isciye-maasinin-surekli-gec-odenmesi

İşçinin Maaşının Sürekli Geç Ödenmesi

İşçinin maaşının sürekli geç ödenmesi, işçiye maaşının sözleşmede belirlenen gğünde veya kanunda belirtilen sürelerde ödenmemesidir. Maaşı geç ödenen işçi, iş görmekten kaçınabilir veya iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Usulüne uygun olarak yapılacak fesihte işçi kıdem tazminatı dahil olmak üzere diğer tüm işçi alacaklarını talep edebilir.

Maaş Ödeme Zamanı Konusunda Kanuni Düzenleme

Maaş ödeme zamanı konusunda kanuni düzenleme TBK m.406’dır. İlgili hükme göre işçinin maaşı her ayın sonunda ödenir. 

Maaş ödeme zamanı TBK m.406’da şu şekilde düzenlenmiştir:

“Aksine âdet olmadıkça, işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir. Ancak, hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle daha kısa ödeme süreleri belirlenebilir.”

İşçinin Maaşı Sürekli Geç Ödenebilir mi?

İşçinin maaşı sürekli geç ödenemez. Çünkü işçinin maaşının ödenmemesi İş Kanunu m. 24 uyarınca haklı fesih sebebidir.

İşçinin maaşının ödenmemesi sonucu işçiye haklı fesih imkanı veren İş Kanunu m.24 şu şekilde düzenlenmiştir:

“(…) işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

  • İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, 
  • Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.”

Uygulamada Yargıtay’ın görüşüne göre de işçinin maaş ödemeeri incelenmeli ve ücret ödemelerindeki düzensizliğin fesih tarihine kadar temadi bir şekilde devam ettiği tespit edilirse haklı sebeple feshin gündeme geleceği ifade edilmektedir. (Yargıtay 9.HD., 24.10.2016, E:2015/5096 K:2016/18378)  

İşçinin Maaşının Sürekli Geç Ödenmesi Nedeniyle Haklı Fesih

İşçinin maaşının sürekli geç ödenmesi nedeniyle, işçinin sözleşmeyi haklı nedenle derhal fesih imkanı bulunmaktadır. Bu noktada işverence ücretin ödenmemesi, eksik ödenmesi veya geciktirilerek ödenmesi haklı nedenle fesih sebebidir. 

İşçinin maaşının sürekli geç ödenmesi nedeniyle haklı fesih imkanını kullanabilmesi için işçinin gecikmeyi öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü içinde fesih hakkını kullanması gerekir. Bu şekilde işçi kıdem tazminatına da hak kazanacaktır. Ancak bu süre geçirilirse geç ödenen maaş için fesih hakkı ortadan kalkar. Bu durumda yeni maaş için geç ödeme yapılırsa ancak o zaman tekrardan fesih hakkı doğacaktır.

İşçinin maaşının sürekli geç ödenmesi nedeniyle haklı fesih imkanını kullanması gereken süre İş Kanunu m.26’da şu şekilde düzenlenmiştir:

“(…)fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz.”

DİKKAT: Bir işyerinde sürekli ve düzenli biçimde maaşlar ödeniyor ancak sadece istisnai olarak geç yatırılan bir ücret varsa işçinin fesih hakkını kullanması dürüstlük kuralına aykırı olacaktır. Ancak maaş ödemelerindeki gecikme belirli bir seviyeye ulaşmışsa veya işçinin maaşının sürekli geç ödenmesi söz konusuysa o zaman fesih hakkı kullanılarak alacaklar talep edilebilir.

İşçinin maaşının sürekli geç ödenmesi nedeniyle işçi iş görmekten kaçınabilir veya iş sözleşmesini feshedebilir. Ancak tüm bu hususların mutlaka kanunen belirlenen usule uygun şekilde yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde söz konusu başvurulardan olumsuz sonuçlar alınabilir veya alacak haklarına geç ulaşılabilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir iş hukuku avukatına danışılması önerilir.

iscinin-maasinin-surekli-gec-odenmesi

Maaşı Sürekli Geç Ödenen İşçi Neler Talep Edebilir?

Maaşı sürekli geç ödenen işçi şunları talep edebilir:

  • İş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alacağı,
  • İş sözleşmesini feshederek yıllık izin alacakları,
  • İş sözleşmesini feshederek fazla mesai alacağı,
  • İş sözleşmesini feshederek ücret alacakları,
  • İş sözleşmesini feshederek hafta tatili ücretleri,
  • İş sözleşmesini feshederek genel tatil süreleri için doğan alacaklar, talep edilebilir.

Maaşı Sürekli Geç Ödenen İşçinin Yapması Gerekenler Nelerdir?

Maaşı sürekli geç ödenen işçinin yapması gerekenler şunlardır:

  • İş sözleşmesini feshederek, işverenden kıdem tazminatı talep etmek,
  • İş sözleşmesini feshederek, kıdem tazminatı, yılık izin alacakları, fazla mesai alacakları, hafta tatili ücretleri, genel tatil ücretleri gibi alacak haklarını talep etmek,
  • Maaş ödememe süresi mücbir bir sebep olmaksızın 20 günü geçmişse, fesih hakkı yerine iş görmekten kaçınma hakkını kullanmak,

Davada İspat ve İspat Yükü

İşçinin maaşının sürekli geç ödenmesi nedeniyle haklı fesihte ispat yükü davacıda yani işçi tarafındadır. Dolayısıyla işçi, haklı nedenle sözleşmeyi feshetmesine neden olan geç ödeme veya ödemeleri ispatlamalıdır.

İş Davası Avukatlık Ücreti ve Masrafları

İş davası avukatlık ücreti, genellikle dava sonucunda elde edilecek parasal miktarın %15’i ila %25’i arasında olacak şekilde belirlenir. Belirtilen yüzdelik içinde kalmak koşuluyla belirlenecek oran, müvekkil ve avukat arasındaki anlaşmaya ve alacağın miktarına göre değişkenlik gösterecektir.

İş davası masrafları ise yaklaşık olarak 4.000 TL’dir.

İş Davası Ne Kadar Sürer?

İş davası ortalama 1 sene sürer. 

Sonuç

İşçinin maaşının sürekli geç ödenmesi nedeniyle işçi iş görmekten kaçınabilir veya iş sözleşmesini feshedebilir. Ancak tüm bu hususların mutlaka kanunen belirlenen usule uygun şekilde yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde söz konusu başvurulardan olumsuz sonuçlar alınabilir veya alacak haklarına geç ulaşılabilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir iş hukuku avukatına danışılması önerilir.