebebiyet verir. 

Kullanıcının TikTok hesabından canlı yayın yaptığı esnada sohbette kendisinin saçı ile dalga geçen kişiye ‘Bana bak bana sen çok mu düzgünsün sanki gerizekalı? Tipine bi bak sapık deli’ sözlerini sarf etmesi, bu sözlerin birden fazla kişiye açık ortamda sarf edilmesi nedeniyle sosyal medyada alenen hakaret suçu meydana gelmiştir.

Sosyal medyada hakaret suçunu oluşturan bir diğer eylem de paylaşılan hakaret içeren paylaşımları yeniden paylaşmak veya bu paylaşımları beğenmektir. Yargıtay’ın bazı kararlarına göre hakaret içeren bir paylaşımı yeniden paylaşmak, bu paylaşıma katılmak anlamına gelip yayılan bu paylaşım nedeniyle mağdurun zararının arttığı ifade edilmiştir. 

Yargıtay 18. Ceza Dairesi, şüphelinin ad ve soyadının yazılı olduğu @… kullanıcı adlı twitter hesabından mağdurdan bahsedilerek paylaşımlar (retweetler) yapıldığının anlaşılması karşısında; şüpheli hakkında hakaret suçunun işlendiği hususunda iddianame düzenlenebilmesi için yeterli şüphe oluşturduğu açıktır hükmü vermiştir. (Yargıtay 18. CD., 2016/12944 E., 2018/5756 K.) 

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın, sosyal paylaşım sitesi üzerinden mağdura hitaben  gönderilen hakaret içerikli mesajları beğenmekten ibaret eyleminin, bu mesajların sanık tarafından da internet ortamında paylaşılıp veya başkalarına aktarılmadığı taktirde hakaret suçunun unsurlarını oluşturmayacağı yönünde hüküm vermiştir. (Yargıtay 4. CD., 2013/5598 E., 2014/33171 K.) 

Sosyal Medyadan Hakaret Nereye Şikayet Edilir?

Sosyal medyadan hakaret suçu, mağdurun bulunduğu yere en yakın emniyet birimine veya ikamet edilen yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet edilir. Şikayet, sözlü veya yazılı beyanda bulunmak suretiyle yapılabilir. 

Bu şikayet esnasında mağdur, kendisine karşı gerçekleştirilen hakaret eylemini gösterir ekran kayıtlarını, paylaşıma ilişkin linki, hakaret eden hesabın bilgilerini, varsa bu hesapta failin kendisine ait paylaştığı bilgileri sunmalıdır. 

Sosyal medyadan hakaret suçu, şikayete tabi suçlardandır. Mağdurun şikayette bulunmaması halinde, konu hakkında soruşturma açılması mümkün değildir.

Sosyal medyadan hakaret suçu, failin ve fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içinde şikayet edilmelidir. Aksi takdirde mağdurun, kendisine karşı gerçekleştirilen eylemleri şikayet etme hakkı ortadan kalkacaktır. 

Sosyal Medyadan Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır?

Sosyal medyadan hakaret suçu, sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların, gönderilen maillerin, atılan mesajların, alınan ekran görüntüleri ve ekran kayıt videolarının, sosyal medya hesaplarının kullanıldığı cihazların IP adreslerinin incelenmesi ile ispatlanır. 

Sosyal medyadan hakaret suçunun ispatı, yüze karşı hakaret suçunun ispatından daha kolaydır. Ancak sosyal medyadan hakaret suçuna ilişkin delillerin daha kolay ortadan kaldırılması mümkündür. Bu nedenle sosyal medyadan hakaret suçuna ilişkin sürecin en başından itibaren alanında uzman bir ceza avukatından yardım alınması önem arz etmektedir. 

Sosyal Medyadan Hakaret Davası Ne Kadar Sürer?

Sosyal medyadan hakaret davası, 8 ay ila 15 ay arasında sürmektedir. Bu süre, somut olayın özelliklerine, yargılama yapan mahkemenin iş yoğunluğuna, dosyadaki delil ve beyanların fazlalığına bağlı olarak uzayabilmektedir. 

Sosyal Medyadan Hakaret Davası Avukat Ücreti ve Dava Masrafları

Sosyal medyadan hakaret davası avukat ücreti, 2024 yılı itibari ile asgari olarak 17.900,00 TL’dir. Bu ücret, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen asgari ücret olup müvekkil ve avukat arasında imzalanan sözleşme ile bu ücretin fazlası kararlaştırılabilir. 

Sosyal medyadan hakaret davası masrafları, 2024 yılı itibarı ile 3.500 – 4.000 TL arasıdır. 

Sonuç

Sosyal medyadan hakaret suçu, kişilerin onur, şeref ve saygınlığına zarar veren, hapis cezası gerektiren ciddi bir suçtur. Ancak hukuki sınırlar içerisinde yapılacak etkin bir savunma ile sanığın beraatinin sağlanması mümkündür. Bu nedenle sürecin, alanında uzman bir ceza avukatı ile takip edilmesi önemlidir.