Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı (Savcılık Şikayeti ve Para İadesi)

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı, Instagram gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden yürütülen, yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biridir. Bu dolandırıcılık yöntemiyle hem kişilerden çeşitli miktarlarda para talep edilmekte hem de kullanıcıların sosyal medya hesapları hacklenmektedir. Bu itibarla, başvurulacak hukuki yollar ile hem kaybedilen maddi zararların tazmini talep edilmekte hem de sürece ilişkin ceza soruşturması ve kovuşturması yürütülmektedir.

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı Nasıl Yapılmaktadır?

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı, phishing (oltalama) yoluyla Instagram üzerinden kişilere mesaj gönderilmesi sonucu yapılmaktadır.

Bu dolandırıcılık yolunda, daha önceden çalınan Instagram hesaplarındaki takip edilen hesaplara, hesap sahibi ağzından mesajlar gönderilmektedir. Yüksek takipçili hesaplara ise herhangi bir sahte hesapla ulaşılmaya çalışıldığı görülmektedir.

Gönderilen mesajda, Şikayetvar sitesinde hesap sahibi adına şikayetlerin yayınlandığı, hesap sahibinin ahlaksız şikayetlerle itham edildiğine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Sayılan mesaj metninin yanı sıra, Şikayetvar sayfasında yayınlanmış gibi görünen sahte bir ekran kaydı da gönderilerek inandırıcılık düzeyi artırılmaktadır. Gönderilen sahte ekran görüntüsünde, sahte şikayete ilişkin şikayetçi adı, destekleyen sayısı, görüntülenme sayısı gibi detaylar da yer almaktadır.

DİKKAT: Hakkında şikayet var dolandırıcılığının, avukatlar yahut hekimler gibi meslek odaları olan meslek gruplarına karşı yönlendirildiği de görülmektedir. Bu durumlarda, sahte bir avukat bürosu yahut hekim sosyal medya hesabı üzerinden, meslektaş dayanışması adı altında mağdurlara ulaşıldığı ve meslek gruplarında mağdurlar hakkında şikayetlerin bulunduğu söylenmektedir.

Mağdurlara çalıntı gerçek hesaplar üzerinden ulaşılması sonucu kişilerin yaşadığı anlık tedirginlikten yararlanılarak şikayetin kaldırılması için çeşitli tutarların ödenmesi talep edilmektedir. Bazı durumlarda ise mağdura, şikayete ilişkin sahte bir link gönderilmektedir. Linke tıklandığında sahte bir instagram arayüzü açılmakta ve kullanıcı adı ve şifrenin girilmesi suretiyle mağdurun Instagram hesabı çalınmakta ve iadesi için para talep edilmektedir.

Yukarıda açıklanan yöntemlerin uygulanması sonucunda mağdurlardan çeşitli tutarlarda paraların alınması ve sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi söz konusu olmaktadır.

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı vakalarında, aşağıda açıklanan hukuki yollara başvurulmasının yanında, mağdura ulaşılan sosyal medya uygulamasının yardım sayfalarına hesabın çalındığına ilişkin bildirimin yapılması fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, Emniyet Müdürlüğünün siber güvenlik birimlerine ve CİMER’e mail yoluyla ulaşılıp hesabın çalındığı konusunda bilgilendirme yapılması önemlidir.

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı Para İadesi Nasıl Alınır?

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı para iadesi, ihtiyati haciz, ilamsız icra ve tazminat davası yollarıyla alınır. 

İhtiyati Haciz

İhtiyati haciz, mal kaçırma şüphesi bulunan borçluların tüm mal varlığına haciz konulması sonucunu doğuran, ödeme garantisi sağlayan bir hukuki imkandır. İhtiyati haciz, icra ve dava yollarına başvurmadan önce uygulanabileceği gibi bu yollara başvurduktan sonra da uygulanabilen bir hukuki yoldur.

İhtiyati haciz; uyuşmazlıkta yetkili icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine sunulan dilekçe ile talep edilmektedir. Sunulan dilekçede, somut olayın dolandırıcılığa ilişkin olduğu ve borçlunun mal kaçırma imkanının olduğu hususları açık şekilde yer almalı ve bu hususların delillerle desteklenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, mahkeme tarafından ihtiyati haciz karar verilebilmesi için yakın ispatın yeterli olduğu belirtilmektedir.

Mahkeme, uyuşmazlığın türüne göre değişmekle birlikte genellikle uyuşmazlık bedelinin %10-15’i oranında teminatın yatırılması kararını verebilmektedir. 

