Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı (Savcılık Şikayeti ve Para İadesi)

Görev yap para kazan dolandırıcılığı; kişilerin sisteme küçük meblağlarda para yatırıp sonunda büyük maddi kayıplar yaşadığı dolandırıcılık yollarındandır. Görev yap para kazan dolandırıcılığı ile her gün binlerce kişiye ulaşılmakta ve mağdur edilmektedir. Bu dolandırıcılık yöntemiyle kaybedilen maddi varlıkların en kısa sürede iadesi hukuki yollara başvurulmasıyla mümkündür. Başvurulacak yolun doğru tespit edilmesi ve hukuka uygun yürütülmesi, olumlu sonuç alabilmek adına önemli olan noktalardandır.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı Nasıl Yapılmaktadır?

Görev yap para kazan dolandırıcılığı Instagram, Telegram, Tiktok gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden yayınlanan iş ilanlarıyla yapılmaktadır. 

Yayınlanan iş ilanlarında, Trendyol gibi satış uygulamaları üstündeki ürünlere yorum atılması yahut ürünlerin beğenilmesi gibi görevlerin yerine getirilmesi ile kazanç sağlanacağı belirtilmektedir. Pasif ek gelir taahhütüyle insanların kandırıldığı bu dolandırıcılık yoluna başlarken kişilerden küçük meblağlarda depozito paraları talep edilmektedir.

Verilen görev yerine getirildikten sonra ödenen depozito fazlasıyla mağdurun hesabına geri yatırılmaktadır. Yapılan görevler ardından mağdurun banka hesabına düzenli olarak ödeme yapılmasıyla güven kazanılmaktadır. Mağdurun sisteme güvenmesinin ardından yeni görevler için daha yüksek depozito bedeli talep edilmektedir.

Bu esnada Telegram grupları kurularak binlerce kişinin sisteme dahil olduğu gösterilmekte ve güven aşılanmaktadır. Kurulan Telegram ve WhatsApp gruplarında düzenli olarak görevler paylaşılmakta ve görevleri yerine getirip kazanç sağladığını iddia eden kişiler tarafından içerikler yayınlanmaktadır.

Mağdurlar, sistemde biriken kazançlarını çekmek istediklerinde ise yeni VIP görevler ileri sürülmekte yahut banka masrafı çıktığı söylenerek yeniden para yatırılması talep edilmektedir.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı Para İadesi Nasıl Alınır?

Görev yap para kazan dolandırıcılığı para iadesi; asliye hukuk mahkemelerinde tazminat davası açarak ve ilamsız icra yoluna başvurarak alınır.

Başvurulacak icra ve dava süreçlerinin devamında, borçlunun mal kaçırma riskinin önüne geçmek için ihtiyati haciz kararının alınması mümkündür. İhtiyati haciz, dava ve icra yollarına başvurmadan önce talep edilebileceği gibi bu yollara başvurduktan sonra da talep edilebilen bir uygulamadır.

İhtiyati Haciz

İhtiyati haciz, alacaklının borçlunun mal varlığı üzerinde tedbir uygulanmasını sağlamak için mahkemeden talep edebileceği bir yargı yoludur. Mağdurların, görev yap para kazan dolandırıcılığı sonucunda uğradığı maddi zararın tahsilini güvence altına almak adına ihtiyati haciz talep etmesi mümkündür. İhtiyati haciz hukuki yoluna başvururken uygulanacak hukuki prosedür genel olarak şöyledir:

  • Uyuşmazlık konusunda yetkili icra mahkemesine hitaben yazılan dilekçe ile ihtiyati haciz talebinde bulunulmaktadır,
  • Uygulamada mahkeme tarafından, ihtiyati haciz kararının verilmesi için genellikle %10-15 oranında bir teminat yatırılmasını talep edilebilmektedir. Bu durumda, verilen süre içinde talep edilen teminat bedelinin mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir,
  • Mahkemeye sunulan ihtiyati haciz talebinin kabul edilmesi halinde, borçlunun tüm mal varlığına haciz konularak işlem yapması engellenmekte ve böylelikle alacak güvence altına alınmaktadır.
  • İhtiyati haciz kararının geçerliliği açısından, karar tarihinden itibaren 10 gün içinde haczin infazı talep edilmesi ve karar tarihinden itibaren 7 gün içinde icra yahut dava yollarına başvurulması gerekmektedir.

