Yabancıların türkiye'de şube açması

Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Şube Açması

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması, MERSİS üzerinden yapılan başvuru işlemi ve ticaret siciline kayıt yaptırılması ile mümkündür. Yabancı şirketler şube açmak suretiyle, Türkiye’de şirket kurmadan veya kendi merkez şubelerini değiştirmeden ülkemizde ticari faaliyetlerde bulunma imkanına kavuşur. Ayrıca, Türkiye’nin yabancı yatırımcılara sunduğu teşvik ve imkanlar da bu konuya olan ilginin artmasına sebebiyet vermektedir.

Yabancı Şirketler Türkiye’de Nasıl Şube Açabilir?

Yabancı şirketler, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden başvuru yapmak, gerekli belgeler ile ticaret odası bölge müdürlüğüne müracaat etmek ve ticaret sicilinde tescil işlemlerini yapmak suretiyle Türkiye’de şube açabilir. 

MERSİS üzerinden yapılan online başvuruda şube açılışına ilişkin talep numarasının alınması gerekmektedir. Talep numarasının alınmasının ardından, gerekli belgelerle birlikte ilgili ticaret odasının bölge müdürlüğüne başvuru yapılır.

Yapılan başvuruların olumlu olarak değerlendirilmesi halinde, ilgili ticaret sicili müdürlüğünde tescil işlemleri yapılmaktadır. Tescil işlemleri için tam yetkili bir temsilcinin atanması gerekmektedir. Atanan temsilcinin Türk vatandaşı olması gerekmemektedir. Ancak, yerleşim yerinin Türkiye olması zorunludur. 

Yabancı Şirketlerin Türkiye'de Şube Açması

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması işlemi için ilk şubenin tescilinde, şirketin bağlı bulunduğu yabancı ülke hukukunda ve Türk hukukunda yer alan tescile ilişkin şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. İlk şubeden sonra açılacak şubelerin tescilinde ise yalnızca Türk hukukuna uygunluk aranmaktadır. Ticaret siciline tescil edilecek bilgiler şunlardır:

  • Merkezin ticaret unvanı ile varsa işletme adı ve ticari işletmenin merkezi,
  • Merkez işletmenin sermayesi,
  • Şubeye ayrılmış sermaye,
  • Şubenin ticaret unvanı ile varsa işletme adı ve adresi,
  • Şubenin faaliyet konusu,
  • Ticari temsilci için yetkili organ kararı,
  • Şubeyi tam yetkili olarak temsil edecek kişi veya kişilerin adı ve soyadı, vatandaşlığı, kimlik numarası ve yerleşim yeri.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması için tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından, merkezi yurt dışında bulunan şirketlerin Türkiye şubeleri açılmış sayılmaktadır.

Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Şube Açması Şartları Nelerdir?

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması şartları şunlardır:

  • Şirket merkezinin bağlı bulunduğu ülkenin hukukuna göre şube açma şartlarını taşıyor olmak, 
  • Tam yetkili bir temsilci atamak, 
  • Şubeyi ticaret siciline tescil ettirmektir. 

Şubenin hukuka uygun şekilde kurulması ve faaliyete başlaması için yukarıda verilen  gerekli şartların sağlanması gerekmektedir.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması için şirket merkezinin bulunduğu ülkenin şube açılışına ilişkin şartlarını sağlıyor olmak, ilk şube için zorunlu tutulmuştur. Bu husus, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta ayrıca düzenlenmektedir. Sonraki şube açılışlarında, yalnızca Türk hukukuna uygunluk kriterleri aranmaktadır. 

