Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle tayin talep eden memurlar tarafından sık sorulmaktadır. Gerek idareye itiraz gerekse idare mahkemesinde iptal davası açmak için doğru hukuki zeminde adım atılmalıdır.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Nedir?

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, memurun kendisi veya yakınlarının sağlık sorunları nedeniyle görev yaptığı yerden başka bir yere tayin talep etmesi ve bu talebin ilgili kurum tarafından reddedilmesi halinde gündeme gelen hukuki yoldur.

Tayin talebi reddedilen memur, ret kararının iptal edilebilmesi için idare mahkemesinde iptal davası açabilir. Bu noktada, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uygulanır.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddi Hakkında Hukuki Düzenleme

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddi hakkında hukuki düzenleme, 657 sayılı DMK m. 72 ve Devlet Memurlarının Yer Değiştirmeleri Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik m. 13 hükümleridir.

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi, şu kişilerin sağlık problemleri nedeniyle ileri sürülebilir:

  • Memurun kendisi,
  • Memurun eşi,
  • Memurun anne babası,
  • Memurun bakmakla yükümlü olduğu çocukları,
  • Memurun yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşidir.

Yukarıda sıralanan kişilerden birinin sağlık durumu, tayin talebinde ileri sürülebilir. Fakat şu iki durumdan birinin somut olayda mevcut olması gerekir:

  • Kişinin hastalığının tedavisi, memurun görev yaptığı yerde mümkün olmamalıdır.
  • Memurun görev yaptığı yerin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceği, eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmelidir.

Görüldüğü üzere, memurun veya belirtilen yakınlarının sağlık problemlerinin olması tayin için tek başına yeterli bir sebep değildir. İlgili sağlık probleminin memurun bulunduğu yerde tedavi edilemiyor olması yahut bu ihtimalde kişinin sağlığının tehlikeye düşecek olması şartı aranır.

Buradaki tehlikenin varlığı da anca eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversiteden alınacak sağlık kurulu raporu ile ortaya konulabilir. Dolayısıyla, tayin talebi öncesinde atılması gereken adımlar ve hazırlanması gereken evraklar mevcuttur.

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebinin karşılanabilmesi için yukarıda belirtilen şartların tamamı sağlanmış olmalıdır. Aksi takdirde, memurun tayin talebi reddedilebilir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Süreç Nasıl İşler?

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, süreç sırasıyla şöyle işler:

  • Memur, sağlık durumu nedeniyle tayin talebinin haklılığını göstermek için gerekli olan belgeleri sisteme yükleyer ve tayin talebinde bulunur.
  • Memurun bağlı olduğu kurum, tayin talebini çeşitli gerekçelere dayanarak reddeder. Ret kararı memura tebliğ edilir.
  • Ret kararına karşı memur, dilerse önce bu karara karşı kendi kurumuna itirazda bulunur.
  • İtirazdan olumsuz netice alırsa veya 30 gün boyunca cevap alamazsa yahut itiraz yolunu hiç tercih etmezse tayin talebinin reddine karşı idare mahkemesinde iptal davası açar.
  • İdare mahkemesi, tayin talebinin reddine ilişkin işlemi ve davacı memurun hukuka aykırılık iddialarını inceler. İptal talebini değerlendirir. İşlemin iptaline karar verirse bunu kuruma tebliğ eder. Kurum tayin işlemlerini 30 gün içinde gerçekleştirir.
  • İdare mahkemesi, davacı memurun iptal talebini reddederek idarenin işlemini hukuka uygun bulursa karar taraflara tebliğ edilir. Memur, bu karara karşı istinaf kanun yoluna gidilebilir. 

Görüldüğü üzere, sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında birçok farklı ihtimal gündeme gelebilir. İdareye itiraz ve idare mahkemesinde iptal davası gibi iki farklı hukuki çare gündeme gelmektedir. Burada izlenecek yol doğru tespit edilmeli, süreç bu doğrultuda yürütülmelidir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Nedir?

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebinin Reddi Nedenleri Nelerdir?

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebinin reddi nedenleri, başlıca şunlardır:

  • Tayin için sağlık durumu ileri sürülen kimsenin, yönetmelikte belirtilen kişi grupları arasında olmaması,
  • Sağlık durumu ileri sürülen kişinin, memurun görev yaptığı yerde tedavisinin yapılmasının mümkün olması,
  • Sağlık durumu ileri sürülen kişinin tedavisinin memurun bulunduğu yerde yapılması halinde tehlike arz edeceğine dair sağlık kurulu raporu bulunmaması,
  • Memurun sağlık durumu nedeniyle tayin talebinin kanun ve yönetmelikte aranan genel şartlar bakımından uygun olmaması,
  • Tayini istenen bölgede herhangi bir personel açığı veya ihtiyacı olmaması,
  • Memurun vazifeli olduğu yerde kadro ve personel bakımından yeterli kişi olmaması,
  • Başvuru evraklarında ve usulünde hata yahut eksiklik olması,
  • İdari makamların takdir yetkisini ret yönünde kullanması gibi gerekçelerle, sağlık durumu nedeniyle tayin talebinin reddi gündeme gelebilir.