İhtiyati haciz kararının en kısa sürede alınabilmesi ve borçlunun mal varlığına haciz konulabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mahkemeye sunulacak dilekçedir. Hazırlanan dilekçenin hukuka uygun, somut olayı açıklayıcı ve doğru delillerle desteklenmiş olması oldukça önemlidir. Uygulamada nitelik açısından yetersiz dilekçelerle yapılan ihtiyati haciz başvurularının yüksek oranda reddedildiği görülmektedir.

İlamsız İcra Takibi

İlamsız icra takibi, mahkeme kararı olmaksızın doğrudan icra daireleri aracılığıyla yürütülen ve alacağın tahsil edilebildiği bir hukuki yoldur. İlamsız icra takibine başvurulmasının kararlaştırılması halinde, uygulanacak hukuki prosedür genel hatlarıyla şöyle sıralanmaktadır:

  • Öncelikle, uyuşmazlıkta yetkili icra dairesi tespit edilerek başvuru yapılmakta ve ilamsız icra takibi başlatılmaktadır.
  • Yapılan başvurunun ardından, yetkili icra dairesi tarafından, borç miktarı, ödenmesi gereken süre, borca itiraz usulü gibi bilgilerin yer aldığı bir ödeme emri düzenlenmekte ve borçlunun adresine tebliğ edilmektedir.
  • Borçlu tarafından, ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde itiraz sunulmaması halinde, icra takibi kesinleşmekte ve haciz aşamasına geçilmektedir. 
  • Borçlunun ödeme emrinde yazılı borca itiraz etmesi halinde, alacaklı tarafından, itirazın kaldırılması davası gibi hukuki yollara başvurulması ve icra takibinin kesinleşmesi için sürecin devam ettirilmesi gerekmektedir.
  • Haciz aşamasında, borçlunun banka hesapları ve mal varlığı üzerinden tahsilat yapılarak alacak dava açılmaksızın temin edilmektedir.

Görev yap para kazan dolandırıcılığına ilişkin ilamsız icra takibi uygulamasında, dolandırıcıların sahte kimlik veya adres kullanması nedeniyle tebligatın yapılamaması, usulen tebligat gerçekleşmiş sayılması ve icra takibinin kesinleşmesinin söz konusu olduğu görülmektedir.

Tazminat Davası

Tazminat davası, görev yap para kazan dolandırıcılığı sonucu uğranılan maddi ve manevi zararların tazmini amacıyla başvurulabilecek hukuki yollardan bir diğeridir. Tazminat davası yolunda, yetkili asliye hukuk mahkemesine dilekçe ile başvurularak zararın giderilmesi talep edilmektedir.

Dava dilekçesinin fiziki olarak mahkemeye sunulması yoluyla dava açılabileceği gibi, UYAP Vatandaş Portal üzerinden online olarak sunulması da mümkündür. Tazminat davasının olumlu sonuçlanması ve alacağın kesinleşmesi halinde, ilamlı icra süreçleri işletilerek alacak tahsil edilmektedir.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı İcra Takibi Masrafları ve Avukat Ücreti

Görev yap para kazan dolandırıcılığı icra takibi masrafı talep edilen alacak miktarına göre değişmektedir. Alacak bedelinin artması halinde icra takip masraf bedeli de artış göstermektedir. Sürecin avukat danışmanlığında yürütülmesi halinde ödenecek bedel ise taraflar arasındaki anlaşmaya göre değişmekle birlikte alacak miktarının %20’si olarak belirlenmektedir.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı Savcılık Şikayeti Nasıl Yapılır?

Görev yap para kazan dolandırıcılığı savcılık şikayeti polis ve jandarma merkezlerine yahut cumhuriyet savcılıklarına sunulan sözlü veya yazılı dilekçe ile yapılır. 

Sunulan yazılı ve sözlü beyanların savcılık tarafından incelenmesinin ardından, uygun görülmesi halinde soruşturma süreçleri başlatılmaktadır. Soruşturma sürecinde; delillerin toplanması, adli kontrol kararı verilmesi, gözaltı kararı verilmesi gibi süreçler söz konusudur. Soruşturma sürecinin tamamlanması halinde iddianame hazırlanıp mahkemeye sunulmaktadır. Savcılık iddianamesinin mahkeme tarafından kabulü halinde ise yargılama aşamasına geçilmektedir.