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması için gereken şartlardan bir diğeri tam yetkili bir temsilci atamaktır. Şube açılışı süreçlerinde yapılması gereken tüm işlemler temsilci aracılığıyla tamamlanmaktadır. Atanan temsilcinin Türk vatandaşı olması gerekmemektedir. Ancak, yerleşim yerinin Türkiye olması zorunludur. Atanan temsilcinin yahut temsilcilerin bilgilerinin, adreslerinin ve imza beyannamelerin bildirilmesi gerekmektedir.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması için gereken son şart, şubeyi ticaret siciline tescil ettirmektir. Şubeye ilişkin, tescil edilmesi gereken bilgiler şunlardır:

  • Merkezin ticaret unvanı ile varsa işletme adı ve ticari işletmenin merkezi,
  • Merkez işletmenin sermayesi,
  • Şubeye ayrılmış sermaye,
  • Şubenin ticaret unvanı ile varsa işletme adı ve adresi,
  • Şubenin faaliyet konusu,
  • Ticari temsilci için yetkili organ kararı,
  • Şubeyi tam yetkili olarak temsil edecek kişi veya kişilerin adı ve soyadı, vatandaşlığı,
  • kimlik numarası ve yerleşim yeri,
  • Şube açacak merkezin işletme konusu, kuruluş tarihi, sicil numarası, tabi olduğu hukuk.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması için ticaret siciline tescil işlemlerinin de yapılması ile, şube kurulum şartları tamamlanmış sayılmaktadır. Yapılacak tescil başvurusunda, gerekli belgelerin eksiksiz şekilde ibraz edilmesi gerekmektedir. 

DİKKAT: Merkezi yabancı ülkede bulunan bir işletmenin Türkiye’deki şubesinin ticaret unvanında, merkezin ve şubenin bulunduğu yerlerin ve şube olduğunun belirtilmesi şarttır.

Yabancıların Şube Açması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yabancıların şube açması için gerekli belgeler, Ticaret Sicili Yönetmeliği m.122 hükmünde sayılan belgelerdir. Yabancıların Türkiye’de şube açması için gerekli belgeler şunlardır:

  • Şubenin unvanı, sermayesi, merkezi, açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açıkça gösterilen dilekçe, (Yetkili tarafından imzalanmış olması gerekir. Şubenin bağlı olacağı vergi dairesi belirtilmelidir. Bunun yanında, dilekçenin kuruluş başvurusuna ilişkin ibraz edilen evrak dökümünü içerir olması gerekmektedir. Vekaleten imzalanmış olması halinde, vekaletin aslı yahut noter onaylı örneğinin de dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.)
  • Yetkili tarafından imzalanmış kuruluş bildirim formu,
  • Yetkililer tarafından imzalanmış ve yetkililerin fotoğraflarının bulunduğu oda kayıt beyannamesi,
  • Şirket merkezinin yetkili organı tarafından verilmiş şube açma kararı,
  • Yetkili makam tarafından verilen şube açma kararında, şubeyi temsil edecek kişiler ve temsil yetkisi belirtilmemiş ise bu konuda düzenlenen vekaletname,
  • Şirket merkezinin bağlı bulunduğu ülke kanunlarına göre, açılacak olan şubenin tescili şartlarının taşındığında ilişkin yetkili makam kararı,
  • Şirket merkezinin bağlı bulunduğu yabancı ülkenin kanunlarına göre, şubenin tescili için ibraz edilmesi gereken belgeler,
  • Merkezin güncel sicil kaydını içeren belge ve şirket sözleşmesinin onaylı birer örneği,
  • Yetkililer tarafından imzalanmış, şube kuruluş beyannamesi. (Beyanname; merkezin unvanı, türü, işletme konusu, sermayenin türü ve tutarı, kuruluş tarihi, sicil numarası, tâbi olduğu hukuk, Avrupa Birliği üyesi olup olmadığı, internet sitesi, şubenin unvanı ve şubeye ayrılmış sermaye tutarı, şubeyi mahkemeler dahil, özel kuruluşlar ve kamu kurum ve kuruluşları nezdinde tam yetkili olarak temsil edecek kişi veya kişilerin adı ve soyadı, kimlik numarası ve yerleşim yeri ile şubenin adresini içermesi gerekmektedir.)
  • Şube kuruluş beyannamesinin yabancı dilde düzenlenmiş olması halinde, beyannamenin Türkçe tercümesi ve noter onaylı sureti,
  • Açılması Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şubeler için bu izin veya uygun görüş yazısı,
  • Şubeyi temsil edecek kişi veya kişilerin yabancı uyruklu olması hâlinde Türkçe tercümesi noter onaylı pasaport suretleri,
  • Şubeyi temsil edecek kişi veya kişilerin Türk Ticaret Kanunu m. 40 hükmüne uygun olarak düzenlenmiş imza beyannameleri.

