g-26 tahdit kodu

G-26 Tahdit Kodu

G-26 tahdit kodu, yasa dışı örgüt faaliyetleri ile ilintisi olan yabancılar hakkında konulan koddur. Yabancı hakkında bu kod tesis edildiğinde, yabancı sınır dışı edilir ve ülkeye girişi engellenir. G-26 tahdit kodu, yetkili makama itiraz edilmesi, iptal davası açılması veya meşruhatlı vize alınması yollarıyla kaldırılabilir. Bunun yanında, sınır dışı işlemlerinin durması için sınır dışı kararının iptali davası da açılabilir.

G-26 Tahdit Kodu Nedir?

G-26 tahdit kodu, yabancı uyruklu kişinin yasa dışı örgüt faaliyetlerine karıştığının tespit edilmesi veya bu yönde şüpheler olması nedeniyle konulan tahdit kodudur. Hakkında G-26 tahdit kodu konulan kişinin sınır dışı edilir ve ülkeye girişine engellenir. 

G-26 Tahdit Kodu Neden Konulur?

G-26 tahdit kodu, yabancının yasa dışı örgütlerle bağlantısı olması ya da bu örgütlerin faaliyetlerine katılımından dolayı konulur.

Yabancının yasa dışı örgütlerle bağlantısı ya da bu örgütlerin faaliyetine katılımı, MİT ve EGM gibi ilgili birimlerin araştırma, soruşturma, inceleme, takip ve diğer yöntemlerle elde ettiği bilgilere dayanarak hazırladığı raporlar ile tespit edilir.

G-26 tahdit kodu, terör örgütü olarak değerlendirilmeyen yasa dışı örgüt faaliyetlerinden dolayı konulur. Terör örgütü faaliyetlerinden dolayı konulan tahdit kodu G-89’dur. G-89 kodu ile ilgili detaylı bilgi için “G-89 tahdit kodu” yazımızı inceleyebilirsiniz.

G-26 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

G-26 tahdit kodu, yetkili makamlara idari itiraz başvurusu yapılması veya iptal davası açılması yollarıyla kaldırılabilir. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Yabancı adına G-26 tahdit kodu düzenlenmişse, tahdit kodunun tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilebilir. Göç İdaresi Başkanlığına itirazlar, bir dilekçe ile yapılır.

İtiraz haklı bulunursa, tahdit kodu kaldırılacaktır. Ancak, yapılan itiraz Göç İdaresi Başkanlığı tarafından doğrudan reddedilir, belirsiz cevap verilir veya 30 günlük süre içinde bir cevap alınmasa, başvuru reddedilmiş sayılır. Başvurunun reddi halinde, kodun kaldırılması için iptal davası açılabilir.

Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itiraz, iptal davası açma süresini durdurur.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

Yabancı adına G-26 tahdit kodu düzenlenmişse, tahdit kodunun tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılabilir. İptal davası Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı, idare mahkemesinde açılır.

Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edildikten sonra da iptal davası açılabilir. Bu durumda iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun kişiye tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre düşülür.

Örneğin, tahdit kodu kişiye tebliğini izleyen günden itibaren 40. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, itiraz sonucu verilen kararın tebliğini izleyen günden itibaren 20 günü vardır.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve idare tarafından düzenlenen tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

G-26 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı (Deport) Kararının Kaldırılması

Hakkında G-26 tahdit kodu tesis edilen yabancı hakkında sınır dışı kararı da verilir. Bu durumda, kişinin deport edilmemesi için sınır dışı kararına karşı iptal davası açılabilir. Sınır dışı kararının iptali davası açıldığında, sınır dışı işlemleri duracaktır.

Deport (sınır dışı) kararına karşı iptal davası, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde kararı veren valiliğin bağlı bulunduğu idare mahkemesinde açılır. Ayrıca iptal davası, sınır dışı kararını alan valilik aleyhine açılır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davasında, mahkemeden kodun iptal edilmesi de talep edilebilir. Bu şekilde mahkemece talepler hukuken uygun bulunursa, hem sınır dışı kararı hem de tahdit kodu kaldırılacaktır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davasının, kararın kişiye tebliğinden hemen sonra açılması gerekir. Zira, uygulamada idarenin yabancının sınır dışı işlemlerini tamamladığında 7 günlük dava açma süresini beklemediği görülmektedir. Bu anlamda, iptal davası açılması idarenin deport işlemlerini durduracağından, hızlıca dava açılmalıdır.

Özellikle sınır dışı kararının ve tesis edilen kodun iptali davalarında, kanunen belirlenen sürelere dikkat edilmeli ve en kısa sürede dava açılmalıdır. Ayrıca, dava dilekçesi hukuki temelde yazılmalıdır. Aksi halde, daha dava açılamadan kişi deport edilebilir veya açılan dava reddedilebilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışmak faydalı olacaktır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Hakkında G-26 kodu tahsis edilmiş olan yabancı, sınır dışı işlemleri sürerken geri gönderme merkezine alınabilir. Bu durumda, yabancının denetimini ortadan kaldırmak ve özgür olmasını sağlamak için idari gözetim kararına itiraz edilmesi gerekir. İdari gözetim kararına itiraz, kararı veren valiliğin bulunduğu yer veya yabancının idari gözetim altında tutulduğu yer Sulh Ceza Hakimliğine yapılır.

İdari gözetim kararına itiraz konusu hakkında daha fazla bilgi için, idari gözetim kararı konusunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

G-26 Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

G-26 tahdit kodunun kaldırılması için açılacak iptal davası ortalama 1 yıl sürer. G-26 tahdit koduna itiraz başvuruları ise ortalama 1-3 ay aralığında sürer.

Tahdit Kodu Kaldırma Avukatlık Ücreti ve Dava Masrafları

G-26 tahdit kodu kaldırma masrafları 2023 yılı için yaklaşık 4000 TL‘dir. Dava masraflarının içerisinde dava harç ve giderleri, teminat ve posta giderleri yer alır.

10.07.2023 tarihinden itibaren tahdit kodunu kaldırma davası masrafları aşağıda tablo ile gösterilmiştir.

İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580,00 TL,
Duruşma İstemli Yeni Dava,696,00 TL,
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,812,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,928,00 TL,
İDARE MAHKEMESİ VE İSTİNAF HARÇLARI
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespiti Harcı,444,60 TL,
Suret Harcı,13,95 TL x Sayfa Sayısı,
Vekalet Harcı,38,40 TL,
Keşif Harcı,1.912,35 TL.
Bölge İstinaf Başvuru Harcı,738,00 TL,

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara idare mahkemeleridir. Tahdit koduna dayanılarak verilen deport kararlarının iptaline ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme ise sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemeleridir.

Sonuç

G-26 tahdit kodu kişinin sınır dışı edilmesine ve belirli bir süre ülkeye girememesine neden olan kodlardandır. Dolayısıyla, G-26 kodu düzenlenen kişilerin hızlıca hukuki imkanlarını kullanması ve bu kodu iptal ettirmesi gerekir. Hukuki imkanlar kullanılırken, kanuni sürelere dikkat edilmeli ve dilekçelerde hukuki gerekçelendirmeye özen gösterilmelidir. Aksi halde itirazların reddi gündeme gelecektir. Bu anlamda alanında uzman bir yabancılar avukatına danışmak faydalı olacaktır.