Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, öğrenim durumunu gerekçe göstererek tayin talep eden fakat talebi reddedilmiş olan memurlar tarafından merak edilmektedir. Sürecin hukuki ve idari boyutları bulunmaktadır.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Nedir?

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, farklı ildeki öğrenim ve devam zorunluluğu gibi durumları gerekçe olarak ortaya koyarak bulunduğu yerden farklı bir ile tayinini isteyen memurların bu talebinin reddedilmesi durumunda gündeme gelen davadır.

Burada öğrenim nedeni şeklinde ifade edilen kavramın içeriği geniştir. Memurun bulunduğu ilden farklı bir ilde yüksek lisans veya doktora yapması yahut ikinci üniversite okuması gibi ihtimallerde, eğitimin görüldüğü ilde bulunma zorunluluğu doğabilir. Bu durumlarda, öğrenim nedeniyle tayin talebinde bulunulur.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasının hukuki niteliği iptal davasıdır ve görüleceği mahkemeler de idare mahkemeleridir. Dolayısıyla, burada 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uygulama alanı bulur.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddi Hakkında Hukuki Düzenleme

Öğrenim nedeniyle tayin talebinin reddi hakkındaki temel hukuki düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 72 hükmüdür. Bunun yanında, Devlet Memurlarının Yer Değiştirmeleri Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik kapsamında tayin taleplerine dair önemli hükümler düzenlenmiştir.

Fakat ilgili Kanun ve yönetmelikte, öğrenim durumu özel bir tayin nedeni olarak düzenlenmemiştir. Dolayısıyla, öğrenim nedeniyle başka bir ile tayinini isteyen memur bunu genel tayin talebiyle isteğe bağlı tayin olarak ileri sürmelidir.

Öğrenim nedeniyle tayin talebinin kanunda veya yönetmelikte özel olarak düzenlenmemiş olması nedeniyle, genel tayin talebi altında ileri sürülen bu talebin çeşitli hukuki dayanaklarla ve belgelerle desteklenmesi de ciddi önem arz eder.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Süreç Nasıl İşler?

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, süreç kronolojik olarak şöyle işler:

  • Memur, öğrenim nedeniyle tayin talebinin haklılığını göstermek için gerekli olan belgeleri sisteme yükler ve bu durumu gerekçe göstererek genel tayin talebinde bulunur. İlgili belgeler, eğitim kurumlarından temin edilmelidir.
  • Memurun bağlı olduğu kurum, öğrenim nedeniyle tayin talebini çeşitli gerekçelerle reddeder. Daha sonra ret kararı, ilgili memura tebliğ edilir.
  • Ret kararını tebliğ alan memur, dilerse önce bu karara karşı kendi kurumuna itirazda bulunur. Dilerse doğrudan iptal davası açar.
  • Memur, kuruma itirazda bulunmuş ve olumsuz yanıt almışsa veya 30 gün boyunca cevap alamamışsa ya da itiraz yolunu hiç tercih etmemişse tayin talebinin reddine karşı idare mahkemesinde iptal davası açar.
  • İdare mahkemesi, tayin talebinin reddine yönelik işlemi ve memurun dilekçedeki iddialarını inceleyerek iptal talebini gözden geçirir.
  • İdare mahkemesi işlemin iptaline karar verirse bunu taraflara tebliğ eder. Kurum, tayin işlemlerini tebliğden itibaren 30 gün içinde gerçekleştirir. İstinaf kanun yoluna da başvurabilir.
  • İdare mahkemesi davayı reddederek idarenin işlemini hukuka uygun bulursa karar taraflara tebliğ edilir. Memur, bu karara karşı istinaf sürecini işletebilir.

Yukarıda, öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasına dair süreç başından sonuna kısaca belirtilmiştir. Buradan da anlaşılabileceği üzere, gerek iptal davası gerekse kuruma itiraz sürecinde birçok hukuki detay bulunmaktadır. Burada herhangi bir hata yahut ihmal nedeniyle olumsuz netice almamak adına, uzman idare hukuku avukatına danışmakta yarar vardır.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Nedir?

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebinin Reddi Nedenleri Nelerdir?