Yukarıda yer alan bazı belgelerin, yabancı ülke makamlarından alınması gerekebilmektedir. Yabancı ülke makamlarından temin edilecek olan belgelerin, apostil şerhi ve noter onaylı Türkçe tercümesi ile ibraz edilmesi gerekmektedir. Belgelerin, apostil şerhinin vurulamaması halinde, temin edildiği ülkedeki Türk konsolosluğu yahut diğer yetkili makamlar tarafından onaylanması gerekmektedir.

Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Şube Açması Ne Kadar Sürer?

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması yaklaşık olarak 2 hafta sürer. 

Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Şube Açması Masrafları

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması masrafları, anonim şirketler için yaklaşık 20.000 TL, şahıs şirketleri için ise yaklaşık 4 bin TL’dir. 

Masraflar; şube açılış harcı, sicil tasdiknamesi harcı, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ilan ücretleri ve diğer ilan giderlerinden ibarettir. Açılacak olan şubenin bağlı bulunduğu şirketin türüne göre masraflar ve harçlar da değişiklik göstermektedir. 

MASRAF TÜRÜÜCRET
Limited ve Anonim Şirket Şube Açılış Harcı13.032,00 TL
Şahıs Şirketi Şube Açılış Harcı2.014,95 TL
Limited ve Anonim Şirket Temsilci Harcı3.169,65 TL
Şahıs Şirketi Temsilci Harcı998,95 TL
Sicil Tasdiknamesi Harcı330,30 TL
TTSG İlan Ücreti (Kelimesi)1,39 TL
İlan Giderleri40,00 TL

Yabancılar Türkiye’ye Gelmeden Şirket Şubesi Açabilir Mi?

Yabancıların Türkiye’ye gelmeden şirket şubesi açması mümkündür. Bunun için, tam yetkili bir vekilin görevlendirilmesi gerekmektedir. Özel vekaletname ile yetkilendirilmiş bir temsilcinin, Bakanlığa yapacağı başvuru sonucunda, yabancıların Türkiye’ye gelmeden şirket şubesi açması mümkün olmaktadır. Temsilci, vekaletnamede düzenlenen sınırlar dahilinde her türlü hukuki işlemi yapabilmektedir.

Yabancıların Türkiye’de Şirket Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Yabancıların Türkiye’de şube açtıktan sonra yapması gerekenler şunlardır:

  • Yabancı şirket şubesine müdür atanması,
  • Yabancı çalışanlar için iş hukuku prosedürlerini yerine getirilmesi, 
  • Yabancı şirket şubelerinin vergi, sözleşme ve mevzuata uyum süreçlerinin tamamlanmasıdır.
Yabancıların Türkiye’de Şirket Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Yabancı Şirket Şubesine Müdür Atama

Yabancı şirket şubesine müdür atama işlemleri, bağlı bulunulan ticaret odası bölge temsilciliğine başvuru yoluyla yapılmaktadır. Bizzat yapılacak başvurunun öncesinde, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden online başvuru yapılarak talep numarasının alınması gerekmektedir. Bölge temsilciliğine yapılacak başvuruda gerekli belgeler şunlardır:

  • Müdür atama talebine ilişkin dilekçe,
  • Şirket merkezi tarafından alınan müdür atama kararı ve noter onaylı sureti,
  • Türk Ticaret Kanunu m.40 hükmüne uygun olarak düzenlenmiş, şube müdürüne ait imza beyannamesi,
  • Şube müdürünün yabancı uyruklu olması halinde, pasaportunun noter onaylı sureti ve vergi numarası dökümü,
  • Şube müdürünün görevi kabul ettiğine dair belge.

