Yabancıların banka hesabı açması

Yabancıların Banka Hesabı Açması

Yabancıların banka hesabı açması işlemi, ilgili bankanın talep ettiği belgeler ile birlikte bankaya müracaat edilmesiyle yapılır. Bu sayede yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de banka hesabına sahip olarak bankacılık işlemleri yapabilirler. Uygulamada bankaların birbirinden farklı bilgi ve belgeler talep ettiği görülmektedir. Ayrıca, bazı bankaların faaliyet stratejileri gereği belirli ülke vatandaşlarına daha kolay banka hesabı açtığı bazı ülke vatandaşlarına ise hesap açmadığı görülür.

Yabancılar Nasıl Banka Hesabı Açabilir?

Yabancılar, hesap açmak istedikleri bankanın belirlediği gerekli bilgi ve belgelerle başvuru yaparak Türkiye’de banka hesabı açabilirler. Bu kapsamda yabancıların banka hesabı açması, doğrudan mevzuatta düzenlenmediği için her bir bankanın kendine özel bazı şart ve kriterleri olabilir.

Yabancıların banka hesabı açması için bankaya gitmeden önce yapmaları gereken bazı işlemler ve temin etmeleri gereken bazı belgeler vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Yabancının tebligat adresinin olması gerekir. Tebligat adresi olmadan da banka hesabı açılabilir ama tebligat adresi hem iletişim kolaylığı sağlar hem de yabancıya banka veya kredi kartı sonradan gönderilecekse burada sorun çıkmasının önüne geçer.
  • Yabancının bir potansiyel vergi numarası olması gerekir. Potansiyel vergi numarası vergi dairesine yapılan başvuru ile alınır. Bu başvuru, interaktif vergi dairesinden elektronik olarak da yapılabilir.
  • Yabancının pasaport sahibi olması ve banka hesabı açmak için bankaya gittiğinde bunu ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Çoğu banka Türkiye’de kullanılabilecek bir telefon numarası da istemektedir.
  • Bazı bankalar yabancının Türkiye’de kaldığı adresi gösteren bir belge istemektedir. Bu belge; ikametgah belgesi olabileceği gibi su, elektrik, internet gibi adrese bağlı aboneliklerin faturası da olabilir.
  • Yabancının yabancı kimlik numarasının olması gerekmektedir. Yabancı kimlik numarası en az 6 aydır Türkiye’de ikamet eden yabancılara verilmektedir. Geçici koruma altındaki yabancıların, mesela Suriyelilerin, geçici koruma kimlik kartı olduğundan yabancı kimlik numarasına ihtiyaçları yoktur. Bunun dışında bazı bankalar yabancı kimlik numarası olmadan banka hesabı açsa da ek belgeler talep etmektedir.

Yabancıların banka hesabı açması işlemleri için bankaya gitmeden önce bütün bu işlemlerin yapılması ve gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Bu işlemler yapıldıktan ve gerekli belgeler temin edildikten sonra en yakın banka şubesine gidilip banka hesabı açılır. Gerekli belgeler yazının devamında anlatılmıştır.

Genel şartlar bunlar olmakla birlikte uygulamada bankalar, özellikle Afganistan, İran ve terör örgütlerinin yoğun faaliyette olduğu diğer ülke vatandaşlarına ya hiç banka hesabı açmadığı ya da zor açtığı görülür. Bunun dışında Ukrayna Savaşı başladığından beri Rus vatandaşlarının da banka hesabı açtırması da epey zorlaşmıştır.

Yabancıların banka hesabı açması için gerekli belgeler arasında yabancı kimlik numarası da bulunabilir. Bu kapsamda yabancı kimlik numarasının ne olduğu ve nasıl alınacağı hususunun ayrıntılı olarak incelendiği “yabancı kimlik numarası alma” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Oturma İzni Olmayan Yabancıların Banka Hesabı Açması

Bankalar, oturma izni olmayan yabancılara banka hesabı açmamaktadırlar. Ancak uygulamada Ziraat Bankası, oturma izni olmayan yabancılara belirli bir miktar teminat talep ederek, banka hesabı açmaktadır.