Öğrenim nedeniyle tayin talebinin reddi nedenleri, başlıca şunlardır:

  • Öğrenim nedeni olarak ileri sürülen eğitim durumunun, memur bakımından atama yapılmasını zorunlu kılacak derecede kabul edilmemesi,
  • Öğrenim nedeni kapsamında belirtilen eğitim kurumunun uzaktan eğitim imkanına sahip olması,
  • Memurun öğrenim durumu nedeniyle tayin talebinin, kanun ve yönetmelikte aranan genel şartlar bakımından uygun olmaması,
  • Tayini istenen bölgede personel açığı veya ihtiyacı bulunmaması,
  • Memurun vazifeli olduğu yerde kadro ve personel bakımından yeterli sayıda kişi bulunmaması,
  • Başvuru evraklarında ve usulünde hata veya eksiklik olması,
  • İdari makamların takdir yetkisini ret yönünde kullanması gibi gerekçelerle, öğrenim nedeniyle tayin talebinin reddi gündeme gelebilir.

Görüldüğü üzere, öğrenim nedeniyle ileri sürülen tayin talebi birçok farklı gerekçeyle reddedilebilir. Bu durumda, tayin talebinin reddedildiğine dair karar memura tebliğ edilir. Tebligatı alan memur, ret kararına karşı kurumuna itirazda bulunabileceği gibi idare mahkemesinde iptal davası da açabilir.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddine Karşı İdareye İtiraz

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddine karşı idareye itirazda bulunma imkanı mevcuttur. Tayin talebinde bulunan ve bu talebinin reddedildiğine dair tebligatı alan memur, bunu izleyen 60 gün içinde kurumuna itirazda bulunarak kararın kaldırılmasını talep edebilir.

Memurun itiraz etmesi gereken merci, ret kararını veren makamın hiyerarşik olarak bir üstünde olan makamdır. Eğer ilgili kurumda böyle bir makam mevcut değilse ret kararına karşı itiraz, kararı veren merciin kendisine yapılmalıdır.

İtiraz dilekçesinde, öğrenim durumu nedeniyle farklı ile taşınma zorunluluğunu gösteren bilgi ve belgelere yer verilir. Kurumun ret kararının ne yönüyle hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu hukuki argümanlarla izah edilir. Bu bağlamda, ret kararının kaldırılması talep edilir.

Memur gerekli itirazı yaptıktan sonra gündeme gelebilecek üç ihtimal vardır:

  • İdare memurun itirazını kabul ederek ret kararını kaldırabilir.
  • İdare memurun itirazını reddedebilir.
  • İdare memurun itirazı karşısında 30 gün boyunca sessiz kalabilir.

İlk ihtimalde problem kolay bir şekilde ortadan kalkar. Hemen başta söylemek gerekir ki üçüncü ihtimal söz konusu olursa itiraz reddedilmiş sayılır. Daha net bir ifadeyle, idareye yapılan itiraz sonrası 30 gün boyunca olumlu yahut olumsuz yönde net bir dönüş yapılmazsa talep reddedilmiş sayılır.

İdarenin itirazı reddetmesi veya sessiz kaldığı için itirazın reddedilmiş sayılması hallerinde, memur için gündeme gelebilecek tek hukuki çare işlemin iptali için idari yargıda iptal davası açmaktır.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, tayin talebinde bulunan ve ret kararını tebliğ alan memurun başvurabileceği hukuki yoldur. Burada açılan davanın türü iptal davasıdır ve idare mahkemelerinde görülür.

Öğrenim durumunu ileri sürerek tayin talebinde bulunan ve ret kararını tebliğ alan memur, tebligatı izleyen 60 gün içinde ret kararının iptali için idari yargıda iptal davası açabilir.

Memur, doğrudan iptal davası açabileceği gibi dava açmadan önce kurumuna itirazda da bulunmuş olabilir. Bu durumda, itiraz reddedilmişse veya 30 gün cevapsız kaldığı için reddedilmiş sayılmışsa iptal davası açmanın önünde bir engel yoktur. Fakat itiraz yoluna başvurmadan doğrudan dava açılabileceği de unutulmamalıdır.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasının açılacağı mahkeme, memurun görev yaptığı yerde bulunan idare mahkemesidir.

Dava dilekçesinde, öğrenim durumuna ve ilgili ilde bulunma gerekliliğine dair tüm detaylar izah edilmeli ve belgelendirilmelidir. İdarenin verdiği ret kararının ne yönüyle hukuka aykırı olduğu izah edilmeli, itiraz süreci işletilmişse buna dair belgeler de eklenmeli ve nihayetinde ret kararının iptali talep edilmelidir.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi kanunda veya yönetmelikte özel olarak düzenlenmediği için bunu destekleyecek içtihadi argümanlara özellikle yer verilmelidir. Daha önce aynı durumlar için verilmiş mahkeme kararları ve künyeleri dilekçede yer almalıdır.

