Eser sözleşmesi örneği

Eser Sözleşmesi Örneği

Eser sözleşmesi örneği ile eser sözleşmesi yapılabilir. Eser sözleşmesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem sözleşmenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak sözleşmeyi daha doğru yazmak için “Eser sözleşmesi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Eser Sözleşmesi Örneği

Aşağıdaki eser sözleşmesi örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir sözleşme hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.

Sözleşme Örneği

ESER SÖZLEŞMESİ

  1. İhale eden; “……………” adresinde mukim “……………” ile; Yüklenici “……………” adresinde mukim “……”’dir.
  1. Mülkiyeti İhale Eden’e ait “……….” adresindeki üretim tesisinin (Fabrika) 2. katında bulunan odalar ve toplantı salonunun tavan alçıpanlarının yapımı ve boyanması işini kapsamaktadır. Ayrıca, duvar kırma ve boyama işi de sözleşmenin konusudur.
  1. Alçıpan işinin m² birim fiyatı “…..” TL, duvar kırma ve boyama işinin m² birim fiyatı “…..” TL’dir.
  1. Yüklenici, işbu sözleşme kapsamındaki işleri tamamıyla lüks sınıf malzeme ve 1. sınıf işçilikle yerine getirmeyi taahhüt etmektedir. Malzemenin lüks sınıf olmaması veya işçiliğin 1. sınıf olmaması durumunda İhale Eden işi kabul etmeme hakkına sahiptir.
  1. Yüklenici, taahhüt ettiği işi sözleşmenin tanzim ve imza tarihinden itibaren “…..” gün içinde tamamlamayı taahhüt eder. Gecikilen her gün için işin toplam bedelinin %2’si kadar gecikme tazminatı uygulanır. Sözleşme bedeli, işin İhale Eden tarafından kabulüne dair tutanak tanzim ve imza tarihinden bir hafta sonra ödenir.
  1. Yüklenici, işbu sözleşme kapsamındaki işleri kendi işçileri ve malzemesi ile gerçekleştirecektir. İşçilerin nitelikleri, seçimi, sigortalanması, çalışma programı, saatleri, işin tarzı ve işçi sağlığı ile iş güvenliği tedbirleri tamamen Yüklenici tarafından belirlenecek ve uygulanacaktır. Bu konularda İhale Eden’in herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
  1. İşbu sözleşme kapsamında yapılmakta olan işin (eserin) imali sırasında meydana gelebilecek her türlü iş kazalarından doğan hukuki ve cezai sorumluluk tamamı ile yükleniciye aittir. Zira Sözleşmeye konu iş hiçbir şekilde İhale Eden’in kendi ihtisası ve devamlı yaptığı iş olmaması nedeni ile oluşabilecek kazaları ve alınabilecek tedbirleri tamamı yüklenici tarafından alınır ve uygulanır. Bu nedenle olabilecek her türlü iş kazası ile ilgili idari ve adli makamlara karşı verilecek her türlü bilgi ve ifadeler yüklenici tarafından verilir. İhale edenin bu konuda hiç bir yükümlülüğü yoktur.

(Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)

  1. Bu sözleşmenin uygulanmasından doğan ihtilaflarda ………… mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir. Ayrıca, sözleşme ile ilgili her türlü tebligat, tarafların adreslerine yapılacaktır.
  1. Sözleşmede mevcut olmayan ve taraflar arasında ihtilafa düşülen konularda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu “Eser Sözleşmesi” hükümleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair madde ve kanunlar geçerli olacaktır.

9 (dokuz) maddeden ibaret işbu sözleşme taraflarca …/…/….. tarihinde iki sahife ve iki suret olarak tanzim ve imza edilmiştir.(…/…/….)

İHALE EDEN       YÜKLENİCİ

İSİM-SOYİSİM   İSİM-SOYİSİM

İMZA       İMZA

Eser Sözleşmesi Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eser sözleşmesi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
  • Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
  • Sözleşmede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
  • Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
  • Eser sözleşmesi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
  • Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
  • Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
  • Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.

Sonuç

Görüldüğü üzere, eser sözleşmesi örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek sözleşme hazırlama gerekse sonraki olası dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.