Yabancı kimlik numarası alma

Yabancı Kimlik Numarası Alma

Yabancı kimlik numarası alma işlemi, yabancıların gerekli belgelerle birlikte resmi kurumlara başvurulması ile yapılır. Yabancıların Türkiye’deki resmi kurumlar ile yaptıkları tüm iş ve işlemlerde, bu kimlik numarasının bulunması zorunludur. Bu kapsamda Türkiye’de ikamet eden yabancılar açısından, kimlik numarası alma ve sorgulama konuları oldukça önem arz etmektedir.

Yabancı Kimlik Numarası Nedir?

Yabancı kimlik numarası, Türkiye’de ikamet eden yahut çalışma izni alan yabancılara verilen, 99 ile başlayan 11 haneli kimlik numarasıdır. Yabancılar, resmi kurumlarda yapacağı iş ve işlemlerini bu kimlik numarasını kullanarak yapabilirler. Yabancılara verilecek kimlik numarası, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında sayılan yabancılara, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tesis edilmektedir.

Yabancı Kimlik Numarası Nasıl Alınır?

Yabancı kimlik numarası, yetkili makamlara; yabancıların ikamet izni, çalışma izni, uluslararası koruma başvurularında bulunulması ile alınır. Bunun yanında, çeşitli sebeplerle, ikamet izni yahut çalışma izni olmadan Türkiye’de bulunan ve resmi kurumlarda işlem yapması gereken yabancılara da talep edilmesi halinde verilebilmektedir.

Yabancı Kimlik Numarası Nasıl Alınır?

İkamet İzni Olmadan Yabancı Kimlik Numarası Nasıl Alınır?

İkamet izni olmadan yabancı kimlik numarası, il göç idaresine ilgili başka bir kurum tarafından verilen gerekçeli bir dilekçe ile alınmaktadır. Bu dilekçeyi, yabancının işlemini yapması için yabancı kimlik no talep eden kurum düzenlemelidir. Bu dilekçe düzenlendiği takdirde, ilgili yabancı kişi İl Göç İdaresine başvurarak yabancı kimlik numarası alabilecektir.

DİKKAT: İkamet izni bulunmayan yabancılara kimlik numarasının verilmesi istisnai bir haldir. Dolaysıyla Türkiye’de bulunan ve ikamet izni olmayan yabancılar, resmi işlemlerin yapılabilmesi amacı gibi zorunlu durumlar sebebiyle bu yola başvurabilir.

Kimlik numarası talep edilen dilekçede, hangi iş veya işlemlerin yabancılara ilişkin kimlik numarasının verilmesi halinde yapılabileceği belirtilmelidir. Ayrıca, ilgili yabancının bilgileri ibraz edilerek, Göç İdaresinden işlemlerin tamamlanması için yabancı kimlik no verilmesini talep edildiği beyanına yer verilmelidir. Örneğin, bir yabancı kişinin Türk vatandaşı olmayan çocuğunu okula kaydettirmek istemesi durumunda, okuldan alınacak talep dilekçesi ile Göç İdaresine başvurulabilecektir. 

Yukarıda belirtilen hususlardan anlaşılacağı üzere, yabancı kişilerin söz konusu kimlik numarasını edinmesi, ülkemizde özellikle resmi işlemler yapabilmesi bakımından oldukça önemlidir. Özellikle hastane veya okul gibi resmi kurumlarla işlem yapacak yabancıların sorun yaşamaması adına bu kimlik numarasını alması gerekir. Bu anlamda, kimlik numarasının hızlı ve sorunsuz bir şekilde alınması amacıyla alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Yabancı kimlik numarasını elde etmek için ikamet izni almak isteyen yabancıların hangi iş ve işlemleri yerine getirilmesi gerektiği hususu “oturma izni (ikamet izni) nasıl alınır” başlıklı makalemizde yer almaktadır. Bu makalemizi inceleyerek ikamet izni alma hususu hakkında ayrıntılı bilgilere erişebilirsiniz.

Yabancı Kimlik No Nasıl Sorgulanır?

Yabancı kimlik no, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden sorgulanır. Web sitesine girildiğinde açılan ilk sayfada, sistem tarafından istenen kişisel bilgilerin girilir ve yabancının kimlik numarası sorgulanır. Yabancı kimlik numarası sorgulama işleminin yapılabilmesi için öncesinde bir numaranın alınmış olması gerekmektedir. 

Birden Fazla Yabancı Kimlik Numarası Varsa veya Yabancı Kimlik Bilgileri Yanlış ise Ne Yapılmalıdır?

Yabancı kişi için birden fazla kimlik numarası bulunması yahut yabancı kişinin kimlik bilgilerinin yanlış olması halinde, yabancıların bu hususla alakalı olarak il göç idaresi müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir. Yapılan müracaatta, gerekli belgeler sunularak yabancı kimlik belgesindeki yanlışlığın giderilmesi talep edilir. Zira, yabancı kişiler adına düzenlenen kimlik belgelerinde bulunan bilgiler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilmektedir.

Evlenme ve boşanma gibi durumlarda soyadın değişmesi halinde mevcut yabancı kimlik belgesindeki bilgiler yanlış olarak kabul edilmektedir. Aynı şekilde yabancı adına düzenlenmiş, ikamet izni belgesi, çalışma izni belgesi gibi birden çok belgenin varlığı söz konusu olduğunda, yabancı kişi için birden çok kimlik numarasından söz edilebilmektedir.

Sonuç

Yabancı kişi için alınacak kimlik numarası, Türkiye’de yaşayan yabancıların kayıtlarının tutulması ve bu kişilerin resmi kurumlarla işlem yapabilmesi gibi önemli fonksiyonları olan bir uygulama olduğundan, karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu anlamda, yabancı kişi için alınacak kimlik numarasının en hızlı ve sorunsuz şekilde çıkarılması için alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki danışmanlık almak oldukça önemlidir.