Kat Mülkiyetinde Apartmanda Hayvan Beslemek

Kat Mülkiyetinde Apartmanda Hayvan Beslemek

Kat mülkiyetinde apartmanda hayvan beslemek, ilgili kanunlarda açık hüküm bulunmaması sebebiyle, apartman yönetim planı ve Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri yorumlanarak çözüme kavuşturulmaktadır. Konu hakkında açılan hukuk davalarında da Yargıtay tarafından verilen birçok karar bulunmaktadır. Kat malikleri arasında yapılan oylama sonucu evcil hayvanın tahliyesinin istenmesi, uygulamada sık karşılaşılan durumlardan biridir.

Apartmanda Hayvan Beslemek Yasal Mıdır?

Apartmanda hayvan beslemek yasaldır. Ancak bu noktada apartman yönetim planında aksine hüküm bulunmaması yahut hayvanın evcil olup olmadığı gibi hususlar değerlendirmeye alınmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, bir apartmanda hayvan beslenip beslenemeyeceği, yönetim planına ve diğer kat maliklerinin görüşlerine bağlıdır. Eğer apartman yönetim planında bu konuda bir yasak yoksa, yasal olarak hayvan beslenmesi mümkün kabul edilmektedir. Ancak, hayvanın diğer bağımsız bölüm kat malikleri açısından rahatsızlık yaratmaması apartman yaşamını zora sokmaması gerekir.

Apartman yönetim planında, yapıdaki ortak yahut bağımsız alanlarda hayvan beslenmesine ilişkin yasaklayıcı bir hüküm bulunması halinde apartmanda hayvan beslemek mümkün değildir. Bu noktada hayvanın türü cinsi büyüklüğü beslendiği yer yahut çevreye zarar verip vermediği değerlendirmeye alınmamaktadır.

Apartmanda Hayvan Beslemenin Şartları Nelerdir?

Apartmanda hayvan beslemenin şartları, Hayvanları Koruma Kanunu m.5/2 hükmünden doğan şartlardır.

Öncelikle yönetim planında konuya ilişkin yasaklayıcı bir hüküm bulunmaması gerekir. Bunun yanı sıra, hayvan sahiplerinin sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini önleyici tedbirler alması gerekmektedir. Aynı şekilde diğer kat maliklerine verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirlerin de zamanında ve yeterli seviyede alınması gerekmektedir. 

Yeterli tedbirin zamanında alınmaması sebebiyle ortaya çıkan zararların tazmininden hayvan sahipleri yükümlüdür.

Yönetim Planında Apartmanda Hayvan Beslemek Yasaklanabilir Mi?

Yönetim planında apartmanda hayvan beslemek yasaklanabilir. Söz konusu planda yasaklayıcı bir hüküm bulunması halinde tüm kat maliklerinin kurala uyması gerekmektedir. Bu durum Kat Mülkiyeti Kanunu m.18 ve  m.28 hükümlerinden doğmaktadır.

KMK M.18

“Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”

DİKKAT: Yönetim planında belirlenen kurallara uyma yükümlülüğü yalnızca kat malikleri için değil kiracılar, oturma hakkı sahipleri veya bağımsız bölümlerden herhangi bir nedenle devamı olarak faydalananlar için de geçerlidir.

KMK M.28:

“Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir.”

Yönetim planında uyuşmazlık konusu hakkında herhangi bir hüküm bulunmaması halinde, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri ve genel hukuk hükümleri uygulanarak uyuşmazlık çözülmektedir.

Kat Mülkiyetinde Apartmanda Hayvan Beslemek

Apartmanda Hayvan Beslemenin Yasaklanması Nedeniyle Çevreye Rahatsızlık Vermeyen Hayvanın Tahliyesi İstenebilir Mi?

Konu hakkında verilen Yargıtay kararlarına göre, apartmanda hayvan beslemenin yasaklanması nedeniyle çevreye rahatsızlık vermeyen hayvanın tahliyesi istenebilir. 

Uygulamada sıklıkla görülen, zabıta kararıyla yahut kat malikleri arasında imza toplamak suretiyle hayvanların tahliyesinin istenmesi mümkün değildir. Konu hakkında verilen Yargıtay kararlarına göre, hayvanın tahliye edilebilmesi için bir mahkeme kararının bulunması gerekmektedir.

Ancak bu durum, verilen Yargıtay kararlarına rağmen, Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi, Hayvan Hakları Koruma Kanunu, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. İlgili mevzuat hükümleri uyarınca, hazırlanan yönetim planında yer alan hayvan hakları ihlali hükümleri geçersizdir ve hakkın kötüye kullanılması sonucunu doğurmaktadır. Hayvanların tahliyesine dair davalarda bu hususların da ileri sürülmesi oldukça önemlidir.

Ev ve Süs Hayvanlarının Konuttan Tahliye Edilmesi Nasıl Gerçekleştirilir?

Ev ve süs hayvanlarının konuttan tahliye edilmesi ancak hayvanın çevreye rahatsızlık vermesi halinde açılacak mahkeme kararıyla gerçekleştirilir. 

Bu noktada, zabıta kararları, kat malikleri arasında imza toplanması, olağan toplantılarda karar alınması yollarıyla hayvanların tahliyesi istenememektedir. Mahkeme tarafından yapılan incelemede, hayvanın diğer sakinlerin huzurunu bozup bozmadığını değerlendirilmektedir. Hayvan beslenen evde ses yalıtımı uygulamasının yapılması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi tedbirleriyle diğer kat maliklerinin rahatsızlıkları engellenmiş kabul edilebilmektedir.

Sonuç

Sonuç olarak, apartmanda hayvan beslemek, hem yasal hem de toplu yaşam kuralları açısından dikkat edilmesi gereken bir konu olarak kabul edilmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu ve apartman yönetim planı, bu konuda önemli haklar ve yükümlülükler getirir. Hayvanın tahliyesine ilişkin açılacak davalarda da hem ulusal mevzuat hem de uluslararası mevzuat hükümlerinin doğru şekilde irdelenmesi gerekmektedir. Tüm süreçlerde uzman bir avukattan hukuki destek almak önemlidir.