Yabancıların Banka Hesabı Açması İçin Gerekli Belgeler

Yabancıların banka hesabı açması için gerekli belgeler şunlardır:

  • Yabancıya ait pasaport,
  • Yabancıya ait vergi numarasını gösteren belge
  • Yabancının tebligat adresini gösterir belge (Bazı bankalar için fatura gibi ikamet adresini kanıtlayan belgeler de yeterli sayılabilir.)
  • Telefon iletişim bilgileri, (Her banka istememektedir),
  • Oturma izni belgesi. 

Bu belgeler, bankaların genel olarak talep ettiği belgelerdir. Bu belgelerin yanı sıra bazı bankalar ilave birtakım belgeler talep edebilir. Ayrıca, bankaların faaliyet stratejileri gereği bazı ülke vatandaşlarına daha kolay bir prosedür sunması veya diğer bazı ülke vatandaşlarına banka hesabı açmaması gibi farklılıklar da bulunabilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Yabancıların Banka Hesabı Açması İçin Gerekli Belgeler

Yabancı Şirketler Nasıl Banka Hesabı Açabilir?

Yabancı şirketler, şirketin yetkili temsilcisi tarafından gerekli belgelerle birlikte başvuru yapılmasıyla açılır. Bu yetkili temsilci, şirketin bağlı olduğu ülkenin hukukuna göre belirlenir. Yetkili temsilci ilgili hukuka göre, şirketin ortağı, yönetim kurulu üyesi, genel müdürü vb. olabilir.

Yabancı şirketin banka hesabı açabilmesi için Türkiye’de kurulu olması ya da faaliyette bulunması gerekmemektedir. Ancak Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı şirketlerin banka hesabı açması daha kolaydır. Ayrıca bu şirketin, Türkiye’de vergi dairesinden vergi numarası alması gerekmektedir.

Yabancı Şirketlerin Banka Hesabı Açması İçin Gerekli Belgeler

Yabancı şirketlerin banka hesabı açması için gerekli belgeler şunlardır:

  • Şirketin esas sözleşmesi, (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Şirketin bulunduğu ülkedeki Ticaret Sicil Kaydı, (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Şirketin kuruluş ve faaliyet belgesi, (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Şirketin lisansları (Bazı bankalar talep etmektedir.)
  • Ticaret Odası kaydı, (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Şirketin vergi numarasını gösteren belge.

Türkiye’ye Gelmeden Vekalet ile Banka Hesabı Açmak Mümkün Müdür?

Türkiye’ye gelmeden vekalet ile banka hesabı açmak mümkündür. Ancak, uygulamada yabancıların banka hesabı açması işlemi için çoğu banka yabancının bizzat bankaya gelmesini istemekte, vekalet ile banka hesabı açmamaktadır.

Uygulamada vekalet ille banka hesabı açılmasına izin veren bankalar, bazen vekaletin eksik olduğunu öne sürerek hesap açmaktan kaçınmaktadırlar. Bu nedenle vekaletnamenin özenle ve gerekli bütün unsurları içerecek şekilde hazırlanmasına önem gösterilmelidir.

Yabancıların Online Bankacılık Uygulaması Kullanması

Yabancılar banka hesabı açtıktan sonra mobil bankacılık uygulaması kullanması mümkündür. Yani bu aşamadan sonra ilgili yabancı kişi bankacılık işlemlerini cep telefonları ile yapabilir. Bu konuda, Türk Vatandaşlarının online bankacılık uygulaması kullanması ile herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. 

Hangi Bankalar Yabancılara Banka Hesabı Açmaktadır?

