evlilik-izni-kac-gundur

Evlilik İzni Kaç Gündür?

Evlilik izni kaç gündür sorusunun cevabı izin talep eden kişinin işçi mi memur mu olduğuna göre değişecektir. Memurlar için düğün izni 7 gün, işçiler içinse 3 gündür. Ancak bu iznin kullanılabilmesi için mutlaka nikah tarihi alınmış olmalı ve bu tarihten önce ilgili merciye evlilik yani düğün izni dilekçesi verilmesi gerekir.

Özel Sektör Evlilik İzni Kaç Gündür?

Özel sektör evlilik izni 3 gündür. Özel sektör evlilik-düğün izni, mazeret izni türünde ve ücretli izin niteliğindedir. Dolayısıyla bu izin günlerinde işçi çalışmış sayılacağından herhangi bir ücret kesintisi olmaz. 

Özel sektör evlilik (düğün) izni İş Kanunu Ek Madde 2’de şu şekilde düzenlenmiştir:

“İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.”

657 s.k. Memur Evlilik İzni Kaç Gündür?

657 s.k. memur evlilik izni 7 gündür. Evlilik(düğün) izni, mazeret izni türünde ve ücretli izin niteliğindedir. Dolayısıyla bu izin günlerinde memur çalışmış sayılacağından herhangi bir ücret kesintisi olmaz. 

657 s.k. memur evlilik(düğün) izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.104/B’de şu şekilde düzenlenmiştir:

“Memura (…) kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.”

Evlilik İzni Nedir?

Evlilik izni, memur ya da işçilerin evlenmesi durumunda evlenen kişiye belirli bir süre için verilen ücretli izin türüdür. Bu izin türünde işçi ya da memurun izinli sayılacağı günler için ücret kesintisi yapılmaz.

Evlilik(düğün) izni alabilmek için aranan şartlar şunlardır:

  • İşçinin nikah günü alınmış olmalıdır,
  • Nikah gününü içeren belgenin ilgili merciye verilmesi gerekir,
  • Nikah gününden birkaç hafta önce izin için ilgili merciye başvurulması gerekir.

DİKKAT: Bu izinler için iş günü değil normal gün hesabı yapılır. Yani haftasonu veya resmi tatile denk gelen günler izne eklenmez, izin süresinden sayılır.

İşçilerin Düğün İzni →  4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük mazeret izni (düğün izni) vardır. Ancak bu izin yalnızca işçinin kendisi içindir. Çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde izin verilmez.

Memurların Düğün İzni → 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmü uyarınca memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük izin veriliyor. Görüldüğü üzere memurun yalnızca kendisinin evlenmesi yahut çocuğunun evlenmesi hallerinde bu izin söz konusu olur. Torunu, yeğeni kardeşi vs. evlenirse burada bahsettiğimiz mazeret izni söz konusu olmaz.

Evlilik İzni Nedir?

Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılabilir?

Evlilik izni nikah tarihinden başlayarak kullanılabilir. Yani mazeret izni türlerinden biri olan evlilik(düğün) izni, nikahtan önce kullanılamaz.

Eğer izin talep eden kişi memursa ve resmi nikah ile düğün töreni farklı tarihlerdeyse, evlilik(düğün) izni memurun tercihine göre nikah veya düğün töreni tarihinden itibaren başlar.

Özel sektörde ise mevzuatımızda belirlenmiş bir tarih olmadığından, işçi ve işveren arasında anlaşma sağlanarak evlilik(düğün) izninin başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenebilir.

Evlilik İzni Nikahtan Kaç Gün Sonra Kullanılabilir?

Evlilik izni nikahtan sonraki günlerde kullanılabilir. Esasen bu konuda İş Kanununda herhangi bir düzenleme bulunmaz. Dolayısıyla işyeri düzeni bozulmadığı sürece evlilik(düğün) izninin uzun bir vadeye sarkmayacak şekilde daha sonra da kullanılabileceği kabul edilmektedir.

Evlilik İzni Nasıl Kullanılır?

Evlilik izni, nikah tarihi alındıktan sonra ilgili merciye evlilik izni talep dilekçesinin nikah tarihinden önce sunulmasıyla kullanılır. Bu dilekçede nikah tarihi ve izin talebi açıkça belirtilmelidir. Sonrasında talep dilekçesi işverene yazılı olarak verilmeli ve verildiğine dair tebliğ evrakı/alındı belgesi de mutlaka alınmalıdır.

Görüldüğü üzere bu tarz mazeret izinlerinin dilekçeleri özenle ve hukuki zeminde hazırlanmalıdır. Aksi halde işçi veya memur için talep edilen izinler verilmeyebilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir iş hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Evlilik İzni Verilmezse İşçi Ne Yapabilir?

Evlilik izni verilmezse işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Çünkü, evilik(düğün) izni verilmemesi işçiye kanunda sağlanan nisbi emredici bir hakkı ihlal etmesi anlamına gelir. Buradan hareketle işçinin haklı nedenle sözleşmeyi feshederek kıdem tazminatı dahil tüm haklarını alma imkanı vardır.

İşçinin haklı nedenle sözleşmeyi feshetmesi hususunda ayrıntılı bilgiler içeren “işçinin haklı feshi ve fesih sebepleri” başlıklı yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sonuç

Evlilik(düğün) izni kaç gündür sorusunun cevabı, evlenen kişinin işçi mi yoksa memur mu olduğuna göre değişkenlik gösterir. Zira memurlar ve işçilerin haklarını düzenleyen kanunlar farklı olduğundan izin süreleri de farklıdır. İşçiler için evlilik(düğün) izni 3 gün, memurlar içinse 7 gündür. Ancak bu izinler için mutlaka usulüne uygun bir dilekçe sunulmalıdır. Dolayısıyla dilekçe hazırlanmadan önce hakların tam olarak alınabilmesi için alanında uzman bir iş hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.