ç-113 tahdit kodu

Ç-113 Tahdit Kodu

Ç-113 tahdit kodu, yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapmış veya aynı şekilde çıkış yapmış olan kişiler adına düzenlenen tahdit kodu türüdür. Ç-113 tahdit kodu ile yabancının ülkeye girişi engellenmektedir. Tahdit kodunun kaldırılması ve ülkeye girişin sağlanması, yetkili makama itiraz ve iptal davası yollarıyla mümkün olmaktadır. Bu yollara başvuru ve usule ilişkin diğer bilgiler aşağıda açıklanmaktadır.

Ç-113 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-113 tahdit kodu, Türkiye’ye yasa dışı yollarla giren ya da ülkeden yasa dışı yollarla çıkan yahut bu eylemlere teşebbüs eden yabancılar adına düzenlenen tahdit kodu türüdür.

Ç-113 tahdit kodu, yabancının ülkeden çıkış yapmak için sınır kapılarına gelmesi halinde hudut personeli tarafından, aksi halde Göç İdaresi Genel Başkanlığı tarafından konulmaktadır. 

Ç-113 Tahdit Kodu Kapsamında Suriyelilere Uygulanacak Olan Prosedür

Ç-1133 tahdit kodu kapsamında Suriyelilere uygulanacak olan prosedür genel prosedürden ayrıdır. Adına Ç-113 tahdit kodu düzenlenen yabancının yurt içinde bulunması halinde, sınır dışı edilmesi gündeme gelmektedir. Yasa dışı yollarla ülkeye girdiği tespit edilen, geçici koruma altındaki Suriye vatandaşları ise geri gönderme merkezlerinde tutulmaktadır.

Geri gönderme merkezlerinde bu kişilere “gönüllü geri dönüş belgesi” adında rıza metni imzalatılması halinde sınır dışı edilmeleri mümkün olmaktadır. Uygulamada, bu metnin rıza dışında imzalatıldığı görülebilmektedir. Bu noktada, alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki danışmanlık almak oldukça önemlidir.

Ç-113 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-113 tahdit kodu, yabancının ülkeye yasa dışı yollarla girmiş yahut ülkeden yasa dışı yollarla çıkmış olması halinde, mevzubahis yabancıların ülkeye girişlerini 2 yıl süre ile engellemek amacıyla konulmaktadır. Yabancının sayılan fiillere yalnızca teşebbüs etmesi halinde de ülkeye girişleri engellenmektedir.

Yukarıda yer alan sebeplerin ve şüphelerin somut gerekçelere dayandığının ispat edilmesi gerektiğidir. Somut gerekçelere dayanmayan durumlarda, yabancılar adına Ç-113 tahdit kodu düzenlenmesi ve bu kişilerin ülkeye girişlerinin yasaklanması hukuka aykırıdır. Bu halde, kodun kaldırılması için hukuki yollara başvurulması gerekir.

Ç-113 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Ç-113 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası yolları ile kaldırılır. Bunun yanında, yabancı hakkında sınır dışı kararı verilmişse, karara karşı iptal davası açılmalıdır. Sınır dışı davasının reddedilmesi durumunda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.

Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası ile sınır dışı kararına ilişkin iptal davası birbirinden ayrı davalardır. Bu iki dava, farklı makamlara karşı açılmaktadır ve farklı usuli sürelere tabidir. Dolayısıyla, hakkında tahdit kodu düzenlenen ve sınır dışı kararı alınan yabancı, tahdit kodunun iptali davası ve sınır dışı kararının iptali davalarını ayrı ayrı açmalıdır. 

Hakkında sınır dışı kararı alınmayan yabancı ise yalnızca tahdit kodunun iptali için yetkili makama itirazda bulunup idare mahkemesinde kodun iptali davasını açacaktır. Uygulamada, sınır dışı davasının olumlu sonuçlanması halinde, tahdit kodunun ayrıca dava açılmasına gerek kalmadan kaldırıldığı da görülmektedir.

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Adına tahdit kodu konan yabancı, tahdit kodunun kaldırılması talebini içeren gerekçeli dilekçeyle yetkili makama itirazda bulunabilmektedir. Bu noktada yetkili makam, tahdit kodunu düzenleyen Göç İdaresi Genel Başkanlığıdır. Tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde itiraz başvurusu yapılmalıdır.

Yapılan itiraz başvurusunun yetkili makam tarafından reddedilmesi, 30 gün içinde itiraza cevap verilmemesi veya belirsiz cevap verilmesi hallerinde iptal davası açılabilir. Aynı şekilde,  idareye itiraz edilmeden doğrudan idare mahkemesinde iptal davası açılabilir. Ayrıca, iptal davası açtıktan sonra, idari makama itiraz mümkün değildir.

Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin İptal Davası

Tahdit kodunun ve ülkeye giriş yasağının kaldırılması için başvurulacak bir diğer yol, idare mahkemesinde iptal davası açmaktır. Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılacak olan bu iptal davasında yetkili ve görevli mahkeme, Ankara İdare Mahkemeleridir.

İptal davasının açılabileceği idari dava süresi, tahdit kodunun tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür. İptal davası açılmadan önce, yetkili makama itirazda bulunulması halinde, itiraz başvurusuna kadar geçen süre de hesaba katılmalıdır. 

