Meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?

Meşruhatlı Vize Nedir? Nasıl Alınır?

Meşruhatlı vize, ülkeye giriş yasağı bulunan yabancıların özel amaçlar doğrultusunda ülkeye girişini sağlayan vize türüdür. Meşruhatlı vize, aile birleşimi, çalışma, öğrencilik, tedavi ve ticari faaliyet gibi çeşitli amaçlarla verilmektedir. Bu vize sayesinde, ülkeye giriş yasağı bulunan yabancılar iptal davası açarak deport kararını kaldırmadan ülkeye giriş yapabilirler.

Meşruhatlı Vize Nedir?

Meşruhatlı vize, ülkeye giriş yasağı bulunan veya hakkında tahdit kodu tesis edilmiş yabancının Türkiye’ye girişine imkan veren uygulamadır. Özel amaçlı meşruhatlı vizeye; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar dahilinde başvurulur.

Meşruhatlı vize, yabancının ülkeye giriş yasağı olmasına rağmen Türkiye’ye girişi yapabilmesine imkan sağlar. Bu nedenle her durumda verilmez. Örneğin, genel güvenlik, genel sağlık, kamu düzeni gibi nedenlere bağlı olarak ülkeden deport edilen yabancı hakkında özel meşruhatlı vize verilmemektedir. Vizenin tesis edilmesi hakkında takdir ve değerlendirme yetkisi başvuru yapılan makamdadır. 

Meşruhatlı Vize Nasıl Alınır?

Meşruhatlı vize, yabancının bulunduğu ülkedeki T.C. dış temsilciliklerine başvuru yapmasıyla alınır. Dış temsilcilikler, Türk Konsolosluğu veya Türk Büyükelçiliğidir. Yabancı kişiler, bu makamlara vize işlemleri için gerekli belgeleri götürerek ve Türkiye’ye girme nedenlerini belirterek başvuru yapmalıdır. Gerekli gider ve harçlar ödenmelidir.

Meşruhatlı Vize Almak İçin Gerekli Belgeler

Meşruhatlı vize almak için gerekli belgeler, vize almak için sunulan sebeplere göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla meşruhatlı vize alma amacına uygun şekilde belgelerin temin edilmesi gerekir. Bu belgeler aşağıda detaylı şekilde listelenmiştir.

Meşruhatlı Vize Almak İçin Gerekli Belgeler

Aile Birleşim Vizesi Gerekli Belgeler

Aile birleşim vizesi için gerekli belgeler şunlardır: 

  • Başvuru formu (başvuran kişi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır),
  • Başvuru tarihinden en fazla 6 ay önce alınmış olması şartıyla pasaport veya pasaport yerine geçen belge,
  • Biyometrik fotoğraf (4 tane),
  • Evlilik cüzdanı (Henüz alınmamışsa evli olduğunu gösterir belgenin fotokopisi de kabul edilmektedir).

Aile birleşim vizesi, yabancının Türk vatandaşı ile evli olması durumunda verilir. Ayrıca, yabancının, Türk vatandaşı çocuğu, anne veya babası bulunması durumunda da verilmektedir. Bununla birlikte, yabancı eş, çalışma izni ile Türkiye’de çalışıyorsa diğer eşe de aile birleşim vizesi verilebilir.

Çalışma Vizesi Gerekli Belgeler

Çalışma vizesi için şu belgeler gerekir:

  • İş sözleşmesi (sözleşme hem işveren hem yabancı tarafınca imzalanmış olmalıdır),
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Diploma veya geçici mezuniyet belgesi sureti (Türkçesi tercüme edilmiş olup yeminli tercüman veya resmi makam tarafından onaylanmış olmalıdır),
  • Pasaport sureti  (Türkçesi tercüme edilmiş olup yeminli tercüman veya resmi makam tarafından onaylanmış olmalıdır),
  • Yabancının çalışacağı şirketin sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
  • Yabancının çalışacağı şirkete ait son yılın kar/ zarar ve bilanço tablosu (yeminli mali müşavirce onaylanmalıdır).
  • Referans mektubu (genellikle işveren tarafından verilmektedir.)

Çalışma vizesi ile ülkeye giriş yapmak isteyen yabancı, bu belgeleri eksiksiz olarak toplayıp, Türk dış temsilciliklerine başvurmalıdır. Belgelerde eksiklik olması halinde başvuru reddedilir.

Öğrenci Vizesi Gerekli Belgeler

Öğrenci vizesi için gerekli belgeler şunlardır:

  • Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu,
  • İkamet izni başvuru formu,
  • Üniversite kabul mektubu,
  • Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan,
  • Geçerli sağlık sigortası, gereklidir.

