Doğum Yeri Değiştirme Davası

Doğum Yeri Değiştirme Davası

Doğum yeri değiştirme, nüfus sicilinde değişikliğe yol açan bir durumdur ve bunun için dava açılması gerekir. Doğum yeri değiştirme imkanı sağlayan dava, nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır.

Doğum Yeri Değiştirmenin Gündeme Geldiği Durumlar

Doğum yeri değiştirme, birçok farklı nedenden kaynaklı olarak gündeme gelebilir. Bu konuda başlıca örnekler şunlardır:

  • Doğum yerinin nüfus memurunun hatası sonucu yanlış kaydedilmesi,
  • Evde doğum yapılmış olması nedeniyle yanlış kayıt yapılması,
  • Nüfusa kayıt sırasında yanlış beyanda bulunulması nedeniyle yanlış kayıt yapılması,
  • Sokakta bulunan yahut terk edilmiş olan çocukların sonradan doğum yerini değiştirmek istemesi, örnek olarak ifade edilebilir.

Unutulmamalıdır ki doğum yeri, yukarıdakilerden ibaret değildir. Makul ve gerçek bir neden ileri sürüldüğü takdirde, birçok farklı nedenle daha doğum yeri değiştirilebilir.

Doğum Yeri Değiştirmenin Şartları

Doğum yeri değiştirmenin şartları şunlardır:

  • Nüfus kaydındaki doğum yeri bilgisinin hatalı olması,
  • Hatalı işleme karşı yetkili ve görevli mahkemede dava açılması gerekir.

Görüldüğü üzere doğum yeri değiştirmenin ilk şartı, nüfus kaydındaki bilgilerin hatalı olmasıdır. Dolayısıyla, nüfus kaydı hatalı değilse kişi bu davayı açamaz. Başvurucunun doğduğu yeri benimsememesi yahut başka bir yerin yazılmasını istiyor olması, tek başına bu dava için geçerli sebep teşkil etmez.

Nüfus Müdürlüğünde Doğum Yeri Değiştirme

Nüfus müdürlüğünde doğum yeri değiştirme, istisnai bir yoldur. Nüfus sicilinde değişiklik gerektiren bu talep, kural olarak ancak dava yoluyla ileri sürülebilir.

Fakat doğum yerinin yanlış yazılması, doğrudan yer isminin yanlış yazılmasına değil de bir imla yahut yazım hatasına dayanıyorsa bu durumda dava açma gerekliliği olmadan da doğum yerinin değiştirilmesi mümkündür.

Örneğin kişinin doğum yeri olarak “Rize” değil “Rise” veya “İstanbul” değil “İstambul” yazılmışsa bunun düzeltilmesi için dava açılması gerekmez. Doğrudan nüfus müdürlüğüne dilekçe yazılması suretiyle başvuru yaparak yanlışlık giderilebilir. Fakat bu istisnai durum dışında, doğum yeri ancak dava açmak suretiyle değiştirilebilir.

Doğum Yeri Değiştirme Davası Nasıl Açılır?

Doğum Yeri Değiştirme Davası

Doğum yeri değiştirme davası, niteliği itibariyle nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır. Bu dava, nüfus kaydının değiştirilmesini isteyen kişinin yerleşim yerindeki yahut nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılır.

Doğum yeri değiştirme davasında davalı, ilgili nüfus müdürlüğüdür. Davacı kimse, gerçek doğum yerini gösteren her türlü bilgiyi, belgeyi ve kaydı dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunmalıdır. Örneğin kişinin doğduğu hastane ile nüfusa kayıtlı olduğu yer farklı ise hastane doğum kaydı dava dilekçesine eklenebilir.

Doğum yerine şahitlik etmiş olan tanıklar mevcutsa bunlar da mahkemeye bildirilmeli ve yargılama sırasında dinletilmelidir.

Doğum Yeri Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?

Doğum yeri değiştirme davası, ortalama 6 ay sürer.

Fakat doğum kayıtlarına ve diğer bilgilere erişim hızına göre, davanın daha kısa sürede çözülmesi mümkün olduğu gibi sürecin uzama ihtimali de söz konusudur.

Doğum Yeri Değiştirme Davası Masrafları ve Avukatlık Ücreti Ne Kadardır?

Doğum yeri değiştirme davası masrafları, 2025 için ortalama 8.000 TL’dir.

Fakat bu masraflar, dava sürecinin gidişatına ve işlemlerin yoğunluğuna göre daha az yahut fazla miktarda olabilir.

Doğum yeri değiştirme davası avukatlık ücreti ise, Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu ile birlikte somut olayın şartları da göz önünde bulundurularak taraflar arasında serbestçe belirlenir.

Sonuç

Doğum yeri değiştirme davası, niteliği itibariyle nüfus kaydının düzeltilmesi davası olduğu için buna ilişkin ispat ve dava hazırlık faaliyetleri dikkatle yürütülmelidir. Böylelikle hem olumlu netice alma olasılığı artacak hem de süreç daha hızlı sonuçlanacaktır. Bu nedenle, uzman nüfus avukatından destek alarak süreci yürütmekte yarar vardır.