olum-izni

Ölüm İzni Kaç Gündür?

Ölüm izni kaç gündür sorusunun cevabı izin talep eden kişinin işçi mi memur mu olduğuna göre değişecektir. Memurlar için ölüm izni 7 gün, işçiler içinse 3 gündür. Ancak bu iznin kullanılabilmesi için mutlaka ölen yakının kanunda sayılan kişilerden olması gerekir. Ayrıca izin talep eden kişinin, bu izne dair ilgili merciye bir izni dilekçesi sunması gerekir.

Özel Sektör Ölüm İzni Kaç Gündür?

Özel sektör ölüm izni 3 gündür. Özel sektör ölüm izni, mazeret izni türünde ve ücretli izin niteliğindedir. Dolayısıyla bu izin günlerinde işçi çalışmış sayılacağından herhangi bir ücret kesintisi olmaz. 

Özel sektör ölüm izni İş Kanunu Ek Madde 2’de şu şekilde düzenlenmiştir:

“İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.”

657 s.k. Memur Ölüm İzni Kaç Gündür?

657 s.k. memur ölüm izni 7 gündür. Ölüm izni, mazeret izni türünde ve ücretli izin niteliğindedir. Dolayısıyla bu izin günlerinde memur çalışmış sayılacağından herhangi bir ücret kesintisi olmaz. 

657 s.k. memur ölüm izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.104/B’de şu şekilde düzenlenmiştir:

“Memura (…) kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.”

Ölüm İzni Nedir?

Ölüm izni, işçi veya memura ailesinden birinin vefatı halinde belirli bir süre ile çalışmama hakkı verilmesidir. Bu tür durumlarda işçi veya memur mazeretli sayılacak ve kendisine işe gelmeme hakkı tanınacaktır.

DİKKAT: Ölüm izni kanunen mazeret izni sayılır. Dolayısıyla bu izin yıllık izinden düşmeyecektir. Ayrıca ölüm izni yıllık izne veya tatile denk gelirse yıllık izin ek olarak uzatılmayacaktır. 

Ölüm İzni Ne Zaman Kullanılır? → Bu izin hakkı, kanunda sayılan kişilerden birisinin ölmesinden sonra kullanılır. Yani öncesinde böyle bir hak kullanmak mümkün değil. Tabi başka isim altında başka izinler söz konusu olabilir.

Ölüm İzni Ne Zaman Başlar? → Yukarıda bahsettiğimiz kişilerin ölmesi ile başlar. Onun haricinde bu saydığımız kişilerin yoğun bakımda olması, ölüm döşeğinde olması, izin hakkının başlayabilmesi için yeterli değildir. Tabi o tür durumlarda başka izinlerin alınması da mümkündür.

olum-izni-nedir

Ölüm İzni Kimlere Verilir?

Ölüm izni, işçinin anne veya babasının, eşinin, kardeşinin ya da çocuğunun vefat etmesi halinde işçiye verilir.

Ölüm izni, memurun annesinin, babasının, kayınbabasının, kayınvalidesinin, eşinin, kardeşinin ya da çocuğunun ölmesi halinde memura verilir.

Görüldüğü üzere ölüm izni kimlere verilir sorusunun cevabı, yakını ölen kişinin işçi mi yoksa memur mu olduğuna göre değişkenlik gösterecektir. Zira, işçilerin ve memurların mazeret izinlerinden olan ölüm izinleri farklı kanunlarda düzenlenmiştir. Bu bağlamda hangi kişilerin ölümü halinde işçiye izin verileceği de değişmektedir.

2. Derece Akraba İçin Ölüm İzni Var Mıdır?

2.derece akraba için ölüm izni yoktur. 2.derece akrabalar kardeş, dede, nine ve torunlardan oluşur. Bu kişiler kanunda sayılan kişilerden olmadığından, bu kişilerin ölümü halinde izin verilmez.

Ölüm İzni Nasıl Kullanılır?

Ölüm izni, çalışanın yakınının vefatını bildiren ve bu sebeple ölüm izni talep ettiği dilekçesinin ilgili merciye sunulmasıyla kullanılır. Bu dilekçede ölen kişi, ölen kişinin yakınlığı ve izin talebi açıkça belirtilmelidir. Sonrasında talep dilekçesi ilgili merciye verilmeli ve dilekçe sunulduğuna dair tebliğ evrakı/alındı belgesi de alınmalıdır.

Görüldüğü üzere bu tarz mazeret izinlerinin dilekçeleri özenle ve hukuki zeminde hazırlanmalıdır. Aksi halde işçi veya memur için talep edilen izinler verilmeyebilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir iş hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Ölüm İzni Ücretli Midir?

Ölüm izni ücretlidir. Yani ölüm izni mazeret izni türünde ve ücretli izin niteliğindedir. Dolayısıyla bu izin günlerinde kişi çalışmış sayılacağından herhangi bir ücret kesintisi olmaz. 

Ölüm İzni Verilmezse İşçi Ne Yapabilir?

Ölüm izni verilmezse işçi, haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir. Haklı nedenle sözleşmesini feshettiği için bir yıldan uzun süre çalışması varsa kıdem tazminatı alabileceği gibi varsa diğer hakları olan ücret alacağı, fazla mesai, yıllık izin, AGİ gibi haklarını da aynı davada talep edebilir. Yalnızca ihbar tazminatı talep edemez.

Ancak izin vermeyen işverenden bu izni mutlaka yazılı talep etmek işçinin mahkeme aşamasında lehine olacaktır. İşverene “… yakınımın … tarihinde vefat etmesi üzerine kanunen hakkım olan … gün izin hakkımın tarafıma verilmesini talep ediyorum” şeklinde bir yazı ile başvurması, bu başvuruya dair işverenden tebliğ/alındı evrakı benzeri bir evrak alması bunu alamıyorsa noterden ihtarname çekmesi uygun olacaktır.

İşçinin haklı nedenle sözleşmeyi feshetmesi hususunda ayrıntılı bilgiler içeren “işçinin haklı feshi ve fesih sebepleri” başlıklı yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sonuç

Ölüm(vefat) izni kaç gündür sorusunun cevabı, yakını ölen kişinin işçi mi yoksa memur mu olduğuna göre değişkenlik gösterir. Zira memurlar ve işçilerin haklarını düzenleyen kanunlar farklı olduğundan izin süreleri de farklıdır. İşçiler için ölüm(vefat) izni 3 gün, memurlar içinse 7 gündür. Ancak bu izinler için mutlaka usulüne uygun bir dilekçe sunulmalıdır. Dolayısıyla dilekçe hazırlanmadan önce hakların tam olarak kullanılabilmesi için alanında uzman bir iş hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.