Türk vatandaşlığı nasıl alınır

Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Türk vatandaşlığı, 5901 sayılı Kanun’da öngörülen vatandaşlık kazanma imkanlarından herhangi biri için öngörülen koşulların sağlanması ve bu yönde başvuru yapılmasıyla alınır. Bu noktada, gerekli belgelerin eksiksiz biçimde temin edilmesi de önemli rol oynar.

Türk Vatandaşı Olma Şartları

Türk vatandaşı olmak isteyen yabancı, Kanun’da ve ilgili Yönetmelik’te öngörülen kriterleri taşımak zorundadır. Bu şartların eksikliği halinde, vatandaşlık başvurusu kabul edilmez. Kanun’da bahsedilen her bir vatandaşlık kazanma yolunun kendine özgü şartları bulunur. TVK kapsamında yer alan Türk vatandaşlığını kazanma yolları ise şunlardır:

  • 5 yıl ikamet şartı ile Türk vatandaşlığı alma,
  • Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
  • Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
  • Anne veya baba üzerinden soy bağı ile Türk vatandaşlığı alma,
  • Göçmenlik yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
  • Turkuaz kart ile Türk vatandaşlığı alma,
  • Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması yolu ile vatandaşlık alma,
  • Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığı alma şeklinde sayılabilir.

Yukarıda sayılan vatandaşlık kazanma yolları için gereken şartlar, aşağıda farklı başlıklar halinde izah edilmiştir.

5 Yıl İkamet Şartı ile Türk Vatandaşlığı Alma

Yabancının başvuru gününden geriye doğru kesintisiz en az 5 yıl Türkiye’de bulunması halinde, Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. Ancak bunun için bazı şartlar öngörülmüştür. TVK m. 11 kapsamında düzenlenen şartlar şunlardır:

  • Ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, (Yabancı, kendi kanunlarına göre ergin olmalıdır.)
  • En az 5 yıl kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet etmek, (Başvuru gününden geriye gidilmek suretiyle hesaplanır.)
  • Türkiye’ye yerleşme niyeti taşımak ve buna yönelik davranışlarda bulunmak,
  • Genel sağlık bakımından tehlike arz eden hastalık taşımamak,
  • İyi ahlaklı olmak,
  • Türkiye’deki yaşama ayak uydurabilecek seviyede Türkçe bilmek,
  • Kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin geçimini sağlayacak bir gelire veya mesleğe sahip olmak,
  • Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak gerekir.

Başvuru sürecinin işleyişi, gerekli belgeler ve başvuru şartlarına dair bilinmesi gereken diğer detaylar için “5 yıl ikamet yoluyla vatandaşlık alma” yazımızı okuyabilirsiniz.

Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma

Vatandaşlığın evlenme yoluyla kazanılmasına ilişkin şartlar, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 16. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, evlilik doğrudan vatandaşlık kazandırmaz. Evlenme yoluyla vatandaşlık kazanmak için evliliğin belli bir süreyi doldurması gerekir. Bu kapsamda, evlilik yoluyla vatandaşlık kazanmak için aranan şartlar şunlardır:

  • Türk vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olmak,
  • Evli olduğu kişi ile aile birliği içinde yaşamak, (Başvurunun yapılmasından sonra Türk vatandaşı eş ölmüşse aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz.)
  • Evlilik birliği ile bağdaşmayacak faaliyette bulunmamak,
  • Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hale sahip olmamak şartları aranır.

Öngörülen bu dört şartı sağlayan yabancı, vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. Bunun için gerekli görülen tüm belgelerin temin edilmesi ve sürecin usulüne uygun biçimde yürütülmesi gerekir. Konuyla ilgili detaylar için “evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak” yazımızı okuyabilirsiniz.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alabilmek için öngörülmüş çeşitli yollar vardır. Bu yollardan her birinin kendine özgü başvuru şartları vardır. Yabancı kişi, öncelikle kendine en uygun yatırım yolunu seçmeli ve daha sonra buna ilişkin şartları yerine getirmelidir. Yatırım yolu ile Türk vatandaşlığı alma yolları şunlardır:

  • En az 400.000 dolara gayrimenkul satın alma yoluyla vatandaşlık alma,
  • En az 500.000 dolar sabit sermaye yatırımı yaparak vatandaşlık alma,
  • Bankalara en az 500.000 dolar mevduat yatırarak vatandaşlık alma,
  • Türkiye’de en az 50 kişilik istihdam oluşturarak vatandaşlık alma,
  • En az 500.000 dolar değerinde devlet borçlanma aracı satın alarak vatandaşlık alma,
  • En az 500.000 dolar değerinde yatırım fonu katılma payı alarak vatandaşlık alma, yatırım yoluyla vatandaşlık almanın çeşitleridir.

