Miras taksim sözleşmesi örneği

Miras Taksim Sözleşmesi Örneği

Miras taksim sözleşmesi örneği ile miras taksim sözleşmesi yapılabilir. Miras taksim sözleşmesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem sözleşmenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak sözleşmeyi daha doğru yazmak için “Miras Taksim sözleşmesi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Miras Taksim Sözleşmesi Örneği

Aşağıdaki miras taksim sözleşmesi örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir sözleşme hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.

Sözleşme Örneği-1

MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ

  1. ../../…. tarihinde vefat eden ……. İlçesi, ………. Mahallesi, ….. Cilt, ….. hanede nüfusa kayıtlı ……. ve …….’den olma ……. ../../…. doğumlu muris …….’nun mirasçıları olarak aşağıda isimleri, kimlik bilgileri belirtilen şahıslar arasında miras taksimi için aşağıdaki şartlarda bir sözleşme akdedilmiştir:
  • Adı Soyadı, kimlik bilgileri,
  • Adı Soyadı, kimlik bilgileri,
  1. İşbu sözleşmenin konusu, muris …….’nun maliki olduğu tapunun ……. İli, ……. İlçesi, ……. Mahallesi, ……. Ada, ……. parselde kayıtlı ……. ile murise ait menkul malların taraflar arasında mirasın taksimi suretiyle paylaşılmasıdır.
  1. Miras taksimine konu taşınmaz, tapunun ……. İli, ……. İlçesi, ……. Mahallesi, ……. Ada, ……. parselde kayıtlı ……. ev vasındaki taşınmazdır.
  1. İşbu miras taksim sözleşmesi kapsamında murise ait olan tüm menkul mallar (……….’deki hisseler hariç) ……., ……. ve …….’ya ait olacak, ……. ise aşağıdaki 5. madde uyarınca taşınmaz ait olacaktır.
  1. Taraflar, yukarıda vasıf ve mahiyetleri belirtilen; murisleri …….’dan kendilerine intikal eden taşınmazın aralarında …….’ya aidiyetine, bu sebeple adına tesciline ve murisin bu taşınmazla ilgili miras meselesinin bu şekilde sona ermesine karar vermişlerdir.
  1. İşbu taksim projesi kapsamında, Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine yatırılacak olan tapu harçları, döner sermaye ödemeleri, emlak vergileri, veraset ve intikal vergileri ve diğer olası masraflar taraflarca eşit olarak karşılanacaktır.

(Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)

  1. İşbu sözleşmeden doğabilecek uyuşmazlıklar için ……. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

Bu 7 (yedi) maddeden oluşan sözleşme, ../../…. tarihinde taraflar arasında imzalanmış olup, birer nüshası taraflara teslim edilmiş, geriye kalan bir nüshası ise tapu işlemlerinde kullanılmak üzere tarafımızca atanmış müşterek vekilimiz Av. ……….’a teslim edilmiştir.

İSİM-SOYİSİM   İSİM-SOYİSİM

İMZA       İMZA

Sözleşme Örneği-2

MİRAS TAKSİM SÖZLEŞMESİ

  1. İşbu paylaşma sözleşmesi, …/…/… tarihinde vefat eden … nüfusuna kayıtlı, …’dan doğma, …’dan olma muris … …’nın vefatı üzerine tanzim edilen veraset ilamına dayanarak resmiyet kazanmış olan mirasçıları arasında imzalanmıştır.
  1. İşbu sözleşme, muris … …’den mirasçılara intikal eden ve mirasçıların iştirak halinde malik bulundukları taşınır ve taşınmaz malların mirasçılar arasında payları oranında paylaştırılmasını ve sicile kaydını sağlamak amacıyla mirasçı taraflar arasında yapılmıştır.
  1. Aşağıda yer alan şartlar ve hükümler çerçevesinde taraflar, mirasçılara ait paylar doğrultusunda mal varlığının paylaşımını kabul etmiş ve sicile tescilini talep etmişlerdir.
    • … ili, … ilçesi, … köyü … mevkiinde bulunan ve tapunun … parsel numarasında kayıtlı tarla niteliğindeki taşınmaz, taraflardan … … ile … … adına %50 hisselerle tapuya tescil edilecektir.
    • … ili, … ilçesi, … adresinde bulunan ve tapunun … parsel numarasında kayıtlı müstakil ev niteliğindeki taşınmaz, taraflardan … … adına tam hisseyle tescil edilecektir.
    • … ili, … ilçesi, … adresinde bulunan ve tapunun … parsel numarasında kayıtlı işyeri niteliğindeki taşınmaz, %30’u … …, %50’si … …, ve %20’si … …’ye ait olmak üzere tescil edilecektir.
    • Muris adına trafik sicilinde kayıtlı … … plakalı … marka … model binek otomobil, taraflardan … … adına tescil edilecektir.

(Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)

Yukarıda kimlik bilgileri belirtilen muris tarafından ekteki veraset ilamı ile yasal mirasçıları tespit edilen ve yine yukarıda kimlik bilgileri belirtilen taraflar olarak, mirasçıları olduğumuz malların iştirak halindeki malikleri olarak, bu malları belirlediğimiz hükümler çerçevesinde paylaşmayı kabul ettiğimizi, belirlenen oranlarda taşınır ve taşınmaz malların sicile kaydedilmesine ilişkin mutabakatımızı, kabulümüzü, beyanımızı ve taahhüdümüzü bildiririz.(…./…./….)

İSİM-SOYİSİM İSİM-SOYİSİM   İSİM-SOYİSİM

İMZA       İMZA         İMZA

Miras Taksim Sözleşmesi Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Miras taksim sözleşmesi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
  • Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
  • Sözleşmede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
  • Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
  • Miras taksim sözleşmesi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
  • Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
  • Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
  • Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.

Sonuç

Görüldüğü üzere, miras taksim sözleşmesi örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek sözleşme hazırlama gerekse sonraki olası dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.