Öğrenci vizesi için başvuru yapacak yabancı kişinin henüz 30 yaşını doldurmamış olması gerekir. Bu şartı sağlayan ve yukarıda belirtilen belgelere sahip yabancı, Türkiye’de önlisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi alacağı üniversite tarafında verilmiş kabul mektubu ile öğrenci vizesi alabilmektedir.

Meşruhatlı vize başvurularında, gerekli belgelerin eksiksiz olması ve amaca uygun bir başvuru yapılması son derece önemlidir. Bu hususlarda eksiklik bulunması başvurunun reddine sebebiyet verecek ve yabancı kişi ülkeye giriş yapamayacaktır. Dolayısıyla, yapılacak başvurularda hukuki gerekliliklerin eksiksiz şekilde yerine getirilebilmesi ve sürecin etkin bir şekilde yürütülmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Tedavi Vizesi Gerekli Belgeler

Tedavi vizesi için gerekli belgeler şunlardır:

  • Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu,
  • Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Tedavi için Türkiye’de kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan,
  • Geçerli sağlık sigortası,
  • Tedavi giderlerinin tümünün ödendiğine ilişkin makbuz ya da tedavi giderlerini kapsayan sağlık sigortasının poliçesi yahut tedavi giderlerini devlet karşılıyorsa buna ilişkin belge,
  • Tedavi görülecek hastanenin başhekimi ve tedaviyi gerçekleştirecek hekim tarafından düzenlenen, tedavinin ne kadar süreceğini gösteren belge, gereklidir.

Türkiye’ye giriş yasağı bulunan ancak, tedavisi için Türkiye’ye gelmesi gereken yabancılar, tedavi vizesi alarak Türkiye’ye giriş yapabilirler. Ancak, yukarıda belirtilen belgeler ile ilgili mercilere başvuru yapılmadan önce, yabancının kendi ülkesinde yapması gereken işlemler bulunur.

İlk olarak, yabancının kendi ülkesinden bir hastane raporun alması gerekir. Raporda yabancı sağlık durumu ile ilgili bilgiler yer almalı ve mutlaka “Yurt dışında tedavisi gerekir” ibaresi bulunmalıdır. Ayrıca, yabancının mevcut durumunun uçak ile seyahat yapılmasına uygun olup olmadığı hususu da belirtilir. Son olarak bu raporun noter onaylı olarak tercüme ettirilmesi gerekir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra, yukarıdaki belgelerle birlikte başvuru yapılabilir.

Ticaret Vizesi Gerekli Belgeler

Ticaret vizesinin alınabilmesi için şu belgelerin bulunması gerekir:

  • Başvuru formu (başvuran kişi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır),
  • Başvuru tarihinden en fazla 6 ay önce alınmış olması şartıyla pasaport veya pasaport yerine geçen belge,
  • Biyometrik fotoğraf (4 tane),
  • Yabancının, Türkiye’de şirket kurması ile ilgili belgeler (davet mektubu vb.) gerekmektedir.

Yabancı kişi, bu belgeleri eksiksiz toplayarak Türk dış temsilciliklerine (konsolosluk veya büyükelçilik) başvuruda bulunmalıdır. Başvurunun reddi veya kabulü konusunda idarenin takdir yetkisi bulunmaktadır. Ancak belgelerin eksikliği halinde başvuru reddedilecektir.

Meşruhatlı Vize ile Deport Kararı Kaldırma

Deport kararını kaldırmanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki deport kararına karşı iptal davası açmak, ikincisi ise meşruhatlı vize almaktır. Meşruhatlı vize alındığında, kişi hakkında ülkeye giriş yasağı bulunsa bile kişinin ülkeye girişine özel amaçlar çerçevesinde izin verilmektedir. Bu nedenle uygulamada meşruhatlı vize yurda giriş yasağı problemini çözmek için de kullanılmaktadır.

Deport kararını kaldırmanın diğer bir yolu olan iptal davası konusu hakkında ayrıntılı bilgi için, iptal davasının kapsamlı şekilde açıklandığı “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Kaç Günde Çıkar?

Meşruhatlı vize, yabancının başvurusundan itibaren en geç 90 gün içinde çıkar.

Sonuç

Meşruhatlı vize başvurularında, somut duruma ve amaca uygun bir başvuru türünün seçilmesi son derece önemlidir. Bununla birlikte gerekli belgelerin eksiksiz şekilde ilgili mercilere sunulması da gerekmektedir. Aksi durumda, yapılacak başvuru reddedilecek ve yabancı kişi ülkeye giremeyecektir. Bu tür olumsuz sonuçlar ile karşılaşmamak ve sürecin en doğru şekilde yürütülmesi için yabancılar avukatından yardım almak faydalı olacaktır.