Yukarıda belirtilen yöntemlerden özellikle 400.000 dolara gayrimenkul satın alma yoluyla vatandaşlık kazanmanın birçok prosedürü mevcuttur. Kanun’da ve Yönetmelik’te öngörülen işlemler tamamlandıktan sonra başvuru yapılabilir. Sürecin işleyişiyle ilgili ayrıntılar, “400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı” yazımızda yer almaktadır.

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmaya imkan tanıyan diğer yöntemlere ilişkin bilgilendirme için ise “yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı” yazımıza göz atabilirsiniz. Belirtilen yöntemlerden biriyle vatandaş olabilmek için milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından da sakıncalı bir durumda olmamak gerekir.

Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır Türk Vatandaşı Olma Şartları

Göçmenlik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma

Kişi, göçmenlik yoluyla vatandaşlık kazanmak için gerekli olan belgeleri toplayarak başvuruda bulunmalıdır. Dosya, il bayındırlık ve iskan müdürlüğü tarafından düzenlenir. Daha sonra ilgili dosya, İçişleri Bakanlığına gönderilir. Ardından bu kişiler Cumhurbaşkanı kararı ile vatandaşlık kazanabilir.

Göçmen tanımı, yönetmeliğin 3/1-g bendinde şu şekilde yapılmıştır:

“Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup yerleşmek amacıyla tek başına veya toplu halde Türkiye’ye gelip 5543 sayılı İskân Kanunu uyarınca göçmen olarak kabul edilen kişi”

Bu tanıma uyan kişiler, göçmenlik yoluyla vatandaşlık alma hakkına sahiptir. Ayrıca, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir durumun da bulunmaması gerekir.

Turkuaz Kart ile Türk Vatandaşlığı Alma

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’ndaki düzenlemeye göre, Turkuaz Kart sahibi kişiler ve bu kişilerin eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan ya da bağımlı çocuğu, istemeleri halinde istisnai yoldan Türk vatandaşı olabilir.

Turkuaz Kart sahibi yabancının eşine ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına, Turkuaz Kart sahibi yakını olduğunu gösteren belge verilir. Ayrıca Turkuaz Kart sahibi yabancı, süresiz çalışma izninin sağladığı haklardan aynen yararlanır.

İlk etapta 3 yıllık geçiş süresi için verilen kart, bu sürenin sorunsuz biçimde doldurulması halinde yabancının başvurusuyla süresiz hale getirilir. Bu aşamadan itibaren, Turkuaz Karta dayanarak vatandaşlık başvurusunda bulunma imkanı doğar. Eğer başvurucu ve sayılan yakınlarının milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir durumu da yoksa vatandaşlık kazanılabilir.

Turkuaz Kartın şartları, içeriği ve diğer yönleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “turkuaz kart” yazımızı okuyabilirsiniz.

Türk Vatandaşlığının Yeniden Kazanılması Yolu ile Vatandaşlık Alma

Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması yoluyla vatandaşlık alabilmek mümkündür. Bunun için yabancının kendi rızası ile vatandaşlıktan ayrılmış olması gerekir. Bunun dışında, anne babasından birinin vatandaşlıktan çıkmış olması nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılan çocuk da daha sonra tekrar vatandaşlık kazanabilir.

Çıkma yoluyla vatandaşlıktan kendi rızası ile ayrılan yabancı, ikamet süresine bakılmaksızın vatandaşlık alabilir. Bunun için milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel teşkil edecek bir durumunun bulunmaması gerekir. Bu hususta daha detaylı bilgi sahibi olmak için “mavi kartlıların yeniden Türk vatandaşlığına geçmesi” yazımıza göz atabilirsiniz.

Anne ve babanın Türk vatandaşlığından ayrılması halinde, çocuk da vatandaşlığı kaybeder. Ancak çocuğa daha sonra seçme hakkı tanınmıştır. Bu hakkı erginlikten itibaren 3 yıl içinde kullanmayan kişi, Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması yoluyla vatandaşlık alabilir. Milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel teşkil etmeme şartı burada da mevcuttur.

Seçme Hakkı ile Türk Vatandaşlığı Alma

Anne ve babası çıkma yolu ile Türk vatandaşlığından ayrılan çocuklar, Türk vatandaşlığını kaybeder. Fakat sonraki süreçte, ergin olmalarından itibaren 3 yıl içinde seçme hakkını kullanarak tekrar vatandaşlık kazanma imkanları mevcuttur. Erginliğin tespitinde ise başvurucunun vatandaşı olduğu devletin hukuk kurallarına bakılır.