Savcılık şikayetlerinin sözlü yapılması halinde, beyanlar yetkili birimler tarafından tutanağa geçirilmektedir. Bu noktada tutanağa geçirilen beyanların doğruluğundan emin olunması önemlidir. Şikayetin yazılı dilekçe ile sunulması halinde ise şikayet dilekçesinin hukuka uygun şekilde hazırlandığı ve dilekçe süreç açısından önemli tüm detaylara yer verildiği hususlarına dikkat edilmelidir. 

Şikayet dilekçelerinin detaylı ve nitelikli şekilde hazırlanması halinde, yetkili makamların kararı ile borçlunun banka hesaplarına blokaj konması gündeme gelmektedir. Böylelikle soruşturma süreçlerinde borçlunun mal kaçırması riskinin önüne geçilmektedir.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığı Savcılık Şikayeti Masrafları ve Avukatlık Ücreti

Görev yap para kazan dolandırıcılığı savcılık şikayeti masrafı bulunmamaktadır. Avukatlık ücreti taraflar arasındaki anlaşmaya göre değişmektedir. 

Düşük meblağlı dolandırıcılıklarda, alanında uzman avukatlar tarafından hazırlanmış görev yap para kazan dolandırıcılığı savcılık dilekçelerinin temin edilmesi ve sürecin mağdur tarafından bizzat yürütülmesiyle düşük bütçeli alternatif yolun uygulanması mümkündür.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığında Deliller Nelerdir?

Görev yap para kazan dolandırıcılığında deliller şunlardır:

  • Dolandırıcılar tarafından yayınlanan görev ilanları,
  • Telegram ve Whatsapp gruplarında yapılan görevlendirmelere ilişkin kayıtlar, 
  • Sisteme yatırılan depozito bedellerine ilişkin işlem dekontları,
  • Dolandırıcılar tarafından mağdurun banka hesabına yapılan ödemelere ilişkin banka hesap hareketleri.

Yukarıda sayılan delillerin yanı sıra, dolandırıcılık yöntemini ortaya koyan, hukuka uygun her türlü bilgi ve belge delil olarak kullanılabilmektedir. Dilekçe de yer verilen beyanların hukuka uygun delillerle desteklenmesi özellikle ilamsız icra ve savcılık süreçlerinde olumlu sonuçlarını elde edilmesi noktasında fark yaratmaktadır.

Görev Yap Para Kazan Dolandırıcılığında Dolandırıcılar Tespit Edilebilir Mi?

Görev yap para kazan dolandırıcılığında dolandırıcıların tespit edilmesi mümkündür. Dolandırıcıların tespitinde çeşitli teknik yollar yetkili makamlar tarafından uygulanmaktadır. 

Bu itibarla, mağdur şikayetleri doğrultusunda yapılan soruşturmalarda ödeme yapılan banka hesaplarının ve e-cüzdanların incelenmesi yoluyla dolandırıcılara ulaşılabilmektedir. Aynı şekilde dolandırıcıların kullandığı Telegram yahut WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında paylaşılan bilgiler aracılığıyla dolandırıcılara ulaşılmaktadır. 

Telefon numaraları ve sahte kimliklerle açılan sosyal medya hesaplarının adli bilişim uzmanları tarafından analiz edilmesi sonucunda da dolandırıcıların gerçek kimlikleri ortaya çıkarılmaktadır. IP adresleri banka hareketleri ödeme sistemleri gibi diğer dijital izlerin takip edilmesi, dolandırıcıların tespit edilmesinde başvurulan yollardan bir kaçıdır.

Sonuç

Görev yap para kazan dolandırıcılığı sonucu yaşanan maddi kayıpların iadesi süreçlerinde başvurulacak hukuki yolun doğru tespiti ve hazırlanan dilekçelerin hukuka uygunluğu sürecin olumlu sonuçlanması noktasında dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Hukuki yolun yanlış tespit edilmesi yahut hukuka aykırı işlem yapılması halinde borçlunun mal kaçırması ve maddi kayıpların yaşanması söz konusu olmaktadır. En kısa sürede alacağın tahsil edilmesi açısından, sürecin alanında uzman bir avukat danışmanlığında yürütülmesi fayda sağlamaktadır.