Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneği

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği, içinde kiracı bulunan konutu satın alan kişinin kiracıya göndereceği ihtarnamenin taslağını oluşturmaktadır. Dolayısıyla, bu ihtarname her somut olaya göre farklı şekilde oluşturulmalıdır. Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneğine ilişkin bilinmesi gereken noktalar ve sürecin işleyişi, yazımızda izah edilmiştir.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneği

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği, içeriğinde hukuki ve teknik detaylar barındırmaktadır. Dolayısıyla; ihtarname doğru yazılmadığı takdirde tahliyenin gecikmesi, kira döneminin uzaması ve çeşitli ispat sorunları gündeme gelebilmektedir. Bu nedenle, uzman bir gayrimenkul avukatından yardım almakta fayda vardır.

BAşağıda yer alan yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği, bir taslak niteliğindedir. Bu nedenle; somut durumun şartları gözetilerek olaya özgü bir ihtarnamenin hazırlanması, en sağlıklı yol olacaktır.

İHTARNAME

İHTAR EDEN: (Ev sahibinin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

VEKİLİ: (Vekilin ad, soyadı, sicil numarası ve adresi yazılmalıdır.)

MUHATAP: (Muhatabın adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

KONU: (İhtarnamenin kiracı tahliyesi hakkında olduğu kısaca belirtilmelidir.)

AÇIKLAMALAR:

  • İhtarnameye konu olan taşınmazın açık adresi yazılmalı ve yeni ev sahibi tarafından alındığı ifade edilmelidir. Belirtilen el değiştirmenin tarihi de yazılmalıdır. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi, süresi ve mevcut kira bedeli belirtilmelidir. İhtarname, kiracıya hitaben yazılmalıdır. Örneğin; ‘’… oturmaktasınız’’ gibi bir üslupla yazılmalıdır. Ayrıca, ihtarnamenin dili açık ve net olmalıdır.
  • Tahliyesi istenen konuta / iş yerine duyulan ihtiyaç izah edilmelidir. Bu gerekçeye dayanarak kiracının gayrimenkulu tahliye etmesi istenmelidir.
  • Evi satın alma tarihinden 6 ay sonra kiracıya tahliye davası açılacağı belirtilmelidir.
  • 6 ayın ardından kiracının evi tahliye etmemesi ve dava yoluna başvurulması halinde ortaya çıkacak yargılama giderlerinden, vekalet ücretinden ve diğer bilimum zararlardan kiracının sorumlu olacağı belirtilmelidir.

SAYIN NOTER, Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. …/…/….

İHTAR EDEN VEKİLİ

(İsim yazılır ve imza atılır.)

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneği

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesinde İhtarname İçin Noter Masrafları Ne Kadardır?

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi için gönderilecek ihtarnamede noter masrafı, 2023 yılı için ortalama 700 TL civarındadır.

Noter ücreti; ihtarnamenin kaç sayfa olacağına, kaç tane kiracıya gönderileceğine ve diğer etmenlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Kiracı İhtarnameyi Teslim Almazsa Ne Olur?

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesinde kiracı ihtarnameyi teslim almazsa tebliğ memuru, evrakı o yerin muhtarına veya ihtiyar heyeti azalarından birine yahut zabıtaya imza karşılığında teslim eder. Teslim edilen kişinin adresini içeren bir ihbarnameyi de kiracının kaldığı evin kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, Tebligat Kanunu m. 21 uyarınca tebliğ tarihi sayılır. Böylelikle, tebligat yapılmış sayılır.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneğinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar mevcuttur. Öncelikle, konuyu düzenleyen TBK 351 hükmüne göz atmakta fayda vardır. İlgili düzenleme şu şekildedir:

“Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa……kira sözleşmesini…..sona erdirebilir.”

Hükümden anlaşılacağı üzere, hem ihtiyaç sahibinin kim olduğu hem de bu ihtiyacın niteliği önem arz etmektedir. Yeni ev sahibi veya Kanun’da belirtilen yakınının ihtiyacı; gerçek, samimi ve zorunlu olmalıdır. Bu kriterler, her olay bazında ayrıca değerlendirilecektir. Dolayısıyla, ihtarnamede eve duyulan ihtiyaç etkin şekilde anlatılmalı ve gerekçelendirilmelidir. Kanunen bakmakla yükümlü olunan diğer kişiler ibaresinden anlaşılması gereken ise kardeşlerdir.

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesinde, iki farklı imkan mevcuttur. Ev sahibi İsterse taşınmazı edindiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde ihtarname gönderir ve satın alma tarihinden 6 ay sonra tahliye davası açabilir.

İsterse bunun yerine sözleşmenin sona ermesini bekleyerek bu tarihten itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açma imkanına da sahiptir. Yeni ev sahibinin yapacağı tercihe göre, ihtarname ve dava süreci şekillenecektir. Burada, ilgili sürelerin kaçırılmaması gerekir. Aksi takdirde, tahliye sağlanamayacaktır.

Yeni ev sahibinin veya Kanun’da belirtilen yakınlarının ihtiyacına ilişkin yapılması gereken değerlendirme, son derece önem arz eder. Hangi tür ihtiyaçların bu kapsamda düşünülebileceği ve bu değerlendirmenin hangi kriterler çerçevesinde yapılacağı hususunda, Yargıtay karar örnekleriyle konunun izah edildiği “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi” yazımıza göz atmanızda fayda vardır.

Kiracı tahliyesine ilişkin bilinmesi gereken noktalar, ihtarname gönderim sürecinden ibaret değildir. Diğer tahliye imkanları ve bunlar için yürütülmesi gereken süreçlere ilişkin bilgiler, “kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda mevcuttur. İlgili yazıda, tüm tahliye nedenlerine ve usullerine dair bilgi verilmiştir.

Sonuç

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği, pek çok usul işlemi içermektedir. Dolayısıyla, bunların doğru hukuki zeminde yerine getirilmesi de büyük önem arz eder. Burada yapılacak bir hata, kiracının tahliye edilememesine veya sürecin uzamasına neden olabilir. Bu nedenle, alanında uzman bir gayrimenkul avukatından yardım alarak hareket etmekte fayda vardır.