Seçme hakkı için öngörülen süre dolmuş olmasına rağmen bu hakkını kullanmamış olan kişi, yine de ikamet şartına tâbi olmaksızın vatandaşlığı yeniden kazanabilir. Bir üst başlıkta bu durum izah edilmiştir.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türk vatandaşlığı başvurusu, gerekli belgeler toplanarak yabancının bağlı bulunduğu ildeki valiliğe müracaat ile yapılır. Ancak başvurudan önce, hizmet bedelinin vezneye yatırılması gerekir. Buradan alınan makbuz, başvuru evraklarına eklenmeli ve valiliğe sunulmalıdır. Yurt dışında bulunan yabancılar ise Türk dış temsilciliklerine başvurabilir. 

Vatandaşlık başvurusu, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 37. maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir:

“Türk vatandaşlığının kazanılmasına…ilişkin başvurular yurt içinde ikamet edilen yer valiliğine, yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin vekâletname ile yapılır.”

Vatandaşlık başvurusunda, belgelerin eksiksiz toplanmasına ve Kanun’da öngörülen şartların sağlanmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında, süreci sıkı şekilde takip etmek de gerekir. Bu noktada, uzman yabancılar avukatından destek almakta yarar vardır.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli belgeler, her bir vatandaşlık alma türü için ayrı ayrı düzenlenmiştir. Ancak tüm yollar için ortak olan belgeler de bulunur. Bu belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekir. Aksi halde başvurunun reddi ile karşı karşıya kalınabilir.

Kanun’da, tüm vatandaşlık başvuruları için aranan ortak belgeler şunlardır:

  • Başvuru için istek belirten form dilekçe,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport veya pasaport yerine geçen belge,
  • Doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği,
  • Doğum tarihi eksik ise bunun tamamlanması için başvurucunun kendi ülkesindeki yetkili makamdan aldığı belge veya eksikliğin tamamlanmasına onay verdiğini bildiren belge,
  • Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığını gösteren belge gerekir.

Evlenme yoluyla vatandaşlık kazanma için gerekli belgeler şunlardır:

  • Türk vatandaşı olan eşin nüfus kayıt örneği,
  • İkamet tezkeresi, (yerleşim yeri Türkiye’de ise istenir. Son tarihli olması gerekir.)
  • Hakkında suç işlediğine dair karar varsa ilgili mahkeme kararının onaylı örneği gerekir.
Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır Gerekli Belgeler

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmak için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Medeni hal belgesi, (Evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmaya ilişkin karar, kişi dul ise eşine ait ölüm belgesi.)
  • Kişi evli ise eşi ve çocuklarının aile bağlarına ilişkin belge, (Nüfus kayıt örneği, doğum belgesi vs.
  • Birinci veya ikinci derece yakınlıkta Türk vatandaşı tanıdığının olması durumunda, bunlara ait nüfus kayıt örneği,
  • Satın alınmış gayrimenkule ilişkin değerleme belgesi, tapu kaydı ve diğer belgeler,
  • Zorunlu deprem sigortası poliçesi,
  • Taşınmaz satışı yapan kişinin 1 adet biyometrik fotoğrafı,
  • Başvuruya konu yatırımın varlığını gösteren her türlü belge gerekir.

5 yıl ikamet yoluyla vatandaşlık kazanmak için gerekli belgeler şunlardır:

  • Kişinin medeni halini gösteren belge,
  • Birinci veya ikinci derece yakınlıkta Türk vatandaşı tanıdığının olması durumunda bunlara ait nüfus kayıt örneği, (Başvuru yapılan idari makam sistemden alır.)
  • Sağlık raporu, (Genel sağlığı tehlikeye düşürecek bir hastalığın olmadığına dair alınır.)
  • Gelirini veya mesleğini gösterir belge,
  • Türkiye’ye giriş/çıkış yaptığı tarihleri gösteren belge, (İl emniyet müdürlüğünden alınır.)
  • İkamet tezkeresi,
  • Hakkında suç işlediğine dair karar varsa ilgili mahkeme kararının onaylı örneği gerekir.

Anne veya baba üzerinden soy bağı ile vatandaşlık alma için gerekli belgeler şunlardır:

  • Çocuğun Türkiye’de doğması halinde bunu ispatlayan doğum belgesi,
  • Doğum tutanağı,
  • Çocuğun, anne veya baba üzerinden herhangi bir devlet vatandaşlığı kazanmadığına ilişkin belge,
  • Anne ve baba vatansızsa bunu ispatlayan belge gerekir.

