Eğlence sektörü çalışma izni

Eğlence Sektörü Çalışma İzni

Eğlence sektörü çalışma izni; eğlence sektöründe çalışacak yabancıların alması gereken çalışma iznidir. Özellikle turistik yerlerde ve eğlence mekanlarında çalıştırılan yabancı sayısının fazlalığı düşünüldüğünde eğlence sektörü çalışma izninin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma izni türü açısından özel düzenlemeler getirilmiştir.

Eğlence Sektörü İçin Yabancı Personel Çalıştırma Kriterleri

Eğlence sektöründe yabancı çalışan istihdam edebilmek için bazı kriterler vardır. Bu kriterler yabancı çalışana ilişkin değil, yabancı çalıştıracak işyerine ilişkindir. Başvuruda bulunurken işveren tarafından sağlanması gereken şartlar şunlardır:

  • İşyerinin ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL ya da, brüt satışları en az 800.000 TL yahut ihracat tutarı en az 250.000 Amerikan doları olmalıdır.
  • Yabancı adına çalışma izni başvurusunda bulunan şirket ortağı; şirket sermayesinin en az %20’sine sahip olmalıdır. Bu oran da en az 40.000 TL’ye tekabül etmelidir.
  • İşyerinde en az 10 Türk vatandaşı çalıştırılıyor olmalıdır.

Bu kriterlerin sağlanıp sağlanmadığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değerlendirilmektedir. Kriterlerden herhangi birinin sağlanmaması durumunda başvuru reddedilir. Yapılan başvuruda, yukarıda yer alan şartlarda eksiklik olması halinde ise eksikliğin giderilmesi için idare tarafından belli bir süre verilebilmektedir.

Eğlence Sektöründe Yabancı Dansçı, Animatör ve Sanatçı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Eğlence sektöründe çalışma izni, e-devlet portalındaki e-izin uygulaması üzerinden, işveren tarafında yapılan başvuru sonucu alınır. İşverenin sisteme nasıl giriş yapacağı; başvuru sırasında yabancını yurt içinde ve yurt dışında bulunma ihtimallerine göre değişir.

Adına çalışma izni başvurusunda bulunulacak yabancı, yurt dışında ise bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliğine çalışma izni başvurusunda bulunur. İşveren bu kod ile e-izin uygulamasına giriş yapar ve başvuruyu tamamlar.

Adına çalışma izni başvurusunda bulunacak yabancı Türkiye’de ise yabancı kimlik numarası yahut pasaport bilgileri ile e-izin uygulamasına giriş yapılır. İşveren tarafından, gerekli bilgi ve belgelerin sisteme girilmesiyle online başvuru tamamlanır.

Başvurunun kabul edilmesi halinde, işverenin e-izin sisteminde kayıtlı elektronik posta adresine harç ve değerli kağıt bedelinin ödeneceği banka hesapları iletilir. Bu bildirimden itibaren 30 gün içinde ödemeler ilgili banka hesaplarına yapılmak zorundadır.

İşveren, kendisine bildirilen banka hesaplarına, ödemeleri 30 gün içinde eksiksiz olarak yaparsa, Bakanlık, 30 gün içinde başvuruda bulunurken girilen işyeri adresine yabancı çalışanın çalışma izni belgesini gönderir. Ancak eğer ödemeler yapılmazsa başvuru reddedilir.

DİKKAT: İşveren; çalışma izni başvurusunun onaylanmasından itibaren 30 gün içinde, yabancı çalışanın sigortalı işe giriş belgesini, işyerinin bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik kurumuna ibraz etmekle yükümlüdür.

DİKKAT: Başvurunun yurt dışından yapılması halinde yabancı, Türkiye’ye giriş yapmasından itibaren 20 gün içinde nüfus müdürlüğünde adres kaydı yaptırmak zorundadır.

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların başvurabileceği diğer birçok çalışma izni türü bulunmaktadır. Bu çalışma izinleri ve başvuru prosedürüne ilişkin detaylı bilgi, “yabancı çalışma izni nasıl alınır” yazısında açıklanmaktadır.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Eğlence sektörü çalışma iznine başvuruda bulunurken sisteme yüklenmesi gereken bazı belgeler vardır. Bu belgelerin bir kısmı yabancı çalışan tarafından bir kısmı da işveren tarafından getirilir.

Eğlence sektörü çalışma izni için gerekli belgeler şunlardır:

İşverenin Getireceği Belgeler:

  • İş yerinin son bir yıllık cirosunun en az 40.000 ABD doları veya muadili döviz olduğunu gösteren yetkili banka bordrosu,
  • İşyerinin en son sermaye durumu ve ortak sayısını gösteren Ticaret sicil gazetesi,
  • İşyerinin son yıla ait vergi dairesi ya da yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kar-zarar tablosu,
  • İşletme ve yatırım belgesi, (Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınabilir.)
  • Başvuruyu, bizzat işveren değil de vekilinin yapması halinde vekaletname,
  • Adına başvuruda bulunulan yabancı ile işveren arasındaki iş sözleşmesi. (bu sözleşmenin taşıması gereken şartlar aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.)