Tayin talebinin, yukarıda sıralananlar dışında ileri sürülebilecek farklı gerekçelerle de reddedilebileceği unutulmamalıdır. Bu konuda, idari makamların takdir yetkisi mevcuttur.

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddedilmiş olan memurun, ret kararına karşı başvurabileceği iki hukuki yol bulunmaktadır. Bunlar, idari makamlara itirazda bulunmak ve idare mahkemesinde iptal davası açmaktır.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddine Karşı İdareye İtiraz

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddine karşı, idareye itirazda bulunma imkanı mevcuttur.

Tayin talebinin reddine ilişkin kararın memura tebliğ edilmesiyle birlikte, bunu izleyen 60 gün içinde memurun kurumuna itirazda bulunma imkanı mevcuttur.

İtirazın yapılacağı merci, ret kararını veren makamın bir üst makamıdır. Eğer böyle bir hiyerarşik makam mevcut değilse ret kararını veren makamın kendisine itirazda bulunulur.

İtiraz dilekçesinde, memurun sağlık durumu nedeniyle ileri sürdüğü tayin talebinin gerekli şartları taşıdığı ileri sürülür. İdarenin ret kararını geri alarak tayini sağlaması talep edilir. Bu noktada, talebin haklılığını gösteren evraklara da dilekçede yer verilir.

İtiraz dilekçesini alan makam, memurun dilekçesini ve evraklarını inceleyerek ret kararını gözden geçirir. İtirazı kabul ederek tayini gerçekleştirebileceği gibi memurun itirazını reddetme ihtimali de mevcuttur.

İdare, memurun itirazı karşısında 30 gün boyunca sessiz kalırsa zımni ret söz konusu olur ve itiraz reddedilmiş sayılır. Bu şekilde zımnen ya da açıkça idare itirazı reddederse memurun başvurabileceği hukuki yol, idare mahkemesinde iptal davası açmaktır.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, idarenin ret kararının hukuka aykırı olduğunu düşünen memurun başvurabileceği yoldur. Bu davanın türü, idare mahkemelerinde açılan iptal davasıdır.

Tayin talebi reddedilen memura, öncelikle bu karar tebliğ edilir. Sonrasında, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 60 gün içinde iptal davası açma imkanı doğar.

Dava süresi olan 60 gün içinde, memur doğrudan iptal davası açabileceği gibi önce idareye itirazda bulunup bundan netice alamadığı takdirde de dava açabilir. Dolayısıyla, idare itiraz zorunlu bir başvuru yolu değildir.

İptal davasının açılacağı mahkeme, memurun görev yaptığı yerde bulunan idare mahkemesidir. Dava dilekçesinin bu mahkemeye sunulmasıyla birlikte dava açılmış olur. Dilekçede, sağlık durumu ve tayin şartlarının sağladığını gösteren her türlü bilgi ve belgeye yer verilir.

İdare mahkemesi, yapacağı incelemeler neticesinde memurun talebinin haklı olup olmadığını değerlendirir ve idarenin işlemi hakkında karar verir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Nasıl Açılır?

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasını Açma Süresi

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasını açma süresi, memura ret kararının tebliğ edildiği günü izleyen 60 gündür. Unutulmamalıdır ki bu süre hak düşürücü niteliktedir ve süre dolduğu anda dava açma hakkı ortadan kalkar.

Memur doğrudan iptal davası açmak yerine dilerse 60 günlük dava süresi içinde önce idareye itirazda bulunmayı da deneyebilir. Bu durumda, dava açma süresi donar ve itirazın reddedilmesiyle veya idarenin 30 gün sessiz kalmasından ötürü zımni ret sayılmasıyla birlikte kalan dava süresi işlemeye devam eder.

Örneğin tayin talebinin reddine ilişkin kararın memura tebliğ edilmesinden itibaren 22. gün memur itirazda bulunmuş olsun. Bu durumda 60 günlük dava süresi donar. İdare 30 gün sessiz kalırsa veya daha kısa süre zarfında memurun itirazını reddederse bunu izleyen 38 gün içinde iptal davası açılabilir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Yürütmenin Durdurulması

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, yürütmenin durdurulması imkanı akla gelmektedir. Yürütmenin durdurulması, iptali istenen bir işlem sanki hiç yapılmamış gibi kişinin hayatına devam etmesine imkan tanır.

Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, iptali istenen işlem sonucu gerçekleşecek durumun telafisi güç veya imkansız olmalı ve uygulanmakla etkisi tükenecek bir işlem söz konusu olmalıdır.

Memurun sağlık durumu nedeniyle tayin talebinin reddedilmesi, bu kapsamda ele alınması zor bir husustur. Dolayısıyla, bu dava kapsamında yürütmenin durdurulması söz konusu olmaz.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Usulden Reddedilirse Ne Olur?

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası usulden reddedilirse, ret sebebinin ne olduğuna göre davacıya ilgili eksikliği tamamlaması için süre verilir veya dava direkt usulden reddedilir.