Türk vatandaşlığının yeniden kazanma yolu ile alınmasına ilişkin gerekli belgeler şunlardır:

  • Kişinin medeni halini gösteren belge,
  • Vatandaşlıktan çıktıktan sonra medeni halde değişiklik meydana gelmişse buna ilişkin belge,
  • Evliyse ve çocuğu varsa bu kişilerle olan bağlarını kanıtlayan belge,
  • Vatandaşlık kaybından sonra, kimlik bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri gösteren belge gerekir.

Seçme hakkı ile vatandaşlık kazanmada gerekli belgeler şunlardır:

  • Seçme hakkını kullanacak kişinin medeni halini gösteren belge,
  • Vatandaşlık kaybından sonra medeni hale ilişkin bir değişiklik varsa bunları gösteren belge,
  • Kişi evliyse ve çocuğu varsa bu kişilerle olan bağlarını kanıtlayan belge,
  • Vatandaşlık kaybından sonra kimlik bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri gösteren belge,
  • Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığını gösteren belge aranır.

Başvurulan vatandaşlık türüne göre gerekli olan belgeler, valiliklere/dış temsilciliklere yapılacak başvuruda hazır edilmiş olmalıdır. Bunlarda herhangi bir eksiklik olması halinde, eksik belgenin tamamlanması için başvurucuya uyarıda bulunulur. Belgelerin eksiksiz olduğu noktada süreç devam eder.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu Aşamaları

Türk vatandaşlığı başvurusu aşamaları, aşağıda kronolojik olarak listelenmiştir:

  • Vatandaşlık başvurusu için gerekli şartların sağlanması,
  • Başvurulan vatandaşlık alma yöntemi için gerekli olan belgelerin temin edilmesi,
  • Maliye veznesine, başvuru türü için öngörülen bedelin yatırılması ve makbuzun alınması,
  • Yurt içinde valilik bünyesindeki nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliğe başvuruda bulunulması,
  • Başvuru makamlarının talep etmesi halinde ek belgelerin ve bilgilerin idareye sunulması,
  • Başvuru dosyasının arşiv taraması yapılması için emniyet müdürlüğüne gönderilmesi,
  • Arşiv taraması sonucu geldikten sonra dosyanın İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmesi,
  • Başvurucunun komisyon karşısında mülakata çağrılması,
  • Başlangıçtan itibaren elde edilen tüm bulgu ve izlenimlerin komisyon tarafından değerlendirilmesi,
  • Başvuru hakkında nihai kararın verilmesi, (Bazı durumlarda Bakanlık, bazı durumlarda Cumhurbaşkanlığı tarafından.)
  • Kararın başvurucuya tebliğ edilmesi aşamalarından oluşur.

Belirtilen adımlardan bazıları başvurucunun yürütmesi gereken işlemlerken bazıları idarenin atacağı adımlardır. Başvurucu, kendi atacağı adımlarla ilgili herhangi bir hata, eksiklik veya usul problemi ortaya koymadan süreci yürütmelidir. Böylelikle daha hızlı netice alınabilir.

Vatandaşlık Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Vatandaşlık başvurusu, ortalama 1-2 yılda sonuçlanır.

Fakat vatandaşlık başvurusunun ne kadar sürede sonuçlanacağı, başvurulan vatandaşlık kazanma yolundaki usule göre değişiklik gösterir. Örneğin taşınmazın bulunup satın alınması uzun sürerken bankada hesap açmak çok daha kısa sürer.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu Sorgulama

Türk vatandaşlığı başvurusunun hangi aşamada olduğu sorgulanabilir. Bunun için artık çok kolay bir yol geliştirilmiştir. Vatandaşlık başvurusu yapan yabancı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ait internet sitesinden başvurunun hangi aşamada olduğunu öğrenebilir.

Bunun sorgulanabilmesi için ise başvuru numarası gerekir. Başvuru numarası; dış temsilciliklerden, il nüfus müdürlüklerinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden öğrenilebilir. Sonrasında, sistem üzerinden bu bilgiler girilerek başvuru sorgulama yapılabilir.

Türk Vatandaşlık Başvurusunun Reddine İtiraz ve İptal Davası

Vatandaşlık başvurusu, çeşitli nedenlerle reddedilebilir. Kanun’da sayılan şartların sağlanmaması, gerekli belgelerde eksiklik olması veya usul işlemlerinde hata yapılması hallerinde; vatandaşlık başvurusunun reddi söz konusu olur. Bu karara karşı, başvurucunun itiraz etme ve iptal davası açma imkanı vardır.

