Araç Değer Kaybı Başvurusu

Araç Değer Kaybı Başvurusu

Araç değer kaybı başvurusunda bulunmadan önce bilinmesi ve göz önünde bulundurulması gereken birçok husus mevcuttur. Süreci başlatmadan önce bilgi sahibi olunmalı ve bu çerçevede hareket edilmelidir.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, kaza yapmış olan aracın gerekli onarımları yapıldıktan sonra, taşıyacağı değerdeki düşüştür. Bu düşüş tespit edilmeli ve kusurlu olan tarafa karşı talep ileri sürülmelidir.

Araç Değer Kaybı Alma Şartları

Araç değer kaybı alma şartları şunlardır:

  • Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmalıdır.
  • Kazada kusurlu taraf olunmamalıdır.
  • Araç perte çıkmış olmamalıdır.

Belirtilen şartları taşıyan kişilerin, başvuruda bulunma imkanı olur. Başvurucunun kusurunun %50 olması durumunda da araç değer kaybı başvurusunda bulunma imkanı mevcuttur. Başvurucunun kusur oranı ne kadar yüksekse alacağı miktar da o oranda düşük olur.

Aracını Satmış Olan Kişi Değer Kaybını Talep Edebilir mi?

Evet. Aracını satmış olan kişi, değer kaybını talep edebilir. Çünkü araç bir defa hasar almış olduğu için, çok yüksek ihtimalle satışta bu değer kaybının da fiyata etkisi olmuş ve araba, piyasa ortalamasının altında bir fiyatla satılmıştır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı, sigorta şirketine başvurarak ve bunu takiben Sigorta Tahkim Komisyonuna giderek veya dava açarak alınır. Değer kaybı, kaza anından tahsilat sürecine kadar gerekli prosedürlerin işletilmesiyle alınabilir. Bu doğrultuda yapılacak başvurunun kısa sürede sonuçlanabilmesi için, süreç usulüne uygun şekilde yürütülmelidir.

Aşağıda, kazanın gerçekleşmesinden değer kaybı tahsilatına kadar her aşamada atılması gereken adımlar kronolojik olarak sıralanmıştır.

  • Kaza yaşandıktan sonra araçların ilk andaki durumu, fotoğraf çekerek kayıt altına alınır.
  • Olay yerine kolluk kuvvetlerinin gelmesiyle birlikte kaza tespit tutanağı tutturulur. Tutanağın açık ve anlaşılır olması, durumun tüm özelliklerini taşıyor olması gerekir.
  • Araç için gerekli onarım işlemleri yapılır. Ekspertiz raporu alınır ve böylelikle hasarın boyutu ve değeri öngörülmüş olur.
  • Tutanaklar, ruhsat, ekspertiz raporu ve diğer gerekli belgelerle birlikte araç sahibinin sigorta şirketine başvurulur.
  • Sigorta şirketi 15 gün içinde yazılı cevap vermezse veya bu konuda bir anlaşmaya varılamazsa Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulur.
  • En geç ihtimalde Sigorta Tahkim Komisyonunun kararı ile araç değer kaybı alınır ve tahsil imkanı doğar.

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurma ihtimali dışında, direkt yerel mahkemelerde dava açarak da söz konusu değer kaybı tazminat olarak karşı taraftan talep edilebilir. Konuyla ilgili detaylara, yazının devamında yer verilmiştir.

Araç Değer Kaybı Sigorta Şirketi Başvurusu

Araç değer kaybı sigorta şirketi başvurusu, titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir. İlk dikkat edilmesi gereken nokta, sigorta şirketine başvuru için gerekli belgelerin eksiksiz şekilde toplanmasıdır.

Sigorta şirketine başvururken gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Aracın ruhsatı,
  • Kazaya ilişkin fotoğraf,
  • Kaza tespit tutanağı,
  • Tramer raporu,
  • Başvurunun vekil aracılığıyla yapılıyor olması halinde vekaletname,
  • Araca yapılan masrafları ve değer kaybını gösteren diğer her türlü belge, sigorta şirketine başvuru için gerekir.

Sigorta şirketi başvurusunda sık karşılaşılan bir başka problem de sigorta şirketinin olması gerekenden az bir bedeli karşılamak istemesidir. Sigorta şirketi, değer kaybı nispetinde olmayan daha az bir tutar ödemeyi teklif etmiş olabilir.

Bu tür durumlarda, sürecin baştan itibaren sıkı takip edilmesi ve olası anlaşmazlık hallerinde dosyanın Sigorta Tahkim Komisyonuna götürülmesi gerekir. Aksi takdirde, zararı karşılayamayacak bir miktarda anlaşılabilir ve bu durum birçok mağduriyete neden olabilir.