İbraz edilecek dilekçe, yetkili kişiler tarafından imzalanmış olmalıdır. Vekaleten imzalanmış olması halinde, vekaletin aslı yahut noter onaylı suretinin de eklenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, yabancı bir ülkeden temin edilecek olan belgelerin, apostil şerhi ve noter onaylı Türkçe tercümesi ile ibraz edilmesi zorunludur. 

Yabancı Çalışanlar İçin İş Hukuku Süreçleri

Yabancı şirketlerin Türkiye şube açması işlemleri sonrasında eğer yabancı işçi çalıştırılacaksa bu yabancılar için çalışma izni alınması gerekir. Ayrıca, hem yabancı hem de Türk çalışanlar için işçi SGK işlemleri de yapılmalıdır. Her iki husus da Türk hukukunda işçi çalıştırmak için gerekli olan prosedürlerdir. Bu anlamda çalışanlar için iş hukuku prosedürlerinin tamamlanması yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması için son derece önemlidir.

Çalışma izni alınması ülkemizde bulunan diğer tüm yabancı kişilerin tabi olduğu usulle aynıdır. Yabancıların çalışma izni alınması sürecinin tüm ayrıntılarıyla incelendiği ve çalışma izninin nasıl alındığı hususunun açıklandığı, “yabancı çalışma izni” yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yabancı Şirket Şubelerinin Vergi, Sözleşme ve Mevzuata Uyum Süreçleri

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması sonucunda, şirkete bağlı olarak kurulan bu şubelerin Türk hukuk sistemi nezdinde hukuki yükümlülükleri ortaya çıkacaktır. Bu yükümlülüklerden ilki, şubenin ticari faaliyetleri ve resmi kuruluş işlemleri ile ilgili olarak ortaya çıkan vergi yükümlülüğüdür. Yani şubeler faaliyetleri gereği vergi ödenmesiyle mükellef olacaklardır.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açmasıyla, ticari iletişim ve ticari elektronik iletiler hakkında yapılan Türk hukuku mevzuatına uyum gösterilmesi gerekir. Bununla birlikte, söz konusu ticari işlemler ile kaydedilecek veriler için de kişisel verilerin korunması mevzuatına uyum sağlanması için çalışma yapılmalıdır.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması işlemleri ve sonrasında şubenin sorunsuz şekilde faaliyete geçmesi için kuruluş işlemlerinin yanında, pek çok usuli işlemin de yapılması gerekir. Bu bağlamda, yukarıda sayılan tüm usul hukuku işlemlerinin ve prosedürel süreçlerin hızlı ve etkin yönetimi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Türkiye’de Açılan Şubeye Bağlı Başka Şubeler Açmak

Türkiye’de açılan şubeye bağlı başka şubeler açmak Türk hukukuna göre mümkündür. İlk açılan şubeye merkez şube ismi verilir. İkinci açılan şubeye ise ikincil şube adı verilmektedir. Şubeye bağlı başka şube açmak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvuru yapılır.

Başvuru öncesinde şu belgelerin toplanması gerekir:

  • Şirket merkezi yahut Türkiye vekili tarafından düzenlenecek vekaletnamenin asli ve tercüme edilmiş 2 nüshası, (noter onaylı olmalıdır),
  • Eğer vekil yabancı uyruklu ise, ikamet belgesi gerekir. (noterden onaylanmış birer örnek.)