Yabancı Personele İlişkin Belgeler:

  • Pasaport ya da pasaport yerine geçen belge,
  • Diploma veya yerine geçen mezuniyet belgesinin noter onaylı ve yeminli Türkçe tercümeli nüshası,
  • Başvuru yapıldığı sırada yabancı çalışan Türkiye’de ikamet ediyorsa ikamet izni belgesi,
  • Yabancı personelin biyometrik fotoğrafı,
  • Yeminli tercümeli ve yetkili makamlarca onaylanmış bonservis.

Bütün belgelerin işveren tarafından, başvuru sırasında, e-izin sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Elektronik ortamda temin edilemeyen belgelerin taranarak pdf formatına dönüştürülmesi ve sisteme bu formatta yüklenmesi gerekir. Gerekli belgelerin ayrıca fiziken ibrazı istenmemektedir.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni İçin İş Sözleşmesinde Dikkat Edilecekler

Yabancı çalışan ile işveren arasındaki iş sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. İş sözleşmesinin taşıması gereken şart ve kayıtlar şöyle sıralanabilir: 

  • Yabancının Türkiye’de işverene bağlı olarak çalıştığı süre boyunca, ülkesine dönüşlerinde dönüş bileti ve yol masraflarının işveren tarafından karşılanacağına dair kayıt,
  • Ücretin; Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından yabancılar için belirlenen asgari ücretten düşük olmayacağına dair sözleşme hükmü, (Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, her 6 ayda bir yabancı çalışanlara verilebilecek asgari ücreti belirler. Yabancı çalışanın ücreti bundan düşük olamaz.)
  • İşyerinin vergi numarası,
  • İşe başlama tarihi,
  • Yabancı çalışanın çalışacağı işyerinin adresi,
  • Çalışanın haklarına dair aydınlatma yazısı,
  • Yabancının belirli görev tanımı,
  • Çalışanın gerektiğinde arayabilmesi için 157 İnsan Ticareti Mağduru Yardım Hattı, 170 yardım hattı numarası.

İmzalanan iş sözleşmesinde, yukarıda yer alan hususların mutlak surette bulunması gerekmektedir. Aksi halde, ilgili şartları sağlamayan iş sözleşmesi geçersiz sayılacaktır ve bu iş sözleşmesinin dayanak gösterildiği çalışma izni başvurusu reddedilecektir.

Eğlence Sektöründe Yabancı Personel İçin Belirlenen En Düşük Ücret

2023 yılında, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü’nün, yabancılar için belirlediği asgari ücret 13.414,50 TL’dir. Ancak yabancı çalışanın turizm-animasyon organizasyonlarında akrobat olarak çalışacak olması halinde, ödenmesi gereken ücret bu tutarın en az 2 katıdır. Yabancı sanatçılara ödenebilecek asgari ücret ise bu tutarın 3 katıdır.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Eğlence sektörü çalışma izni başvurusu; başvurunun eksiksiz ve usulüne uygun olarak yapılması halinde, 30 gün içinde sonuçlanır.

Başvuru belgelerinde bir eksiklik olması halinde, idare eksikliğin giderilmesi için ek süre verecek, bu da sürenin uzamasına sebep olacaktır. Bu nedenle başvuru yaparken bir yabancılar avukatına danışmak, hatta başvurunun bizzat bir yabancılar avukatı tarafından yapılması sürecin en hızlı ve olumlu şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Eğlence Sektörü İçin Çalışma İzni Avukatlık Ücreti ve Masrafları

Eğlence sektörü çalışma izni masrafları, çalışma izni harç bedeli ve maktu değerli kağıt bedelinden ibarettir. Harç bedeli, çalışma izni süresinin her 1 yılı için 3090,20 TL’dir. Buna göre 1 yıla kadar olan çalışma izinleri için 3090,20 TL, 2 yıla kadar olan çalışma izinleri için 7180 TL harç ödenecektir. Değerli kağıt bedeli, çalışma izninin süresinden bağımsız olarak 356 TL’dir. Hem harç hem de değerli kağıt bedeli için bu meblağlar 2023 yılı için geçerlidir. İlerleyen yıllarda bu meblağlar güncellenecektir.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni

Eğlence Sektörü Çalışma İzni Başvurusu Reddi

Eğlence sektörü çalışma izni başvurusunun reddi; çalışma izni şartlarının karşılanmaması, belgelerde bir eksiklik olması ve bu eksikliğin idarece verilen sürede giderilmemesi ya da Bakanlığın başvuruyu uluslararası işgücü politikasına uygun görmemesi halinde gündeme gelecektir.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni Başvurusunun Reddine Karşı İtiraz ve İptal Davası

Eğlence sektörü çalışma izni başvurusunun reddine karşı hem adına başvuruda bulunulan yabancı çalışan hem de başvuruda bulunan işveren, itiraz etme ve iptal davası açma hakkına sahiptir.