Sigorta şirketinin az bir bedeli ödemeyi vaat etmesi ihtimaline karşı, mutlaka alanında uzman avukatla birlikte süreç yürütülmelidir. Böylelikle, araç değer kaybının eksik çıkarılması ihtimaline karşı gerekli hukuki adımlar atılabilir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru ve Süreci

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru ve Süreci

Sigorta şirketine yapılan başvuru sonucunda 15 gün içinde yazılı cevap verilmezse veya araç değer kaybı için ödenecek bedel noktasında anlaşılamazsa Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulmalıdır. Başvuru sürecinde şirketin cevap yazısı, cevap verilmediyse şirkete başvurulduğunu gösteren belgeler de Komisyona sunulur.

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için, konuyla ilgili başvuru formu eksiksiz biçimde doldurulmalı ve gerekli bilgilerle birlikte Komisyona başvurulmalıdır. Başvuru formuna tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olacak şekilde yazılmalıdır. Başvuru sırasında istenen diğer belgeler de sisteme yüklenmelidir.

Online başvuru yaparken girilen bilgiler ve sisteme yüklenen belgeler arasında bir çelişki bulunması halinde, sisteme yüklenen belgeler esas alınır.

Başvuru, şahsen veya posta yoluyla yapılabilir. Başvuru formu yanında, online olarak doldurulacak başvuru dilekçesi de sisteme yüklenmelidir.

DİKKAT: Zorunlu sigortalarda, sigorta şirketinin Komisyona üye olup olmadığına bakılmaksızın işlem değerlendirmeye alınır. Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası da zorunlu sigorta olduğu için Komisyona başvuru imkanı mevcuttur. Fakat uyuşmazlığın, 18.04.2023 tarihinden sonra ortaya çıkmış olması gerekir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, kurumun sitesinden online olarak yapılır. Başvuru yapıldıktan sonra bir takip numarası verilir ve bu numara sayesinde, sürecin gidişatı hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir husus daha mevcuttur. Türk vatandaşı olmayan kişilerin Sigorta Tahkim Komisyonuna online başvuruda bulunma imkanı yoktur. Yabancılar, başvurularını fiziki olarak yapmalıdır.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru için Gerekli Belgeler

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  • Islak imzalı başvuru formu (Varsa hasar dosya numarasını da içerecek şekilde),
  • Kimlik belgesi fotokopisi,
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka makbuz örneği,
  • Kişisel verilerle ilgili açık rıza beyan formu,
  • Başvuru dilekçesi,
  • Sigorta şirketine başvuru yapıldığını gösteren ve başvuru tarihini içeren belgeler,
  • Sigorta şirketine gönderilen müracaat yazısı,
  • Sigorta şirketinin cevap yazısı (varsa),
  • Sigorta şirketinden alınan cevabın talepleri neden karşılamadığını anlatan beyan,
  • Sigorta Tahkim Komisyonuna yöneltilen talebin ne olduğunu içeren beyan,
  • Başvuruda haklılığı gösteren diğer tüm bilgi ve belgeler,
  • Başvurunun avukatla yapılması halinde vekaletnamenin aslı yahut onaylı örneği, suret harcı makbuzu ve baro pulu gerekir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Kararı

Sigorta Tahkim Komisyonuna usulüne uygun biçimde yapılacak başvuru sonrasında, dosya öncelikle Komisyon raportörlerinin önüne gelir. Raportörler, ilk etapta başvurunun gerekli şartları taşıyıp taşımadığını kontrol eder. Ön inceleme denen bu süreç, en fazla 15 gün sürebilir.

Raportörler tarafından başvurunun incelenmesine karar verilirse dosya bağımsız sigorta hakemlerine gönderilir. Konuyla ilgili en geç 4 ay içinde karar verilir. Fakat taraflar, dilerse bu süreyi uzatabilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Kararına İtiraz Edilebilir mi?

Sigorta Tahkim Komisyonu kararına itiraz edilebilir. Fakat uyuşmazlık 15.000 TL’den aşağı bir miktarda ise hakem kararı kesindir. 15.000 TL’den yüksek miktardaki uyuşmazlıklar için, bir defaya mahsus olarak kararın bildiriminden itibaren 10 gün içinde Komisyona itiraz imkanı bulunur.

Uyuşmazlığın değeri 238.730 TL’yi aşıyorsa, itiraz üzerine Komisyonun vereceği karara karşı temyiz yoluna gitme imkanı da mevcuttur. Bu miktarın altındaki tutarlarda, itiraz üzerine verilen karar kesindir.

Araç Değer Kaybı Davası

Araç değer kaybı davası, Sigorta Tahkim Komisyonu sürecini takiben açılabileceği gibi doğrudan da açılabilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu kararına konu uyuşmazlık 238.730 TL’yi aşıyorsa, komisyon kararına yapılacak itiraz sonrası verilecek karara karşı, temyiz yoluna gidilebilir ve hakem kararının iptali için dava açılabilir. Bu dava, araç değer kaybı davası olarak anılır.

Araç değer kaybı davası olarak bilinen diğer bir durum da sigorta alacağı için sigorta şirketine veya Tahkim Komisyonuna başvuru yollarını denemek yerine doğrudan yerel mahkemede zararın giderilmesi için dava açmaktır.