Mahkeme tarafından ihtiyati haciz kararının verilmesinden itibaren 10 gün içinde yetkili icra dairesine başvurarak haczin infazı talep edilmelidir. Aksi halde, ihtiyati haciz kararı ortadan kalkmaktadır. Bununla birlikte, icra ve dava yoluna başvurmadan önce alınan ihtiyati haciz kararlarında, karar tarihinden itibaren 7 gün içinde sayılan hukuki yollara başvurulması zorunludur. 

Uygulamada, doğru bir dilekçenin hazırlanması ve somut olaya özgü delillerin ileri sürülmesiyle hakkında şikayet var dolandırıcılığı sonucu yaşanan maddi kayıpların en kısa sürede tazmin edildiği ve tahsilatın sağlandığı görülmektedir. 

İcra Takibi 

İlamsız icra takibi, önceden alınmış bir mahkeme kararının bulunmadığı durumlarda doğrudan icra müdürlüğüne başvurularak alacağın tahsil edildiği hukuki yoldur. 

İlamsız icra süreçlerinde, alacaklı tarafından icra müdürlüğüne bir takip talebi sunulmakta ve sunulan talep doğrultusunda borçluya bir ödeme emri gönderilmektedir. Ödeme emrinde, borcun miktarı, faiz oranı ve ödenmesi gereken süre gibi bilgiler yer almaktadır. Gönderilen ödeme emrine, borçlu tarafından 7 gün içinde itiraz edilmediği takdirde icra takibi kesinleşmekte ve haciz aşamasına geçilmektedir. Haczedilen mallar, ihale yoluyla satılarak elde edilen gelir alacaklıya aktarılır.

Borçlu tarafından ödeme emrine itiraz edilmesi halinde takip durmaktadır. Bu noktada, takibin devam etmesi için yasal yollara başvurulması gerekmektedir. 

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı olaylarında, dolandırıcı gerçek veya tüzel kişilerin beyan edilen adreste bulunamaması nedeniyle ödeme emrine itiraz yapılamadığı ve bu durumun icranın kesinleşmesiyle sonuçlandığı görülmektedir. 

Tazminat Davası

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı sonucu yaşanan mağduriyetin giderilmesi için başvurulacak bir diğer yol, hukuk mahkemelerinde dava açmaktır. Bu itibarla, somut olayın özelliğine göre sebepsiz zenginleşme yahut haksız fiile dayalı davalar açılabilmektedir. 

Davalar, davalının yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesine sunulan dilekçe ile açılmaktadır. Başvurular mahkeme kalemine yapılabileceği gibi UYAP Vatandaş Portal üzerinden de yapılabilmektedir.

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı İcra Takibi Masrafları ve Avukat Ücreti

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı icra takibi masrafları nisbi takip tutarına oranla değişmektedir. Avukatlık ücretleri her somut olaya göre değişmekle birlikte, genel olarak uyuşmazlık bedelinin %20’si olarak belirlenmektedir. 

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı Savcılık Şikayeti Nasıl Yapılır?

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı savcılık şikayeti kolluk birimlerine (polis,jandarma) yahut Cumhuriyet Savcılıklarına iletilen dilekçe ile yapılmaktadır. 

Hazırlanan şikayet dilekçesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Şikayet dilekçesi, şikayetin sunulacağı makama hitaben yazılmış olmalıdır,
  • Şikayetçi Mağdurun adı soyadı T.C kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır,
  • Eğer biliniyorsa dolandırıcının adı, soyadı ve adresi belirtilmelidir,
  • Suç türü ve suç tarihine yer verilmelidir,
  • Konuya ilişkin olarak detaylı açıklamalar yapılmalı ve belirtilen detaylara ilişkin olarak deliller bildirilmelidir.
  • Dilekçenin sonunda kamu davası açılması talebi sunulmalıdır.

Hukuka uygun ve somut olay özelinde hazırlanan şikayet dilekçelerinin sonucunda savcılık talebiyle mahkeme tarafından Mağdurun banka hesaplarına bloke konması söz konusu olmaktadır. Bu noktada soruşturma süresince şüpheli dolandırıcının borcun tahsilatını sağlayacak fiillerinin önüne geçilmektedir.

Yetkili birimlere sunulan şikayetin somut bir vakaya dayanması halinde savcılık tarafından konu hakkında soruşturma başlatılmaktadır. Yapılan soruşturmanın ardından ise yeterli delil bulunması halinde suça ilişkin dava açılmaktadır. Hakkında şikayet var dolandırıcılığında söz konusu olabilecek suç türleri şunlardır:

  • Türk Ceza Kanunu m.243 bilişim sistemine girme suçu
  • TCK m.136 verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu,
  • TCK m. dolandırıcılık suçu

Yukarıda sayılan suç türlerinin oluşması için gerekli unsurların bir arada bulunması halinde oluşan suç türüne ilişkin olarak savcılık tarafından cezalandırma talep edilmektedir. 

