Apartmanda Gürültü Halinde Nereye Şikayet Edilir?

Apartmanda Gürültü Halinde Nereye Şikayet Edilir?

Apartmanda gürültü halinde nereye şikayet edilir hakkında araştırmalar, büyük şehirlerde yaygınlaşan apartman yaşantısıyla sıklıkla gündeme gelmektedir. Gürültünün şiddeti, gürültü kaynağının niteliği gibi hususlar başvurulacak hukuki yolun tespitinde önemlidir. Doğru kanuni dayanak ve doğru hukuki yolun uygulanmasıyla apartmandaki gürültüye çözüm bulunması mümkündür.

Apartmanda Gürültü Sayılabilecek Durumlar Nelerdir?

Apartmanda gürültü sayılabilecek durumlar; olağan çevre sesi üzerinde 5 desibeli geçecek derecede istenmeyen, rahatsız eden ve düzensiz ses yaratan tüm durumlardır. Bu noktada, ses kaynağının insan yahut makine olması farklılık yaratmamaktadır. 

İlgili mevzuat, mahkeme kararları ve apartman yönetmeliklerinde evin farklı kısımları için farklı düzeyde desibel sınırları öngörülmüştür. Örneğin, yatak odaları için 35 db, oturma odası için 60 db, banyo ve mutfak için 70 db sınır belirlenebilmektedir. Kesin sınırlar, binanın ses yalıtım düzeyi de göz önüne alınarak apartman gürültü yönetmeliğinde belirlenmektedir.

Ulaşım araçları, kara yolu trafiği, demiryolu trafiği, havayolu trafiği, deniz yolu trafiği, açık alanda kullanılan teçhizat, şantiye alanları, sanayi tesisleri, atölye, imalathane, işyerleri ve benzeri ile rekreasyon ve eğlence yerlerinden çevreye yayılan gürültülerin tümü yasak kapsamda değerlendirilmektedir.

İlgili mevzuatta kabahat ve idari para cezalarına tabi kılınan ve engellenmesi gereken diğer örnek gürültü türleri şunlardır:

  • Kapı, pencere kapatma sesi,
  • Yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme gibi eylemler,
  • Televizyon- radyo, her türlü müzik aleti sesi, 
  • Çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi sesi, 
  • Matkap, testere, öğütücü gibi makine sesleri ile tadilat sesleri,
  • Çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma sesi, 
  • Hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları sesi gibi apartman yönetiminden kaynaklanan sesler, 
  • Sokak düğün ve eğlenceleri,  
  • Evcil hayvan sesi.

Apartman yönetimi tarafından hazırlanacak gürültü yönetmeliğine göre değişmekle birlikte, konu hakkında yapılan düzenlemelerde ve verilen Yargıtay kararlarında gürültü konusunda uyulması gereken kurallar genel olarak şöyle belirlenmiştir:

  • Hafta içi 13.00-15.00 saatleri ile 19.00-07.00 saatleri arası istirahat vakti olarak değerlendirilir,
  • İstirahat vakitlerinde her türlü gürültüden kaçınılması gerekmektedir,
  • Pazar günleri ile resmi tatillerde tüm gün istirahat vakti kabul edilir,
  • Gereksiz her türlü gürültüden sürekli olarak kaçınılması esastır.

Apartmanda Gürültü Halinde Nereye Şikayet Edilir?

Apartmanda gürültü halinde, polis ve belediye zabıta birimlerine şikayet edilir. Şikayetin sözlü yahut yazılı şekilde sunulması mümkündür.

Zabıta yahut polise şikayette bulunmadan evvel, gürültüye sebep olan kat maliki ile iletişime geçilmesi sözlü- yazılı ihtarda bulunulması çözüm olabilmektedir. Uyarı yapılmasına rağmen gürültünün devam etmesi halinde, apartman yöneticisi yahut yönetimi tarafından, gürültüye sebep olan kat malikine uyarıda bulunulması noter ihtarı çekilmesi mümkündür.

Gürültü ve rahatsızlık düzeyinin, Türk Ceza Kanunu’nda sayılan suçları oluşturması halinde konu hakkında cumhuriyet savcılıklarına yahut kolluk birimlerine şikayette bulunmak mümkündür. Şikayetin yerinde görülmesi halinde savcılık tarafından soruşturma başlatılmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre kirliliğine ilişkin şikayet hattı olan 181 üzerinden şikayette bulunmak, başvurulacak yollardan bir diğeridir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının şikayet portalı üzerinden online başvuruda bulunmak da mümkündür.

Örneğin, apartmanda gece saat 02:00’de komşunun yüksek sesle dinlediği müzik desibel sınırlarını aşıp gürültü oluşturabilir. Bu durumda, ilk adım olarak apartman yöneticisine şikayet iletebilir. Yönetici, gürültüye sebep olan kat malikine gerekli uyarıyı yapar. Eğer bu durum devam ederse, belediyeye başvurulabilir. Belediye zabıta ekipleri, gürültü kaynağını yerinde denetler ve gerekli işlemleri başlatır. Eğer sonuç alınmazsa, hukuki yollara başvurabilir ve gürültüden doğan rahatsızlık için tazminat talep edilebilir.

Apartmanda Gürültü Halinde Nereye Şikayet Edilir?

Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?

 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara verilecek idari para cezası; konutlar için 7.667 TL, ulaşım araçları için 23.155 TL, işyerleri ve atölyeler için 77.372 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 232.264 TL‘dir.

Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir?

Apartman gürültü yönetmeliği; Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan, Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik ve Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri esas alınarak hazırlanmış münhasır yönetmeliklerdir. 

Apartman gürültü yönetmeliği, her site yahut apartman yönetimi tarafından ayrı olarak hazırlanmakta ve ilgili mevzuat hükümleri göz önüne alınarak belli kurallar konulmaktadır. Gürültü seviyelerinin hangi saatlerde kabul edilebilir olduğu, sesin ne kadar yükselebileceği, gürültü yapan faaliyetlerin sınırları ve uygulanacak yaptırımlar gibi konular, konulan kurallarla belirlenmektedir. Bu itibarla, Yönetim tarafından konulan gürültü kurallarına tüm kat maliklerinin uyması zorunludur.

Bu noktada kat malikleri yalnızca daire sahipleri olarak düşünülmemelidir. Dükkan, depo, mağaza gibi diğer sıfatlarda kullanılan bağımsız bölüm sahiplerinin de hazırlanan apartman gürültü yönetmeliğine uyması beklenmektedir.

Sonuç

Apartmanda gürültü, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilecek bir sorun olabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşıldığında, doğru adımlar atılarak şikâyet yapılması ve yasal hakların korunması büyük önem taşır. İlk olarak apartman yönetimi ile iletişime geçmek, ardından belediyeye ya da ilgili denetim kurumlarına başvurmak en doğru çözüm yollarıdır. Gürültü sorunları çözülmediği takdirde, hukuki yollara başvurulabilir ve gerekli cezai yaptırımlar uygulanabilir. En kısa sürede çözüme ulaşabilmek adına uzman bir avukattan danışmanlık almak önemlidir.