Ret kararının tebliğinden itibaren 30 gün içinde, e-izin uygulamasına itiraz dilekçesini yükleyerek itiraz başvuru yapmak mümkündür. İtirazın kabul edilmesi halinde, işlemler yetkili makamlar tarafından doğrudan yapılmaktadır.

Süresi içinde usule uygun olarak yapılan itirazın reddedilmesi halinde, yabancı çalışan veya işveren, ret kararına karşı iptal davası açabilir. İptal davasında yetkili ve görevli mahkeme Ankara İdare Mahkemesi’dir.

Eğlence sektörü çalışma izni başvurusunun reddine karşı itiraz ve iptal davası, diğer çalışma izinlerinin reddine karşı itiraz ve iptal davası ile aynı süre ve usullere tabidir. Konu hakkında detaylı açıklama “çalışma izni başvurusunun reddi” makalesinde bulunmaktadır. 

Çalışma İzni Başvurusunun Reddi Halinde Yeniden Başvuru Hakkı

Eğlence sektörü çalışma izni başvurusu reddedilen kişi, başvurunun reddi gerekçesinde yer alan hususlara dikkat ederek yeni bir başvuruda bulunabilmektedir. Önceki başvurunun reddine sebep olan eksikliklerin giderilmemesi halinde, yapılan yeni başvurunun da reddi gündeme gelecektir.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni Uzatma

Eğlence sektörü çalışma izninin uzatılması mümkündür. Uzatma başvurusu da izin başvurusu gibi, işveren veya yetkilendirdiği vekili tarafından e-izin uygulamasından yapılır. Uzatma başvurusunun çalışma izni süresinin bitimine 60 gün kala, ve her halde izin süresi sona ermeden yapılması gerekir.

Uzatma başvuruları; iznin şartlarının devam etmesi ve gerekli belgelerin sisteme eksiksiz yüklenmesi halinde kabul edilir ve yetkili makamlarca değerlendirmeye alınır. Eğlence sektörü çalışma izni, ilk uzatmada en fazla 2, sonraki uzatma başvurularında en fazla 3 sene uzatılabilir. Ancak uzatma süresi iş sözleşmesinin kalan süresinden fazla olamaz. 

DİKKAT: Çalışma izninin uzatılabilmesi için yabancının, aynı işverene bağlı olarak çalışmaya devam etmesi gerekmektedir. Yabancının başka bir işverenle anlaşması ya da bağımsız çalışmaya geçmesi halinde uzatma başvurusu kabul edilmemekte, ilk kez yapılan izin başvurusu olarak işleme alınmaktadır.

Eğlence sektörü çalışma izni uzatma başvurularının ret sebepleri, başvuru prosedürü, gerekli belgeler ve konu hakkındaki diğer tüm detaylar “çalışma izni uzatma” makalesinde yer almaktadır.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni Uzatma Başvurusunun Reddine Karşı İtiraz ve İptal Davası

Eğlence sektörü çalışma izni uzatma başvurusu reddedilen kişi yetkili makama itiraz ve idare mahkemesinde iptal davası yollarına başvurabilir. Başvurunun reddine karşı itiraz ve iptal davası; süreler ve usul bakımından ilk başvurunun reddine karşı itiraz ve iptal davası ile tamamen aynıdır.

Eğlence Sektörü Çalışma İzni Uzatma Başvurusunun Değerlendirilmesi Sürecinde Çalışılabilir Mi?

Yabancı, eğlence sektörü çalışma izni uzatma başvurusunun değerlendirilmesi sürecinde, mevcut çalışma izni süresinin dolmasından itibaren 90 gün daha çalışabilir. Ancak başvurunun reddedilmesi halinde çalışma kanuna aykırı hale gelir.

Yabancının çalışmaya devam ettiği bu süre zarfında, hem işverenin hem de yabancı çalışanın kanundan doğan hak ve yükümlülükleri devam etmektedir.

Sonuç

Eğlence sektörü çalışma izninde, kriterler ve gerekli belgeler detaylı olarak düzenlenmiştir. Şartların birinin karşılanmaması ya da belgelerin istenen nitelikte olmaması halinde, başvuru reddedilmektedir. Başvurunun reddine karşı itiraz ve iptal davası yollarında, sürecin en hızlı ve sorunsuz şekilde yürütülebilmesi için bir yabancılar hukuku avukatından hukuki destek almak fayda sağlamaktadır.