İptal davasının açılması ile birlikte idare mahkemesi memurun iddialarını ve idarenin savunmalarını dinler. Yapacağı değerlendirme neticesinde, idarenin verdiği ret kararını haklı bularak davayı reddeder veya ret kararını iptal ederek davayı kabul eder.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Nasıl Açılır?

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasını Açma Süresi

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasını açma süresi, ret kararının memura tebliğ edilmesini izleyen günden itibaren 60 gündür. Bu süre dolmadan mutlaka dava açılmalıdır. Aksi takdirde, sürenin dolmasıyla birlikte iptal davası açma hakkı ortadan kalkar.

Memur, tayin talebinin reddedildiğini öğrendikten sonra direkt iptal davası açabileceği gibi önce idareye itirazda bulunmayı da deneyebilir. Her ikisi için de 60 günlük süre geçerlidir. Fakat önce idareye itirazda bulunursa sonradan iptal davası açma imkanına yine sahip olacağı için dava açma süresi donar.

Memur idareye itirazda bulunacak olursa. İtirazda bulunduğu gün itibariyle 60 günlük dava süresi donar. Bu sırada itiraz süreci işler. İtiraz reddedilirse veya idare 30 gün sessiz kaldığı için reddedilmiş sayılırsa bunu takip eden günden itibaren 60 günlük dava süresinin kalan kısmı işlemeye başlar.

İtirazdan netice elde edememiş olan memur, kalan dava açma süresi içinde dilerse idari yargıda iptal davası açabilir.

Örneğin tayin talebi reddedilen ve bunu izleyen 25. gün kurumuna itirazda bulunan memur için dava süresi donar. Memurun itirazı reddedilirse veya 30 gün cevap almadığı için reddedilmiş sayılırsa bunu takip eden 35 gün içinde iptal davası açabilir.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Yürütmenin Durdurulması

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, yürütmenin durdurulmasının mümkün olup olmadığı merak konusudur. Yürütmenin durdurulması, davaya konu idari işlemin yargılama süresi boyunca sonuç doğurmamasını ifade eder. Dolayısıyla, idarenin ret kararı ortada yokmuş gibi yargılama süreci devam eder.

Yürütmenin durdurulmasının söz konusu olabilmesi için, iptali istenen işlem neticesinde ortaya çıkacak zararın telafisi güç veya imkansız olmalı ve uygulanmakla etkisi tükenecek bir işlem söz konusu olmalıdır.

Öğrenim durumunun bu kapsamda ele alınıp alınmayacağı, mahkemenin takdirine bağlıdır. Yürütmenin durdurulması talebi, dava dilekçesi ile birlikte ileri sürülmelidir. Mahkemenin bu talebi kabul etmesi halinde, idare memurun talebini reddetmemiş gibi memur hayatına devam edebilir.

Unutulmamalıdır ki yargılama sürecinin sonunda idarenin ret kararı haklı bulunarak memurun talebi reddedilirse memur tekrar eski görev yerine dönmelidir.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Usulden Reddedilirse Ne Olur?

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası usulden reddedilirse, ret sebebinin ne olduğuna göre davacıya ilgili eksikliği tamamlaması için süre verilir veya dava usulden reddedilir.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, başlıca usulden ret nedenleri ve sonuçları şunlardır:

  • Yargılama harçları ve posta giderlerinde eksiklik olması durumunda, dosya incelenmez. Dilekçe reddedilir ve eksikliğin tamamlanması için 30 gün süre verilir.
  • Dava, görevli mahkeme olan idare mahkemesinde değil adli yargıda açılmışsa reddedilir. Bu durumda, 30 gün içinde idare mahkemesinde dava açılmalıdır.
  • Dava dilekçesinde eksiklikler bulunursa mahkeme eksiklerin tamamlanması için 30 gün süre verir. Bu süre zarfında eksikler tamamlanmazsa dava usulden reddedilir.
  • Davacı, dava açma ehliyetine sahip değilse dava reddedilir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
  • Dava, süresinde açılmamışsa usulden reddedilir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
  • Dava dilekçesinde husumet doğru şekilde yöneltilmemişse dava usulden reddedilir. Örneğin idari dava, kurum aleyhine açılabilir. İdari davanın davalısı gerçek kişi olamaz. Bu durumda dava reddedilir. Ret kararına karşı istinaf yoluna başvurma imkanı da mevcuttur.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası bakımından söz konusu olabilecek usulden ret nedenleri, yukarıda sıralanmıştır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına süreç doğru hukuki zeminde yürütülmeli ve usule ilişkin bir hata yapılmamalıdır

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasını Kazanan Kişi Ne Yapmalıdır?