Yabancı Firma Şubesinin Sermaye Artırımı İşlemleri

Yabancı firma şubesinin sermaye artırım işlemleri, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden yapılmaktadır. Sistem üzerinden yapılan başvuruda, sermaye artırımı işlemine ilişkin talep numarası alınmalıdır. Alınan talep numarası ve başvuruda bulunması gereken belgelerle birlikte, ticaret odası bölge temsilciliklerinden birine başvuru yapılmalıdır.

Bölge temsilciliğine yapılacak olan başvuruda, şirket merkezi tarafından alınmış sermaye artırımı kararının noter onaylı suretinin ve talebe ilişkin dilekçenin sunulması gerekmektedir. Dilekçe, şirket yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır. Vekaleten imzalanmış olması halinde, vekaletin aslı yahut noter onaylı sureti de eklenmelidir. 

Yabancı Şirket Şubesinin Adres Değişikliği İşlemleri

Yabancı şirket şubesinin adres değişikliği işlemleri, şirketin bağlı bulunduğu ticaret odasının bölge temsilcilikleri aracılığıyla yapılmaktadır. Bölge temsilciliğine yapılan başvurudan önce, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden online başvuru oluşturulmalıdır. Online başvuruda alınan talep numarası ve gerekli belgelerin bölge temsilciliğine ibrazı ile adres değişikliği işlemi tamamlanmış sayılır.  

Başvuruda sunulması gereken belgeler, talep dilekçesi ve merkez veya Türkiye Şubesi tarafından alınan adres değişikliğine ilişkin kararın noter onaylı suretidir. Dilekçe, şirket yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır. Dilekçenin vekaleten imzalanmış olması halinde, vekaletin aslı yahut noter onaylı suretinin de belgelere eklenmesi gerekmektedir. 

MERSİS üzerinden yapılan başvuruda, başvuru onaya gönderilmeden önce “Değişiklik Ön İzleme” butonuna tıklanmalıdır ve çıkan adres bilgisinin kararda yazılı adres bilgisi ile yanı olduğu hususuna dikkat edilmelidir. Bunun yanında, bölge temsilciliğine yapılan başvuruda sunulan belgelerin yurt dışından temin edilmesi halinde, apostil şerhi ve noter onaylı Türkçe tercümesi ile ibraz edildiği hususuna dikkat edilmelidir. 

Yabancı Şirket Şubesinin Adres Değişikliği İşlemleri

Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Şube Açmasının Avantajları

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açmasının birçok avantajı bulunmaktadır. Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olması nedeniyle yabancı yatırımcılara birçok yeni imkan tanımaktadır. Her türlü şirketi kurma imkanı tanınmakla birlikte çok yüksek miktardaki ön sermaye şartı da artık kaldırılmıştır. Bu sayede yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açmasının yolu kolaylaştırılır.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması ile yabancı şirket tek bir tüzel kişilik altında Türkiye’de ticari iş ve işlemlerini yürütebilecektir. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz üzere vergisel olarak bir çok uluslararası anlaşma ile yabancı yatırımcılar korunmaktadır. Bu sayede yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması şirketin faaliyetlerini kolaylaştıracaktır.

Dolayısıyla Türkiye’de şube açmak isteyen yabancı menşeli firmalar, çoğu zaman Türk vatandaşları ile aynı imkanlara hatta bazı durumlarda daha fazla imkana sahip olurlar.

Yabancı Şirketlerin Türkiye’de İrtibat Bürosu Açması

Yabancı şirketlerin Türkiye’de irtibat bürosu açması çeşitli durumlarda oldukça fayda sağlamaktadır. Türkiye’de şirket yahut şube açmadan önce piyasa araştırması yapmak isteyen yabancı şirketler yahut yatırımcılar öncelikle irtibat bürosu açma imkanına sahiptir. Bu hususa ilişkin en önemli nokta, açılacak irtibat bürosu aracılığıyla ticari faaliyette bulunamayacağıdır.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de irtibat bürosu açması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaatta bulunmak gerekmektedir. Başvurunun geçerli sayılabilmesi için başvuru şartlarının taşınması ve gerekli belgelerin eksiksiz şekilde ibraz edilmesi gerekmektedir. Bilgi ve belgelerde eksiklik olması halinde, yapılan başvurunun reddi gündeme gelmektedir. Başvuruda ibraz edilecek belgeler şunlardır:

  • Başvuru formu,
  • İrtibat bürosu tarafından yürütülecek işlerin kapsamını ve büronun ticari faaliyet yürütmeyeceğine ilişkin taahhüdü içeren beyanname. Söz konusu beyannameyi imzalayan yabancı şirket yetkilisinin imza yetkisini gösterir belge,
  • Yabancı şirkete ait ve ilgili Türk Konsolosluğunca veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik edilmiş Faaliyet Belgesi,
  • Yabancı şirket hakkında hazırlanmış Faaliyet Raporu veya bilanço ve gelir tablosu,
  • İrtibat bürosunun faaliyetlerini yürütmekle görevli olarak atanan kişiye/kişilere verilecek yetki belgesi,
  •  İrtibat bürosunun kuruluş işlemlerinin başka bir kimse aracılığı ile yürütülmesi durumunda vekâletname.

Gerekli belgelerin ibrazıyla birlikte, Bakanlığa yapılan başvuru sonucunda irtibat bürosu kurulabilmektedir. Bakanlık, şirketin faaliyet konusu, sermayesi yahut istihdam ettiği personel sayısı gibi unsurları değerlendirerek karar vermektedir. Bunların yanında, yabancı şirketlerin Türkiye’de irtibat bürosu kurabilmesi için şirketin kuruluşundan itibaren en az 1 yıllık sürenin geçmesi gerekmektedir.

Yabancı şirketlerin Türkiye’de irtibat bürosu açması sürecinin tüm ayrıntılarıyla incelendiği ve irtibat bürosunun nasıl açıldığı hususunun açıklandığı, “yabancı şirketlerin Türkiye’de irtibat bürosu açması” yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yabancıların Türkiye’de Şirket Kurması

Yabancıların Türkiye’de şirket kurması, ilgili şartların sağlanması ve şirketin ticaret sicilinde tescilinin yapılması ile mümkündür. İlgili kanunlarda yer alan tüm şirket türleri yabancılar tarafından da kurulabilmektedir. Kural olarak, Türk Ticaret Kanunu ve Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu kapsamında yer alan eşitlik ilkesi gereği yabancılar, Türkiye’de şirket kurarken Türk vatandaşlarına uygulanan prosedüre tâbi tutulmaktadır. 

Bazı şirket türlerinin kurulması ise Bakanlığın konu hakkında verdiği ön izne bağlıdır. Ön izne tâbi olan şirket türlerinin neler olduğu, şirket kurulum sürecinde yapılması gereken işlemler, gerekli belgeler ve konu hakkındaki tüm detaylar “yabancıların Türkiye’de şirket kurması” başlıklı makalede detaylı olarak açıklanmaktadır.

Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Şirket Kurması

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şirket kurması, gerekli şartların sağlanması halinde mümkün olmaktadır. İlgili kanun hükümlerinde yer alan düzenlemelere göre, yabancı şirketler de yerli şirketlerin tâbi olduğu prosedüre tâbidir. Bu itibarla, şirket ana sözleşmesinin hazırlanması, gerekli harçların yatırılması ve şirketin ticaret siciline tescil edilmesi ile şirket kurulumu tamamlanmış sayılmaktadır. 

Sonuç

Yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması aşamalı prosedüre tâbi olan, karmaşık bir konudur. Başvuru yahut tescil işlemlerinde hata yapılması halinde, şubenin geçerli şekilde kurulamadığı görülmektedir. Bu itibarla, yabancı şirketlerin Türkiye’de şube açması işlemleri için alanında uzman bir yabancılar hukuku avukatından hukuki danışmanlık almak oldukça önemlidir.