Şirket ortağı yabancıların çalışma izni

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni, Türkiye’de bir şirket üzerinde ortaklığı bulunan yabancı kişilerin çalışmak için almak zorunda olduğu izin türüdür. Bu izin, Bakanlığın belirlediği şartların ve gerekli belgelerin sağlanması ile e-çalışma sistemi üzerinden yapılacak başvuru yoluyla alınır. Eğer yapılan başvuru reddedilirse, ilgililerin itiraz etme veya iptal davası açma hakları bulunur.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alma Şartları

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları, Bakanlığın değerlendirme kriterleridir. Bu kriterlerin hem yabancı kişi hem de şirket tarafından sağlanması gerekmektedir.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları şunlardır:

  • Çalışma izni talep edilen işyerinde en az 5 Türk vatandaşının istihdam edilmesi zorunludur. Çalışma izni isteyen şirket ortağı yabancı başvurularında ise bu 5 kişilik istihdam şartı, Bakanlıkça verilecek 1 yıllık çalışma izninin son 6 ayı için aranmaktadır.
    • Aynı işyeri bakımından birden fazla yabancı için çalışma izni talebinde bulunulması halinde ise çalışma izni verilen ilk yabancıdan sonraki her bir yabancı için ayrı ayrı 5 Türk vatandaşının istihdamı aranmaktadır.
  • İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL veya brüt satışlarının en az 800.000 TL veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000 ABD Doları olması gerekmektedir.
  • 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş olan; Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, Anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi, Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı statülerinden birine sahip olunmalıdır.
  • Çalışma izni isteyen şirket ortağı yabancının, 40.000 TL’den az olmamak üzere sermaye payının en az %20 olması, gerekir.

Yukarıda belirtilen kriterlerin çalışma izni almak isteyen şirket ortağı yabancılar tarafından yerine getirilmesi halinde Bakanlıkça çalışma izni verilebilmektedir. Bu şartlar sağlandığı ve yazının devamında açıklanan gerekli belgelerin temin edilmesi halinde, şirket ortağı yabancılar için başvuru yapılabilir.

Çalışma İzni Alması Gereken Şirket Ortakları

Çalışma izni alması gereken şirket ortakları şunlardır:

  • Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü,
  • Anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi,
  • Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı olan yabancı kişilerin, çalışma izni alması gerekir.

Çalışma İzni Alması Gerekmeyen Şirket Ortakları

Çalışma izni alması gerekmeyen şirket ortakları şunlardır:

  • Anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyeleri
  • Anonim şirket dışındaki diğer şirketlerde ise yönetici sıfatı olmayan ortakların, çalışma izni almasına gerek yoktur.

Yukarıda sayılan kişilerin, çalışma izni muafiyetine başvuru yapmaları gerekir. Çalışma izni muafiyeti, Bakanlıkça düzenlenmekte ve geçerlilik süresi içerisinde yabancı şirket ortağına Türkiye’de çalışma izni almaksızın çalışma ve ikamet hakkı vermektedir. 

Uygulama Yönetmeliği m.48/ç’de; Anonim şirketlerin, Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyeleri ve diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortakları ile bu şirketlerde ortak olmayıp en üst seviyede temsil ve ilzama yetkili olan Türkiye’de çalışacak yabancılara, en fazla 3 ay olacak şekilde çalışma izni muafiyeti alınabilir.

Çalışma izni muafiyeti başvurusunun nasıl yapıldığı, hangi yabancıların başvurabildiği ve başvuru sürecinde dikkat edilmesi gereken diğer hususların neler olduğu hakkında detaylı bilgiler “çalışma izni muafiyeti” yazımızda yer almaktadır.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni, yabancının Türkiye’de ikamet etmesi halinde e-izin sistemi üzerinden, yurt dışında bulunması halinde ise T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvuruda bulunarak alınır.

Yabancının Türkiye’de ikamet ettiği ilk durumda bu başvuruyu yapabilmek için en az 6 ay geçerli ikamet izni bulunması gerekmektedir.

Yabancı yurtdışındaysa ve en az 6 ay süreli geçerli ikamet tezkeresi yoksa, yabancı kişinin öncelikle T.C. dış temsilciliğine giderek “referans numarası” alması gerekir. Sonrasında bu referans numarası ile e-izin sistemi üzerinden başvuru yapılır. 

Yabancı yurtiçinde ve ve en az 6 ay süreli geçerli ikamet tezkeresi varsa, bu yabancılar “99” ile başlayan T.C. Yabancı Kimlik Numarası ile e-izin sistemi üzerinden başvuru yapılacaktır.

Çalışma izni başvurusunun nasıl yapıldığı, sürecin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi başvuruya dair bütün konuların ayrıntılı şekilde incelendiği “yabancı çalışma izni” yazımızı okuyarak kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alması İçin Gerekli Belgeler

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alması için gerekli belgeler ilgili Bakanlıkça belirlenir. Bu kapsamda şirket ortağı yabancı çalışma izni için gerekli belgeler şunlardır:

  • Pasaport sureti,
  • Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi sureti, 
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kâr/zarar tablosu gereklidir.

Yukarıda belirtilen belgelerin e-izin otomasyon sistemi üzerinden taratılarak gönderilmesi gerekir. Ayrıca, bu belgelerin e-izin sistemine e-imza ile yüklenmesine dikkat edilmelidir.

