Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi

Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi

Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi durumunda ev sahibinin, konut dokunulmazlığının ihlali suçunu işlemeden, adli yollara başvurarak eve giriş yapması gerekir.

Kiracının Habersiz Evi Terk Etmesi Halinde Ev Sahibi Eve Girebilir Mi?

Kiracının habersiz evi terk etmesi halinde ev sahibi eve giremez. Ev sahibinin herhangi bir izin olmadan eve girmesi, konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturur. Çünkü ev sahibi, kira sözleşmesini imzalamakla birlikte konutu kullanma hakkını kiracıya devretmektedir. Dolayısıyla, kiracı evi terk etmiş olsa da sözleşme devam ettiği için eve girilemez. Fakat kiracı sözleşmeyi feshettiğini belirterek evi terk etmişse bu durumda eve girilebilir.

Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi Halinde Ne Yapılabilir?

Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde, kira bedeli de ödenmeyeceği için bu bedellere dayanarak tahliye talepli icra takibi başlatılmalıdır. 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenlenen bu yol ile öncelikle tahliyenin yapılması, akabinde ise ödenmemiş kira bedelinin tahsili mümkün olacaktır. Zira kiracı evde bulunmasa bile, icra takibi sürecinde resmi makamlar devreye girecektir.

Ancak önemle belirtmek gerekir ki kiracı kira bedelini ödüyorsa ve evde bulunmuyorsa ev sahibinin sırf bu sebepten eve girme veya evin kilidini değiştirme hakkı bulunmamaktadır. Zira kira ilişkisi devam ederken konutu kullanma hakkı kiracıya aittir. Kira ilişkisi devam ederken kiracının evde bulunmadığı (yazlığa, misafirliğe, tatile gittiği) durumda ev sahibinin eve girmesi, konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturacaktır. 

Ayrıca kiracının  kirayı ödemeden evi terk etmesi halinde, kira borcunun devam edeceği bilinmelidir. Örneğin; sözleşmenin 5. ayında evi terk eden kiracının borcu, ödemediği her ay eklenerek artacaktır. Bu nedenle, ev sahibinin sadece tahliye hakkı değil alacak hakkı da ortaya çıkacaktır. (Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2016/4684 E. 2016/3994 K.)

Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde her ne kadar en pratik çözüm tahliye talepli icra takibi olsa da atılabilecek başka bir adımın mevcut olup olmadığı değerlendirilebilir. Farklı tahliye nedenlerinin de mevcut olması halinde, süreç daha kısa şekilde tamamlanabilir. Konuyla ilgili, tüm tahliye nedenlerinin yer aldığı “kiracı nasıl çıkarılır – kiracının tahliyesi” yazımıza göz atabilirsiniz.

Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi

Evi Terk Eden Kiracının Evde Eşyalarını Bırakması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi ve evde eşyalarını bırakması durumunda, kiracı kira bedelini ödemediği takdirde tahliye talepli icra takibi başlatılmalıdır. Bu yolla icra süreci başlayacağı için, resmi makamlarca kiracının tahliyesi sağlanabilecek ve evdeki eşyalar da çıkartılabilecektir. 

Ancak ev sahibi, kesinlikle kendi başına evde bulunan eşyaları dışarıya atmamalı veya bunlara zarar vermemelidir. Zira kira ilişkisi sürdüğü müddetçe, ev sahibinin kendi başına eve girmesi konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturacağı gibi eşyaları atması veya eşyalara zarar vermesi de mala zarar verme suçunu oluşturacaktır. Ayrıca, ortaya çıkan zararın tazmin edilmesi de gerekecektir.

Tüm bu sebeplerden ötürü, hem icra yoluna başvururken usul işlemlerinin doğru yürütülmesi hem de suç teşkil eden herhangi bir eylemde bulunulmaması gerekir. Tüm bu riskler birlikte değerlendirildiğinde, sürecin her aşamasında uzman gayrimenkul avukatına başvurulması faydalı olacaktır. 

Kiracının Evi Terk Ettiğinin Tespiti

Kiracının evi terk ettiğinin tespitinin mahkemece yapılması, uygulamada bilinenin aksine hukuken mümkün değildir. Bu anlamda ev sahibi, kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde tahliye talepli icra takibi başlatmalıdır. Bunun dışında, hukuken böyle bir tespit yapılması veya eve girilmesi söz konusu olamaz.

Kiracının Evi Terk Etmesi Halinde Tutanak

Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde tutanak tutulması, tahliye için herhangi bir fayda sağlamayacağı gibi konut dokunulmazlığı hakkı gereği hukuki mümkün de değildir. Yukarıda belirtilen nedenlerle eve girilemediği için, buna ilişkin herhangi bir tutanak düzenlenmesi de mümkün değildir. 

Ayrıca kiracının evi kullanılmaması, kira sözleşmesinin ihlal edildiği anlamına gelmemektedir. Ancak evi terk eden kiracı kirayı ödemezse tahliye talepli icra takibi başlatılarak kiracı tahliye edilebilir. 

Sonuç

Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi durumunda, yapılması gereken birçok usul işlemi mevcuttur. Ayrıca yazıda belirtildiği üzere, konut dokunulmazlığını ihlal veya mala zarar verme suçlarının oluşma ihtimali de gündeme gelmektedir. Anılan sebeplerden ötürü, alanında uzman bir gayrimenkul avukatından yardım alarak hareket etmek faydalı olacaktır.