Kimlikte Din Değiştirme

Kimlikte Din Değiştirme

Kimlikte din değiştirme, mensup olduğu dinden farklı bir dine inanmaya başlayan veya herhangi bir dine inanmama kararı alanlar tarafından merak edilmekte ve böyle bir değişiklikte bulunma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Kimlikte Din Değiştirme Nasıl Yapılır?

Kimlikte din değiştirme veya kimlikte din hanesi değiştirme, iki şekilde mümkün olabilir:

  • E-devlet üzerinden yapılabilir.
  • Nüfus müdürlüğüne dilekçe vermek suretiyle yapılabilir.

Nüfus sicilinde yer alan din bilgisi kısmını değiştirmek veya buradaki ibareyi silerek kaldırtmak isteyen kişi, iki yönteme de başvurma imkanına sahiptir. Belirtilen iki yöntem, aşağıda farklı başlıklar halinde izah edilmiştir.

E-devlet Üzerinden Kimlikte Din Değiştirme

Kimlikte din değiştirme yöntemlerinden biri, e-devlet bünyesindeki “Nüfus Kaydındaki Din Bilgisi Değişikliği Başvurusu” sistemi üzerinden işlem yapmaktır. Fakat bu işlemin yapılabilmesi için başvuru sahibinin mobil imzaya veya elektronik imzaya sahip olması gerekir.

Mobil imza veya elektronik imza sahibi olmayan kişiler için, e-devlet üzerinden kimlikte din değiştirme imkanı bulunmaz.

Mobil imza yahut elektronik imza mevcutsa sisteme giriş yapılır ve aşağıdaki iki seçenekten biri tercih edilir:

  • Kimlikteki din hanesinde yazan din bilgisi değiştirilebilir.
  • Kimlikteki din hanesinde yazan bilgi silinebilir.

Din bilgisinin değiştirilmesi, genellikle kimlikte yazan dinden farklı bir dine inanmaya başlamış olan kişilerce talep edilir. Başvurucu, yeni mensup olduğu dinin adını sisteme girerek kimlikte din değiştirme işlemini tamamlamış olur.

Herhangi bir dine inanmayan ateist, agnostik vb kimseler ise din hanesinde yazan bilginin silinmesini ve boş kalmasını talep edebilir.

Nüfus Müdürlüğüne Başvuru Üzerine Kimlikte Din Değiştirme

Mobil imza veya elektronik imza sahibi olmayan ve bu nedenle e-devlet üzerinden kimlikte din değiştirme işlemini yapamayanlar, ikamet ettikleri ilçe nüfus müdürlüğüne başvuru yoluyla süreci yürütmelidir.

Kişi nerede ikamet ediyorsa buradaki nüfus müdürlüğüne hitaben kimlikte din değiştirme talepli bir dilekçe yazmalıdır.

Nüfus müdürlüğüne hitaben yazılacak dilekçede, kimlikte farklı bir dinin yazması isteniyorsa bu dinin hangisi olduğu belirtilmelidir. Eğer din hanesindeki mevcut bilginin silinmesi ve bu kısmın artık boş bırakılması talep ediliyorsa bu durum dilekçede özellikle belirtilmelidir.

Nüfus müdürlüğüne dilekçe yoluyla başvuru yapıldıktan sonra kimlik bilgileri arasında yer alan din bilgisi güncellenecek ve böylelikle işlem tamamlanmış olacaktır.

Kimlikte Din Değiştirme Nasıl Yapılır?

Kimlikte Din Değiştirmek İçin Dava Açmak Gerekir Mi?

Kimlikte din değiştirmek için dava açmak gerekmez. Önceki kanun döneminde, din hanesinin değiştirilmesi ancak dava yoluyla mümkün idi. Fakat güncel mevzuatımız ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu m. 35/2 hükmü uyarınca, din bilgisinin değiştirilmesi için yazılı talep yeterlidir.

Konuyu düzenleyen NHK m. 35/2 hükmü şöyledir:

“Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir.”

Unutulmamalıdır ki nüfus siciline dair diğer kayıtlar, günümüzde de ancak dava yoluyla değiştirilebilir. Kanunda, din bilgisi bakımından istisnai bir hüküm getirilmiş ve bu değişikliği kolaylaştırmanın önü açılmıştır.

Yeni Kimlikte Din Yazıyor Mu?

Yeni kimliklerde din hanesi bulunmadığı için din yazmaz. Önceki kimliklerde, fiziki olarak da kimliğin arka kısmında din hanesi yer almaktaydı. Fakat yeni kimliklerde fiziki olarak böyle bir bölüm bulunmadığı için din bilgisi nüfus sicilinde yer alır.

Kimlikte Din Hanesini Boş Bırakmak Mümkün Müdür?

Kimlikte din hanesini boş bırakmak veya kimlikte din hanesini sildirmek mümkündür. Özellikle herhangi bir dine mensup olmayan vatandaşlarımız, kimlikte hiçbir dinin yer almasını istememekte ve bu kısmın boş kalmasını tercih etmektedir.

Örneğin halihazırda kimlik bilgisinde dini İslam olarak yazan bir kimse sonradan ateist veya agnostik olmuşsa e-devlet üzerinden veya nüfus müdürlüğüne dilekçe yazmak suretiyle din bilgisi kısmındaki “İslam” ibaresinin kaldırılmasını isteyebilir. Bu nedenle, din hanesini boş bırakmak mümkündür denebilir.

Kimlikte Din Değiştirme İşlemi Kaç Kere Yapılabilir?

Kimlikte din değiştirme işleminin yapılması bakımından herhangi bir sayı sınırı yoktur. Başvuru hakkı kötüye kullanılmadığı ve ciddi olduğu müddetçe, kişi inancını birden fazla kez değiştirmiş olabilir. Buna bağlı olarak da kimlikte din değiştirme işlemi birden fazla kez yapılabilir.

Sonuç

Din değiştirmek, sosyal hayatın akışı içinde insanların karşılaşabileceği bir durumdur. Bu değişikliğin kimlikte de yer almasını isteyenler, yazıda belirtilen usullerden birini tercih ederek değişiklik yapabilir. Burada süreç içinde merak edilebilecek noktaları tamamlamak ve olası hukuki sorunların önüne geçmek adına, uzman avukata danışmakta yarar vardır.