Vatandaşlık Başvurusunun Reddinde İtiraz

Vatandaşlık başvurusunun reddi kararına karşı idareye itirazda bulunulabilir. Bunun için öngörülen süre, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür. İtiraz dilekçesinde, ret kararına hangi nedenlerle itiraz edildiği belirtilmelidir. İdare itirazı kabul veya reddedebilir. İdarenin 30 gün sessiz kalması halinde, itiraz reddedilmiş sayılır.

Vatandaşlık Başvurusunun Reddine Karşı İptal Davası

Vatandaşlık başvurusunun reddi kararına karşı, idare mahkemesinde iptal davası açma imkanı da bulunur. İtiraz yolu tüketildikten sonra dava açılabileceği gibi doğrudan da bu yola başvurulabilir. Dava dilekçesinde, ret kararının hangi yönden hukuka aykırı olduğu ileri sürülmelidir. Dava açmak için öngörülen süre ise kararın tebliğinden itibaren 60 gündür.

Ret kararına karşı önce itiraz yolu tercih edilirse dava süresi durur. İtirazdan sonuç alınamadığı takdirde, dava süresi kaldığı yerden işlemeye devam eder. İtiraz ve iptal davası süreçleriyle ilgili bilinmesi gereken tüm detayalar, “Türk vatandaşlığı başvurusunun reddine itiraz ve iptal davası” yazımızda yer almaktadır.

Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır Vatandaşlık Kazanmanın Eşe ve Çocuklara Etkisi

Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılmasının Eşe ve Çocuklara Etkisi

Türk vatandaşlığının sonradan kazanılmasının eşe ve ergin olan çocuğa herhangi bir etkisi olmaz. Dolayısıyla, bu kişilerin vatandaşlık durumlarında bir değişiklik olmaz.

Ancak çocuk ergin değilse anne babasından birinin veya her ikisinin vatandaşlık kazanma durumundan etkilenir. Burada çeşitli ihtimaller söz konusudur. Aşağıda, bu ihtimaller listelenmiştir.

  • Anne ve baba birlikte vatandaşlık kazanmış ise çocuk da vatandaşlık kazanır.
  • Anne babadan biri vatandaşlık kazanmışsa çocuk, vatandaşlık almayan diğer ebeveynin muvafakati ile vatandaşlık kazanabilir. 
  • Eşin muvafakat etmemesi halinde, ana veya babanın mutat meskeninde bulunan hakime başvurulabilir.
  • Velayeti kendisinde bulunmayan ebeveyne bağlı olarak çocuk vatandaşlık kazanamaz.
  • Anne veya babadan biri ölmüş diğeri vatandaşlık almış ise çocuk da vatandaşlık kazanır.
  • Eğer çocuk evlilik içinde doğmamışsa annenin vatandaşlık kazanması halinde çocuk da vatandaşlık kazanır.

Türk Vatandaşlığından Çıkma

5901 sayılı Kanun uyarınca, Türk vatandaşı olan kişilere vatandaşlıktan çıkma imkanı tanınmıştır. Fakat bunun için kişinin, başka bir devletin vatandaşlığını kazanacak olması gerekir. Aksi takdirde bu talep reddedilir.

Vatandaşlıktan çıkma izniyle çıkmış olan kişilere, talepte bulunmaları halinde mavi kart verilir. Konuyla ilgili tüm hususlar, “Türk vatandaşlığından çıkma” yazımızda ele alınmıştır.

Türk Vatandaşlığının İptali

Türk vatandaşlığının iptaline neden olabilecek çeşitli durumlar mevcuttur. Özellikle başvuru şartlarının ortadan kalkması veya baştan itibaren hiç mevcut olmadığının belli olması ya da sahte evrakla başvuruda bulunulması durumları, örnek olarak gösterilebilir.

İptal kararına karşı, duruma göre itiraz etme ve iptal davası açma yoluna başvurulabilir. Vatandaşlığın iptali nedenleri ve iptal sonrası sürecin işleyişiyle ilgili ayrıntılı bilgi, “Türk vatandaşlığının iptali” yazımızda bulunmaktadır.

Sonuç

Türk vatandaşlık başvurusu, birçok farklı gerekçeyle yapılabilir ve her başvuru türü bakımından özel belgeler ve prosedürler gündeme gelir. Bu hususlarda herhangi bir ihmal gösterilmesi veya hata yapılması halinde, süreç uzayabileceği gibi başvuru reddedilebilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına, uzman yabancılar avukatına danışmakta yarar vardır.