Pasaportu Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda, yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenmelidir. Bununla birlikte çalışma izni başvuru tarihi itibariyle 60 günden az süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeyle yapılan çalışma izni başvuruları işleme alınmamaktadır.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alması İçin Gerekli Belgeler

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Reddi, Redde İtiraz ve İptal Davası

Şirket ortağı yabancının çalışma izni başvurusu, Uluslararası İşgücü Kanunu’nda belirtilen çalışma izni ret sebeplerinden birinin veya birkaçının mevcut olması halinde reddedilir. Ayrıca çalışma izni başvurusunda bulunurken usuli işlemler yerine getirilmez ve Bakanlığın belirlediği kıstaslar karşılanmazsa da çalışma izni başvurusu reddedilir.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurusu reddedilirse, ilgililer, itiraz yoluna başvurabilir veya iptal davası açabilirler. Öncelikle itiraz edilirse, iptal davası açma süresi duracaktır. Dolayısıyla, itiraz da reddedildiğinde iptal davası açılabilir. Ancak, öncelikle iptal davası açılırsa, itiraz yoluna başvurulamaz.

İtirazlar, ret kararının yabancıya tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, Bakanlığa e- izin sistemi üzerinden yapılır. İtiraz edilirken, itiraz konusuna ilişkin hukuki şekilde bir dilekçe hazırlanmalı, dilekçedeki gerekçeleri ispatlayacak bilgi ve belgeler de eklenmeli ve e-imzalı olacak şekilde sisteme yüklenmelidir. 

İptal davası ise, kararın yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde açılır. Eğer, önce itiraz edilmişse, iptal davası açma süresi duracaktır. Örneğin, ret kararının kişiye tebliğ edilmesini izleyen 25. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, itiraz sonucu verilen kararının tebliğini izleyen günden itibaren 35 günü vardır.

Çalışma izni başvurusu hakkında bütün ret sebeplerinin incelendiği ve ret kararına karşı başvurulabilecek hukuki yollar ve bu sürecin işleyişi hakkında daha ayrıntılı bilgiler “çalışma izni başvurusunun reddi” yazısında yer almaktadır.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Başvurusunun Reddi Halinde Yeniden Başvuru Yapma

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurusunun reddedilmesi halinde tekrar çalışma izni başvurusu yapılabilir. Ancak tekrar başvuru yaparken, önceki başvurunun reddedilmesine neden olan eksikliğin veya hataların giderilmesi gerekir. Aksi halde başvuru tekrar reddedilecektir.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Uzatma, Uzatmanın Reddi, Reddine İtiraz ve İptal Davası

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni uzatma başvurularının, çalışma izni süresinin bitimine 60 gün kalmasından itibaren ve her halde çalışma izni süresi dolmadan yapılması gerekir. Belirtilen sürenin dolmasından sonra yapılan uzatma başvuruları işleme alınmamaktadır. Şirket ortağı yabancıların çalışma izni süre uzatma başvuruları, e-çalışma sistemi üzerinden Bakanlığa yapılır.

Çalışma izni uzatma başvurusu, başvurularda uyulması gereken usuli kurallara uyulmaması, Bakanlığın değerlendirme kriterlerinin karşılanmaması gibi sebeplerle reddedilebilir. Bakanlığın çalışma izni uzatma başvurusunu reddetmesi halinde ilgililer, ret kararına karşı itiraz edebileceği gibi iptal davası da açabilir. İtiraz ve iptal davası süreci, yukarıda açıklanan şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurusunun reddi, redde itiraz ve iptal davası konusu altında açıklanan süreçle aynıdır.

Şirket ortağı yabancı çalışma izni uzatma başvurusunda buluduysa, çalışma izni süresinin sona erdiği tarihten itibaren 90 günü geçmemek üzere ve işin mahiyetinin değişmemesi koşullarının sağlanması şartıyla, aynı işyerinde çalışmaya devam edebilecektir.

Bu başlık altında şirket ortağı yabancıların çalışma izni uzatma konusu hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Çalışma izninin uzatılması işlemi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için konunun tüm ayrıntılarıyla ele alındığı “çalışma izni uzatma” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Harç ve Masrafları

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni harç ve masrafları, izin türü ve süresine göre değişkenlik göstermektedir. Bu noktada çalışma izninin, süreli, süresiz veya bağımsız olup olmadığı hususu önemlidir. 2023 yılı itibariyle şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurusu harç ücretleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. 

İZİN TÜRÜ/SÜRE,HARÇ VE HARÇ TUTARI (TL),
Süreli/ 1 yıla kadar (1 yıl dahil),Süreli Çalışma İzin Belgesi 3.090,20,
Süreli/ 1 yıldan fazla ve 2 yıl süreli izin,Süreli Çalışma İzin Belgesi 6.180,40,   
Süreli/ 2 yıldan fazla ve 3 yıl süreli izin,Süreli Çalışma İzin Belgesi 9.270,60,
Süreli/ 3 yıldan fazla ve 4 yıl süreli izin,Süreli Çalışma İzin Belgesi 12.360,80,
Süreli/ 4 yıldan fazla ve 5 yıl süreli izin,Süreli Çalışma İzin Belgesi 15.451,00,
Süresiz,Çalışma İzin Belgesi 30.914,50,
Bağımsız,Çalışma İzin Belgesi 30.914,50.

Yukarıda belirtilen harç ücretlerinin yanında, 2023 yılı itibariyle 356 TL değerli kağıt bedelinin de ödenmesi gerekir.

DİKKAT: bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde harç ve değerli kâğıt bedelinin yatırılması gerekir. Aksi halde, çalışma izin başvurusu işlemden kaldırılır.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Kaç Günde Çıkar?

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni, Bakanlık tarafından en geç 30 gün içerisinde sonuçlandırılır.

Sonuç

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvuru sürecinde, gerekli belgelerin eksiksiz olmasına, Bakanlığın belirlediği şartlara uyulmasına ve usuli işlemlerin doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde başvuru reddedilecektir. Bu anlamda, çalışma izni alınması süresinin uzaması veya hiç alınamaması tehlikesi ile karşılaşmamak için sürecin etkin ve hızlı yönetilmesi adına alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.