Hakkında şikayet var dolandırıcılığının, basit dolandırıcılık kapsamına girmesi halinde suç uzlaştırmaya tabi tutulmakta ve uzlaştırma bürosuna yönlendirilmektedir. Uzlaşma sağlanamaması halinde savcılık tarafından iddianame hazırlanmakta ve konu hakkında dava açılmaktadır.

Düşük Meblağlı Dolandırıcılıklarda Alternatif Çözüm Yöntemleri

Dolandırıcılar, hakkında şikayet var dolandırıcılıklarında mağdurların genellikle düşük tutarlardaki kayıplar nedeniyle hukuki süreçlerden kaçındığını bilerek hareket etmektedir. Bu noktada, mağdurun hukuki yollara başvurma çabasına girmeyeceği düşük meblağlar talep edilmektedir. Bu durum, mağdurların hukuki yollara başvurmasının önüne geçmektedir. Ancak, bu tür durumlarda hukuki süreçleri ekonomik ve etkili bir şekilde yürütmek için alternatif yollar bulunmaktadır.

Özellikle, uzman avukatlar tarafından, mağduriyetin boyutuna uygun olarak hazırlanan taslak dilekçelerle sürecin mağdur tarafından yürütülmesi mümkündür. Bu yöntem, karmaşık dava süreçlerine kıyasla daha düşük maliyetli bir çözüm sunmakta ve mağdurların haklarını savunmalarına olanak tanımaktadır. 

Bu tür ekonomik çözümler, yalnızca bireysel mağduriyetlerin giderilmesine değil, aynı zamanda dolandırıcıların bu yöntemleri kullanmaktan caydırılmasına da katkı sağlamaktadır. Mağdurların hak arama süreçlerinde cesaretlendirilmesi, dolandırıcılıkla mücadelede önemli bir adım teşkil etmektedir.

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığı Savcılık Şikayeti Masrafları ve Avukatlık Ücreti

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı savcılık şikayeti masrafı bulunmamaktadır. Dilekçenin yer aldığı dosyanın savcılık kalemine sunulmasıyla işlemler başlatılmaktadır. Avukatlık ücreti ise dosyanın kapsamına göre olası süresine göre avukat ile yapılan anlaşmaya göre belirlenmektedir.

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığında Deliller Nelerdir?

Hakkında şikayet var dolandırıcılığında deliller ceza süreçlerinde ve icra-dava süreçlerinde sunulan delillerdir. Başvurulacak hukuki yola uygun olacak şekilde delil dosyasının hazırlanması gerekmektedir. Genel olarak ileri sürülebilecek deliller şunlardır:

  • Mağdura gönderilen mesajın ekran görüntüsü,
  • Dolandırıcı tarafından gönderilen link,
  • Ödeme yapılmış olması halinde işlem dekontları,
  • Görüşme kayıtları,
  • Instagram hesabının çalınması halinde hesaba giriş yapılan cihaz ve konum bilgisi

Hakkında Şikayet Var Dolandırıcılığında Dolandırıcılar Tespit Edilebilir Mi?

Hakkında şikayet var dolandırıcılığında, doğru delillerin ileri sürülmesi sonucunda dolandırıcıların tespit edilebilmektedir. 

Açılan ceza davalarında, dolandırıcıların IP adresleri, para gönderilen hesabın banka bilgileri, şirket kurulmuş olması halinde MERSİS bilgileri, HTS kayıtları, sahte web sayfasına ilişkin domain hesap bilgileri gibi tüm detaylar talep edilerek dolandırıcılara ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Bunun yanı sıra, daimi arama bürosu aracılığıyla, konu hakkında açılmış önceki dolandırıcılık davalarında elde edilen deliller de kullanılarak sürecin en hızlı şekilde sonuçlanması sağlanmaya çalışılmaktadır.

Sonuç

Hakkında şikayet var dolandırıcılığı, süreçlerin karmaşıklığı nedeniyle hak arama yoluna başvurmakta tereddüt etmesi üzerine sıklıkla uygulanan bir dolandırıcılık türü halini almıştır. Bu tür dolandırıcılıklarda hızlı hareket edilmesi ve uygun hukuka uygun adımların atılması, kayıpların telafisi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, hukuki süreçlerin detaylı ve teknik yapısı, başvuruların doğru şekilde hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, başvurulacak hukuki yollarda alanında uzman bir avukattan destek alınması  hak kayıplarının önüne geçilmesi açısından önemlidir.