Uygulamada bazı bankaların yabancılara banka hesabı açarken daha az sorun çıkardığı, yabancıların bu bankalardan daha kolay hesap açabildiği gözlemlenmiştir. Yabancılara banka hesabı açan bankalar şunlardır:

  • Türkiye İş Bankası,
  • Vakıflar Bankası,
  • QNB Finansbank,
  • HSBC,
  • Denizbank,
  • Yapıkredi,
  • Halk Bankası,
  • Garanti BBVA,
  • TEB Bankası,
  • Kuveyt Türk.

Listede belirtilen bankalar dışında başka diğer bankalar da hesap açabilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken, yabancının uyruğuna göre banka seçimidir. Örneğin Denizbank, Ruslar için banka hesabı açmada kolaylık sağlarken, Kuveyt Türk Arap asıllı yabancılar için daha kolay hesap açmaktadır. Ayrıca QNB Finansbank, TEB gibi uluslararası niteliğe sahip bankalar da hesap açmak daha kolay olabilmektedir.

Bankaların Yabancılara Hesap Açma Uygulamaları ve Farklılıkları

Bankaların yabancılara banka hesabı açma uygulamaları farklılık göstermektedir. Bazı bankalar, banka faaliyet stratejileri gereği ekstra bilgi veya belge istemektedirler. Ayrıca, yine bankaların faaliyet stratejileri gereği bazı ülke vatandaşlarına daha kolay bir prosedür sunarken bazı ülke vatandaşlarına ise hesap açmamaktadır.

Her bankanın kendine has uygulaması ve şartları olabildiğinden banka hesabı açmak isteyen yabancı veya vekili, mutlaka hesap açtırmak istediği bankanın müşteri temsilcisi ile önceden görüşüp talep ettikleri belgeleri sormalıdır. Bu noktada özellikle oturma izni olmayan yabancıların banka hesabı açılmasının mümkün olup olmadığını, mümkünse şartlarını ve gerekli belgeleri sorması gerekmektedir.

Uygulamada özellikle Rusya, İran ve Afganistan vatandaşlarının banka hesabı açmakta zorlandığı görülmektedir.

Yabancıların Banka Hesabı Açması Ne Kadar Sürer?

Yabancıların banka hesabı açması yaklaşık olarak 1 hafta sürer. Bu süre yabancıların banka hesabı açması için yapacağı işlemlerde eksiklik bulunması halinde uzayabilir.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanmada Banka Hesabı Açmak

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığını kazanmak için banka hesabı açmak zorunludur. En az 500.000 dolar ya da karşılığı döviz yahut Türk lirasını Türk bankalarındaki yatırım hesaplarına, en az 3 yıl boyunca çekmemek kaydıyla, yatıran yabancıya Türk vatandaşlığı verilebilir. Ayrıca gayrimenkul satın almak suretiyle vatandaşlık kazanmak için de banka hesabı açılması gerekmektedir.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının nasıl alınacağı hususunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı” yazımızı inceleyerek konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Savaş Sonrası Rus Vatandaşları İçin Banka Hesabı Açmak

Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş nedeniyle Rus vatandaşlarına birçok ülkede, kısıtlamalar ve hassas denetimler uygulanmaktadır. Bu durum, Türkiye’deki bankacılık sektöründe de etkisini göstermiştir. Uygulamada özellikle uluslararası alanda daha aktif paya sahip olan bankaların, Rusya vatandaşlarına banka hesabı açmadığı veya diğer ülke vatandaşlarına göre daha farklı şartlar istediği görülür. Ancak sürecin doğru yürütülmesi ile banka hesabı açılması mümkündür.

Sonuç

Yabancıların banka hesabı açması, Türk vatandaşlarının banka hesabı açmasından belirli açılardan farklı bir prosedüre tabidir. Uygulamada her bankanın farklı bilgi ve belgeler talep ettiği ve bazı ülke vatandaşlarına hesap açma noktasında kolaylık sağladığı görülür. Bu anlamda yapılacak başvurudan önce tüm bu hususların gözetilerek hareket edilmesi gerekir. Dolayısıyla sürecin alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılarak yürütülmesinde fayda vardır.