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasını kazanan kişi, ilk etapta mahkeme kararının tebliğini beklemelidir. Karar, davacı memura ve davalı idareye tebliğ edilir.

Kararı tebliğ alan idare, 30 gün içinde kararın gereğini yerine getirmeli ve memurun atamasını gerçekleştirmelidir. Bunun yerinde, aynı süre zarfında mahkeme kararına karşı istinaf kanun yoluna da başvurabilir.

İptal davasını kazanan memur, vazife yaptığı kurumdaki ilgili birimler ile irtibatı korumalı ve tayin talebini yenilemelidir. Bunun yanında, idarenin mahkeme kararı karşısındaki tutumunu takip etmelidir. İstinaf sürecinin söz konusu olması ihtimalinde de yargılamayı takip etmelidir.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında İstinaf ve Temyiz

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında istinaf imkanı bulunmaktadır. Mahkeme kararını tebliğ alan memur, tebligatı izleyen 30 gün içinde istinaf kanun yoluna başvurabilir.

İstinaf dilekçesinde, mahkeme kararının hukuka aykırı tarafları doğru argümanlara dayanarak izah edilmelidir. Bunun yanında, tayin talebinin haklılığını gösteren her türlü belge ve bilgiye de yer verilmelidir.

İstinaf dilekçesi, kararı vermiş olan mahkemeye sunulur. Sonrasında dosyayı inceleyerek karar verecek olan istinaf mercii ise bölge idare mahkemesidir.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında, Danıştay’da temyiz imkanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla, istinaf mercii olan bölge idare mahkemesinin vereceği karar kesindir.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Şartları Nelerdir?

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davası Ne Kadar Sürer?

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası, 6 ay ila 1 yıl arasında sürer.

Fakat yargılamanın içeriğine ve gündeme gelecek işlemlerin yoğunluğuna göre dava süresinin daha kısa veya uzun olması mümkündür.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Avukatlık Ücreti ve Dava Masrafları Ne Kadardır?

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında dava masrafları, 2025 yılı için ortalama 3.000 TL’dir.

Fakat yargılamanın gidişatına göre, dava masraflarının artması veya azalması gündeme gelebilir.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davasında avukatlık ücreti ise baroların resmi tarifeleri ve somut olayda gerçekleştirilmesi gereken işlemler birlikte değerlendirilerek taraflar arasında kararlaştırılır.

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası ile ilgili yazımızda belirtilen başlıca hususlar, aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddine İtirazKararı veren makamın bir üst makamına, yoksa kararı veren idareye yapılır.
İtiraz Süresi60 gün
Öğrenim Nedeniyle Tayin Talebi Reddinin İptali Davasında Görevli Mahkemeİdare mahkemesidir.
Yetkili MahkemeMemurun görev yerindeki mahkemedir.
Dava Açma Süresi60 gün
DavacıTayin talebi reddedilen memurdur.
DavalıTayin talebini reddeden idaredir.
Yürütmenin DurdurulmasıDava dilekçesi ile talep edilmelidir.
İstinafİstinaf imkanı mevcuttur. Süresi 30 gündür.
TemyizTemyiz imkanı mevcut değildir.
Dava MasraflarıYaklaşık 3.000 TL’dir. Fakat değişiklik gösterebilir.
Mahkemenin Verebileceği KararlarDavayı kabul ederek idarenin ret kararını iptal edebilir veya davayı reddedebilir.

Sonuç

Öğrenim nedeniyle tayin talebi reddinin iptali davası ve idareye itiraz süreçleri, yazımızda da izah edildiği üzere pek çok ayrıntıya sahiptir. Usul işlemlerinde veya dosya ile dilekçe içeriklerinde yapılabilecek hatalar, süreçten olumsuz netice alınmasına neden olabilir. Bu nedenle, sürecin her aşamasında uzman idare hukuku avukatına danışmakta yarar vardır.