Araç değer kaybı için sigorta şirketine başvuru ve Tahkim Komisyonu sürecini yürütmek varken doğrudan dava açmak, pratik bir yol değildir. Çünkü sigorta tahkimine ilişkin kararlar daha hızlı sonuçlanır ve hakemlerin yoğunluğu mahkemelere nazaran daha azdır. Dolayısıyla, ilk etapta sigorta tahkimine gitmekte yarar vardır.

Araç Değer Kaybı Ne Kadar Alabilirim?

Araç değer kaybında ne kadar alabilirim sorusunun cevabı, aracın zarar görme durumuna ve kaza öncesindeki özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Burada sonuca etki eden birçok farklı unsur mevcuttur. Arabanın kazadan önceki durumu ve değer kaybını talep eden kişinin kusur oranı, belirleyici unsurlara örnek verilebilir.

Konuyla ilgili “araç değer kaybı hesaplama” yazımızda, araç değer kaybından ne kadar alınabileceğiyle ilgili hesaplama aracı bulunmaktadır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Araç Değer Kaybını Almak Ne Kadar Sürer?

Araç Değer Kaybını Almak Ne Kadar Sürer?

Araç değer kaybını almak, yaklaşık 6 ay sürer.

Fakat burada süreye etki eden birçok etmen bulunur. Sigorta şirketinden direkt değer kaybı alınabilirse süreç 15 gün içinde de tamamlanabilir. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulması durumunda, 4 aylık süre dolmadan kararın verilmesi de söz konusu olabilir. Bu ihtimallerde, değer kaybını alma süresi 6 aydan daha kısa olur.

Süreyi uzatabilecek ihtimal ise araç değer kaybı için doğrudan dava yoluna başvurmaktır. Uygulamada mahkemelerin uyuşmazlığı çözmesi, sigorta tahkimine nazaran çok daha uzun sürelere yayılır. Dolayısıyla, doğrudan mahkemeye başvurulması halinde süreç 1 yılı aşabilir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Masrafları ve Avukat Ücreti

Araç değer kaybı başvuru masrafları, sürecin hangi aşamada son bulacağına göre değişkenlik gösterir. Sigorta şirketine başvurunun özel bir masraf kalemi bulunmamaktadır. Burada avukatın vekalet ücreti söz konusu olur. Somut olayla ilgili masraf gerektirebilecek durumlar ortaya çıkarsa bunların da masrafı söz konusu olur.

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru gerekecek olursa burada özel bazı masraflar bulunur. Komisyona ödenecek başvuru masrafı, uyuşmazlığın miktarına göre belirlenir. Hangi miktar aralıkları için ne kadar başvuru masrafı çıkacağı ise aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL)Başvuru Masrafı,
0 – 5.000 TL320 TL,
5.001 – 10.000 TL715 TL,
10.001 – 50.000 TL1030 TL,
50.001 +Uyuşmazlık tutarının %1,5’lik kısmı.(En az 1030 TL)

DİKKAT: 07.06.2023 tarihinden itibaren yapılan başvurularda, başvuru ücreti yanında tebligat gideri de yatırılmalıdır. Eğer başvurucu, geçerli bir Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi gösterebiliyorsa bu masraf 35 TL olur. KEP adresi bulunmuyorsa tebligat masrafı 150 TL olur.

Ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden, ATM’lerden veya EFT yoluyla internet bankacılığından yapılabilir. Ödemede açıklama kısmına başvurucu kişinin adı soyadı yazılmalıdır. Ücret ödendikten sonra, banka dekontunun muhafaza edilmesi ve başvuru sırasında kuruma sunulması gerektiği unutulmamalıdır.

Araç değer kaybı masrafları yanında gündeme gelecek avukatlık ücreti ise yapılacak işlemlere ve izlenecek yola göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla, ücret somut olayın koşullarına göre belirlenir.

Araç Değer Kaybı Dolandırıcılığı

Araç değer kaybı dolandırıcılığı ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Aracı kazaya karışmış olan kişilerin verileri çeşitli yöntemlerle ele geçirilmekte ve bu kişilere ulaşılmaktadır. Böylelikle, araç değer kaybının giderilmesi vaadiyle kazazedeler dolandırılmaktadır.

Araç değer kaybı dolandırıcılığına karşı temkinli olunmalıdır. Öte yandan, sürecin aksatmadan yürütülmesi de gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlar, “araç değer kaybı dolandırıcılığı” yazımızda yer almaktadır.

Zamanaşımı

Araç değer kaybının karşı taraftan talep edilebilmesi için, kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıllık zamanaşımı süresi bulunur. Bu süre zarfında bir istemde bulunulmadığı takdirde, artık karşı taraftan herhangi bir talepte bulunma imkanı ortadan kalkar.

Sonuç

Araç değer kaybı başvurusunun yürütülmesinde çeşitli süreçler bulunur. Sigorta şirketine başvuru, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru ve araç değer kaybı davasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken birçok farklı nokta bulunur. Dolayısıyla, sürecin dikkatli biçimde yürütülmesinde fayda vardır.