Örneğin, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen 10. gün yetkili makama itirazda bulunulur. Yetkili makam, 30 günlük cevap süresi içindeki herhangi bir gün cevap verir yahut bu süre zarfında cevap vermeyerek itirazı reddetmiş sayılır. Yabancı, 60 günlük idari dava açma süresinden kalan 50 gün içinde iptal davası açabilir.

Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin açılacak iptal davasının reddedilmesi halinde, istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

Tüm tahdit kodu türleri ve kodun iptali davasına ilişkin tüm detaylara, “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması davası” başlıklı makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Hakkında tahdit kodu düzenlenen ve ülkeye giriş yasağı verilen kişilerin Türkiye’ye girebilmesinin bir diğer yolu meşruhatlı vizedir. Meşruhatlı vize tahdit kodunu kaldırmaz ancak giriş yasağına rağmen ülkeye girebilme imkanı getirir. Meşruhatlı vize başvuruları, yabancının bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliklerine yapılmaktadır.

Meşruhatlı vizenin alınabileceği durumlar, başvuru prosedürü gibi konuya ilişkin detaylar, “meşruhatlı vize nedir, nasıl alınır” başlıklı makalede yer almaktadır.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İptal Davası

Ç-113 tahdit kodu sebebiyle hakkında sınır dışı kararı alınmış yabancıların, bu kararın kaldırılması için iptal davası gerekmektedir. Sınır dışı kararına karşı iptal davasının açılabileceği süre, kararın yabancıya tebliğinden itibaren 7 gündür. Davanın reddedilmesi halinde, istinaf ve temyiz yolları kapalıdır. Ancak yabancı, AYM’ye bireysel başvuruda bulunabilir.

7 günlük dava açma süresinde sınır dışı işlemlerinin tamamlanıp yabancının sınır dışı edilmesi söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla, Türkiye’de kalmaya devam etmek isteyen yabancının, sınır dışı kararının tebliğinden itibaren en kısa sürede iptal davası açması gerekmektedir. İptal davasının açılması, sınır dışı işlemlerini kendiliğinden durdurmaktadır. Ayrıca yürütmenin durdurulmasının talep edilmesine gerek yoktur.

Sınır dışı kararının iptaline ilişkin davanın açılması, idari gözetim altındaki yabancının salınması sonucunu doğurmamaktadır. 4-6 ay arasında süren iptal davası süresince, geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altında bulunmak istemeyen yabancıların ayrıca idari gözetim kararına itiraz etmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, süresi içinde açılan sınır dışı kararının iptali davalarında, sınır dışı kararına gerekçe oluşturan tahdit kodunun ve girişi yasağının kaldırılması da mahkemeden istenebilir. İptal davasının olumlu sonuçlanması halinde, ayrıca bir dava açmadan da tahdit kodunun da kaldırılması mümkün olmaktadır. Konuya ilişkin detaylar. “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır” yazısında açıklanmaktadır.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altına alınan ve geri gönderme merkezlerinde tutulan yabancı, idari gözetim kararına itiraz edebilir. İtiraz başvurusu, sınır dışı kararını ve idari gözetim kararını veren valiliğin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır.

Yapılan itiraz başvurusu, sınır dışı edilme işlemlerini durdurmayacaktır. Türkiye’de kalmaya devam etmek isteyen yabancıların ayrıca, sınır dışı kararına karşı iptal davası açması gerekmektedir. Konuya ilişkin detaylar, “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” başlıklı makalede açıklanmaktadır.

Ç-113 Tahdit Kodu

Ç-113 Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Ç-113 kodunun kaldırılması için yetkili makama yapılan itiraz başvuruları yaklaşık 1-3 ay arasında sürer. Tahdit kodunun ve ülkeye giriş yasağının kaldırılması talebiyle açılan iptal davaları ise 1 yıl sürmektedir.

İlgili kanunda sınır dışı kararına karşı açılan iptal davalarının 15 gün içinde karara bağlanacağı belirtilmekteyse de uygulamada bu sürenin 4-6 ay arasında olduğu görülmektedir. 

Ç-113 Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

Ç-113 tahdit kodu kaldırma dava harç ve masrafları, 2023 yılı tarifesine göre yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Sınır dışı kararına karşı iptal davası açılması halinde, bu harçların ayrıca yatırılması gerekmektedir. Bununla birlikte, Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuruda bulunabilmek için yatırılması gereken harç tutarı, 2.220,60 TL’dir. 

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı580 TL
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli)588 TL
Başvuru Harcı269,85 TL
Karar Harcı269,85 TL
Yürütmeyi Durdurma Harcı444,60 TL
Delil Tespit Harcı 444,60 TL
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı738 TL

Ç-113 Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Ç-113 tahdit kodunun kaldırılmasında yetkili ve görevli mahkeme, Ankara idare mahkemeleridir. Sınır dışı kararını iptali davasında yetkili ve görevli mahkeme ise, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-113 tahdit kodu, anak hukuki yollara başvurarak kaldırılmaktadır. Başvurulabilecek hukuki yolların tümünde, itirazlarını haklı gerekçelerle öne sürmeleri gerekmektedir. Aksi halde, idarenin geniş takdir yetkisiyle konulan tahdit kodlarının kaldırılmaması söz konusu olmaktadır. Bu noktada, süreçleri alanında uzman bir yabancılar avukatından danışmanlık almak suretiyle yönetmek oldukça önemlidir.