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, başlıca usulden ret nedenleri ve sonuçları şunlardır:

  • Yargılama harçları ve posta giderlerinde eksiklik olması durumunda, dosya incelenmez. Dilekçe reddedilir ve eksikliğin tamamlanması için 30 gün süre verilir.
  • Dava, görevli mahkeme olan idare mahkemesinde değil adli yargıda açılmışsa reddedilir. Bu durumda, 30 gün içinde idare mahkemesinde dava açılmalıdır.
  • Dava dilekçesinde eksiklikler bulunursa mahkeme eksiklerin tamamlanması için 30 gün süre verir. Bu süre zarfında eksikler tamamlanmazsa dava usulden reddedilir.
  • Davacı, dava açma ehliyetine sahip değilse dava reddedilir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
  • Dava, süresinde açılmamışsa usulden reddedilir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
  • Dava dilekçesinde husumet doğru şekilde yöneltilmemişse dava usulden reddedilir. Örneğin idari dava, kurum aleyhine açılabilir. İdari davanın davalısı gerçek kişi olamaz. Bu durumda dava reddedilir. Ret kararına karşı istinaf yoluna başvurma imkanı da mevcuttur.

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası bakımından gündeme gelebilecek başlıca usulden ret nedenleri, yukarıda sıralanmıştır. Bu tür durumlarda, hem zaman kaybı hem de masraf gündeme gelecektir. Dolayısıyla, bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına süreç doğru hukuki zeminde yürütülmelidir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasını Kazanan Kişi Ne Yapmalıdır?

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasını kazanan kişi, ilk etapta kararın idareye tebliğ edilmesini beklemeli ve sağlık durumunu ileri sürerek tekrar tayin talebinde bulunmalıdır.

Mahkeme kararını tebliğ alan idare, istinaf yoluna gidecek olursa istinaf süreci başlar. Aksi ihtimalde idare, mahkeme kararının kendisine tebliğini izleyen 30 gün içinde kararın gereğini yerine getirmelidir.

Buradan da anlaşılmaktadır ki 30 gün içinde idare ya memurun tayin talebini yerine getirecek ya da istinaf kanun yoluna gidecektir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında İstinaf ve Temyiz

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, memurun talebi reddedilir ve idarenin işlemi iptal edilmezse öncelikle karar taraflara tebliğ edilir.

Talebi mahkemece reddedilen memur, kararın tebliğini izleyen 30 gün içinde istinaf yoluna gidebilir. İstinaf dilekçesinin verileceği mahkeme, davayı reddeden mahkemedir. Sonrasında dosyayı inceleyecek olan merci ise bölge idare mahkemesidir.

İstinaf dilekçesinde, ilk derece mahkemesinin ve memurun bağlı olduğu idarenin kararlarının neden hukuka aykırı olduğu gerekçeleriyle izah edilir Sağlık durumu nedeniyle ileri sürülen tayin talebinin haklılığı, hukuki zeminde ileri sürülür.

Bölge idare mahkemesinin kararı ise kesin niteliktedir ve bu karara karşı Danıştay’da temyiz yoluna gitme imkanı yoktur.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Şartları Nelerdir?

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Ne Kadar Sürer?

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, 6 ay ila 1 yıl arasında sürer.

Fakat yargılama sürecinde gündeme gelecek incelemelere ve yaşanacak evrak trafiğine göre dava süresi daha kısa veya uzun olabilir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Avukatlık Ücreti ve Dava Masrafları Ne Kadardır?

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında dava masrafları, 2025 yılı için ortalama 3.000 TL’dir.

Fakat yargılama sürecine göre dava masraflarının artması veya azalması gündeme gelebilir. 

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında avukatlık ücreti ise resmi tarifeler ve somut olayda yapılması gereken işlemler birlikte değerlendirilerek taraflar arasında serbestçe kararlaştırılır.

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası ile ilgili yazımızda belirtilen temel hususlar, aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddine İtirazKararı veren makamın bir üst makamına, yoksa kararı veren idareye yapılır.
İtiraz Süresi60 gün
Sağlık Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Görevli Mahkeme
İdare mahkemesidir.
Yetkili MahkemeMemurun görev yerindeki mahkemedir.
Dava Açma Süresi60 gün
DavacıTayin talebi reddedilen memurdur.
DavalıTayin talebini reddeden idaredir.
Yürütmenin DurdurulmasıBu davada uygulama alanı zordur.
İstinafİstinaf imkanı mevcuttur. Süresi 30 gündür.
TemyizTemyiz imkanı mevcut değildir.
Dava MasraflarıYaklaşık 3.000 TL’dir. Fakat değişiklik gösterebilir.
Mahkemenin Verebileceği KararlarDavayı kabul ederek idarenin ret kararını iptal edebilir veya davayı reddedebilir.

Sonuç

Sağlık durumu nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası ve idareye itiraz süreci, görüldüğü üzere birçok farklı teknik detaya sahiptir. Dolayısıyla, hukuki taleplerin ve itirazların doğru zeminde ileri sürülmesi gerekir. Aksi takdirde, olumsuz netice alma riski artabilir. Bu nedenle, uzman idare hukuku avukatından destek almakta yarar vardır.